Thursday, August 11, 2011

# Salad Makaroni Buah

Resepi Salad Makaroni Buah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Update laju-laju. Nak share resepi pencuci mulut me semalam.

Bahan-bahan :-

Makaroni
Buah epal merah dan hijau *potong dadu*
Buah anggur *potong dadu*
Kismis
Nata de Coco *lebih afdal if perisa kelapa or laici*
Susu cair
Mayonaise

Cara buat :-

Rebus makaroni hingga lembut dan toskan. Pas agak-agak air dah xda, pindahkan dalam bekas besar dan gaulkan makaroni bersama-sama dengan buah dan Nata de Coco (tak perlu amik air). Masukkan mayonaise dan gaul lagi bagi rata after that baru masukkan sedikit susu cair.  Akhir sekali masukkan kismis. Pas tu boleh la dimasukkan ke dalam peti ais. Nak makan terus pun boleh tapi makan sejuk-sejuk lagi best!

Ada juga yang buat salad makaroni buah ni, diorang campur ngan susu pekat manis but rasanya x perlu kut sebab kemanisan susu pekat manis ni akan menghilangkan rasa buah dan mayonaise. Manis buah dah cukup sebagai perasa untuk resepi ni.

~Simplekan? Selamat mencuba~

Faham tak resepi kat atas tu? huhu.. Me tak pandai nak share-share resepi ni. 1st time. Rasa kekok pulak. If ada yang x faham or nak tanya something,, tinggalkan komen ea.. :)


7 comments:

  1. mcm bes je.. nak balik try la.. hihi

    ReplyDelete
  2. selalu tau moon ni..bulan pose je post entry pasal mkn...siang2 lak tu ..terliur hehehehe

    ReplyDelete
  3. unik,memang masakan sabah mcm ni yea

    ReplyDelete
  4. Sedap plak makaroni niii, nak try buat laa simple je rpanye

    ReplyDelete
  5. Saged as a favorite, I love your blog!

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan