Friday, April 15, 2011

# Hadith # JAKIM

Jangan Berbohong

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....

Hari Jumaat yang damai... Just nak share artikel yang me dapat thru emel...

Hadith:


DARI  Ibnu Umar r.a katanya: "Saya dengar Nabi SAW bersabda: "Bagi tiap-tiap orang yang khianat (penipu) ada bendera yang dipancangkan tanda khianatnya di hari kiamat kelak.

Riwayat Bukhari 

Huraian Hadith: 

Rasulullah SAW menjelaskan sifat-sifat orang munafik, di antaranya: Apabila ia berkata, ia berbohong, apabila berjanji, ia mungkiri dan apabila diberi amanah, ia khianat.

Maka wajar jika Rasulullah SAW menyatakan bahawa berdusta atau berbohong itu termasuk dalam dosa besar.

Dalam sebuah riwayat diceritakan, telah datang kepada Rasulullah SAW, seorang lelaki meminta nasihat.

Lelaki itu mengaku bahawa dia tidak dapatmeninggalkan satu maksiat yang biasa dilakukannya, iaitu berzina.
Mendengar pengakuan jujur lelaki ini Rasulullah SAW berwasiat kepadanya: "Hanya dengan satu perkara: "Laa Takzib! (Jangan berbohong!)." Ternyata dengan menjaga untuk tetap melaksanakan nasihat Rasulullah SAW itu, lelaki ini dapat menghindari perbuatan maksiat yang susah ditinggalkannya kerana setiap kali dia ingin melakukan zina, dia akan ingat kepada nasihat baginda itu.
"Bagaimana kalau saya ditanya oleh Rasulullah SAW? Jika saya menjawab: "Tidak, bererti saya telah berbohong. Jika saya mengaku bererti saya wajib dihukum", fikir lelaki tersebut sehingga telah berhenti dari berzina.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

So,, sama-samalah kita beringat yaa...Matlamat tidak menghalalkan cara...

4 comments:

  1. thnx kongsi artikal ni.. sama2 la kita menghindari perbuatan dosa besar tu..

    latest -
    Flock Browsers Will Be Discontinued

    ReplyDelete
  2. @Fariq:

    Mari kita sama-sama beringat...:)

    ReplyDelete
  3. ya.bile bercakp benar,sekaligus tak de benda buruk yg kita buat.kan mooon.

    ReplyDelete
  4. @rara pinkmafia:

    yup yunk...sekurang2nya,, dah kurang 1 dosa besar... :)

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan