Wednesday, September 22, 2010

Bunga Roselle

come...come...wanna share something bout Roselle Flower... wink~wink...

actually,,Me pun baru kenal bunga ni beberapa minit yang lalu...huhuhu...sebelum ni dengar orang sebut nama jak...bunga ni comel....

Bunga Roselle (pic ni Me search d google...)

Cantikkan color bunga ni...very attractive... Me suka sangat...bentuk pun kind of unic...ari tu,, ada sorang kawan Me bagi Me rasa pati sirap Bunga Roselle ni...sedap wooo...i like...thanks to En. Alang,, bestfriend to cik abang Me...if bukan sebab dia,,Me xtau pun benda ni wujud...huhuhu...cian~~

Jum cerita sikit pasal asal-usul Bunga Roselle ni atau secara scientific dikenali sebagai Hibiscus Sabdarifta L (species ngan bunga raya ka ni ar? hurm~~) tumbuhan ni berasal dari negara India...di India ianya digunakan dalam perusahaan tekstil...rasanya sebagai bahan pewarna kut....bunga ni juga dikhabarkan mengandungi Vitamin C lebih banyak dari laen-laen buah....selain itu banyak manfaat pada tubuh badan kita seperti memulihkan daya tahan tubuh,,menstabilkan tekanan darah,,menghilangkan stress,,memperbaiki sistem pencernaan dan anti penuaan (this one,,i loikeeee!! wink~wink...)

Mo buat pati Bunga Roselle ni xlah rumit,, Me cuma ulang apa yang En. Alang terangkan pada Me sbelum ni yaa...if ada salah mohon betulkan,, Me ni budak baru belajar...hehehe...

1. Amik Bunga Roselle
2. Pisahkan kelopak bunga dengan biji (biji jangan buang tau,, boleh guna sebagai benih...)
3. Bersihkan kelopak bunga
4. Setelah dibersihkan,, jemur kelopak bunga hingga kering
5. Rebus kelopak bunga yang telah kering
6. Tambahkan gula sebagai perasa

Dari apa yang En. Alang btau,,,air rebusan kelopak Roselle akan menjadi warna merah keunguan (actually,,dia x btau pun..hukhukhuk...Me tengok sendiri lepas dibancuh ari tu..) memang sedap!! Paling penting,,xda pewarna tiruan tau!!! warna asli dari bunga...

Pas ni nak minta benih Bunga Roselle ni...di KK adakah ni ar? hurm~ 

p/s : Lebih sedap diminum jika di+ sedikit ais...

pEaCe!!

2 comments:

  1. errr.. sya curiga owh sma tu kumbang2.. pa durang bikin tuh..??

    ReplyDelete
  2. mihahaha...alert owh kan...d belakang bunga lg 2...

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan