Wednesday, March 16, 2011

# Adat # Engagement

Jangan Suka-Suka Kalau xTau

Assalamualaikum semua...

Morning...kepala pening sikit pepagi ni...xtau kenapa...btw,, apa khabar semua bloggers yang disayangi...? skema sikit...ahaks!!

Pagi ni mo share something sal hantaran kawen ni...actually yang ni pun Mak Long me baru btau masa tunang ari tu...if dia xbtau,, confirm-confirm me blur...

Ceritanya masa Mak Long cek barang hantaran me,, 

Mak Long   : Berapa hantaran dari pihak lelaki?

Me               : 7...

Mak Long   : Jadi balas 9 lah kan?

Me               : Ya... Cukup bah tu kan?

Mak Long   : Cukup sudah tu... tapi if perempuan x payah bagi sireh junjung tau...

Me               : Saya xda buat juga tu mak long... sebab tu lelaki jak yang bawa sireh junjung bah kan?

Mak Long   : Ya... Yang penting ni hantaran semua cukuplah...xboleh suka-suka tau if mo bagi hantaran ni...ada maksud semua tu...

Me memang blur habis dah masa tu... maksud? 

Mak Long   : Kalau lelaki bagi 7 tapi perempuan balas kurang,, maksudnya lelaki tu x diterima oleh keluarga perempuan... Kalau kita balas lebih 1, maksudnya adalah harapan sikit-sikit... dan kalau kita balas lebih dua atau lebih banyak,, maksudnya alhamdulillah syukur...si lelaki memang diterima baek masuk dalam keluarga....

Me               : Owhhhhh...

Mak Long   : Sebab tu kalau xtau mesti mo tanya...jangan suka-suka jak mo letak...

Barulah me tau...xtau pula disebalik hantaran pun ada maksud tersembunyi...huhuhuhu...betapa me xtau apa-apa...nasib baek my mak long btau... Rasanya ramai juga yang xtau sal benda ni kan...

So,, bagi yang pompuan,, sila pastikan anda balas lebih tau...x kisah ar makanan ke,, buah ke...yang penting LEBIH...

10 comments:

  1. wah chin pun br tau bah..
    mekaseh share..~ =)

    ReplyDelete
  2. oo yeah..ingt mende tu adat semata..ada maksud tersirat rupanya..hehe..thanks for this sharing babe! ^_^

    ReplyDelete
  3. salam

    oh mcmtu ke maksudnya..
    bagus2.. info ni.

    ReplyDelete
  4. sya pun baru tau owh m0on..

    miahahaha >.<

    ReplyDelete
  5. eyaaa,aku pn baru taw..
    tp yg pasti hantaran mesti no ganjil..
    kenapa arr..
    kalo 5 dibalas 7, kalo 7 dibalas 9, kalo 9 dibalas sbelas..
    naaaaaa

    ReplyDelete
  6. Wow. 1st time tahu. Nice info.


    Tp, just curious la kan, cmna kalau kita balas lebih 1, lelaki tu mmg kita terima baek sgt2. I mean tidak berniat pun lebih 1 tu tandanya ada harapan sikit2 jak.

    Or maksud sy begitu lah. Macam contoh kita xtau, jd bilangan hantaran tu kita x berniat apa2 pn, dalam hati mmg diterima sgt2.

    Kan kalau sudah ada hantaran, means diterima la kan, xkan ada harapan sikit2 saja terus berbalas hantaran kan?? hahaha.

    ReplyDelete
  7. hahaha tak sangke jumlah hantaran pon ada makna..ingatkan mmg standard dibalas lebih dua..;p

    ReplyDelete
  8. maaf sye cakap . mungkin itu semua cume adat ataupun suatu kebetulan .. tapi setiap jodoh itu adalah ketentuan yg telah Allah tuliskan .

    seingat sye masa abg sye bertunang dulu , dia bagi 19 dulang hantaran dan dibalas oleh pihak perempuan 15 dulang .. tp alhamdulillah , mmg jodoh datang dari Allah .. bahagia jua =)

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan