Monday, August 29, 2011

# Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan # Azan

Nak Berbuka Pun Hormatlah Azan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Kini kita berada di akhir Ramadhan.. InsyaALLAH,, esok kita akan menyambut Syawal pula. Skang ni mesti ramai yang tengah kemas-kemas umah kan? Kacau dodol. Isi biskut dalam balang sambil menyelam. Rindu pula nak buat semua tu. 

Sebelum kita beraya sok,, jom kita renung kembali Ramadhan yang baru kita tempuh. Tak payah fikir jauh2 sangat la. Kita ingat balik waktu berbuka puasa. Masing-masing tengah lapar,, duk depan makanan, pasang radio kuat-kuat semata-mata nak tunggu azan Maghrib. Azan jep,, tadah tangan baca doa. Laju baca doa tu,, lapar katakan. Azan tak habis lagi tapi siap bising nak itu nak ini. Kitakan diajar supaya menghormati azan. If nak makan tu,, makanlah dalam keadaan senyap. Tunggu azan habis dulu. Pas tu nak bising tu,, bising lah. Tapi ingat,, adab di meja makan. :)

Ada pula yang baru jep azan mula terus tutup radio. Tak habiskan pun dengar azan tu. Apa salahnya kita berbuka dengan mendengar azan tu sampai habis. Bukannya mengganggu kita berbuka pun kan?Hurm,, itulah sikap yang banyak me perhatikan masa berbuka puasa. Kadang-kadang me pun terbuat jugak benda-benda tu tapi bila tersedar,, better kita muhasabah diri kan? Biar tak berulang lagi di masa akan datang. InsyaALLAH jika masih ada Ramadhan untuk kita di masa akan datang.

p/s : entry auto published. Skang ni, me dalam flight balik Semenanjung. 1st time beraya kat Melaka as a wife :)


3 comments:

  1. erk,reyn selalu melahap je pas dgr azan :(

    ReplyDelete
  2. sue pun slalu gak tutup radio awl awl..emm..bgus bgus.. jom muhasabah diri. nape ntah tutup..kan dgr azan tu phala..hehe.. tenks utk pringatan ni yeh,,

    ReplyDelete
  3. Great information. Lucky me I recently found your blog by chance (stumbleupon).
    I have saved as a favorite for later!

    Also visit my blog ... camsex

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan