Saturday, May 14, 2011

# Life

Tau lah kaya.. Tak payahlah Berlagak

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

How's Saturday?? Wish u all a very happy day.

Hurm,, just nak bising sikit ngan mereka-mereka yang xtau nak bersyukur dengan apa yang mereka ada. Tak pernah puas dengan nikmat yang ALLAH limpahkan. Sikit-sikit mengeluh.

Nikmat yang ALLAH bagi kat dunia ni bukan khas untuk kita sorang jak. Agak-agaklah jugak bila nak kata semua tu milik kita.

Jika dibandingkan apa yang ALLAH beri dengan apa yang kita balas, memang tak tertanding langsung.

Ada pula yang bila bersedekah tu,, nampak sangat x ikhlas. Hulur RM10 tapi boleh pula minta balance RM9. X kiralah yang balance tu dapat duit syiling, yang penting dapat. Kedekut tahap Hj. Bakhil betul.

Cuba kita letak pula diri kita kat tempat orang tu. Mesti kita malukan. Ingat kedai runcit ke minta-minta balance. If nak bagi singgit, hulurlah singgit. X payah nak tunjuk yang diri tu kaya sangat sampai kuar duit besar.

Even diorang minta sedekah, ingat diorang tu xda hati dan perasaan ke?

Nak tunjuk hebat sangatlah diri tu kut. Bila ALLAH tarik balik nikmat dunia tu,, x mustahil kita pula yang berada di tempat si oeminta sedekah tu. Jadi,, janganlah berlagak sangat.
Published with Blogger-droid v1.6.8

6 comments:

  1. manusia~ bila dah rasa diri bagus... macam-macam prangai ade... :(

    ReplyDelete
  2. Biasalh sis...manusia mane pernah rasa cukup...semoga kita sentiasa diberi petunjuk Allah untuk sentiasa bersyukur dgn nikmat-Nya.

    ReplyDelete
  3. erk.. moon penah nmpk ke orang yg derma rm10 mintak balance rm8?? ingatkan benda tu ada dlm maharaja lawak je.. tak sangka mmg ujud benda camni.. ape nak jadi la orang skrg ni kan..harap kita tak tergolong dikalangan orang2 yg camtu

    ReplyDelete
  4. salam blogger!

    by blogger indonesia

    ReplyDelete
  5. wah ade yang buat camtu eh...apsal tak sekeh je dia...

    ReplyDelete
  6. @Fariq:

    memang ada.. dan orang tu sangat dikenali...huhuhu...sadis...ikut malu juga ni...

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan