Monday, November 29, 2010

~lelaki terlanjur sebagai suami?~

tertarik ngan post Jejaka ni...

Pompuan ni actually macam lelaki juga...mementingkan 'kesucian dan keterunaan' seorang lelaki untuk dijadikan suami...yalah,, suami ni kan ketua keluarga,, diimpikan yang terbaek untuk memimpin isteri dan anak-anak...tapi memandangkan tiada cara untuk memastikan 'kesucian dan keterunaan' sang lelaki maka tertipulah sang pompuan dengan peribadi innocent sang lelaki...jarang ada lelaki yang akan mengaku kekhilafannya di masa lalu jika ingin berkahwin dengan wanita yang baek2...
 
tapi nak cakap lelaki teruna ni dah pupus,, macam tak kena pula kan...mungkin masih wujud tetapi dalam satu kumpulan yang kecik...keterlaluankah if Me cakap kemungkinan dalam 10 orang lelaki mungkin hanya satu yang teruna?
(mesti ada yang melatah ni...)
macamana if dia mengaku yang dia dah bertaubat? taubat sekadar cakap ke atau taubat nasuha? yang ni sang pompuan pun boleh nilai sendiri...perbuatan dan kata-kata melambangkannya...apapun,, jangan hukum lelaki dengan kesilapan masa lalunya...sejarah yang berlaku tak bermaksud yang dia tak mampu menjadi seorang suami yang baek,, seorang ayah yang penyayang dan nadi yang 'menghidupkan' keluarga...
Boleh pakai ke?
 Pendapat Peribadi : Yes...Me boleh terima..
Mungkin ramai yang x setuju dengan Me but masing-masing ada pendapat sendirikan...tapi bukanlah bermaksud Me ni jenis maen lantak jak cari suami...fikir-fikirkanlah...


 

6 comments:

  1. maksudnya terima dia kalau dia insaf la yek..tp sbg pmpuan kena guide lelaki ke arah yg lebih diredhai Allah..tu yg susah sket..kalau lelaki yg guide pmpuan mgkin senang sket kn..

    Jejaka Terhangat: Soalan Untuk Perempuan Pulak: Adakah Anda Nak Terima Lelaki Yang Terlanjur Untuk Dijadikan Suami?

    ReplyDelete
  2. yup...nak time if dia x insaf2 pon susah gak...hurm,, bagi moon dua-dua sama,, yang penting hati and keikhlasan untuk berubah tu ada...niat pun kena betul...if sekadar mulut yg mengata ingin berubah sdang ati dan diri xnak,, memang x kemana la...

    ReplyDelete
  3. pd sy, kalo boleh mmg nak lelaki teruna. tpi kalo mmg dah jodoh dgn yg x teruna, nak buat mcm mana? kita kenalah terima seadanya kekurangan psgn kita. well, perempuan yag baik hnya utk lelaki yg baik rite. nobody perfect.

    ReplyDelete
  4. atiq,, betul tu...if Allah jodohkan kita dengan lelaki macam tu means ada yang Allah nak kita usahakan...apa? fikir2kan lah...

    ReplyDelete
  5. yupp.. hati & keikhlasan tu penting..
    so before bercinta tnye la die masih teruna or tak. hihi ;P

    ReplyDelete
  6. cik tomatokering...

    mesti dia tanya balik 'u x percaya kat i ke?' ahaks...gile gedik soklan cam tu...

    ReplyDelete

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in