Wednesday, April 6, 2011

# Maruah # Perempuan

Di Mana Malu Mereka Sebagai Kaum Wanita?!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Pepagi mood down... Rasa cam nak hantuk kepala kat dinding... Secara x sengaja terbuka 1 link blog ni... memang menjatuhkan maruah dan martabat kaum perempuan... Hairan juga... Kenapa nak dedahkan semua untuk tontonan umum...? Dimana pegi sifat malu yang ALLAH kurniakan? huhuhu...

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir dirimu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada Ilahi
Berpegang pada janji yang mengabdikan diri

Malu mu makhota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya   

Nasyid : Hijjaz


Maruah wanita yang ada dalam lirik nasyid ni langsung tiada dalam diri mereka yang ada dalam blog tu...sangat menyedihkan..dan me sebagai kaum wanita berasa amat kesal dan malu dengan apa yang mereka, mereka dan mereka buat... 

"Ya ALLAH Ya Tuhan ku..aku memohon pada-Mu, semoga kami tergolong di kalangan mereka yang mati dalam iman... Amin .."


20 comments:

  1. kengkadang,kita bole nampak.. pempuan yg bertudung pown da 'hilang' ataw pun kurang sifat malunya.. apa2 pown,harap kita dapat memelihara diri kita sebaiknya.. :)

    ReplyDelete
  2. @kira kekuri:

    tu la pasal...jangan tanam duri dalam diri sendiri...jangan sekali2 buang rasa malu tu dari dalam diri kita...:)

    ReplyDelete
  3. @safura zahari:

    yunk,, ada satu blog ni dia tayang pic x senonoh..as a gurl,, memang angat memalukan... :(

    ReplyDelete
  4. err..ni kes tadi tu ye? ss tak tengok pon. tapi pendapat ss, manusia camtu mmg wujud. tujuan dia nak jatuhkan kita. so kita kenelah jaga imej kita supaya tak mudah dipijak2 oleh org lain. dlm kes tadi tu, same2 la kita jadi muslimah solehah ye moon.. :)


    psstt : Pemahaman SS tentang blog dulu

    ReplyDelete
  5. @Siti Safiyyah:

    yup SS...jangan tengok..menyesal nanti...huhuhu...me dah menyesal tahap dewa dewi ni...isk...rosak mata me pepagi ni...

    insyaALLAH SS... :)

    ReplyDelete
  6. kes tu memang annoying... hilang sikit ilmu kakkoii dah haha

    ReplyDelete
  7. err..yg peliknya..JT masuk lambat sket..bila klik link blog tu..tak dapat masuk plak..sepertinya link blog tu dah didelete..tp, kedengaran mcm teruk je dlm tu. ish2..

    ReplyDelete
  8. @Jejaka Terhangat:

    sib baek JT x masuk...huhuhu...memang hancus mereka2 yang ada dalam tu...sangat teruk!!!!

    ReplyDelete
  9. ske dat song!!

    n citer pe senonyer neyh?? CF x taw pown.. huhu~

    ReplyDelete
  10. @.. cik FLUTTERBY ..:

    CF xde kut BCR masa tgh kecoh sal satu blog x senonoh ni pagi tadi...huhu...

    ReplyDelete
  11. wanita akhir zaman,, cmni lah,, hu,, minta dijauhkan~

    ReplyDelete
  12. apa yg dorg dah buat?? wuu nk tau..nk tau.. =)

    ReplyDelete
  13. ape neyh moon?? fyka pun dah terlambat :(

    ReplyDelete
  14. @ai n i s h a f i qa:

    same here...semoga dijauhkan daripada benda2 x senonoh macam tu... huhuhu...

    ReplyDelete
  15. @YanaMIB:

    nak btau pun segan yunk...huhuhu...ada 1 bl0g ni masukkan pic2 dia yang merendahkan maruah dia as a gurl...habis 1 body dia tayang... huhuhu

    ReplyDelete
  16. @fyy mokhtar:

    ada satu blog yang memalukan diri dan kaum pompuan...benda ni kecoh kat BCR pagi tadi but JT kata macam blog tu dah didelete...

    ReplyDelete
  17. lelaki ckp je ta suka tp ade jugak bile da sensorang dok layan bende cmtuh

    =="
    malu lah jd perempuan camni T . T

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan