Tuesday, September 6, 2011

# Cinta # Kahwin

Kahwin tu Best :: Part 2 ::

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Ni sambungan dari link entry kat atas tu ea..

Jangan sekali-kali membelakangkan family dalam urusan perkahwinan ni. Ingat tu. Jika nak kahwin,, dapatkan restu daripada ibubapa. Restu mereka lah yang paling penting dalam membina kebahagiaan berumahtangga.

Bagi mereka,, mereka dan mereka yang menghadapi masalah dalam berkomunikasi dengan family,, atasi dulu masalah tu sebelum berfikir untuk menyuarakan hasrat untuk berkahwin. Rapatkan kembali silaturrahim yang semakin menjauh. Jika bukan kita sebagai anak yang mencari mereka,, siapa lagi? Takkan kita nak tunggu parents yang cari kita. Jangan bila bermasalah jep baru nak cari diorang. Not nice la being like that.

Nanti ada pulak yang terasa hati bila parents dia mengungkit "Nak kahwin baru tau nak cari kita.." atau "Tau pula nak cari kita bila ada masalah..." .. Sebelum ni,, nak tanya khabar pun susah. Apalagi nak menjenguk. Ye tak?

Then,, jangan lupa perkenalkan parents pasangan kepada parents kita. Bukan kita jep yang nak kahwin,, hubungan as bakal besan jugak mesti di ambil kira. Ada tak yang nak parents diorang bermasam muka dengan parents kita pas kahwin? Xde kan? So,, build that bound dari awal lagi.

Macam me dulu,, masa tunang baru parents mr.hubby jumpa parents me. Agak kekok jugak di situ and masa majlis kahwin ri tu,, adalah timbul sedikit masalah antara diorang. Maybe sebab komunikasi yang terlalu singkat sebelum tu kut and masalah adat. Yalah,, kat Sabah ni adatnya memang lain sikit dari Semenanjung. But skang ni diorang dah ok. Siap contact2 lagi. Alhamdulillah syukur.

Sebab tu,, if yang tinggal tak sampai sedepa tu,, cari jalan nak dekatkan family masing2. Bina hubungan yang baik dan mesra antara mereka. Kitalah jadi orang tengah untuk merapatkan mereka. Jangan pula kita yang jadi punca parents pasangan bermasam muka dengan paernts kita. X kemana perkahwinan yang kita nak bina tu nanti.

p/s : Kahwin dalam entry ni bermaksud ikatan yang sah.. Bukannya kahwin tanpa nikah..

4 comments:

  1. betul tu moon..restu tu sangat penting...kalo x silap hari tu keluar berita pasal anak2 xde sijil lahir sebab x leh nak daftar..keluarga x restu die org nikah..so x de sape nk sain surat sijil nikah...mana yang merancang nk kawen bersedia lah dari awal ye ;-)

    ReplyDelete
  2. @Phat:

    tu la pasal phat... if boleh kita xnak lah anak2 yang bakal lahir dari perkahwinan kita tu susah...

    ReplyDelete
  3. Btol kak restu tu penting..pernah cakap kat mak, kalau susah sangat mak je lah yang cari bakal menantu..hahhaha..xkisah lah org nak cakap kuno ke ape jnji berkat..kan..kan,,:)

    ReplyDelete
  4. @LemonSusu Skyjuice:

    dulu masa tengah frust,, akak pun penah gak fikir cam tu.... kekeke... kut2 pilihan ibu bapa lebih baik kan?

    sib baek x sempat cari,, akak jumpa mr.hubby..hehehehe

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan