Tuesday, October 12, 2010

Sayang Arnab

Arnab atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Rabbit merupakan sejenis mamalia kecil yang comel...Nama saintifik arnab adalah Oryctolagus spp.

Makanan utama arnab adalah tumbuh-tumbuhan...Perbezaan antara arnab dengan tikus adalah arnab mempunyai gigi pemotong kedua (incisors) dibahagian rahang atas. Struktur tengkorak arnab lebih ringan, mempunyai lubang hidung berbentuk liang memanjang, dan ekor yang kontot dan bulat.

Arnab sering diburu oleh haiwan pemangsa atau maging, oleh itu arnab mempunyai kelebihan cepat membiak. Sebagai haiwan mamalia, arnab berdarah panas, membiak dengan melahirkan anak. Arnab menjaga dan menyusukan anak.

Arnab mempunyai telinga yang panjang yang bertindak sebagai penyisih haba, dan juga deria pendengaran yang kuat untuk membantu arnab mengesan musuh. Selain itu, untuk melarikan diri daripada haiwan pemangsa, arnab mampu bergerak laju dengan cara melompat. Arnab boleh di dapati di pelbagai kawasan dan iklim, dari kawasan tundra, suhu sederhana, tropika, dan juga di kawasan gurun.

Sumber diatas diperolehi dari wikipedia

Dulu masa Me kecik-kecik,, ada juga pelihara arnab...dari 2 ekor sampai beranak pinak ni...adalah dalam dua kandang if x salah...semua cumil-cumil and gemuk-gemuk,, cukup makankan.. macam-macam dikasi makan...makanan ruji carrot and kangkung...kadang-kadang baja,, kadang-kadang keropok ni...biasalah,, budak-budakkan....sebarang ja ni kasi makan...huhuhuhu... cian arnab... =(

satu hari,,, ketika Me dalam darjah 3,, excited Me balik dari school...sampai umah,, Mama hidangkan satey untuk makan tengahari...sedap wooo...makan x ingat dunia ni...banyak juga Me and adik-adik makan...lagi pun bukan selalu dapat layan satey ni...hehehe... pas tu,, sebelum turun p sekolah agama,, Me ingat mo kasi makan arnab.... sekali Me tengok,, kandang kosong ni... dua-dua kosong... uik,,, Me pun masuk balik p umah,, 'Ma,, mana sudah tu arnab?' dengan rilex dan slumber ja Mama jawab,, 'sudah kamu makan tadikan?' terkejutnya Me and adik-adik masa tu....
nangis ni sampai demam-demam...petang tu,,x lah turun p sekolah agama....escape lagi... hanya kerana arnab...huhuhuhu...

Dalam tahun 2005,, masa Me belajar d Kuching,, Me beli seekor arnab warna putih...cumil ja ni...rindu ngan arnab yang banyak-banyak masa kecil dulu...Me kasi nama Boboy...sebab jantan... lama juga Me jaga Boboy,, sampailah dia jadi bulat and gemuk gedempol...tambah-tanbahlah cumil ni...berat pun dia juga...selalu ikut Me tido... =)

1 day,, Boboy jatuh sakit...makin hari makin kurus even selera makan x kurang....pas tu Boboy x sudah rajin mo maen-maen...diam ja...risau juga Me masa tu...mo bawa p klinik veteriner tapi xtau di mana...sudah tanya kawan-kawan tapi masing-masing xtau ni...ada yang cadangkan supaya sembelih tapi manalah Me sanggup...sayang punya pasallah...

then,, mungkin sudah tiba masa untuk Boboy pergi...dia asyik melompat-lompat dalam sangkar... tiba-tiba dia jadi agresif...Me pun hairan...Me amik dia,, then peluk dia...tiba-tiba ja Boboy kaku dalam pelukan Me...masa tu Me terus nanges...x sanggup meratapi pemergian Boboy...selama setahun lebih Boboy jadi kawan Me di negeri orang,, akhirnya Me kembali keseorangan tanpa Boboy....sedeynya,....sepanjang malam Me nanges sampai roomate Me cakap,, macam ada orang mati pula....bukan orang tapi Boboy!! huhuhu... 

soknya,,kawan-kawan Me tolong kuburkan Boboy di belakang umah...x sanggup Me mo join dorang... sedey sangat...sampai amik keputusan xmo sudah ada pet...

tapi skang,,setelah hampir 5 tahun setelah kehilangan Boboy,, Me teringin mo pelihara arnab lagi... maybe 1 day,,, setelah Me betul-betul bersedia...

p/s : Bolehkah arnab dijadikan barang hantaran kawen? huhuhuhu...

pEaCe!!

2 comments:

  1. Comelnyer cite nih..sian boboy jatuh sakit xde ubat..kisah masa kecik tu pun tragik juga :)

    ReplyDelete
  2. mmg sedey mommy...huhuhuhu...
    kawan-kawan siap ada yg gelak lg bla Me crita boboy mati kat pangkuan... drg ckp,, macam crita hindustan... :((

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan