Tuesday, May 31, 2011

Merah Putih

8:06 PM 4 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Amik masa jap up sikit pic masa majlis kawen ari tu. Ok ke x ok? Hehehehe. Malu-malu sikit ni sebab pelamin kat luar umah. Masa makan pun semua pandang-pandang, intai-intai me. Hohohoho.
Published with Blogger-droid v1.6.9

Monday, May 30, 2011

Huh?! Siapakah?

7:15 AM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Selamat Menyambut Pesta Menuai bagi mereka yang meraikannya... Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan bilang orang kadazan dusun...

Pagi ni bangun dengan perasaan yang agak terkejut.. Apa x terkejut tiba2 jak ada lelaki tido sebelah me...huhu..

Rupanya husband me la pula... Ntah macamana boleh lupa.. Sib baek x jerit..

Semalam me telah selamat dinikahkan dengan pasangan pilihan hati yang terbang jauh dari semenanjung... Alhamdulillah,, semuanya berjalan dengan lancar.. Me and en.hubby diikat dengan sekali lafaz akad..

Memang penat sangat.. Majlis mula jam 10.30 pagi hinggalah ke 11 malam.. Thanks kepada kawan-kawan dan tetamu-tetamu yang sudi hadir memeriahkan majlis kami..

Sangat terharu bila ofismate datang awal semata-mata xmo terlepas me dinikahkan.. Terima kasih semua...

Thanks juga bagi kawan-kawan skolah menengah dulu yang sudi datang dari jauh untuk meraikan me.. Sudahlah lama x jumpa.. huhu.. Love u all..

Thanks for my pengapit too sebab sudi jadi pengapit bidan terjun me.. Hehehe.. Pas ni ko punya turn la tu Siska.. ;-)

k la,, tdi en.hubby pesan suh kemas bilik but me amik kesempatan update blog jap..hehe.. Lama x update.. Rindu sudah..
Published with Blogger-droid v1.6.9

Wednesday, May 25, 2011

4 Days Left

10:37 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Tension!!!! Itu jak yang mampu me gambarkan tentang perasaan me skang... Keja ni memanglah x penah nak habis but boleh x if kita buat step by step dulu... Siapkan yang ni then baru berganjak pada yang tu... If belum siap yang ni then beralih pada yang tu,, sampai bila pun x siap... Betul bah kan?!

Arrr... dan satu lagi tense sal ni,,,


Tinggal lagi 4 hari but i'm still stuck di opis!!! dup dap dup dap... Jantung memang x mo benti berdegup kencang... huhuhu... nervous!

"Sepatutnya seminggu ni x boleh sudah ko tension-tension pasal keja.." pesanan from one of my bff...

What to do.. Cuti start 27/5/2011...2 days before my wedding day... Memang rasa cam mo meraung ni... =((

Tuesday, May 24, 2011

Special To My "GOLF BALL"

12:27 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....

Tadi receive satu cerita kat emel bertajuk The Mayonnaise Jar... Cerita ni berkenaan dengan hidup kita di dunia realiti ni...

Pesanan kat last emel tu suh share ngan my GOLF BALL...  Nak tau siapa,, pastikan baca habis cerita ni... Jangan tinggal satu ayat pun sebab ianya pesanan untuk diri sendiri... Mungkin ada yang sudah baca but apa salahnya baca lagi sekali sekadar peringatan agar tidak lupa...


When things in your life seem,  almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class
 
And had some  items in  front of him.
When the class began, wordlessly,
He picked up a very large and empty mayonnaise jar
and proceeded to fill it with golf balls.

He then asked the students, if the jar was full.
They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured
them into the jar.   He shook the jar lightly.
The pebbles rolled into the open Areas between the golf balls.

He then asked the students again if the jar was full.  They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.
Of course, the sand filled up everything else.
He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous 'yes.'

The professor then produced  two cups of coffee from under the table and poured the entire contents  into the jar, effectively
filling the empty space between the sand.  The students laughed.

'Now,' said the professor,   as the laughter subsided,
'I want you to recognize that this jar represents your life.
The golf balls are the important things - family,
children, health, Friends, and Favorite passions –
Things that if everything else was lost and only they remained, Your life would still be full.

The pebbles are the other things that matter like your job, house, and  car.

The sand is everything else --The small stuff.

'If you put the sand into the jar first,'  He continued,
'there is no room for  the pebbles or the golf balls.
The same goes for life.

If you spend all your time and energy on the small stuff,
You will never have room for the things that are important to you.

So...

Pay attention to the things that are critical to your happiness.
Play With your children.
Take time to get medical checkups.
Take your partner out to dinner.

There will always be time to clean the house and fix the disposal.

'Take care of the golf balls first --
The things that really matter.
Set your priorities. The rest is just sand.'

One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.

The professor smiled.
'I'm glad you asked'.

It just goes to show you that no matter how full your life  may seem,
there's always room for a couple of cups of coffee with  a friend.'
Please share this with other "Golf Balls"
I just did......

So,, dapat tak apa yang cuba disampaikan dalam cerita ni...


Lagenda Fairytales : Lelaki Menangis?

10:06 AM 7 Comments
Bawang Putih   : Snow White,, tuan hamba rasa jujurkah seorang lelaki yang mengalirkan airmata di depan tuan hamba?

Snow White    : A man cry? For what reason?

Bawang Putih  : Di paksa untuk mengahwini gadis laen yang x dicintainya... (sayu suara Bawang Putih~)

Snow White    : Is he someone u are falling for?

Bawang Putih angguk perlahan...

Bawang Putih   : Tapi dia berusaha untuk sembunyikan airmatanya dari pandangan hamba... Dia menangis kerana x mahu melukakan hati hamba dengan mengahwini gadis pilihan keluarganya...

Snow White    : Dear,, i can't judge this man only by ur story... Only u can feel the honesty of his tears...  Bout the matter of ur problem,, his family should know ur existance in his heart and his life... Never back up if he really love u... Stand for ur love once and for all... (senyum)

Bawang Putih terkejut melihat semangat yang dipamerkan Snow White...

Bawang Putih  : Hamba sokong kata-kata tuan hamba tu... Erm,, maafkan hamba bertanya,, pernahkah kanda Tuah menangis di depan tuan hamba?

Snow White    : (angguk) Every night...

Bawang Putih  : Setiap malam? (kagum) Tuan hamba rasa tangisan kanda Tuah tu jujur?

Snow White angguk lagi... Di mindanya membayangkan tangisan suaminya itu...

Snow White   : Very honest.. I know that his tears came from his heart...

'Wah,, bagus betul pasangan Snow White dan Hang Tuah ni...'

Bawang Putih  : Jika tuan hamba x keberatan untuk berkongsi rahsia,, boleh hamba tau apa yang menyebabkan kanda Tuah menangis?

Snow White  : Every night before he start to cooked dinner,, when he peel and slice an onion he will cried like a baby boy... Isn't that sweet?

Terkedu Bawang Putih mendengarkan alasan itu...

Monday, May 23, 2011

Nyata Me Xda Bakat

3:51 PM 4 Comments
Assalamualaikun dan salam 1Malaysia...

huahuahua.. Pertama kali menggunakan doodler... Lukisan nampak agak cakar ayam...

But 1st time macam ni boleh dikira ok la kan?? If bakat melukis ni digali,, memang xda siapa boleh lawan...pfft!!
Published with Blogger-droid v1.6.9

My Reflection in The Mirror

12:19 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Actually still blur ngan cabaran yang ni... kena letak pic ea? x payah lah kut... sebab skang ni x pernah amik pic depan cermin... paling last pun 2008 kut... x ingat... Dulu jadi profile pic kat Friendster but akaun dah deactived... hohohoho...

If nak tanya apa yang me nampak bila tengok cermin,, of course a very gorgeous young lady... x dapat dinafikan lagi... hahahahaha...


Segmen Kereta Tempatan Pilihan Saya

11:30 AM 10 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Segmen ni anjuran Fariqscorpio aka Abang Kacak... X caya dia kacak? Pegi lah terjah blog dia...

Actually Fariq kata x yah letak pic keta yang kat atas tu but nak letak juga... Motif? Agak malas nak google pic keta laen... Hahahaha... Even x berapa berkenan ngan keta tersebut... Kenapa? Sebab ada dua pintu jak... Me ni agak tamak.. Nak juga yang ada empat pintu... Ngehehee...

Keta buatan Malaysia yang amat menarik minat me is MyVi (setakat ni lah..) Kenapa? Xtau nak explain sal spesifikasi keta ni.. Yang me tau keta ni kena ada gear,, brek,, stereng dan macam-macam lagilah... Hahaha.. Yang penting,, harus ada petrol... Me tau bawak je actually... Ngeee~~


Cian... Ni if beli keta,, cina tu kelentong sikit memang percaya punya la... Hahahaha... Eh,, keta kura-kura tu buatan Malaysia ke? Hahaha.. Memang lack of knowledge la sal keta-keta ni...

Keta MyVi ni memang lawa la... Suka sangat tengok design keta ni... :p

p/s : Wira pun ok jugak... hurm,,,

COMMTEC 2011

5:59 AM 2 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Start 20 May 2011, bermulalah Communication Tech Fair 2011 di 1Borneo Hypermall.. Hari ni adalah hari terakhir fair ni..

Banyak juga yang menyertai fair ni like Lg, Digi, Sony Ericsson, Canon, Celcom dan banyak lagi... Harga yang ditawarkan pun agak menarik..

Mata me terpaku kat Galaxy Tab jak.. Wow!! Nak juga but rasanya cukuplah dengan apa yang cik abg dah bagi ni.. Android juga.. Hohoho..

Memang best guna android ni..macam-macam ada...

P/s : still x puas ati ngan cik abg coz guna Galaxy Tab...grrr
Published with Blogger-droid v1.6.8

Sunday, May 22, 2011

Teruja!!!

3:12 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Happy weekend dear friend.. Semalam ma pesan jangan jalan-jalan lagi but so x tahan diam kat umah... Bukan apa, nak habiskan masa with my bestfriend before bergelar seorang isteri hujung minggu depan...

Artiq,, Siska,, Jiah and Jure... They were part of me... Lepak-lepak at Mc'Donald 1Borneo before gerak for movie...

2 fast 2 furios jadi pilihan coz semua belum berpeluang watch this movie.. Mula-mula putuskan nak tengok Jack Separuh but 2 of us da tengok... So x jadi... Kongsi?? Lupakanlah~~ Nurkasih?? lalalalala~

Ya...ya... Me tau,, ada yang fikir kami agak ketinggalan.. Orang laen dah khatam movie Fast Five ni 4, 5 kali but kitorang baru nak layan... Hahahaha.. Apapun,, memang betul x boring tengok...

I do adore Van Diesel but somehow i'm in love with Sung Kang.. Is that his name?? The chinnesse guy?? Hahahahaha... I just type it actually coz i don't know his name...

Memang rugi siapa-siapa yang x layan movie ni.. Getting so excited tadi.. Siap terkejut ala-ala comel lagi... Hahaha..

5 bintang untuk movie ni... Terbaek!!
Published with Blogger-droid v1.6.8

5 things That Irritate Me about The Opposite Sex

12:11 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Hurm,, banyak but xda idea nak type which one... Nanti ada pula yang terasa sendiri.. tu yang x pasal tu nanti... hahaha.. Me bagi yang simple-simple jak la ar...

1. Ada yang suka perasan diri tu penting
2. Mau jadi pemimpin but xda sifat kepimpinan
3. Merungut yang pasangan mereka x sama macam orang lain <--- ada yang x faham? sila ON TANYA ke 999 ..
4. Merokok
5. Anak mak <-- kenapa? hurm,,,,

Akibat Hilang Minat Tengok Berita

12:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Hari yang agak memenatkan ari ni...rasa cam nak tido jak sepanjang ari...tapi x boleh ar pulak kan... tu memang pemalas ar namanya tu...

Pagi tadi,, join ma n my sis shopping barang-barang untuk next week... Nak cukupkan apa-apa yang x cukup lagi...Tapi oleh kerana pening melanda me menyebabkan hilang mood untuk terus bershopping... So,, ikut jak la... Tukang angkat barang pun ok apa... Janji next week raja... hahaha...

But dalam kita bergembira di hujung minggu ni,, ada juga yang berduka... Berita ni pun me baru tau masa layan Akademi Fantasia... huhuhu... Inilah akibat hilang minat tengok berita.. Banyak benda yang kita tertinggal...

Pas dengar Pak Nil sebut tadi trus baca cerita tu kat BERNAMA... Proses mencari masih dijalankan... Semoga ALLAH melindungi mereka yang belum ditemui... Dan Al-Fatihah buat mereka yang terkorban...

Takziah buat warga Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa Kampung Gahal, Hulu Langat....

p/s : Mari kita sentiasa beringat... Mungkin kali ni nasib mereka tapi esok siapa tahu apa akan berlaku... Mana tau giliran kita... Wallahu 'Alam...

Saturday, May 21, 2011

How i Hope My Future Will Be

12:02 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Hurm,, as a normal human being of course we always wish the best for our future..

Dulu masa budak-budak memanglah selalu bagi jawapan yang agak x matang like saya mo jadi kaya,, saya mo jadi famous,, saya budak gila glamour... hahaha... but now,, me berdoa dan akan berusaha untuk mengecap hidup yang lebih baek di masa akan datang...

Yang lebih baek tu bukanlah bermakna dari segi harta benda saja but juga untuk persediaan hari akhirat... InsyaALLAH...

And pas kawen ni,, hope semua yang dirancang jadi kenyataan... InsyaALLAH... Semoga dipermudahkan segala urusan... Bagi me, perkahwinan ni adalah pembuka jalan ke arah masa depan me... Apa yang ada di depan still kabur-kabur but me akan cuba buat yang terbaek dan cuba untuk mencapai apa yang diimpikan...

Friday, May 20, 2011

Haram Menikahi Gadis Satu Kampung!

12:36 PM 7 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Salam Jumaat all... Sedang mengawal diri dari terlalu berblogwalking but akhirnya,, kalah juga... Blog memang selalu menewaskan me...hahhaaha...

Tapi sedang asyik-asyik bw tadi,, terjumpa pula dengan satu blog ni... Baca punya baca,, terkejut jap... Terkedu dan macam-macam 'ter 'lagilah... Terus me tarik nafas lega,, sib baek x sekampung ngan cik abg... cuak jugak...

Siapa-siapa yang couple ngan orang sekampung,, sila baca SINI....

If dah baca tu,, tolong kawal perasaan masing-masing... Mungkin itu yang terbaek...

Thursday, May 19, 2011

TV Show That i'm Currently Addicted to

11:51 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Ni antara salah satu reality tv show favo me... Biasalah,, orang pompuan kan...hahaha... Apapun,, me owez x sabar nak tunggu next episode show ni...

Termasuklah Top Chef,, Junior Masterchef... Salute la ngan budak-budak yang join junior masterchef ni... terror sungguh diorang masak... bukannya makanan biasa tu... huhuhu... segan jap diri me yang agak kurang pandai dalam bab-bab masakan...

If suh masak tomyam or sup, memang senang ar... huhuhu...

Wednesday, May 18, 2011

My Views on Drugs and Alcohol

11:38 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

If tanya my point of view sal benda ni,, memanglah sah-sah x sokong mereka, mereka yang melibatkan diri ngan benda-benda cam ni... Dah tau benda tu memudaratkan kesihatan but still keep on take it... ades!!

Alkohol tu termasuk di kalangan benda-benda yang memabukkan... Dulu masa me still study kat kolej,, me dikelilingi oleh mereka,, mereka dan mereka yang kuat minum arak,, minum beer... Termasuk jugaklah beberapa antara mereka yang beragama islam...

And ternyata arak tu membawa kita ke arah keburukan... Teringat sorang kawan tu,, he's a muslim guy but arak tu dah jadi cam 'kawan baek' dia... Dan kebetulan dia couple ngan sorang gadis bangsa Iban if i'm not mistaken... Dia jadi orang juga but the way he live his life macam orang yang non-muslim... I bet u all know what i mean bah kan...

Satu hari tu,, dia minum ngan kawan-kawan kat satu kedai ni... Maybe orang yang pas minum and sedang mabuk ni memang akan berasa lapar kut... Betul ka? huhuhu.. X pasti... But yang me nampak,, dia terus capai mee goreng kawan sebelah and makan tanpa rasa bersalah... And me memang agak tergamam sebab mee yang dimakan tu ada daging b**i ... Diorang dah suh dia stop but he keep eating... ades!!

Itu;ah salah satu keburukan alkohol ni... membuatkan kita hilang pertimbangan...

If boleh,, jauhilah benda-benda yang memudaratkan diri seperti ni...

Tuesday, May 17, 2011

Monday, May 16, 2011

What's In Your Make up Bag?

4:25 PM 2 Comments
Assalamulaikum dan salam 1Malaysia...

Me ni jenis yang jarang ber'make up'... selalu pun pakai cream muka jak dari umah... But dalam bag pun memang ada bawa bag kecik,, much more like pencil case... Just simpan barang-barang yang me rasa 'penting' tu...hahahaha... dan barang-barangnya adalah ,,,



















































See how simple i am.. hahaha... simplelah kali kan?! Miniature Kenzo pemberian my bff,, Artiq... Nak harapkan me cari miniature,, memang susah la... If dah habis,, confirm perfume 30ml me usung dalam bag...hehehehe... and also lipgloss and lipstick.. Walaupun me prefer lipgloss than lipstick but me tetap bawa jugak... mana tau ada 'emergency case'... hahaha...

Selamat Hari Guru

6:47 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Happy Monday bloggers. Happy Monday World. Happy Monday Sunshine and a very, very Happy Monday to all teachers around the world.

Teringat lak masa skolah dulu,, me and my other classmate untuk kelas Bahasa Arab Komunikasi pernah buatkan our usstaz cried. Biasalah, dulu we all terlalu nakal. Even me x berapa sangat "melawan" but i'm there, with them when he's crying.

He didn't showed it to us but we just know. Sudahlah PMR student masa tu. Huhuhu. Memang merisaukan. But we all dah minta maaf. Airmata kecewa seorang guru bukanlah sesuatu yang mengujakan. So, selagi ada peluang untuk minta maaf do it.

And the best moment masa skolah dulu is when always kena tengking ngan teacher masa tahun 6. Ahahaha. It became the sweetest memory sebab if x kena tengking, x kena marah maybe me masih anggap yang mengenali Bahasa Inggeris tu sesuatu yang remeh.

Dan me pun ada pengalaman as a GSTT. Even just sebulan lebih but it was so amazing. Menjadi teacher kepada 5 class sekolah rendah adalah satu tugasan yang mencabar. Apalagi me xda asas dalam teaching.

And before me left that school,, me sempat buatkan exam paper untuk student-student me. Me buat berdasarkan standard exam paper 1st sem.

Few week later, salah sorang rakan GSTT me inform yang student me hampir semua lulus cemerlang. And yang paling x dijangka, ada sorang student year 3 dapat 100% markah. Semua guru pun terkejut. Even me terkejut sebab he's not an active student masa d class. But i do proud of my student.

Semuanya adalah pengalaman yang x boleh dilupakan.

Thanks to all my teacher. If x kerana mereka, mereka dan mereka mungkin me xkan berada di sini. Even bukan bekerja sebagai doktor or pensyarah but sekurang-kurangnya xla menjadi seorang manusia yang x berguna.

SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA GURU-GURU DI MALAYSIA.
Published with Blogger-droid v1.6.8

Sunday, May 15, 2011

Photo of My Favo Place to Eat

4:05 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Ok...Pic ni pacik google yang bagi... Terharu... Baek sangat pacik google tolong me... huhuhu...

Me suka makan kat Mekdi.. kenapa? sebab me suka makan Chicken Porridge diorang... best!! Bukannya me xtau nak masak porridge but saja nak manjakan perut makan kat fast food...ahaks!!

And burger Mekdi pun sedap.. Quater Pounder~ Chicken Spicy Mc'Deluxe~ fuhhh!!! layan~~

Saturday, May 14, 2011

Tau lah kaya.. Tak payahlah Berlagak

7:43 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

How's Saturday?? Wish u all a very happy day.

Hurm,, just nak bising sikit ngan mereka-mereka yang xtau nak bersyukur dengan apa yang mereka ada. Tak pernah puas dengan nikmat yang ALLAH limpahkan. Sikit-sikit mengeluh.

Nikmat yang ALLAH bagi kat dunia ni bukan khas untuk kita sorang jak. Agak-agaklah jugak bila nak kata semua tu milik kita.

Jika dibandingkan apa yang ALLAH beri dengan apa yang kita balas, memang tak tertanding langsung.

Ada pula yang bila bersedekah tu,, nampak sangat x ikhlas. Hulur RM10 tapi boleh pula minta balance RM9. X kiralah yang balance tu dapat duit syiling, yang penting dapat. Kedekut tahap Hj. Bakhil betul.

Cuba kita letak pula diri kita kat tempat orang tu. Mesti kita malukan. Ingat kedai runcit ke minta-minta balance. If nak bagi singgit, hulurlah singgit. X payah nak tunjuk yang diri tu kaya sangat sampai kuar duit besar.

Even diorang minta sedekah, ingat diorang tu xda hati dan perasaan ke?

Nak tunjuk hebat sangatlah diri tu kut. Bila ALLAH tarik balik nikmat dunia tu,, x mustahil kita pula yang berada di tempat si oeminta sedekah tu. Jadi,, janganlah berlagak sangat.
Published with Blogger-droid v1.6.8

Friday, May 13, 2011

Song to Match My Mood

3:52 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Me dengar macam-macam lagu... Even mood me berubah-ubah,, me suka dengar lagu nasyid... Sangat menenangkan... X kira happy,, x kira sedih,, x kira mood tengah down.. Lagu nasyid memang memainkan peranan yang penting dalam hidup me.. Masa tengah-tengah sibuk keja pun me suka lagu nasyid...

But dekat-dekat nak kawen ni,, selalu dengar lagu ni Ramlah Ram... Diam-Diam Jatuh Cinta.. hehehe.. If nak tau,, lagu ni yang menyatukan me and cik abg.. ades!! gila jiwang... hahaha....

By now,,  lagu yang kena ngan mood me is Jendela Hati by Firdaus ... :)

Thursday, May 12, 2011

My Dream Wedding

3:34 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....

Hurm,, nak cakap sal dream wedding ni memang semua nak yang grand-grand kan? Nak yang tu,, nak yang ni... Nak tema ala-ala cinderella.. Nak baju gown kembang semangkuk.. Nak baju nikah penuh labuci.. hehehe... Tu semua terpulang pada diri dan kemampuan sendiri...

Bagi me,, me just impikan wedding yang sederhana but meriah... Dihadiri oleh kaum keluarga,, sanak saudara,, dan kawan-kawan.. Xmo buat kat dewan coz x best.. Nak buat kat umah jak.. Best!! Oleh kerana me sangat teruja ngan warna merah + putih,, maka i want everything to turn out in that color... Boleh cam tu? hakhakhak....


Nak pelamin cam ni but ari tu bila ditanya,, xmo ar kerusi dekat-dekat cam ni... Nak jugak kerusi jauh-jauh... Hehehe...

Baju nikah,, of course nak yang color suci murni,, putih. Most important mesti simple... Xmo ar yang sarat ngan labuci ke manik-manik ke... Simple look nice... :)


Yang cam ni pun ok.. Bukan setakat ok but sangat ok!! :) Nak jugak yang glamour-glamour sikit but x sesuai kut... ngehehehe...






Oleh kerana skang ni semua demam cupcake maka me pun berimpian jugak nak tempah cupcake... coz cupcake is so comel... hiasan pun sangat kreatif... Love it so much.. skang tengah skodeng nak tempah cupcake kat CAKE LOVERS...  teruja..teruja.. :)

But even cam tu,, maybe x semua impian dapat direalisasikan.. Me buat majlis ni pun sederhana jak so x semua yang me nak macam kat atas tu... Apapun,, hope semua berjalan lancar seperti yang dirancang... InsyaALLAH... Amin...

Kredit kepada pacik google untuk pic-pic kat atas... 



Nur Fara'Ain Qistina ✿ ٩(●̮̮̃•̃)۶

8:28 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Apa me rasa pagi ni ea? Cam x ceria jak... Maybe sebab me tengah lapar kut.. arrr!! Lapar yang melanda berada pada paras yang amat membimbangkan... Siapa yang sayangkan me,, sila belikan set breakfast kat mekdi... huhuhuhu... -_-

Semalam me dapat tahu yang one of my bff masa kat induksi dulu dah bersalin... Dia dapat baby gurl yang sangat comel... Cam mama and ayah dia gak... Nama pun meletop uuu... Nur Fara'ain Qistina... Nak curi pic baby tapi x jumpa pula... hehehehe...


Oleh kerana pic baby xda,, up pic kawen Naz je la... hehehe... Tahniah buat Nazirah and her beloved hubby... Semoga ALLAH merahmati hidup kalian berdua...eh,, silap2.. Dah bertiga kan..~ngee~... Semoga ALLAH merahmati hidup kalian sekeluarga... InsyaALLAH bulan September nanti kita jumpa ea... Miss u oredi yunk..

Buat me rasa teruja nak kawen... hohohoho... 2 minggu lagi... Cuak jugak ni...

Wednesday, May 11, 2011

Tuesday, May 10, 2011

Cabaran Hari Ke-5 : How Important You Think Education Is?

12:44 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Wah,, dah sampai hari ke-5 cabaran... hope tercapai dan selesai semua cabaran ni dalam masa yang ditentukan...

Secara umumnya, ilmu didefinisikan sebagai pengetahuan dan kepandaian tentang sesuatu bidang yang disusun secara bersistem menurut kaedah dan metod tertentu yang dapat digunakan untuk menerangkan sesuatu yang berkait dengan bidang ilmu tersebut. Ilmu pengetahuan pada lazimnya terdapat dalam dua bentuk iaitu ilmu pengetahuan nyata (explicit knowledge) dan ilmu pengetahuan tidak nyata (tacit knowledge). Ilmu pengetahuan nyata boleh didapati kebanyakannya dalam bentuk dokumen bercetak manakala ilmu pengetahuan tidak nyata pula terdapat dalam idea, minda, amalan harian, pengalaman, memori dan seumpamanya yang kebiasaannya sukar dilihat dengan mata kasar. (Noraziah Sharuddi, 2002)
Dalam zaman moden ini pengertian ilmu telah disempitkan dan dimodenkan kepada pengetahuan maklumat dan kemahiran sahaja. Dalam pengertian barat moden, ilmu hanyalah merujuk kepada pengenalan atau persepsi yang jelas tentang fakta. Fakta pula merujuk kepada perkara-perkara yang boleh ditanggapi oleh pancaindera zahir dan bersifat empiris. Kewujudan perkara lain di luar keupayaan pancaindera tersebut dianggap bukan fakta dan tidak termasuk dalam bidang ilmu. Mengikut pandangan mereka secara automatik ajaran agama terkeluar daripada takrif dan ruang lingkup ilmu dan dianggap sebagai kepercayaan semata-mata.
Nak baca lebih lanjut,, sila ke blog ini...


"kalau aku amik ijazah,, pangkat aku mesti lagi tggi dari c poLan bin c poLan!!"

salah satu niat yang memang menjadi keutamaan manusia zaman kini...mencari iLmu kerana pangkat tapi adakah yang tau bahawa kejadian itu sebenarnya mendedahkan dan membuktikan yang kita sebenarnya berada di akhir zaman.... niat dah terpesong jauh andai kita bermula dengan itu semasa belajar... ilmu kerana pangkat adalah salah satu tanda-tanda kiamat...

Ilmu yang dicari janganlah hanya untuk duniawi... Simpan juga untuk bekalan hari penentuan nanti...


Monday, May 9, 2011

Betik oh! Betik

5:02 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Hari ni terpaksa bercuti coz kena settlekan masalah negara... If x settle confirm jatuh teruk.. Hohoho.. Pening~

Sebab lama xmakan buah betik,, semalam tanpa berfikir panjang maka me dengan penuh semangat menghabiskan sebiji buah betik.. Sib baek dah habis.. If x,, mesti me still keep makan,, makan and makan.. Hahaha.. Layan wooo... Selera melampau terhadap buah betik..

Dan akhirnya,, tahap kesakitan pada perut adalah di tahap yang membimbangkan..huhuhu.. Me pun x sangka juga jadi macam ni.. Yang me tau makan jak...uhuk!! Lagipun xda yang larang.. Selalu if mungkin mendatangkan masalah Ma akan tegur but ni Ma biarkan jak... Me pun ingat xda problem..huhu

Pas ni akan sentiasa beringat... Berhati-hati bila makan buah betik.. Ngee~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Cabaran Hari ke-4 : Your favorite photograph of your best friend

12:39 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Ni lah fav pic me ngan kawan-kawan... Diorang ni semua kawan masa skolah menengah dulu... Pic ni diamik last year masa tunggu nak buka puasa... Sambil-sambil menunggu tu,, sempat bermaen-maen di gigi air...

1st Beach Tanjung Aru... memang lawa tempat ni... masa ni,, terasa sangat nikmat berbuka puasa bila bertemankan suasana matahari terbenam... :)

Sunday, May 8, 2011

Juara Perseorangan Lelaki Terbuka Malaysia 2011

10:49 PM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Just a short entry untuk malam ni...

Sekali lagi Datuk Lee Chong Wei mengungguli kejohanan Open Series dengan kemenangan straight set... Berhadapan dengan lawan dari China,, Bao Chun Lai tidak sekali-kali membuatkan Datuk Lee Chong Wei gentar...

Walaupun begitu,, kemenangan straight set ke atas China itu bukanlah sesuatu yang mudah..

Set kedua perlawanan,, Bao Chun Lai hampir membawa perlawanan ke set penentuan namun Datuk Lee Chong Wei berjaya mematahkan harapan perseorangan China itu...

Tahniah sekali lagi buat Datuk Lee Chong Wei..

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA
Published with Blogger-droid v1.6.8

Adaa Memang Layan~

10:31 AM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Happy weekend semua.. Skang tengah sakit mata.. Wish will be ok by this afternoon...

Nak share satu lagu dusun ngan u all... Jemput layan... Makna lagu me akan sharekan kat entry laen..
Published with Blogger-droid v1.6.8

Cabaran Hari 3 : My idea of perfect 1st date

8:40 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Wah,, tengok jam dah 7.30am..x sangka pula terbangyn lewat pagi Ahad ni.. Kesejukan di pagi hari membuatkan me rasa macam nak sambung tido jak..hoho..

Hari ketiga sudah.. Hurm,, perfect 1st date? Actually me pun x pernah fikirkan sal benda ni.. Ngee~

Movie? For me,, watching movie untuk 1st date rasanya x berapa best.. Sebab kurang communication antara couple.. Apalagi if tersalah pilih movie.. Disaster!!

Even x pernah fikir but me think that beach and sunset was the very suitable occassion like 1st date.. But if dating kat pantai don't ever talk bout tsunami..uhuhu..

Or maybe date kat umah.. Biar family join sekaki.. Boleh cam tu?!
Published with Blogger-droid v1.6.8

Saturday, May 7, 2011

Cabaran Hari Kedua : My Favo Movie

9:07 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Baru sampai hari kedua cabaran 30 hari blogging.. Rasa cam dah lama start tapi x habis-habis... Hohohoho..

Ok lah.. If sal movie ni memang banyak sangat yang me minat.. If nak listkan panjang gila..

Filem melayu me minat semua filem allahyarham Tan Sri P. Ramlee.. Kepuasan yang me dapat bila tengok filem2 beliau x dapat digambarkan.. Me rasa semua pun sokong apa yang me typekan ni.. P. Ramlee the best..

But selama me menonton movie melayu ni,, ada satu movie tv3 yang betul-betul menyentuh hati me... Takbir Untuk Abdah lakonan Rosyam Nor dan Wan Norazlin... Dah x ingat tahun berapa but me memang sukakan movie tu.. Even x masuk panggung but for me, memang the best..

Movie maen masa raya.. And every year me memang harapkan tv3 maenkan movie ni but dah dua tahun hampa..

Movie luar negara pun banyak juga yang me minat but x payah crita la ea.. Ngee~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Friday, May 6, 2011

I Don't Even Know What I Feel

4:53 PM 3 Comments
Assalamualaikum...

Hari Jumaat yang mulia.. Dah petang rupanya.. Langsung x sedar masa berlalu..

Hari ni boleh di kira sebagai hari yang amat mencabar perasaan me.. Banyak unexpected thing yang tiba-tiba memunculkan diri... Kenyataan-kenyataan yang belum pasti kesahihannya... But i trust them...

Kawan-kawan yang mengetahui tentang ni,, hope keep it as a secret... Me amanahkan kalian pegang rahsia tu... I trust u all...

Really feel like crying right now.. Emosi betul-betul x stabil.. Ketawa pun rasa cam ketawa paksa... But the tears is real... Awal pagi tadi me rasa sangat bertenaga but suddenly hilang cam tu jak...

Me akan cuba untuk +ve... Hope yang terbaek sebagai kebenaran.. Moga kebenaran itu x melukakan...

YA ALLAH,, ANDAI ITU DUGAAN DARI-MU,, AKU AKAN CUBA MENGHADAPINYA SETABAH MUNGKIN... INSYAALLAH..

Published with Blogger-droid v1.6.8

Cabaran Hari Pertama : My Favo Song

3:11 PM 1 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Ni soklan pertama dalam 30 hari berblogging.. Me buat simple2 jak la dulu ea...

Me sukakan lagu Que Sera Sera ni... Dulu masa tuisyen BI,, teacher suka pasang lagu ni..

~Que Sera Sera.. Whatever will be will be.. The future not ours to see..~

Ni lagu favo dari kecik.. And skang ni pun ada banyak lagu yang jadi favourite but selalu dengar lagu Aisya Humaira by You And I See (UNIC)..
Published with Blogger-droid v1.6.8

Thursday, May 5, 2011

Nostalgia SEMEKAR

8:52 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Tajuk entry adalah tajuk buku yang memuatkan kenangan me bersama kawan-kawan masa sekolah dulu.. Ntah apa-apa kan..hahahaha... Apapun,, me sayangkan buku ni...

Bawah ni adalah antara 'pembuka kata' me dalam buku ni..

* Kenangan tidak akan terlupus jika bukan kita yang melupuskannya. Namun usahlah dipadam secebis kenangan itu walau seringkas mana ia tercipta dan sepahit mana ianya untuk ditelan kerana tanpa kenangan kita akan kehilangan sebahagian diri kita. Ingatlah bahawa kenangan itu salah satu daripada warna pelangi hidup kita.

* Khayalan sebenarnya terlalu pahit untuk direalitikan. Ingatlah kadang-kadang manis realiti tidaklah semanis dunia khayalan. Ketentuan ALLAH kita harus menempuh yang pahit sebelum menemui yang manis.

Huhuhu.. Bila baca balik apa yang me tulis dalam tu macam-macam perasaan yang ada.. Rasa macam nak ketawa,, menangis,,.. Paling banyak of course rasa rindu..

Bila baca balik contengan kawan-kawan dalam ni, teringat pula masa sama-sama berjuang untuk SPM..
Published with Blogger-droid v1.6.8

Cabaran 30 Hari Blogging

3:44 PM 6 Comments
Assalamualaikum semua...

Rasa cam nak join jugak ar cabaran ni... Sebelum ni terbaca cabaran ni kat blog Syuwai but still x terbuka hati nak join but bila terbaca lagi satu entry sal ni,, excited gila nak join... hehehe...

Dan cabaran-cabaran itu adalah,,,


Day 1 – Your favorite song
Day 2 – Your favorite movie
Day 3 – Your idea of the perfect first date.
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.
Day 5 – How important you think education is?
Day 6 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet.
Day 7 – Your dream wedding.
Day 8 – A song to match your mood.
Day 9 – A photo of the item you last purchased.
Day 10 – A photo of our favorite place to eat.
Day 11 – What’s in your makeup bag?
Day 12 – Your current relationship, if single discuss how single life is.
Day 13 – Your views on drugs and alcohol
Day 14 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 15 – Something you don’t leave the house without.
Day 16 – Your view on homosexuality.
Day 17 – How you hope your future will be like.
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite / same sex
Day 19 – Your reflection in the mirror
Day 20 – The meaning behind your blog name.
Day 21 – A photo of something that makes you happy.
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 – 15 facts about you.
Day 24 – A photo of something that means a lot to you.
Day 25 – Who are you?
Day 26 – A photo of somewhere you want to go.
Day 27 – What kind of person attracts you?
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing.
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days


Rasa-rasanya,, akan langsai x cabaran-cabaran ni? Kita tengok nanti...hehehe...Maka esok akan bermulanya cabaran ini...

Follow me @munirah_izzan