Tuesday, January 25, 2011

# dipaksa # Kahwin

Terpaksa Dan Dipaksa...

terbaca entry Bila cinta itu pergi kat blog en.ben tadi...hurm, rasanya banyak juga terjadi kes macam ni kan? me? x penah ar kena ngan me coz family me memahami kehendak kami adik beradik dalam hal-hal berkaitan hati dan perasaan ni...terutama sekali soal jodoh...

kepercayaan yang diberikan bukanlah satu tiket untuk kami dengan sesuka hati pilih someone yang x tentu arah hidup...nak hidup bersama ni bukan setakat sehari dua...malam ni peluk,, sok buang...isk! x betullah macam tu kan...carilah someone yang betul-betul boleh membimbing dan memimpin keluarga dengan baek...

dan me amat berterima kasih dengan kepercayaan yang mereka berikan tu...peluang itu akan me gunakan sebaeknya...

bagi mereka yang terpaksa dan dipaksa untuk menerima pilihan keluarga tu, mungkin ada hikmah disebalik semua tu...namun jangan terus menolak or marah-marah...cubalah kenali si dia tu dengan lebih dekat...cari titik jawapan kenapa si dia dipilih untuk menjadi pasangan kita...apa yang parents kita lakukan tu hanyalah untuk kebaekan kita...

sebab tu if kita sudah punya pilihan hati,, jangan segan-segan nak dedahkan si dia pada keluarga...berterus terang bahawa hati kita sudah dimiliki..ajak si dia berjumpa dengan family kita..sebarang alasan macam 'saya belum bersedia...tunggulah dulu...' jangan diamalkan...xkan tunggu nak kawen dulu baru nak jumpa kut...

p/s : jangan kerana cinta kita buang keluarga kerana tanpa mereka siapalah kita... 

layan nasyid by Rabbani ni...
Mari-marilah
Dengarlah ini kisah silam oh kawan
Sangatlah berguna
Moga hidup aman bahagia

Di malam pertama jumpa mertua
Tersintak si jejaka di beritakan
Istrinya tidak sempurna rupa
Anggota zahirnya lumpuh semua
Tiada upaya mengurus diri

Terkejut si jejaka penuh persoalan di hatinya
Mungkinkah sudah jodoh itulah istrinya
Ibanya rasa hati
Namun tetap redha pada takdir

Asalkan punya iman itulah paling penting
Saat-sata perjumpa
Terpesona memandang
Benarkah istrinya Menawan sungguh cantik 

Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni

Terhurai dijawablah oleh mertua
Zahirnya tak sempurna kiasan saja
Memberi makna sucinya diri
Wanita sholehah terpelihara

Terharu si jejaka tunduk bersyukur
Jangan mudah percaya harta pangkat dan rupa
Indahnya di mata berawaslah
Rasul sudah bersabda insan punya agama
Akhlaknya mulia fahamilah

1 comment:

  1. taw xpe.. kdg2 fikir macam mana lah de org sgop tgl kan kuaga demi org lain..

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan