Wednesday, November 16, 2011

# Gemuk # Kolestrol

Oh! Kolestrol



Pagi semalam,, dengar kat Hotfm kecoh ngan topik masalah kegemukan dikalangan orang Malaysia. Hurm,, sempat gak lah dengar beberapa panggilan yang mengatakan mereka bangga still berbadan kurus dan 'selim melim' bak kata orang putih even makan dengan banyak. Sebulan sampai 20 kali makan fast food. Wow!! Sihatnya. Hehe. 

Bukan apa,, kita masing2 dah tau yang fast food tu tak lah baik sangat untuk kesihatan. Betul tak? Bukan tak boleh makan tapi kurang2kan lah. 

Nak tau something tak? Ramai kut yang tak tau bahawa orang yang kurus even makan banyak ni sebenarnya lebih terdedah kepada masalah kolestrol tinggi. Cer pegi cek kat klinik. Kata kat doktor nak cek kolestrol. Jangan terkejut dengan pencapaian kolestrol anda. 

But tak semua ar macam tu. Just try cek jep. Me cakap ni berdasarkan apa yang cousin me penah btau. Dia sangat kurus malah lebih kurus dari me. Kalau bab makan,, serahlah pada dia. Memang dia lah juara. Sebelum ni dia tak pernah beringat. Excited sangat dia makan sebab fikirkan yang dia takkan gemuk biarpun makan dengan banyak. But one day,, masa dia buat checkup kat hospital,, doktor maklulmkan yang tahap kolestrol dia sangat tinggi.

She was so shocked. Dia cakap dengan doktor tu yang dia tak gemuk macamana pula kolestrol dia boleh tinggi. Still tak puas hati dengan keputusan ujian yang dia terima. But doktor btau,, jangan ingat orang kurus ni takde kolestrol. Malah kadang-kadang orang kurus ni lagi tinggi kolestrol dari orang yang menghadapi masalah kegemukan.

Entahlah. Me pun tak berani sangat nak cakap but try ar tanya sapa2 yang pernah buat checkup kolestrol. Or try refer kat kawan2 yang keje kat hospital atau klinik. Tak pun,, direct jep g buat chekup. 

p/s : pening =.=


2 comments:

  1. berat aku paling tinggi pun 53 je..skang tinggal 50.4 gemuk ke?

    ReplyDelete
  2. rara pulak lepas kawen ni mmg tak leh control mkn.adoooiii pas ni mst baju tak muat =(

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan