Thursday, October 27, 2011

# Buah Tarap

Kenal Tak Buah Tarap?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Kali ni me nak share satu buah ngan korang.. Layan ar gambar-gambar ni dulu.. Semua me dapat dari pacik google jep... Hehehe...



Rasanya kat Sabah jep kut ada buah ni..  Ke semenanjung pun ada jugak?  Huhuhu.. Sori xtau...Rasa buah ni sangat sedap.. Lemak manis... Sekali makan memang nak lagi.. Tak tau macamana nak gambarkan kesedapan buah ni... Buah ni if mentah boleh dibuat sayur... Buat sup ke,, masak lemak ke.. Memang layan..

Last weekend me balik kampung,, sengaja la cakap masa tengah breakfast tu,, "Lama sudah owh nda makan tarap..." .. X sangka ma g pasar beli tarap.. Tengahari tu ma masak sup ayam + tarap.. fuh!! Berselera me makan... Takde buah tarap yang masak pun,, yang ni pun jadilah... Tak jugak kempunan, ye dop? :)



Selain dimakan macam tu jep,, buah ni pun boleh di jadikan cucur.. Petang-petang pekena ngan teh O ,, layan wooooo... Tapi lama dah x makan cucur tarap ni... uhuhu... Teringin sangat nak makan...

Koram penah makan tak buah ni?

13 comments:

  1. Perghhh buah tarap...mmg sedapp sgt2 mkn..1st time mkn masa g outstation kerja dkt tawau sabah...heaven sgt2 coz kt sana diorg jamu kami mcm2 termasuk buah tarap nih...itulah moon kalau tanam kt semenanjung leh hidup ke x erk ehhehe :)

    ReplyDelete
  2. http://wanwidget.com
    pertama kali dengar pasal buah ni

    ReplyDelete
  3. Kesian sy x kenal buah ni.. :(
    tapiii skrg da kenal sbb da bace ni.. Hehe

    ReplyDelete
  4. Sy suka buah tarap.. Di kampung jak jumpa buah ne.. Kalo semenanjung ntah ada ka teda.. Slma tggl smennjung ne, tak penah lagi tengok.. Maybe ada, cuma org cne tak makan..

    Rindu mau makan buah tarap..

    ReplyDelete
  5. tak pnah jumpe pon buah ni...teringin nak makan la....hahha

    ReplyDelete
  6. dulu time study dekat kelantan,penah juga try cari buah tarap ni..tapi dorang cakap buah ni buah hutan..orang xmakan..huahuahua..sedeyyy

    ReplyDelete
  7. uiks..mcm cempedak pon ada..goreng pon sodap ni. nyam2..

    ReplyDelete
  8. tak penah jumper buah ni...cam cempedak ek isinyer....tang cucur tu rasernyer mesti sedapkan...

    ReplyDelete
  9. kitorang kat sarawak sebut "ong lumok.." macam lumut kan kulit dia..:p

    sangat2 suka makan buah ni..sangat2 sedap!

    ReplyDelete
  10. sue tau buah ni tp xpngil pape sbb xtau nmnyer..hehe

    ReplyDelete
  11. Baru melantak mlm td. Bjaya gak mkn sebiji sorang2. Kebetulan cuti sminggu di kg mertua di tawau, sabah.

    ReplyDelete
  12. saya pernah tanya orang asli , mereka panggil buah JIAS .

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan