Thursday, February 24, 2011

Wednesday, February 23, 2011

~Semakin Mencintai~

8:06 PM 9 Comments
sepanjang hampir 6 bulan me berblogging,, macam-macam ragam bloggers yang me nampak...ada yang macam tu,, ada yang macam ni...ada yang lurus,, ada yang senget... ada yang bulat x kurang juga yang bersegi-segi...hehehe...me bersyukur kerana dapat peluang untuk melihat semua itu...

rasa untuk terus menconteng dan berceloteh di dunia blog ni semakin menjadi-jadi...even ada yang +ve dan ada jugak yang -ve... semuanya me terima dengan hati yang sepenuhnya terbuka... anggap saja sebagai panduan di kemudian hari... tapi me amik yang baek-baek saja tau...ngee~

paling best,, me dapat ramai kawan-kawan baru...and the most sweetest thing is semuanya sporting dan sempoi...banyak bagi nasihat dan pandangan untuk terus maju ke depan..lebiu all!! 

banyak ilmu yang me perolehi sejak mula berblogging...dulu dunia maya me hanya dengan facebook...tapi semakin lama semakin hilang semangat untuk terus berfacebook...inilah manusiakan...habis manis sepah dibuang...dapat yang baru,, yang lama dilupakan..ok! jangan amalkan...x baek untuk kesihatan,...


Monday, February 21, 2011

Doodal's DiaLoguE COntest

10:34 PM 7 Comments
Dari ari tu lagi bercita-cita nak join contest tapi xda idea...but malam ni adalah idea kuar sikit...nak join contest cakap-cakap Doodal...sesapa nak join sila klik SINI yaa... :)

Picture 1...
klik pic untuk tumbesaran...

Picture 2....

Klik pic untuk tumbesaran...

Picture 3....

Klik pic untuk tumbesaran...

Tag :: NazirulHazwan :: mia :: lani :: yaya ::


Hadiah:
Top best Dialog Winner: RM50 (ke dalam akaun bank korang atau top up..)
Doodal's Dialog Favourite : RM 10 (2 orang pemenang..)


Friday, February 18, 2011

Menghidupkan Malam

5:05 PM 1 Comments
Hadith:

DARI  Abdullah r.a katanya:"Diceritakan kepada Rasulullah SAW, seorang lelaki yang tidur sepanjang malam sampai Subuh. Maka bersabda baginda Rasulullah SAW: Orang itu telah dikencingi oleh syaitan di kedua-dua telinganya."

Riwayat al-Bukhari

Huraian Hadith: 

1. Mengambil berat tentang solat akan menjadikan seseorang muslim bebas serta aman dari gangguan syaitan. Bersikap sambil lewa terhadap solat menyebabkan syaitan akan mengambil peluang untuk berdamping hingga menyebabkan seseorang itu malas dan lalai.

2. Bangun untuk mengerjakan solat malam (tahajjud) adalah amalan yang sangat dituntut oleh Islam bahkan ia boleh menjadikan iman seseorang itu kuat bahkan menjadi benteng yang menangkis daripada sebarang perbuatan khianat (sihir) menimpa diri.

3. Islam menyarankan kita agar berwuduk sebelum tidur, membaca ayat-ayat al-Quran dan berzikir kepada Allah sewaktu hendak tidur sehingga terlelap. Abu Hurairah meriwayatkan: "Sesiapa yang membaca ayat-ayat al Kursi sebelum tidur, dirinya sentiasa di dalam peliharaan Allah manakala syaitan sekali-kali tidak mampu mendekatinya sehinggalah ke waktu pagi'.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Wednesday, February 16, 2011

Baju Kurung Menyusahkan?!

3:24 PM 21 Comments
entry ni ditype masa mood tengah geram sesangat....

'bolehkah kami dikecualikan dari pakai baju kurung pada hari isnin..sebab baju kurung ni menyusahkanlah...'

boleh macam tu?! nasib baek hari isnin jek...bersyukurlah nak...if kena pakai hari-hari mau budak ni nanges kut...terfikir jugak part mana baju kurung ni menyusahkan...

menyusahkan sebab x dapat nak menunjuk-nunjuk body yang bajet cam gitar tu ke? eleh,,, tunggulah 10 tahun akan datang,, ada lagi x body cam tu...

kata belajar tinggi-tinggi but fikir cam budak sekolah rendah...rules dah macam tu,, follow jak lah...xyah nak persoalkan lagi...dah diberi macam-macam kemudahan but nak ikut rules yang senang cam tu pun berat sangat...agak-agaklah dik...

nampak kampung sangat ke pakai baju kurung tu? if malu nak pakai fesyen yang biasa-biasa,, g beli baju kurung kat butik nun...belilah yang harga seribu dua...baru naek sikit saham tu... tanda harga tu x yah bukak...tau lah orang yang baju tu mahal... x faham betul cara budak-budak berpelajaran tinggi ni berfikir...but bukan semualah ea...kepada sesiapa yang berkenaan ar...

samalah dalam cerita ni... 1st Floor lagi baek dari 18th Floor ....

p/s : jangan sempitkan fikiran yang memang sempit tu...bukak sikit...


Monday, February 14, 2011

1st GA Pearl By mOoN

11:59 PM 119 Comments
*STICKY POST* scroll ke bawah untk entry baru... ^^


My first GA as a blogger...

apa yang perlu anda buat :

1. Buat satu entry ringkas mengenai GA ni...dan entry tu mestilah mengandungi,,
  • sebab kenapa anda join GA ni..
  • antara warna putih, peach dan hitam,, which color describe u the most..dan nyatakan kenapa...HANYA 3 WARNA DI ATAS tau...
2. Letak banner kat atas *yg ntah apa-apa tu dan tajuk 1st GA Pearl by mOoN dan linkkan ke entry ini...


3. Terbuka kepada bloggers boys and gurl...

4. Tag 3 rakan anda dan pastikan mereka tau...HARUS!! x boleh nak malas-malas...hehehe...untuk 1st ni nak tag,, Syuwai, mia, shara


3 hadiah misteri menanti peserta yang berjaya dan 1 hadiah khas untuk peserta bertuah...

Tarikh akhir menghantar penyertaan : 

14 February 2011 (Isnin)

tinggalkan link URL anda kat entry ni ea...:)

Friday, February 11, 2011

Lagenda Fairytales : Hari Kekasih...

10:40 AM 12 Comments
Snow White   : Kanda,, Kanda...next Monday is 14th of February...

Hang Tuah    : Habis tu,, xkanlah 15hb pulak...

Snow White x pedulikan sindiran Hang Tuah....

Snow White   : So,, you remember that date? (teruja)

Hang Tuah    : Mestilah...hari Isnin kan? 

Hang Tuah masih bersikap acuh x acuh dengan isterinya...padahal dalam kepala ligat memikirkan ada apa dengan 14 Februari tu...

Snow White   : Isk kanda ni...be serious okay!

Hang Tuah    : Yalah..yalah...ada apa dengan 14 Februari tu..?

Snow White  : It's Valentine Days!!! (Snow White siap tepuk tangan sebab happy..)

Hang Tuah garu kepala...'errr, binatang apa pulak tu..?'

Snow White  : Valentine Days in malay is Hari Kekasih...

Hang Tuah   : Hari Kekasih? x pernah dengar pun...Hari Raya selalulah dengar...

Snow White  : That's why i wanna tell you bout it...it's the day where couple exchange present with their loving one...

Hang Tuah   : Jadi? Dinda nak hadiahlah ni?

Snow White dengan pantas mengangguk...

Hang Tuah   : Apa kata kita tunggu Hari Suami Isteri dulu baru Kanda bagi Dinda hadiah...boleh?

Snow White dah mula buat muka nak merajuk...

Hang Tuah   : Dinda,, kita ni kan umat Islam...benda-benda macam tu x baek untuk kesihatan rohani kita...pegi pinjam laptop and broadband Puteri Gunung Ledang...kita search pasal Valentine ni kat Google...



Wednesday, February 9, 2011

Jom Trace No. Handphone Pasangan Masing-Masing

12:49 PM 21 Comments
Mobile Phone Tracking menyediakan satu kemudahan di mana kita boleh trace kedudukan seseorang hanya dengan memasukkan no. handphone mereka...nak cari boyfriend anda? nak cari girlfriend anda? manalah tau ada kat tempat-tempat yang x sepatutnya kan...huhuhu..blh spy dari jauh...nak trace kawan-kawan lama pon boleh... :))

*dapat info ni from Nadia... 

Tua Mengejar kita...

11:34 AM 1 Comments
Ingatkah semua
Hari tua pasti menjelma
Detik waktu yang laju
Pantasnya tak akan menunggu

Begitu usia
Makin hari makin meninggi
Siang malam berganti
Yang pergi tak berulang sekali lagi

Begitu cepat putaran masa
Terkadang tanpa pun kita sedar
Siapa yang lebih bersedia
Dialah yang selesa

Tua mengejar
Pasti tiba masanya
Kau merasa
Hidup tak segagah
Waktu remaja
Di mana tenaga
Menyala-nyala
Di hari tua
Makin terpadam semua

Tua mengejar di mana kau berada
Tak berbeza semua kan merasa
Itu hakikat tak bisa hindari
Walau seinci bersihkan diri
Sebelum terlewat nanti

Hey kawan semua
Aku cuma memberi pesan
Andai cukup bekalan
Tak mungkin kita kehausan

Usahlah menunggu
Uban memutih di rambutmu
Cepat-cepat berilmu
Semoga tak menuju di jalan buntu
 

lagu ni owez mengingatkan me tentang sesuatu...huhuhu...syukur masih diberi peluang untuk menghembus nafas hari ini...

Tuesday, February 8, 2011

24 + 1 = aku

2:22 PM 5 Comments
"Once you have been tagged, you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to tag. You have to tag the person who tagged you. If I tag you its because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."

ditag oleh en.gaung.. selalu baca entry orang laen jak sal benda ni tapi bila dah kena tag langsung hilang idea nak type...hehehe...apa yang perlu me btau ea?


1. Nama Munirah Mohamad Izzan..
2. Anak sulung dari 5 beradik...
3. Tarikh lahir 31 Disember 1986..
4. Berbadan kecil berbanding adik beradik yang laen...diorang semua tinggi-tinggi wooo...
5. asal Ranau, Sabah...
6. me suka makan nasi goreng ayam + kicap...
7. skang ni sedang blur tatau nak type apa...huhuhu...
8. bekerja di salah satu IPTA di Sabah...
9. sorang yang perahsia...ngeee~ betullah tu...
10. suka kumpul perfume...dah banyak dalam koleksi...tapi perfume yang paling me suka is Fancy Love by Jessica Simpson, Lucious Pink by Mariah Carey and Still by J.Lo...
11. Kadang-kadang me boleh jadi sorang yang keras kepala...
12. Sangat bermasalah masa pilih hadiah...huhuhu...
13. Bukan jenis pilih bulu dalam berkawan...
14. sangat x suka dengan kawan jenis back stabbers!!!
15. dapat nama mOoN ni masa masuk sekolah asrama...before semua panggil irah jak...:)
16. if en.gaung suka baca politik Malaysia,, me pula semakin boring dengan ragam politik yang macam-macam skang ni...
17. selama blogging xpenah lagi dapat BE...huhuhu...bila nak dapat agaknya...
18. DotCom ni adalah GA dari Kak Sumijelly...huhuhu...if bukan kerana hadiah ni,, me still guna .blogspot...
19. even me tinggal kat Ranau,, me belum penah sekali pun mendaki Gunung Kinabalu... arrr...
20. salah seorang peminat kelab EPL,, Liverpool...
21. geram ngan keputusan Torres pindah ke Chealsea...
22. sangat addict dengan benda-benda berwarna MERAH...
23. menyimpan niat untuk sambung study lagi...
24. Peminat novel dan suka menulis cerpen...
25. deeply in love with blogging...


wah,, mesti nak tag 25 orang ke? if tag sikit jek x blh ea? ngeee~



Bunuh Diri Dalam Mesin Basuh...

10:20 AM 5 Comments
semalam me sampai umah around 10:30pm...semangat ni nak basuh baju even letih kat ofis...yalah,, yang basuh bukan me pon...mesin yang basuhkan..me masukkan jek...ngee~

kuarkan semua baju-baju yang x sempat nak cuci kat kampung masuk dalam baldi...selesai semua, ngan penuh semangat la menuju ke mesin basuh...bukak jak tutup mesin tu,, Ya ALLAH.. bau yang sangat busuk tiba-tiba jak memenuhi rongga hidung me yang x berapa nak mancung ni...ades!!

ada makhluk berbulu yang x comel bunuh diri dalam mesin basuh...aiyak...macamanalah tikus boleh masuk dalam ni? heran jugak me...mouse protector dah pasang kat mesin tu... celah mana pulak dia masuk?puas me belek-belek mesin tu semalam cari mana tempat tikus tu boleh menyelit tapi x jumpa pun... isk!! misteri betullah tikus ni...

Monday, February 7, 2011

1st Floor lagi baek dari 18th Floor

9:25 PM 4 Comments
Assalamualaikum semua... wahh,, memang rindu banget ngan blog ni...4 ari cuti keja 4 ari jugak cuti blogging...bukan apa,, sangat busy kat kampung...sian ar kat parents if me balik but duduk depan lappy jak...huhuhu...

ada jugak try curi-curi masa but line x ok arr...lagi lambat dari siput b**i gerak...huhuhu...asal me balik kampung jek mesti line x ok...jeles ngan me ar tu... :p

ari sabtu ari tu majlis bercukur anak buah me..tu la pasal busy memanjang...huhuhu...miss dear Rayyan oredi...arrr!!

pas balik dari bercuti ni,, 1st masuk keja memang x semangat langsung...bukan apa,, ada certain people tu yang suka patahkan semangat orang nak keja...geram betol me...rasa cam nak marah pun ada jugak ni...

tambah-tambah lagi ada student yang berlagak giler...mentang-mentanglah me belajar setakat 1st floor jak...ingat me tatau cakap BI lah tu...bantailah korang cakap BI ngan me...if kena ngan mood masa me nak menjawab,, siaplah korang..nasib baek ar me xda mood sangat ari ni...baru belajar nak hidup dah berlagak cam pegawai gred 41...x pasan ke yang duit still family yang hulur?!

if nak minta tolong tu,, pleaselah cakap baek-baek...dah lah cakap bahasa asing pas tu siap ngan intonasi x puas ati pulak...agak-agaklah...kata belajar tingkat 18,, xkan printer pun tatau nak guna kut...me boleh lagi consider if u ask properly...isk!

macam ni kut peragai bakal-bakal pemimpin negara masa depan...x berani nak imagine what will happen...

Lagi Senarai Peserta GA...:)

5:30 PM 0 Comments
Senarai Pertama dan Senarai Kedua ... bagi yang telah menghantar penyertaan sila pastikan nama anda ada yaa...tinggal lagi 2 minggu (14 Februari 2011 ) sebelum penyertaan GA ni ditutup...bagi mereka yang belum dan mahu join sila klik sini...

55. una
56. Shag
57. Haruna Shikano 
58. Miza Yusof 
59. izzatul hazwani 
60. AkmaFaizal  
61. Ms sunsWeetz 
62. nanakimie
63. nadiah
64. rossoneri
65. ieta azri [PUTERA2PUTERI]
66. white rose
67. Lyana
68. wifenavy
69. nina moleyy 
70. puan tria yuzi
71. yaya 
72. my shaizhar
73. nadratul
74. Arol
75. Hawa Dmanja
76. nazpunyerblog
77. cikanna

78. Aliff Haikal
79. Miss D'ya
80. MrsMeen
81. rafolian
82. Mimie AddNin 
83. Ayin 
84. wawa
85. z.u.n.a.i.d.a
86. mariah_smile
87. LyNn'Azlina
88. Cik Dya
89. Raudhah
90. Atiqah Roxane
91. ikaavie
92. Soly Solicious
93. cikpuanhady
94. Huda
95. Alyani Amran
96. Mak Izz
97. kakyong
98. Mama Zharfan
99. Fadzillah Kamarudin

semua penyertaan selepas ini akan dimasukkan dalam senarai peserta yang ketiga ni...

Pemenang akan diumumkan pada 20 Februari 2011 .... 

p/s : Hadiah mungkin akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 75 orang...^^

Tuesday, February 1, 2011

Apa Yang Lebih Teruk Dari Itu?!

8:14 PM 8 Comments
Last day was a worse day for me...huhuhu...nanges whole night and can't sleep well...apa yang lebih teruk when u 'lost' more than RM2k in 1 night..? argghhh!!

Semalam try kuarkan duit dari akaun Bank *****t kat ATM Machine ***B but transaksi failed...so terpaksa balik umah dengan penuh kekecewaan...huhuhu...tapi bila me cek my akaun on9,, duit sudah didebitkan dari akaun..Ya Allah!! bukan sikit tuu...

But atas nasihat cik abg,, offismate and Fariq,, me dengan penuh semangat kuar pg bank ari ni...mesti kena settlekan juga...and alhamdulillah...semua settle dengan baek...ada masalah dengan MEPS...


And skang ni trauma sikit nak cucuk dari bank laen from my akaun...huhu... 

p/s : thanks u all...muahhx!

Follow me @munirah_izzan