Monday, April 18, 2011

# Bunuh Diri # Suicide

Bunuh Diri Bukan Trend Baru

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia semua...
  1. Agensi Polis Kebangsaan Korea melaporkan Korea Selatan mencatat kadar tertinggi di dunia, laporan untuk tahun 2010.
  2. Jumlah kes bunuh diri pada 2009 adalah sebanyak 14, 579 kes meningkat 18.8% daripada 12, 270 pada 2008.
  3. Bermakna kadar pada 2009 adalah 29.9% kes bunuh diri bagi 100,000 orang. Jumlah penduduk Korea Selatan adalah 48,746,693.
  4. Data itu lebih tinggi berbanding yang dilaporkan Pertubuhan Pembangunan dah Kerjasama Ekonomi (OECD). Pertubuhan melaporkan 21.5 kes bagi 100,00 orang menjadikan Korea Selatan menduduki tempat pertama di kalangan negara-negara OECD.
  5. Jepun mengekori rapat dengan catatan 19.1 kes bagi setiap 100,000 orang.
  6. Laporan polis menunjukkan masalah psikologi/ psikiatri mencatatkan 28.28% punca bunuh diri diikuti fizikal/ penyakit (21.88%) dan ekonomi (16.17%).
  7. Mereka yang berusia lebih 61 cenderung untuk bunuh diri (31.65%), diikuti kumpulan usia 31-40 manakala usia 31-40 mencatatkan 17.2%, 16.65% pula bagi mereka yang berusia 51-60 tahun.
Artikel diatas diamik bulat-bulat dari Berita Mingguan Malaysia,, 17 April 2011...

Hurm,, macam-macam dunia ni kan...dah baek-baek ALLAH bagi peluang untuk hidup tapi bunuh diri pulak... Jangan pula pas ni ada artikel kat paper dengan tajuk 'Blogger Bunuh Diri Sebab Blog Tak Famous'... Memang buat tabiat lah if ada blogger berfikiran pendek cam tu...


4 comments:

  1. hahahahahahhaha sabo jelah.moon ni.takkan lah sbb blog tak pemes nk bunuh diri lak kan.tp mana tau.dunia skng.bukan leh jangka.

    ReplyDelete
  2. @rara pinkmafia:

    betul tu yunk...siapa tau esok lusa ada dalam paper...ye x? ngeee~

    ReplyDelete
  3. erk moon.. cam nak je blogger bunuh diri sebab tu.. kehkeh.. mintak simpang la kan..

    latest -
    Kahwin Sepupu Atau Orang Lain?

    ReplyDelete
  4. @Fariq:

    hakhak...saja cakap..mana lah tau kan...ngee~

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan