Friday, January 21, 2011

# cerpen

Ep3 : Aku Seorang Blogger



Ilya Suhana cuba mengelak tapi akhirnya tiada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba terdengar gelak kuat dari belakang. Huh! Rupanya kereta tu tadi kepunyaan Haqim, budak nakal yang selalu mengganggunya. Saja mahu 'berlawak'lah tu. Ilya Suhana ketap bibir melihat sengihan Haqim.

"peewitt! nak kemana tu cik Ilya?"

"Dah lupa adab ke? Cuba bagi salam.." Lantas Ilya Suhana berpaling. Tersengih-sengih Haqim mendengar sindiran Ilya.

"Assalamualaikum cik Ilya...tak jawab dosa tau..." Ilya jawab dalam hati sambil menilik jam di tangan. 'mana pula bus ni?' perlahan Ilya Suhana berbisik. Terdengar tawa halus Haqim sangat dekat di pendengaran Ilya Suhana. Pandangan sejak bila ko ada dekat aku ni dihadiahkan pada Haqim. Memang Ilya tak sedar mamat ni dah ada di sisinya.

"Marilah saya hantarkan. " Kelembutan suara Haqim buat Ilya tersentak. What happen just now? Mamat ni demam kut. Ilya geleng kepala, membuang andaian yang mula menari-nari dimindanya.

"Tak apalah Haqim. Kejap lagi adalah bus ni.." Ilya Suhana menolak sopan. Bukan Ilya tak nak tetapi ada satu pengalaman yang sehingga kini masih melekat di mindanya.

Dulu dia pernah menerima pelawaan  Haqim tetapi dia diturunkan dipertengahan jalan gara-gara dia mengatakan Haqim budak senget perasan macho. Sudahlah kat tempat yang memang payah nak dapatkan bus or teksi. Huh! Susah sangat kut Haqim nak terima kenyataan yang memang betul tu. Tapi semua tu berpunca dari Haqim juga. Tak sah kut kalau tak menyakat.

So, prevent is better than cure kata omputih. 'Boleh pakai ke? Lantaklah' bisik hati Ilya Suhana.

"Ok.." Haqim menuju ke keretanya. Ilya lepaskan keluhan lega. Tiba-tiba,, SPLASHH!! Baju putih yang dipakai Ilya bertompok coklat. Sengaja Haqim melanggar lopak air di depan Ilya Suhana.

Sempat Haqim melambaikan tangan ke arah Ilya Suhana sebelum terus berlalu. Senyuman padan muka yang diberikan Haqim betul-betul membuatkan Ilya Suhana geram dan marah.

Arrgggh!! Terpaksalah dibatalkan niat nak ke pasar pagi ni. Yang pasti, sepanjang perjalanan balik Ilya merangka-rangka satu entri 'menarik' khas untuk budak senget separa tiang tu.

Setelah membersihkan diri, Ilya Suhana duduk didepan lappynya. Bersiap sedia untuk menyerang balas Haqim melalui dunia maya. Sibuk menaip dan backspace dan menaip lagi akhirnya siap juga entri yang tidak kurang 500 patah perkataan itu. Setelah dipublish  tidak lupa Ilya Suhana meninggalkan link 'Berhati-Hati Dengan Lelaki Ini' di akaun facebook Haqim.

Seperti yang dijangka, hanya beberapa minit selepas itu ...............


30 comments:

  1. wahhh...jalan cerita yg menarik nieh...hhmmm...cuak lak bila sampai turn eqa nnt..takut xmenarik..hakhak

    ReplyDelete
  2. wow i am impress...ada ciri2 seorg novelis...he3.sedap bace stories nie...

    siapa Hakim budak nakal macho tuu?

    ReplyDelete
  3. wah..
    hebat la..
    akak suka yang ni..
    lepas ni sapa pulak ye??

    ReplyDelete
  4. @eQuRlz

    ala eqa...mesti boleh punya la...^^

    ReplyDelete
  5. waakakka .. sume bt suspen hikhikhik
    tgu esok la, next n3 heheh
    chaiyok3 !

    ReplyDelete
  6. @►AdamXis◄

    da pasang angan2 ni...hehehe...

    budak Hakim tu is,, tggu sambungan pas ni...ngee~

    ReplyDelete
  7. @diana

    thanks kak...pas ni sape ea? x pasti ar...fina kut...

    ReplyDelete
  8. erkk, potong la,,, sambung abeakan la moon,, adeh,,, nape la ade budak nakal,, terasa aku,, :p

    ReplyDelete
  9. erkk, potong la,,, sambung abeakan la moon,, adeh,,, nape la ade budak nakal,, terasa aku,, :p

    ReplyDelete
  10. @elyna

    sok turn elyna ea? hehehe...me salah ar..ngee~

    ReplyDelete
  11. @Fariq

    siapa makan cili,, dialah yang rasa pedas...ye x? hehehe...

    tggu la esok pula...;)

    ReplyDelete
  12. Moon,best cite ni..!!tk sabr nk tggu episode seterusnye..:)

    ReplyDelete
  13. @nur aisya humaira

    thanks...tunggu sambungannya esok...

    blur..still x pasti siapa peserta next...ngee~

    ReplyDelete
  14. perrghh..kenapa sebelum ni tak tau pun yg cik mOoN mmg ada bakat menulis cerpen..pernah jadi writer or novelis kat mana2 ke sblm ni? terbaek la cik mOoN..tahniah..=)

    p/s: cik mOoN teruskan tulis cerita yg bergaya camni pon cantek gak..bleh meletop..gaya penulisan senang nak paham..=)

    ReplyDelete
  15. Cis! tak guna punya haqim. berani dia kacau Ilya Suhana aku. Kau memang budak senget Haqim. Dah la senget, separuh tiang pulak tu. hehehe..

    Tgh feel membaca ni. (^__^)

    ReplyDelete
  16. @ Jejaka Terhangat

    ada bakat ke? pas ni boleh proceed ngan cerpen sendiri...ye x? hehehe...

    xpenah pun jdi writer kat mana2...just writer picisan yang menulis untuk kepuasan sendiri JT...:)

    ReplyDelete
  17. @ The Crow Empire

    owh...Ilya Suhana tu awek ang ea? tatau pula...if tau,, memang me masukkan nama ang jadi hero...hehehe...;)

    ReplyDelete
  18. esok saya :-ss *takut takut takut

    ReplyDelete
  19. best cite cik moon ni...sy yg dok gelak sorang2 baca...mesti fina tgh pikir ayat utk esok...huhuuu...chaiyok fina!

    ReplyDelete
  20. wah,,bestnya baca entri korang,,cuak jugak nih..

    Latest Entri :
    Tingginya Martabat Seorang Ibu

    ReplyDelete
  21. @ Fina Fento

    x sabar nak tggu sambungan...;)

    ReplyDelete
  22. @ aza shafiza

    thanks yunk...

    chaiyuk fina...heheh...

    ReplyDelete
  23. wah.. best2x tp dah tutup pnyrtaan kan..huk2x

    p/s Kisah si gadis dan si teruna

    ReplyDelete
  24. wahh.. cerita semakin menarik.. hehe..
    kuajaq btoi haqim tu nowh...

    ReplyDelete
  25. tergelak bace entry ni..siyes macam jadi betul2 jek..haha ;)

    ReplyDelete
  26. hari ni giliran sy smbung..xtw la best ke x..huhu

    ReplyDelete
  27. EPISOD 18 (penutup) telah siapp!
    yeahaaa.. jempot baca! hee..

    http://aishawhatever.blogspot.com/2011/02/episod-18-aku-seorang-blogger-penutup.html

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan