Thursday, February 24, 2011

# cerpen # Contest

Kenapa Saya Suka SitiSafiyyah Punya Contest

Nak join contest SS lah pulak malam ni...huhuhu...11:59pm nak tutup dah...xpe ar last minit...semangat nak join even idea xda sangat...

Alkisahnya bermula,,


Snow White   : Kanda,, kanda...

Hang Tuah     : Ya dinda?

Snow White    : I think that Bawang Putih also having an affair with Sultan..

Hang Tuah sedikit terkejut namun dia cuba untuk tidak menunjukkan riak itu kepada isterinya...

Hang Tuah       : Kenapa dinda cakap macam tu pula?

Snow White      : Last night i saw them talking to each other...

Hang Tuah       : Laaa...berbual kosong je tu...Dinda janganlah fikir yang bukan-bukan...

Snow White      : But kanda,,,

Hang Tuah        : Dinda,, tak baek berburuk sangka dengan orang...Ianya boleh menjurus kepada fitnah...Fitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh...Kanda pernah bagitau dinda pasal tu kan?

Snow White tunduk sambil berbisik kecil... Hang Tuah tersenyum mendengar bisikan halus Snow White...

Hang Tuah        : Dinda nak dengar satu cerita tak?

Snow White angguk sambil membetulkan duduknya... Hang Tuah tersenyum... 'Masih banyak yang harus kau pelajari di sini wahai isteriku...' bisik hati kecil Hang Tuah..

 Hang Tuah       : Pada zaman dahulu,, ada seorang gadis bernama SitiSafiyyah yang amat diminati oleh 3 sekawan iaitu AbdulFarique, Redzuan-Ridz dan Mr. Kerro. Walaupun mereka bertiga berkawan baek namun mereka bersaing secara sihat untuk mendapatkan SitiSafiyyah. 

Bagi diri SitiSafiyyah pula, dia berasa amat hairan kenapa mereka beriya-iya mahu mendekatinya padahal dia taklah secantik Puteri Hang Li Po atau semanis Mahsuri. Maka disuarakan rasa hatinya pada CL. Tiba-tiba CL dengan penuh yakin berkata 'Bulan lepas aku ada nampak mereka bertiga kat tepi Sungai Lui tengah bergelak ketawa.. macam ada sesuatu.. aku rasalahkan,, mereka bukannya serius nakkan kau...mesti mereka betting untuk tu...'

SitiSafiyyah yang termakan kata-kata CL tu mula berasa amat kecewa. Tak semena-mena airmata mula membasahi pipinya yang mulus. 
Tiba-tiba Hang Tuah terdengar sedu isterinya... 'laa,, sedey sangat ke cerita aku ni?'

Snow White     : They are so bad. Why did they do like that? Poor SitiSafiyyah...

Hang Tuah garu kepala. 

Hang Tuah       : Dinda nak kanda teruskan ke?

Snow White      : Yes.. I wanna know what happen to those bad guys..

Hang Tuah       : Sejak malam CL bagitau benda tu kat SitiSafiyyah, dia langsung tak pedulikan mamat bertiga tu lagi. Pada mulanya hanya AbdulFarique dan Redzuan-Ridz saja yang perasankan hal tu. Biasalah Mr. Kerro ni memang jenis lampi sikit. Setelah mereka bertiga berbincang,, mereka ambil keputusan untuk bertentang 8 mata dengan SitiSafiyyah.
Pada 24 Februari 2011, tepat jam 12:00 tengahari bertempat di Cafe BCR, satu perjumpaan telah diatur. Mr. Kerro mengajukan soalan direct to the point bila melihat AbdulFarique dan Redzuan-Ridz diam. SitiSafiyyah yang telah mengagak bahawa itulah tujuan perjumpaan itu juga langsung tidak berselindung dan terus menceritakan apa yang telah diberitahu oleh CL tempoh hari. Tiada satu pun yang tertinggal dan tiada satu pun yang ditambah hatta satu perkataan pun.

Mendengarkan jawapan SitiSafiyyah, AbdulFarique menggepal penumbuk, Redzuan-Ridz pula cuba menyabarkan Mr. Kerro yang menghantuk-hantukkan kepalanya di meja. SitiSafiyyah jadi gerun melihat mereka. Ketika dia hendak bangun, Redzuan-Ridz menahannya. 'Awak perlu tau hal sebenar...' 

'Awak dan CL dah salah faham. Kami langsung xda niat macam tu. Apa yang CL nampak hari tu bukan seperti yang dia dan awak sangkakan...kami hanya bergembira kerana diterima bekerja sebagai pelayan di Cafe BCR cawangan 1...ianya langsung xda kena mengena dengan awak..percayalah~~' AbdulFarique dan Mr. Kerro mengangguk mengiyakan kata-kata Redzuan-Ridz.

Berkerut seribu dahi SitiSafiyyah memikirkan kemungkinan itu. 'Betul??' Mereka bertiga mengangguk serentak. 'Baiklah. Saya percayakan kamu. Dan saya juga minta maaf atas salah faham yang berlaku ni...' AbdulFarique, Redzuan-Ridz dan Mr. Kerro akhirnya melompat keriangan. 

Ternyata AbdulFarique, Redzuan-Ridz dan Mr. Kerro tidaklah seperti yang SitiSafiyyah bayangkan.

Snow White     : So,, they are not the bad person?

Hang Tuah       : Bukan. 

Snow White      : But...

Hang Tuah       : Sebab tu kita tak boleh tuduh orang tanpa mendengar penjelasan orang tu dulu... Dinda faham tak apa yang cuba disampaikan dalam cerita ni?

Snow White      : Yes! I think i'm fully understand... thanks so much Kanda...

Hang Tuah senyum.

Snow White      : But kanda,, which of them married SitiSafiyyah?

Hang Tuah        : Tiada siapa yang tahu dinda... 


~The End~

------------------------------------------------------
arr!! SS,, xda idea sangat untuk contest ni...harap diterima yaa penyertaan last minit ni... :)

Tag :: Syuwai :: Lani :: Artiq :: (sowi geng!! last minit punya cerita...huhuhu..)




12 comments:

  1. wahhh akhirnye moon join jugak contest ni..nak terharu boleh?? ;p ok penyertaan kamu diterima walaupun last minit tapi cte kamu not bad.. :good

    heh soklan last snow white tentang sape yg bakal mengahwini SS tu ape motif dia?? ;p

    ReplyDelete
  2. @Siti Safiyyah

    sila terharu...heheheh...

    sal soklan last tu,, hanya Snow White yang tau...ngee~

    ReplyDelete
  3. kehkeh.. ai pun tertanya2 bukan snow white je.. kehkeh. klaka. yg pelinya nape CL aade dlm ni? mane ai?? :XD

    ReplyDelete
  4. sdh join la ni x.x

    best crita ni ^^

    ReplyDelete
  5. ---->
    rse macam watak jahat.haha. niey pun terbaik wok :)

    ReplyDelete
  6. habislah~~~
    macam x der peluang jer nie CW nak menang..
    dah lah moon memuji ss.. CW?? abis..abis...

    ReplyDelete
  7. @ Fariq

    u blakang tabir jak...heheheh...

    p/s : jum kita tanya SS....ngee~

    ReplyDelete
  8. @ cik Ladies

    hahaha...sesuai apa...

    ReplyDelete
  9. @ che_wawa

    citer CW ok la...best tu...ai x banyak idea malam tadi..huhuhu

    ReplyDelete
  10. hihi best best..:)

    jemput ke rumah,
    http://laydie-dda.blogspot.com
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan