Tuesday, March 29, 2011

# Bahasa Inggeris # English

Macamana Nak Sebut RM12 Dalam Bahasa Inggeris?

Assalamualaikum semua...


Perbualan ni adalah antara sorang staf KFC dan sorang pelancong (x pasti dari mana..huhu..) di salah sebuah Restoran KFC sekitar Kota Kinabalu...kejadian berlaku pada hari Ahad bersamaan 27 Mac 2011...


Pelancong : Is there something like shirawa(actually me pun x pasti macamana sebutannya tapi lebih kurang cam tu lah...maybe makanan diorang lah kut...)


Staf          : Excuse me?


Pelancong : Owh...that one...(tunjuk kat satu product KFC tu...x pasti apa namanya...yang penting ada perkataan 'pocket'...huhuhu...) How much is it?


Staf           : Ala carte RM7.++ ..


Pelancong : If with drinks?

Staf          : If with drinks,, RM20 ..

Pelancong : RM20?! Never mind...i'll come back...


Staf          : Thank you sir...


Me yang masa tu tengah menunggu pesanan di kaunter sebelah agak terkejut...same with customer di kaunter satu lagi...x terkata bila mendengarnya...air apalah yang mahal sangat tu ea?


Sebenarnya xlah sampai RM20 pun...just RM12.++ ni...sama ada staf tu salah sebut or dia xtau pun how to pronounce it...huhuhu...dah lah dengan penuh yakinnya dia jawab...ngeee~ tourist tu pun mesti terkejut kenapa KFC kat sini mahal x ingat...hukhukhuk...


Me nak tegur sebenarnya tapi pas pelancong tu berlalu staf tu terus masuk ke dapur...hurm,, apapun KFC ni kan dah banyak duit...hilang satu customer ribu yang datang...so,, x mempengaruhi pun kut...boleh macam tu?


Apapun,, as a frontline kesilapan kecik cam tu boleh sebabkan customer yang beribu tu tinggal sorang tau...So,, even dah lama keja pun if ada yang perlu diperbaiki,, kenalah 'up'kan juga...Nak tekankan di sini belajar Bahasa Inggeris is another way untuk kita improve diri kita...


4 comments:

  1. twelve ringgits...uish...ssh pe..? neway msti best dpt pengalaman camtu...

    ReplyDelete
  2. @Kamil Kahar:

    yang senang tu la yang selalunya jadi susah...hukhuk...

    ReplyDelete
  3. hahah.. kecik kecik dulu yuyu sebut twenteen ^^

    ReplyDelete
  4. how much is this?

    twenty ringgit sir..

    what?? are u want to choke my blood??

    HAHAHA lawak sampingan..

    moralof the story, itulah pentingnya english edukesyen..;p

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan