Monday, June 13, 2011

# Life

Dah Tunang Tu Halal Laaaa....

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Isnin yang memeningkan...huhuhu...Amik masa jap nak update blog...

Bukan apa,, sentap ngan fikiran sesetengah orang yang menganggap bahawa ikatan pertunangan tu means dah halalkan hubungan bukan muhrim dunia akhirat...adoi la... Kata belajar tinggi... isk!! Tunang tu adalah perjanjian dan ikatan tanda yang diri sudah dimiliki...

Hurm,, ada orang yang tidur sekatil dengan pasangan setelah terjadinya ikatan pertunangan... Pleaselah!!

"Ala,, tidur je pun.. Bukannya buat lebih-lebih.."

Grrrr... Me rasa cam nak lempang laju-laju jak... Bila berdua-duaan antara lelaki dan perempuan di bilik yang tertutup,, ada pihak ketiga yang akan menghasut.. Bila sudah termakan hasutan nafsu,, adakah kemungkinan tidak berlaku apa-apa?

Dalam tempoh bertunang tu,, jagalah kesucian diri dan hati... Masa tu memang macam-macam boleh terjadi...

"Tunang aku.. Bukannya orang laen..."

Bagaimana if jodoh tak panjang? Bukan mahu mendoakan yang tidak baek but sentiasalah beringat... Jangan sudah terlanjur baru nak menyesal...

Kalau omputih tu x heran lah kut... Diorang dah biasa but kita ni orang melayu yang beragama... Jangan pijak maruah sendiri kerana terikut-ikut bangsa yang jahil tu... Berfikir biar dengan akal fikiran bukan dengan nafsu serakah...

Me pernah ditegur kerana berpegang tangan ketika masih dalam tempoh bertunang... Me terima dengan rela hati kerana me sedar memang betul pun benda tu salah... Thanks buat mereka yang mengingatkan me di kala me tengah lalai...

10 comments:

  1. SEBAB TU KES PEMBUANGAN BAYI SEMAKIN MENINGKAT

    ReplyDelete
  2. bile dah byk sgt terpengaruh dgn barat camni la jadinye.. grrr

    ingat tido je tak bley jadi pape ke, buatnye mlm2 tido kena hempap.. hehehe.. bangun2 dah rasa lain je.. astaghfirullahalazim..

    ReplyDelete
  3. HAHAHA LEMPANG KAN JERK DIK.....

    ReplyDelete
  4. @Fariq:

    x sanggup nak bayangkan...geram bila diorang bt selamba badak je menyahut...

    ReplyDelete
  5. @hestyrezyuda:

    ikutkan hati,, memang kena...huhuhu...

    ReplyDelete
  6. huhu..sape yg kata gtu tu..cetek sungguh iman mereka...

    ReplyDelete
  7. grrr... baru tunang lah, belum lagi jadi milik yang sah! ishk!

    ReplyDelete
  8. sedih bila..muslim yang makin ramai mcm nie..rasa maruah dipijak2 ..smoga ada kesedaran buat mereka..dan peringatan utk dri sy sndri..:)

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan