Friday, December 30, 2011

Terbang Lagi. Weee~

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..


Skang ni otw ke KKIA Terminal 2. Hujan renyai2 still membasahi bumi. Sedih mungkin mahu meninggalkan tahun 2011 ni. Me pun agak berat hati mahu melepaskan tapi we still need to go on. Banyak lagi benda yang perlu dicapai dan diperbaiki di tahun baru 2012.


For me, tahun ni banyak sangat kenangan terindah. Yang paling utama tentulah majlis penyatuan dua hati antara me dengan husband. And menerima berita bahawa me sedang mengandungkan our junior. :-) Syukur alhamdulillah.


Yang tak bestnya pula, me terpaksa berjauhan dengan mr.hubby. Tuntutan tugas memaksa kami untuk jadi begitu. Tapi as kata mr.hubby, insyaALLAH ada hikmah di sebalik apa yang terjadi skang. So, me pun kena owez be +ve kan? Kata-kata mr.hubby banyak memberi me semangat untuk terus bertahan.


Tak kurang juga kenangan2 dan kejadian2 tak diingini yang berlaku. Yang paling menyedihkan me ialah after 3 years and 3 months me still tak disahkan ke dalam perkhidmatan. Kenapa? Biar me and kawan2 senasib jep yang tahu. Yang pasti ianya bukan berpunca dari kami. :-( 


Me akan jadikan kenangan dan semua kejadian tu sebagai kekuatan me untuk meneruskan hidup di masa depan. Juga sebagai panduan me untuk memperbaiki segala kelemahan diri me. Sama ada sebagai seorang anak, isteri, bakal ummi, pekerja dan manusia. InsyaALLAH. Doakan me ea kawan-kawan. :-)


p/s : malam ni flight me ke kL untuk berjumpa dengan mr.hubby after 3 months tak jumpa. Arrrr,,,, segan la pula. Ngeeee~


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More ->>

Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah



Tak sangkakan yang kita dah berada di Jumaat terakhir 2011. Rasa cam cepat sungguh masa berlalu. Apapun,, kita harus bersyukur kerana masih mampu bernafas kala ini. Syukur alhamdulillah Ya ALLAH.

Me baru pas selesai tengok movie Ombak Rindu. Ketinggalan? Tak kisah pun. Movie ni memang me tunggu sejak dikhabarkan akan difilemkan. Excited sangat. Sebab me memang minat sangat ngan novel Fauziah Ashaari ni. Best!! Baca pun cam betul jep. Siap boleh imagine lagi. Hehehe.

But for the film pulak, me rasa cam agak tak best ar. Kenapa? Entahlah. Sepanjang me tengok filem ni tadi,, me asyik teringatkan jalan cerita dalam novel. How Hariz treat Izzah, how Izzah lari dari Hariz then jumpa balik. Macamana watak Datuk Sufiah sebenarnya. And finally Mila dapat tahu sal Hariz dan Izzah. Banyak sangat beza ngan filem. Sebab tu buat cam me tak puas nak tengok.

Ok! Faham. Bukan senang nak buat skrip supaya lakonan tu hidup kan? If nak buat exactly macam dalam novel tu better buat dramakan? But if Ombak Rindu ni di dramakan pula,, mesti lagi banyak benda melalut terselit. Huhuhu.

Fine! Fine! Fine! Me bukan pengkritik filem dan tak layak pun nak jadi salah sorang dari diorang. So, me stop kat sini ar. Apapun,, still kecewa yang teramat. Huhuhuhu. Banyak lagi nak komen ni tapi xpe ar, me simpan untuk simpanan me sendiri jep. Ngeee~

Tapi nak ucap tahniah juga ar pada para pelakon ( even me tak suka ngan watak Mila dan Datuk Sufiah ) dan penerbit Ombak Rindu sebab berjaya membuatkan jejaka-jejaka Malaysia yang menonton filem ni merasa sebak dan menangis. Hahahaha.

p/s : Tak pula me imagine yang watak Mail ni sekacak Bront Palarae. :p


Read More ->>

Thursday, December 29, 2011

Temujanji Yang Ketiga



14 weeks, Day 1
2nd trimester
182 more days!

Trimester Info

You are now in the middle stage or second trimester as per development method calculations. The fetus continues to develope and reach its viabilty (capability of living outside the uterus). You may notice an energy surge as your morning sickness leaves. Remember to keep up your nutrition and hydration.

Baby Info

This week your baby's well-defined face can also make expressions like a squint or a frown. Some babies may even start growing hair on the head or on face, such as eyebrows.

If your babyis a girl, her eggs will have already developed inside her ovaries. If you're having a boy, his prostate gland is developing.

Body Info

By now, your waistline has expanded enough to fit into maternity clothes. Your uterus is just above your pubic bone, which makes your belly pooch out a little, making the presence of your baby all the more real.

You're officially starting your second trimester and you may notice your breasts feeling more slightly less sensitive and your morning sickness continuing to diminish.

********************************************************
Temujanji untuk bulan ni jatuh pada hari ni, 29 Disember 2011. Amik 2 hours leave untuk berklinik. Sib baek sempat. Huhu.

1st berklinik

Berat : 44.1kg
Hb    : 15.1gm

2nd berklinik

Berat : 44.3kg
Hb    : 12.1gm

3hd berklinik

Berat : 44.7kg
Hb    : 13.2gm

Sikit jep bezanya kan. But yang penting my hb tak rendah. :)

Nurse pesan supaya next temujanji, berat sekurang-kurangnya kena 45.1kg. Hurm,, berat me skang ni pun naik sikit-sikit jep. Rasanya boleh dicapai kut berat tu next January. Hehehe.

Tak sangka baby semakin lama semakin membesar. Happy dan bersyukur sangat bila ALLAH berikan peluang untuk me merasai pengalaman ni. InsyaALLAH me akan jaga pemberian dan amanah ni dengan sebaiknya.

p/s : tadi nurse dah start ukur perut. Tak sabar nak tunggu hujung minggu ni. Nak pegi scan baby ngan Mr.hubby. :)

Read More ->>

Wednesday, December 28, 2011

Setakat Di Sini Saja!



Secara rasminya me nak btau bahawa blog me dah xde shoutmix bermula 28 Disember 2011 jam 4.40pm. Bukannya tak best guna shoutmix ni but shoutmix nak hentikan pekhidmatannya yang free tu start 1 January 2012. But for those yang still nak guna tu boleh tapi kena bayar ar ngan shoutmix.

Tak percaya? Baca ni...



Free service has to stop

Thanks for using ShoutMix for all these year. I have been providing free shoutboxes on the World Wide Web for over 7 years now. It wasn't long before I realized being 100% free is not sustainable. Just before ShoutMix's first birthday, it almost had to be closed.
ShoutMix has tried to work with the freemium business model ever since. Conversion rates were low with the first version. With the second version, things improved and I have had more paying customers. Fortunately people liked the service and started paying for more features.
With that in mind, the new third version was developed to make things better for free and paid users alike. It was developed with lots of feedback from users over the course of several years. Meanwhile my biggest goal remained: to improve conversion rate to keep things sustainable and profitable, all while making ShoutMix a really high quality product for everyone.
One of the most mentioned feedback was that the old free version was too restrictive. Others are less trivial, just make it better, more premium features, more powerful stuff, avatar support, real time push update, really good spam protection, support for really high traffic situations, etc.
Finally, in November 2011, the new version 3 was completed. It was launched successfully and very smoothly. It was a great moment.
During the first month since launch, the reception went really well. New sign ups are in the thousands daily. Just within a month, almost 50,000 users have signed up! Hundreds of thousands of messages posted. Over 10,000 users from Facebook. Generally, users loved the new version. The growth are massive.
So, what went bad?
The conversion rate did not go up. In fact it fell lower. Our stats show 99.93% of users either have no intention to upgrade or are just happy with our free service. Worst of all, some customers have actually stopped paying and switched to our free service! It may seems to be good news for everyone right now, but it is really bad news for all of us.
By offering too much with our free plan, we cannibalized our paid plans. Happy users did not make more paying customers. The projections are bad. Only 0.07% users are customers. These are the people who keep ShoutMix sustainable as a business. Business is the part making ShoutMix exists for everyone. If it keeps on going this way, ShoutMix will not be sustainable any more and will need to close down in the near future.
The freemium model is broken for us.
Some argued that ShoutMix can easily monetize its free service with ads. It has been tried, but the rates were terrible. Beautiful, unobstructive ads do not pay well for ShoutMix. We can probably do better with flashy popup ads, but no thank you. Our competitors do it with popup ads. But there is no way ShoutMix is going to commit such ugly sin.
ShoutMix is becoming more of a premium product. In fact it already has. ShoutMix is designed to be the best in the industry. With passion plus personal investments of time, money and labor of over 7 years, ShoutMix has outgrown the freemium model.
So where do we go from here?
I have two choices. One, allow ShoutMix to become unsustainable. This is bad news for everyone. The other choice is to stop our free service. It is becoming obvious that this is where ShoutMix should go. And so, ShoutMix is not going to be free any more.
Existing users will be able to continue using their accounts at no cost right now. The transition will begin within a few weeks. Eventually, users with free accounts will need to switch to a paying plan or stop using the service. The date is set at January 1, 2012. After this date, free accounts will stop working unless upgraded to a paid plan.
The good news is that ShoutMix will be available for only $0.99/month and will be available effective immediately. For our old version (the Classic) it will only be available in Premium package which costs approximately $1.67/month.
Existing customers are unaffected by all these changes. In fact, ShoutMix is going to be really awesome for our current and future customers. Our focus will be to make paying customers extremely happy and they will get 100% of our resources. If you are one of our customers, things are just going to get a lot better for you.
ShoutMix has always been a product with great passion. It is just unfortunate that it did not work out as a free product. We all have to move on. And ShoutMix will continue to be the most affordable, high quality and premium live chat software that everyone can use and love.

Tau. Korang tak baca pun kan. Hehehe. *Me pun tak baca habis actually* Hahaha.

Sayang juga nak buang shoutmix tu tapi apa nak buat kan. Dari me bayar shoutmix tu,, better me simpan duit tu untuk my baby future.



p/s : Mengantuk tahap dewa yang teramat. Adakah ini juga kerana pembawaan budak?


Read More ->>

Tuesday, December 27, 2011

Today is 27th December 2011



13 Weeks, 6 Days
2nd Trimester
184 more days!

Baby Info

Up until now, your baby's head has been proportionally larger than the rest of the body. But around this time your baby's body will start to catch up and grom more proportional to the head.

If you could peek inside your womb, you could see your baby's motor skills starting to work. Your baby is able to move and flex the arms and legs, but you won't be able to feel this movement until later.

Body Info

Your risk of miscarriage is greatly reduced as you enter your second second trimester. You'll also feel some relief in the next few weeks as the morning sickness symptoms begin to wane and you get a bit of an energy boost. Many women take advantege of this time to make preparations for the baby.

******************************************************

Skang ni,, kebanyakan baju kurung me tak boleh nak pakai dah. Huhu. Even baby tak besar mana pun lagi but kain baju kurung dah sempit terutama kat bahagian pinggang. Sesak nafas nak pakai. So,, start ari ni,, me dah mula pakai maternity cloths g ofis. Hehehe. Segan juga actually but dari rasa sesak nafas and tak selesa,, apa salahnya kan. Bagi keselesaan juga pada baby yang nak membesar dalam womb tu. :)

p/s : Takde pengalaman beli baju peknen =.=


Read More ->>

Friday, December 16, 2011

Gay!! Gay!! Gay!!




Macam-macam kut dunia skang ni.. Me memang orang Sabah tapi kat blog me tak penah lak senaraikan no. hp gay kat Sabah ni.. Sorang gay pun me tak kenal.. Huhuhu.. 

Dah la pagi tadi me ada baca beberapa blog yang update sal jumlah gay melayu adalah 30k.. Gilos ramai.. Pas tu baru ni ada pulak ternampak pic pasangan gay berkahwin.. Yang sorang tu siap berbaju melayu lagi.. Tertanya-tanya gak,, orang melayu ke tu? Coz tengok dari muka,, kind of jugak la.. 

Astaghfirullah.. Sebak me sekejap.. Taubatlah wahai manusia.. Semakin ketara kita berada di penghujung waktu dunia akhir zaman... 


Read More ->>

Thursday, December 15, 2011

Failed Goreng Ikan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Skang ni musim demam selesema.. Nak2 lagi me yang keja 8 jam kat bawah econ,, lagi senang virus-virus demam tu merebak.. Huhu.. Hope sok demam and selesema ni kurang ar.. Sandi wooo tido masa selesema ni.. :(


Apapun,, me bukannya nak bercerita tentang tu.. Me nak cerita kisah me menggoreng ikan dua hari lepas.. Mesti ada yang bengangkan.. Eleh,, cerita sal goreng ikan pun nak masuk dalam blog.. Huhu.. Tapi kisah me ni agak kelakar and kind of pelik pun ada.. :p


2 hari lepas, me teringin nak makan ikan basung goreng.. Balik dari pasar, memang excited me nak masak.. Maka bermula la sesi memerap ikan..


Perap punya perap,, tiba masa nak goreng.. Me pun masukkanlah 4 ekor ikan basung dalam kuali.. After few minute,, tiba2 ntah apa yang me fikir masa tu, me amik garam and masukkan dalam kuali goreng ikan tu.. Dah tu,, lama lak me pandang ikan tu..


Suddenly terfikir, kenapa me masukkan garam? Argghhhh!! Tak faham.. Tak faham.. Huhu..


Makan gak la ikan tu.. Sayang woo nak buang.. Huhu.. Tapi masa makan tu,, memang agak sengsara ar tekak nak menelan.. Masin tak hingat.. Hahaha.. Bila me citer kat mr.hubby,, dia just cakap, 'pandainya orang umah abang..' .. Kekeke... Mau tak pandai macam tu.. Goreng ikan pun failed... Insaf.. Insaf..


Sebab tu orang tua-tua selalu pesan,, kalau tengah masak jangan berangan.. Kekeke..


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More ->>

Thursday, December 8, 2011

1st GiveAway Little Dream's Life



Untuk maklumat lanjut dan join GA,, klik banner kat atas ni ea.. :)
Weeee... Dah lama tak join GA ni.. Hope ada rezeki.. :)
Thanks Phat sebab tag me..

Me nak ucapkan Happy Anniversary buat Mrs. Yanie...
Semoga Bahagia dan kekal selamanya.. InsyaALLAH... Amin..

Me masukkan gambar kenangan ni untuk penuhi syarat penganjur..
Sah menjadi suami isteri pada 29 Mei 2011.. 


Me suka pic ni sebab nampak sangat suka hati sebab dah nikah... hahaha..




Read More ->>

Wednesday, December 7, 2011

1st Baby Picture




Sebenarnya me plan nak scan hujung tahun ni.. Nak tunggu mr.hubby ada sekali but ada kawan-kawan yang cadangkan supaya me scan untuk tengok jantung baby.. Takut ada apa2.. Syukur alhamdulillah.. Terima kasih Ya ALLAH.. Itu jep yang mampu me ucapkan masa 1st scan ari tu.. Rasa sebak dan gembira sangat bila doktor kata baby sihat.. 

Me pegi klinik pun after dapat persetujuan mr.hubby.. Masa scan ni baby dah masuk 10 minggu 4 hari.. Tecik lagi.. Hehe.. Tapi bila nampak jantung baby dup dap dup dap me dah nangis.. Syukur sangat.. Rasa tak puas tengok.. Dalam hati me hanya berdoa supaya baby sentiasa sihat.. 

Sedih juga coz 1st scan ni without mr.hubby di sisi but nak buat macamana.. Ni la yang terpaksa kami tempuh.. Nanti masa ummi bawa baby jumpa ayah,, baby dah 14 - 15 weeks.. huhu.. :'(


Read More ->>

Saturday, December 3, 2011

Mari Menabung

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Morning2 world!! Happy saturday semua.. Lama tak update blog.. Bukan apa,, tuntutan keja menghalang dan pas balik keja, badan totally penat, kepala asyik pening and kena tido awal. Pembawaan baby kut.


Me memang suka menabung. Lebih-lebih lagi syiling 20sen. Hehe. Bukan apa, rasa sonok bila pegang syiling 20sen tu. Dulu me menabung untuk diri sendiri but now me menabung untuk my upcoming new family member. Excitednya!! Actually, sampai skang me still tak percaya yang ada someone inside my womb. Hehe.


Me mula menabung masa umur 12 tahun kut. Tapi masa tu kena paksa ngan mama. Ngeee~ Budak lagi ye dop. Duit masa tu habis beli jajan jep. Jajan zaman dolu sedap wooo banding ngan yang ada skang ni. Hoho.


Tapi masa skolah menengah me stop menabung. Me pun tak ingat why but masa kat kolej me sambung menabung then buka akaun ASB. So after kolej, me dah ada RM sendiri ar dalam simpanan. Banyak juga and me sendiri pun tak percaya yang me ada duit banyak tu even belum keja. Hehe. But now kena simpan balik ar coz duit tu me dah guna masa majlis kawen me ari tu. Hehe. Sekurang2nya, part belanja majlis tu is duit sendiri. Kan? Kan?


Tak rugi menabung ni sebenarnya. Mula-mula memang tak terasa tapi in future duit tabung tu la yang akan bantu kita balik. So,, menabunglah. :-)


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More ->>

Wednesday, November 16, 2011

Oh! Kolestrol



Pagi semalam,, dengar kat Hotfm kecoh ngan topik masalah kegemukan dikalangan orang Malaysia. Hurm,, sempat gak lah dengar beberapa panggilan yang mengatakan mereka bangga still berbadan kurus dan 'selim melim' bak kata orang putih even makan dengan banyak. Sebulan sampai 20 kali makan fast food. Wow!! Sihatnya. Hehe. 

Bukan apa,, kita masing2 dah tau yang fast food tu tak lah baik sangat untuk kesihatan. Betul tak? Bukan tak boleh makan tapi kurang2kan lah. 

Nak tau something tak? Ramai kut yang tak tau bahawa orang yang kurus even makan banyak ni sebenarnya lebih terdedah kepada masalah kolestrol tinggi. Cer pegi cek kat klinik. Kata kat doktor nak cek kolestrol. Jangan terkejut dengan pencapaian kolestrol anda. 

But tak semua ar macam tu. Just try cek jep. Me cakap ni berdasarkan apa yang cousin me penah btau. Dia sangat kurus malah lebih kurus dari me. Kalau bab makan,, serahlah pada dia. Memang dia lah juara. Sebelum ni dia tak pernah beringat. Excited sangat dia makan sebab fikirkan yang dia takkan gemuk biarpun makan dengan banyak. But one day,, masa dia buat checkup kat hospital,, doktor maklulmkan yang tahap kolestrol dia sangat tinggi.

She was so shocked. Dia cakap dengan doktor tu yang dia tak gemuk macamana pula kolestrol dia boleh tinggi. Still tak puas hati dengan keputusan ujian yang dia terima. But doktor btau,, jangan ingat orang kurus ni takde kolestrol. Malah kadang-kadang orang kurus ni lagi tinggi kolestrol dari orang yang menghadapi masalah kegemukan.

Entahlah. Me pun tak berani sangat nak cakap but try ar tanya sapa2 yang pernah buat checkup kolestrol. Or try refer kat kawan2 yang keje kat hospital atau klinik. Tak pun,, direct jep g buat chekup. 

p/s : pening =.=


Read More ->>

Sunday, November 13, 2011

13 November 2011

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


HAPPY BIRTHDAY YANG KE - **
BUAT SUAMI TERCINTA,, ABANG ABDUL KARIM MOHD LATEP..

MAY ALLAH BLESS U ALWAYS.. EVEN I'M NOT THERE WITH U TO CELEBRATE THIS MOMENT BUT I WANT U TO KNOW THAT I'LL ALWAYS LOVE U.. AND ALWAYS PRAY THE BEST FOR U..

Skang ni me rasa sangat sedih sebab tak dapat meraikan birthday Mr.Hubby.. Dah la ni 1st time nak celebrate birthday as husband and wife.. Tapi tak pe, Mr.Hubby kata, "kita kena kuat dalam menempuh dugaan ni.. Mungkin ada hikmah di sebalik semua dugaan yang ALLAH bagi kita.. Sebelum ni kita boleh bertahan,, kenapa tidak sekarang?" 

Masa Mr.Hubby kata cam tu,, seyes me dah nangis tapi kena cover ar supaya suara tak dengar macam orang tengah nangis.. Mr.Hubby tak suka me nangis.. Dari dulu sampai la skang ni.. Tapi me ni bukan boleh tahan pun.. Bila-bila rasa nak nangis,, me nangis jep.. Huhuhu.. Cengeng? Grrrrr.... :p

Me pun takmo susahkan hati Mr.Hubby.. Dah lah jauh.. Me belajar untuk tenangkan hati dan lapangkan dada bila rasa rindu.. Tapi rindu tu sentiasa ada..

p/s : Tak sabar nak tunggu 31 Disember 2011.. :)

Read More ->>

Wednesday, November 9, 2011

Seksualiti Merdeka?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Hurm,, terlambat ke if me nak update sal ni? Agaknya tak kut sebab kat Buletin Utama malam ni still citer sal benda ni.. *ok!! Me tetiba rajin nak bukak tv3 jam 8pm ni..* Selalu memang tak buka pun. Bukan apa,, kadang-kadang boring nak tengok berita politik yang ntah apa2 tu. Huhuhu.

Ok. Ok. Back to the topic. Actually me sangat terkejut dengan mereka, mereka dan mereka yang menyokong penganjuran aktiviti yang bagi me ni agak tak bermoral. What the **** nak sokong benda-benda yang dah terang hukumnya HARAM tu. Ingatkan benda tu ada kat Europe jep. Huhu.

Short thinking betul bila ada yang memperjuangkan benda yang tak bermoral. Dah tu yang menyokong pula bukan calang-calang orang. Semua berpelajaran tinggi. How come? Sedangkan budak sekolah rendah pun tau hubungan sejenis tu salah.

Ok. Me takmo arr type lebih2 coz nanti x pasal ada yang kena saman. Hukhukhuk. Skang ni satu ayat pun orang bleh saman. Apapun,, tak betul la if nak meraih sokongan awam dengan memperjuangkan pegangan yang tak betul. Ye dop?

"Sesiapa yang sokong Seksualiti Merdeka ni boleh jatuh murtad." Dengar kat Buletin Utama tadi. Tak ingat sape cakap. So,, berhati-hati sebelum meluahkan pegangan.

Okbai.
Published with Blogger-droid v1.7.4
Read More ->>

Sunday, November 6, 2011

Nak Nangis Boleh Tak?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Tiba-tiba rasa cam nak post video ni sekali lagi. Rasa cam nak nangis bila tengok balik. Happy but suddenly feel so sad sebab rindu sangat ngan Mr.Hubby. Dah lah skang ni tengah pregnant 1st baby. Emosi pun agak tak stabil skang ni. Asyik nak nangis jep. Tapi inilah pengorbanan me as a wife. Pesan Mr.hubby,, jaga diri dan baby baik-baik. Bila dengar Mr.hubby cakap cam tu, rasa cam nak suh jep Mr.hubby pindah kat Sabah cepat-cepat. Tapi me takkan cakap cam tu. Huhuhu.

Keadaan macam ni buat me lebih tabah dalam hidup berumahtangga. Moga ada rahmat yang tersembunyi di sebalik pengorbanan kami.

Thanks buat semua kawan-kawan dan adik-adik me kat BCR yang banyak berikan sokongan buat me dan Mr.hubby. Love you all so much!! :muah

SALAM AIDILADHA BUAT SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT! 


Read More ->>

Friday, November 4, 2011

Betulkah Dua Line Tu??

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Just nak share something...


Test ni me buat 2 minggu lalu.. Actually bukan sekali test but 3 kali... Bukan apa test banyak kali,, takut salah jep... Tapi result tetap +ve.. Alhamdulillah syukur pada ALLAH.. Me and Mr. hubby happy sangat.. :)

Bukan xnak share sebelum ni or xda niat pun nak rahsia but sebab baby kecik lagi tu pasal xmo share dulu.. Kawan-kawan kat opis pun x semua tau.. Yang lain faham-faham sendiri jep.. huhuhu...

p/s : later bila mood dah ok sikit,, me share lagi ngan koram ye... doakan me and baby sihat selalu tau.... :)

Read More ->>

Monday, October 31, 2011

Keretapi Bertembung Dengan Lori Minyak

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Just now me dapat info dari fesbuk bahawa terdapat satu kemalangan melibatkan sebuah keretapi dan sebuah lori minyak di Putatan ...


Antara pic yang di snap oleh kawan...


Dengar berita,, 2 gerabak keretapi terbakar dan lori minyak terputus dua.. Penumpang keretapi x sempat kuar... Wish xda yang cedera... :(



Video share from the scene.. abaikan tarikh tu kat title video... it's 31 Oct 2011 not 30 Oct 2011...


Read More ->>

Saturday, October 29, 2011

Anak Kampung

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Sabtu ni me nak share this song.. Sejak akhir-akhir ni lagu ni jadi siulan anak-anak muda d Sabah.. Tapi yang me nak share ni sudah di translate ke bahasa melayu.. So,, koram kat luar sana mesti dengar ni lagu.. :)

Actually lagu ni memang berkait rapat dengan hidup orang di zaman moden.. Dalam klip ni ada some typo wording but jangan susah coz memang senang faham..


Rasanya ramai juga yang dah pernah dengar lagu ni... Dengar pula balasan dari sang gadis untuk lagu dari pihak lelaki ni... Terbaiklah jawapannya... hehehe..


Maybe ada yang takmo dengar pun lagu ni but no worry.. Just to share with u all some of karya kreatif anak Sabah.. :)

Kredit to Jimmy Palikat for this cute song... :)



Read More ->>

Thursday, October 27, 2011

Kenal Tak Buah Tarap?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Kali ni me nak share satu buah ngan korang.. Layan ar gambar-gambar ni dulu.. Semua me dapat dari pacik google jep... Hehehe...



Rasanya kat Sabah jep kut ada buah ni..  Ke semenanjung pun ada jugak?  Huhuhu.. Sori xtau...Rasa buah ni sangat sedap.. Lemak manis... Sekali makan memang nak lagi.. Tak tau macamana nak gambarkan kesedapan buah ni... Buah ni if mentah boleh dibuat sayur... Buat sup ke,, masak lemak ke.. Memang layan..

Last weekend me balik kampung,, sengaja la cakap masa tengah breakfast tu,, "Lama sudah owh nda makan tarap..." .. X sangka ma g pasar beli tarap.. Tengahari tu ma masak sup ayam + tarap.. fuh!! Berselera me makan... Takde buah tarap yang masak pun,, yang ni pun jadilah... Tak jugak kempunan, ye dop? :)



Selain dimakan macam tu jep,, buah ni pun boleh di jadikan cucur.. Petang-petang pekena ngan teh O ,, layan wooooo... Tapi lama dah x makan cucur tarap ni... uhuhu... Teringin sangat nak makan...

Koram penah makan tak buah ni?

Read More ->>

Angry Birds Giveaway By Spanar Buruk

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Ari ni dah 27 Oktober 2011 kan? Hehehe.. Sempat lagi kut nak join GA ni.. Actually ari tu nak buat auto published tapi dot dot dot... Hahaha... Sori Spanar Buruk.. Yang penting akak tak lupa tau.. Saja jep nak join last minit.. Mana tau ada luck.. Hehehe..

Minta Spanar Buruk check balik entry ni if ada yang tak cukup syarat ea... :)


Blog ada...

Tajuk dah letak...

Banner pun dah tempek...

Dah follow blog Spanar Buruk... (Waaa,, jeles ngan header baru Spanar...)

"Saya join Angry Birds Giveaway By Spanar Buruk ni sebab nak hadiah dari Spanar Buruk! "

Cukup ringkas kut lagu ni cuma kreatif tu yang tak cukup... :sedih
patutlah rasa macam dah kalah jep ni... :majuk

Pssstt!!! Nak request ni,, if contohnya la akak menang,, nak yang kaler _______ tu ea... hehe.. Saja nak kacau Spanar sayam :muah


Read More ->>

Wednesday, October 26, 2011

Happy Diwali ^_^

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Di sini,, me nak amik kesempatan yang ada ni untuk mengucapkan Happy Diwali kepada mereka yang menyambut perayaan ini... :)

Dan juga selamat bercuti kepada semua yang bercuti.. Bagi mereka yang bertugas pada hari ini,, selamat menjalankan tugas demi diri dan negara... :)


Read More ->>

Tuesday, October 25, 2011

Bila Budaya Couple Atas Katil Dijadikan Ikutan

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Actually me sangat marahkan mereka,, mereka dan mereka yang memperlekehkan hukum agama mengenai zina... Bersekedudukan sebelum nikah... Ada yang amik ringan jep sal benda-benda macam ni.. Bila ditegur,, ada jep alasan yang diberi.. Pas tu sibuk tarik muka.. Putus kawanlah, apalah.. Kita yang menegur ni pun jadi serba salah but apa yang kita tegur tu benda yang betul kan? Takkan lah kita as friend sanggup nak tengok kawan kita hidup bergelumang dengan dosa.. Very pathetic la mereka yang hidup macam ni.. 

Pas tu bila dah membuncit,, mulalah nak melalak satu kampung.. Sampai suara serak,, airmata dipaksa-paksa keluar pun,, bukannya boleh ditarik balik kejadian tu.. Ingat perahu ke boleh main sorong tarik?! Masa buat tak pula nak beringat... Yang difikir nak suka-suka,, nak sedap-sedap jep...

Bila tiba masa melahirkan,, yang lelaki tak pula nak mengaku bapa.. Siap mengaku masih teruna lagi.. demm betul lelaki macam tu.. Pas tu siap hina gurl tu kaw2... Gurl pula,, bila dah jadi macam tu,, siaplah sok mesti ada kat muka depan akhbar "BAYI DIJUMPAI DALAM SEMAK".. "BAYI DICAMPAK DARI TINGKAT 5"

Adoilah.. apa nak jadi dunia skang ni... pernah tak baca entry ni DAH TUNANG TU HALAL LAAAA ... Ini lagi salah satu manusia yang jahil dalam hidup dan agama.. Ntah hukum mana dia pakai ntah...

p/s : semoga kawan me tu terbuka hati untuk berubah... :(

YA ALLAH,, BUKAKANLAH PINTU HATI MEREKA UNTUK MENINGGALKAN PERKARA YANG DILARANG OLEH-MU.. AMIN YA RABBAL AL AMIN..



Read More ->>

Sunday, October 23, 2011

Morning Weekend!! :D

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Jom update di pagi weekend yang ceria!! hehehe... Skang ni me still kat kampung. Rindu banget coz rasanya ada sebulan tak balik kampung even family ada datang jenguk kat KK but still i miss them so much... :)

Semalam nak update tapi masa terhad sangat coz me kena babysit my nephew. Umur baru 9 bulan but aktif mengalahkan budak umur 10 tahun. Letih woooo gaduh ngan dia. Hehehe. Nak2 lagi dia dah pandai gerak sendiri. Pantang leka jap,, mesti hilang. Huhuhu. Dah lah susah nak tido. Tapi tak boleh nak marah dia sebab dia comel banget. Hehehe. Rasa cam nak cubit2 jep pipi dia.






Tengok cara dia tido. Hehehe. Dah macam cara mom dia tido lak. Siap silang kaki tu. Baby Rayyan ni bukannya nak tido dalam buaian pun. Pas dia dah lelap baru pindahkan dia dalam tu. If nak buai masa dia still sedar,, mau dia jerit satu umah. Letih nak suh dia senyap.


Actually me sangat-sangat happy pagi ni. Semalam pun tak dapat tido sebab asyik terfikirkan benda tu. Syukur pada ALLAH.

 Nak sangat share ngan koram semua berita tu ari ni but tak boleh ar. Kena tunggu esok jugak. InsyaALLAH sok me share ea. If me lupa,, someone tolong ingatkan me tau. :)



Read More ->>

Friday, October 21, 2011

Apa Kata Anda Kalau ... #1

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

... sorang kawan anda datang berjumpa anda dan berkata "Mulai dari detik ini kita bukan kawan lagi!!" 

Anda pula terpinga-pinga sebab tak tau apa hujung pangkal ceritanya... Rasanya apa tindakan anda? Share with me dan kawan-kawan yang lain.. atau kongsikan pengalaman if anda sendiri pernah mengalami kejadian macam ni...



Read More ->>

Wednesday, October 19, 2011

Mereka Sangat Jahat!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Semalam masa kursus, penceramah btau kami sal kes kelar baby tu. Huhu. Sangat sadis kes tu. Penceramah kata dia buat macam tu sebab stress ngan keadaan dia. Dah la boyfriend dia takmo mengaku yang tu anak dia. Isk!!! Me rasa gadis tu memang dah tau keadaan tu mungkin akan terjadi tapi nak stress lebih2 pas buat apa kes?!! Kenapa tak beringat sebelum nak suka2 tu. Me memang tak boleh terima lah kes2 macam ni. Orang lain beriya nak anak tapi bila ALLAH dah bagi kat dia, boleh pula dia senang2 kerat budak tu?!! And lelaki tu, ingatlah yang skang ni zaman moden. Ko tak ngaku tu anak ko tapi teknologi boleh buktikan yang tu anak ko.

Pas tu semalam me ternampak lak satu clip sal adik yueyue ni. Kat China if not mistaken. Sedih bila tengok adik yueyue kena gilis ngan van. Dah kena sekali, van tu benti kejap pastu dia gilis pulak untuk kali kedua. Yang paling menyakitkan hati, orang ynag lalu lalang tu tak sorang pun yang peduli untillah ada sorang makcik yg nampak yueyue tengah terbaring kesakitan. Seyes me nangis bila tengok clip kejadian tu. Betapa tak berperi kemanusiaan orang yang melanggar dan buat2 tak pasan adik yueyue tengah sakit.

Even agak ketinggalan me update blog sal benda ni but tak pe kit. Me just nak meluahkan rasa tidak puas hati atas tindakan mereka, mereka yang buta hati macam tu. Manalah hilang rasa kemanusiaan diorang ni? So pathetic hidup manusia zaman sekarang. Sangat mementingkan diri sendiri. One day, hope diorang akan sedar yang hidup diorang yang macam tu takkan kemana pun.





Read More ->>

Tuesday, October 18, 2011

18 Oktober 2011

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Sorry ar lama tak update blog. Masalah kesihatan dan tuntutan kursus membataskan me untuk mengupdate blog. Actually me baru sampai Shah Alam dari Pusat Latihan UiTM Kg. Gajah Perak. Berkursus selama 2 hari 1 malam kat sana. Jauh tak untuk datang berkursus dala tempoh sesingkat tu? Hehe. Memang jauh but so excited nak datang kat Pusat Latihan ni. Sebab apa? Sebab kat sini la me and mr.hubby 1st met. Best sangat. If mr.hubby ada sekali lagi best. Hehehe.

Ramai gak jumpa kawan2 baru dari organisasi yang sama. Dan yang paling semangat masa kursus tu sebab penceramah and peserta semua sporting. Cume me kut yang ada rasa malu2 sikit. Huhuhu. Biasalah, orang comel memang macam tu. Hahaha. Sila muntah ya. :p

Nak buat entry bergambar sebenarnya tadi but baru teringat yang me xda amik pic pun kat sana. Tumpang posing masa orang amik pic banyaklah. Hehehe. Pas me amik pic dari kawan me nanti baru me up kat blog ea. Saja nak show off aktiviti2 kitorang masa kat Perak. Lalalalala~

Ok la. Me nak rest jap. Tiba2 rasa sejuk sangat. Takkan nak demam lagi kut. Dah la baru nak sembuh demam yang ari tu =.=

p\s : Thanks so much mr.hubby for lovely dinner tadi. Sedap abg masak sebab tu nak sayang abg ketat2.. <3
Read More ->>

Tuesday, October 11, 2011

Kenapa Tak Update Blog?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

1. Sebab idea sangat kontang skang ni.

2. Sebab x sedap badan 2, 3 hari ni.

3. Sebab keje banyak tak settle lagi.

4. Sebab ................................

Waaaaaa.. me rindu jugak nak type-type dalam blog ni tapi masalahnya bila xde idea,, xkan nak duk karang benda-benda mengarut pula kan? huhuhu... dah ada idea nanti me update ea.. okbai..


Read More ->>

Wednesday, October 5, 2011

Nak Letak Tajuk Apa ea?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Fuh.. Lama sangat tak online. Ada sesiapa yang rindukan me tak? Huhu. Of course tak de rasanya. Yalah, siapa la me ni if nak dibandingkan dengan blogger femes cam koram kan? Me ni hanya lah blogger tempiaran yang melukut di tepi gantang. Ceh!! Melampau sangat ke bunyinya? Hehehe.

Me dah rindu nak online ni. Ni pun tumpang wifi kat Summit jap. Nak usha2 pic masa majlis resepsi kat Melaka sabtu lepas. Kebanyakan kawan2 mr.hubby yang amik. Kitorang kat sana takde amik photographer. Biasalah, kawan2 ramai ada dslr. Jeles weh!!! Pas ni nak paw sebijik dua dslr kat mr.hubby ar. Kehkehkeh...


 Salah satu pic me masa majlis resepsi 1 Oktober 2011 lepas. Ok tak?

Thanks so much pada kawan-kawan yang hadir pada hari tu. Yang tak sempat or tak dapat datang,, it's ok. Doakan dari kalian sudah cukup bagi me. :)

Ok la. Nak sambung blogwalking jap. Lama tak melawat jiran sebelah menyebelah dah..

p/s : Pic lain ada kat fesbuk mr. hubby. :)



Read More ->>

Thursday, September 29, 2011

Tarikh Luput Sijil Kahwin?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...



isteri : Abang tengah buat apa tu?

suami : Tak buat apa pun....

isteri : Tak buat apa abang kata? Nak dekat 2 jam dah abang tenung sijil kahwin kita tu...

suami : Abang nak cari TARIKH LUPUT sijil ni.. Apasal tak jumpa ea?

hehehee... Mana ada tarikh luput sijil tu kecuali antara pasangan yang sendiri menoktahkan ikatan tu. But seboleh2nya,, hargai ikatan yang ada tu. Sebelum buat keputusan,, imbas balik kenangan lalu betapa susahnya untuk sama-sama tiba pada hari ini. Jangan terburu-buru buat keputusan,, nanti menyesal di kemudian hari... :)

sumber cerita : status facebook kawan
sumber pic    : pacik google

p/s : sila fahamkan mesej tersirat dalam cerita tu... :)


Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in