Sunday, July 31, 2011

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Ramadhan tiba lagi. Tahun ini adalah tahun yang amat bermakna dalam hidup me kerana tahun pertama me menyambut Ramadhan sebagai isteri. Even menjalani ibadah ni berjauhan dengan suami tapi ia tetap Ramadhan yang bermakna. 

Salam Ramadhan buat semua muslimin dan muslimah di seluruh dunia. Semoga Ramadhan kali ni membawa sejuta makna dalam hidup kita. InsyaALLAH..

sumber : google


Read More ->>

Friday, July 29, 2011

Lyrics Freak #1 - Harapan Ramadhan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Ku Mengharapkan Ramadhan
Kali Ini Penuh Makna
Agar Dapat Ku Lalui
Dengan Sempurna

Selangkah Demi Selangkah
Setahun Sudah Pun Berlalu
Masa Yang Pantas Berlalu
Hingga Tak Terasa Ku Berada
Di Bulan Ramadhan Semula

Puasa Satu Amalan
Sebagaimana Yang Diperintah-NYA
Moga Dapat Ku Lenturkan
Nafsu Yang Membelenggu Diri
Tiada Henti-Henti

Tak Ingin Ku Biarkan Ramadhan Berlalu Saja
TUHAN Pimpinlah Daku Yang Lemah
Mengharungi Segalanya Dengan Sabar
Kita Memohon Pada TUHAN Diberikan Kekuatan
Ku Merayu Pada TUHAN Diterima Amalan

Selangkah Demi Selangkah
Dengan Rahmat-MU Oh TUHANku
Ku Tempuh Jua...


Read More ->>

Thursday, July 28, 2011

Spontaneous Thursday #5

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

~saya RINDU dia~


Read More ->>

Spontaneous Thursday #4

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Senyum!! Tak perlu kata apa-apa ..


Read More ->>

Spontaneous Thursday #3

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Pasal apa ko nak kawan ngan aku sebelum ni?!!

Read More ->>

Wednesday, July 27, 2011

SEGMEN ILMIAH : JOM BERKONGSI HADIS SAMA-SAMA

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...



  1. Abu Bakar r.a pernah berkata kepada Rasulullah saw., "Ajarkanlah kepadaku suatu doa yang akan aku baca dalam solatku." Beliau bersabda, "Bacalah! Ya ALLAH, sesungguhnya aku telah menganiayai diriku sendiri, suatu penganiayaan yang cukup besar menurut Qutaibah penganiayaan yang banyak dan tidak ada apa yang dapat mengampuni dosa-dosaku selain ENGKAU. Berikanlah kepadaku ampunan dari sisi-MU dah kasihanilah aku, kerana sesungguhnya ENGKAU adalah Zat Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih." (HR Muslim)
  2.  Rasulullah saw pernah bersabda "Bukanlah termasuk pendusta orang yang berdusta untuk mendamaikan antara manusia. Dia berkata yang baik dan menyampaikan yang baik pula." (HR Muslim)

Me nak tag safura.online.diary dan Percubaan Pertama serta Erti Kehidupan

Yang baik itu dari ALLAH dan yang buruk itu dari kelemahan me sendiri. 

Read More ->>

Monday, July 25, 2011

Saya Yang Romen Dia!!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

2 jam 45 minit dalam flight memang amatlah membosankan. Aktiviti yang ada just makan dan minum. Dan ke toilet bagi mereka yang nak ke toilet la. Aktiviti paling utama is tidur but semalam, semangat me nak tido tu langsung xda. Huhu.

Me habiskan masa dengan tengok movie via samsung galaxy tab yang dipinjamkan oleh mr.hubby. Oleh sebab x sempat tengok movie 3 2 1 cinta sebelum ni maka itu yang jadi pilihan. Ramai kata best. Sampai anak buah mr.hubby yang lelaki pun nangis tengok citer ni.

For me, jalan cerita movie ni agak predictable. Maybe sebab dah tengok trailer and bleh agak ending tu masa Sam tanya adik dia betul ke x yang Ayam tu sampai part 8 kat kolej sebab tunggu dia. Hurm,, memang kut standard movie melayu setakat ni predictable kecuali movie Sekali Lagi. Mihahahaha. Yang tu endingnya memang me x sangka langsung!

And apa yang me x berapa nak minat dalam movie ni is tomboy Sam agak melampau. Lawak pun ada wei. Paling x bleh blah is part romen tu. Boleh lak Sam ngaku dia yang romen Aril?! Hahahaha. Gilos psiko if ada awek tomboy cam tu.

Me suka watak Ayam. Best dan comel!

3 *** untuk movie ni.
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Sunday, July 24, 2011

24 July 2011

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bertahun rasanya tak update. Huhuhu. Hujung minggu ni, me habiskan masa g buat lawatan berperingkat ke umah mr.hubby. Lawatan la sangat kan. Pfftt!!

Start hari ni, 24 July 2011, mr. Hubby akan berkursus polis bantuan di Johor dan akan berakhir pada 24 September 2011. Lama tu. Nampaknya tahun ni me akan berpuasa secara solo. Sedihnya puasa pertama as a wife, me akan berseorangan.

Tapi nasib baek diorang diberikan cuti sempena Hari Raya nanti. 10 hari tu. Bestnya. Dan me pula, insyaALLAH akan beraya d Melaka bersama-sama dengan mr.hubby. Hope dapat cuti la.sehari pun dah kira syukur sangat. *semalam dah gaduh-gaduh manja sal nak raya kat mana tahun depan.* Baru me tau macamana perasaan tu. :fuh

Semalam dah shopping baju raya. Memang sangat memeningkan. Xtau nak pilih yang mana. Bila me berkenan, mr.hubby lak x berkenaan dan begitulah sebaliknya until me mengalah ngan pilihan mr.hubby. Not bad actually tapi ntah kenapa me boleh x berkenan ngan baju tu. Huhu. And AGAIN, PURPLE for this year.

Oleh kerana ramai sangat manusia berlegar-legar kat kL semalam maka sesi shopping kami terhenti sekerat jalan. Di tambah lagi dengan hujan rahmat yang tiba-tiba membasahi bumi maka mr.hubby terus buat keputusan nak balik.

Apapun, me berpuas hati sebab dapat habiskan masa biarpun sekejap sebelum mr.hubby berangkat ke Johor. Sebulan ni handphone sunyi kut. Huhuhu. Semasa kursus mr.hubby dan peserta yang lain dilarang gunakan handphone. Huhu. Gonna miss him badly. Me doakan mr.hubby habiskan kursus dengan jayanya.

p/s : baru me pasan, bosannya kat airport ni.

p/s/s : selamat sampai Sabah. Alhamdulillah.
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Friday, July 22, 2011

Rokok Itu Menyegarkan?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Rasa cam nak ketuk-ketuk kepala orang yang kata rokok tu menyegarkan. Secara terang-terang me katakan yang me memang tak sukakan orang yang merokok. Secara tidak langsung dia juga membahayakan nyawa kita yang cuba untuk menjauhi rokok. 

Dulu masa me kenal mr.hubby,, dia adalah seorang perokok. Tapi bukanlah tergolong dalam perokok tegar. Namun,, usaha demi usaha me lakukan untuk dia menjauhi rokok. Syukur alhamdulillah,, skang ni dah hampir setahun mr.hubby tinggalkan rokok. Mr.hubby kata,, salah satu sebab kenapa dia berhenti merokok adalah bila me pernah kata "Bila nak berhenti merokok ni? ALLAH dah pesan jaga diri baik-baik. Jangan sakiti diri sendiri tapi kita tak nak dengar. Rasanya if dah sakit nanti,, kita minta tolong kat ALLAH,, ALLAH nak bantu tak? Sedangkan kita sendiri tak berusaha sebelum ni." Terkesan kut sikit di hati Mr. Hubby. Itupun dicampur dan dikali jugak dengan bebelan dan nasihat dari ibu + me. Hehehe

Syukur alhamdulillah. Nampak banyak perubahan Mr.hubby selepas berhenti merokok. Me pun bersyukur sangat. Masa tu kitorang still kapel lagi. 

Tapi ada segelintir masyarakat yang agak memandang serong pada mereka, mereka dan mereka yang sedang berusaha berhenti merokok. 

"Ala, ko berhenti buat apa?! Satu hari nanti, ko mesti akan kembali pada rokok."

atau

"Once a smoker will always remain as a smoker."

Ades!! Janganlah lemahkan semangat mereka yang nak berubah ke arah kebaikan. Ni la sikap yang tiada pada kebanyakan bangsa kita masa kini. Bukan nak membantu tapi mengejek adalah. Bila si kawan mula nak jauhkan diri sebab direndah-rendahkan,, mula la timbul cerita yang kurang elok. Isk!! Bila nak berubah agaknya.

If mereka nak berhenti merokok,, sokong mereka. Jangan lontarkan kata-kata yang boleh buatkan usaha mereka terhenti sekerat jalan. Bagi kata peransang untuk diorang kekal dengan keputusan yang dibuat. 

Dan buat mereka yang nak berhenti merokok tu,, teruskan usaha. Jangan pandang ke belakang lagi. Itulah keputusan yang terbaik untuk diri. If merokok,, apa yang kita dapat? Duit? Jangan haraplah. Lagi melayang duit ada lah. Sakit? Tentu-tentu dah dapat. Rokok tu bukan bagi sihat pun. 

Mari kita sama-sama sokong usaha murni mereka yang nak berhenti merokok tu. Dan me ucapkan tahniah atas keputusan bijak yang dibuat. 
Read More ->>

Thursday, July 21, 2011

Spontaneous Thursday #2

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Which one do u prefer? 
Trust or Trash?!


Read More ->>

Spontaneous Thursday #1

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


ALLAH tak berikan apa yang kita inginkan,,
Tapi ALLAH beri apa yang kita perlukan...


Read More ->>

Wednesday, July 20, 2011

2nd GA Pearl by mOoN :: Informasi Awal ::

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Informasi awal,,

Nak menggayakan pearl di pagi Syawal? 

Start 25 Julai 2011 me akan buat 2nd GA Pearl by mOoN selepas 1st GA Pearl by mOoN  yang me anjurkan hari tu mendapat sambutan yang amat memberansangkan. 

Bagi mereka yang sukakan pearl,, be prepared yaa.. :D

Read More ->>

Tiada Nama

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Pada suatu hari,, di petang yang damai, terjadilah satu perbualan diantara me dan kazen me(6 tahun) ...

Me : Siapa nama girlfriend baby?

Kazen : Baby mana ada girlfriend.

Me : Baby tipu tu kan? Btau la siapa nama girlfriend baby..

Kazen : Baby tiada girlfriend bah.

Me : Eleh,, x bagus bohong. Btau la. X juga bah btau orang lain.

Kazen : Tiada bah. (geram)

Me : Owh!! Nama girlfriend baby tiada nama.

Kazen : Bukan. Nama dia Alin bah. (marah)

Hahaha. Kantoi akhirnya. Baby adalah nama timangan kepada kazen me. Mantapkan.. hehehe...


Read More ->>

Tuesday, July 19, 2011

Biar Papa Asal Bergaya

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Sedar x sedar Ramadhan kian hampir. Selepas sebulan, insyaALLAH, syawal pula diraikan.

Sekarang ni, belum pun puasa masing-masing dah sibuk dengan biskut raya, baju raya, langsir baru, sofa baru, if boleh rumah pun nak rumah baru. Erk, melampau la pula kan. Hoho

Rasanya dari dua bulan lepas lagi dah plan nak biskut 10 jenis, baju 30 pasang. Yelah, raya kan sebulan. Dari raya pertama hinggalah raya terakhir, nak baju lain-lain. Fuh, betapa membazirnya semua tu kan.

Nak nak lagi semua tempat pun ada sale. Sana sale, sini sale. Wow!! Rambang mata you. Nak beli barang tu beragak jugak la. Jangan sebab nak lawan jiran sebelah umah, sanggup berhabis duit, sanggup berhutang sana-sini. Belum habis hutang tahun lepas dah tambah hutang untuk tahun ni pula.

Tolonglah!! ALLAH menggalakkan umat islam untuk bersederhana. Betullah setahun sekali but xkan sampai semua nak membazir. Apa yang masih boleh dipakai dan digunakan, use it. Spend ur money wisely.

Bersusah payah cari duit but then senang-senang nak buang. Sayangnya hasil titik peluh kita tu. Janganlah amalkan prinsip Biar Papa Asal Bergaya tu. Tak berfaedah langsung.

Lagi-lagi kos sara hidup sekarang pun makin tinggi so jom berjimat untuk masa depan diri dan keluarga.

Bersyukurlah selalu dengan apa yang kita ada. Kenangkan pula mereka yang x mampu.

p/s : Tahun ni mr.hubby nak belanja baju raya untuk raikan 1st raya we sebagai suami isteri. :)
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Monday, July 18, 2011

Saya Mahu Trafik Percuma Dari Mr.Kerro

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Nak join segmen Mr.Kerro jap.


Kenapa satu entry jek MK? Letak la 10 ke 20 ke... Ngee~

Ok lah. Me letak entry ni untuk sharing,,


Read More ->>

SAYA ADALAH BLOGGER SI CANTIK MANIS

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Mula-mula me kenal eqa ni if x salah dari BCR. :hah Selama me kenal eqa,, me belum follow dia pun. :fuh

Nyway,, tajuk tu betul la. Bangga betul. Pandai eqa ni. :hihi

Nak join bloglist eqa lak. Jemputan VVIP via shoutmix. :hoho

Sesiapa yang nak join,, jom join ramai-ramai. Yang bestnya,, xda tarikh tutup nak join. :best

If nak join,, klik jek pic header kat bawah ni...



Read More ->>

Sunday, July 17, 2011

Juara Mari Menari Musim Kedua

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Berakhir sudah Mari Menari Musim Kedua dengan kemenangan pasangan adik beradik yang berasal dari Sabah iaitu MM Sarah. Tahniah buat mereka. Pemenang membawa pulang wang berjumlah RM150,000. :wow

Actually me xlah mengikuti perkembangan MM ni. Terkejut jugak bila tau malam ni dah final. Hohoho

Kedua-dua pasangan finalis malam ni adalah pasangan adik beradik yang berasal dari Kota Kinabalu Sabah. Wow, mantaplah. Orang KK ni memang pandai menari. Terbaek bah!!

Nyway, tahniah juga buat MM Nita kerana berjaya menjejakkan kaki ke pentas final MM musim kedua. Tahniah juga pada para peserta yang telah tersingkir.

p/s : Tahniah jugak buat semua koreographer dan kedua-dua kapten kumpulan.
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Betul!! Awak Ayah Saya!!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Me dah selamat sampai KK dan skang ni miss Ranau already.

Semalam kat kampung, sehari makan kenduri. Semuanya sempena menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak. Semoga ALLAH berikan kesempatan untuk me bersama-sama di bulan yang mulia itu. InsyaALLAH.

Semalam juga setelah sekian lama me pendam hasrat nak tengok movie Sekali Lagi akhirnya tercapai. Terharu rasanya bila dapat nonton. Even bukan di panggung but so puas hati.

For me movie ni sangat best!! Tak boring. And yang penting, a very unexpected ending. Truely terkejut ngan endingnya but happy sebab i like Bront Palarae jugak beside of Sam and Lisa Surihani. And penampilan yang sangat istimewa dari si cilik Amy yang sangat comel dan bijak.

Jalan cerita yang tersusun dan 'hidup'. Cuma kesedihan yang ada dalam movie x dapat buat me menangis. Actually dah siap-siap letak kotak tisu sebelah lappy. Hoho. But save airmata. Ngee~

Suka part ni "Betul!! Awak ayah saya!!" Sweetnya Amy.

5 ***** untuk movie ni.

p/s : seyesly before ni fikirkan Lisa kawin balik ngan Sam :fuh
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Friday, July 15, 2011

Bukan Semua Benda Boleh Dikongsikan Dengan Pasangan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Sejuk sungguh petang ni. Hujan turun dengan lebatnya. Brrrrr..

Saja nak bercerita sal benda ni. Lama dah disimpan actually but nak update tu yang xtau nak ulas. Huhuhu..

Ok lah, direct to the point..

Kita ada kawan dan of course sepanjang berkawan tu banyak benda yang dia share ngan kita. And some part of it, dia minta kita rahsiakan apa yang perlu. Dan itu amanah kita dalam berkawan.

Dan di satu bahagian, kita sedang bercinta. Cinta mati la kononnya kan. Semua yang kita tau kita share ngan si cinta kita ni. Dan amanah kawan untuk menyimpan rahsianya telah dilupakan secara sengaja.

Apa yang kita tau kita ceritakan pada si cinta dengan alasan, kawan kita pun kawan si cinta juga. Dan si cinta juga berhak mengetahui semuanya pasal kawan kita.

Please!!! Jangan jadi BODOH!! Sori if kasar sangat tapi rahsia tetap rahsia even if kita sedang bercinta. Jangan hilang kepercayaan kawan kita hanya kerana cinta. Ada benda yang kita boleh kongsikan dan ada benda yang patut kita diamkan.

Bagaimana kita jaga rahsia kita dengan pasangan, begitu juga kita harus jaga amanah kawan kita.
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Wednesday, July 13, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #2

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


You'll Never Walk Alone


Read More ->>

Monday, July 11, 2011

Kita Tak Ada Masa Seribu Tahun

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Kenapa kita perlu berbohong untuk capai matlamat? Wujudkah istilah 'bohong sunat'?

Islam tidak pernah mengajar umatnya untuk berbohong. Kita diajar bahawa bohong itu berdosa so kenapa harus ada mereka, mereka dan mereka yang mengamalkan kehidupan macam tu?

ALLAH menjanjikan kebenaran bagi mereka yang teraniaya tetapi bukan kepada mereka yang berbohong dan menjadikan diri mereka seperti teraniaya. Doa orang-orang yang teraniaya dimakbulkan ALLAH, selalukan dengar orang berkata macam tu?

So, kenapa kita harus 'menyembah' manusia untuk 'memelihara' kita? Sedangkan ALLAH sentiasa ada untuk umat-NYA. Maybe me bukan orang yang layak untuk berceloteh tentang benda-benda macam ni tapi kita harus buka mata dan buka hati untuk menilai mana yang baik dan mana yang buruk.

ALLAH tak beri kita masa seribu tahun untuk kita menyedari salah kita. Mana tau esok bukan untuk kita lagi. So, mari kita sama-sama berfikir dan menyedarinya sebelum terlambat.

p/s : matlamat tidak pernah menghalalkan cara.

Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Friday, July 8, 2011

Terminal 2 KKIA

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Baru semalam tengok clip sal KFC calit ayam kat kasut and now me ada kat KFC melantak set Snack Plate before flight ke kL. Huhuhu. Tak boleh blah betul rasanya bila masa makan tu terbayang-bayang clip tu. Grrrrr.. Hilang selera me jap.

Flight jam 8.05pm. Hope tak delay macam ari tu, flight delay ke 12.30am. Fuh, penat gila tunggu. Sampai kL dekat nak jam 3.00am. Dah la paginya mr. Hubby ada tournament dart. Dan me jadi mangsa bebelan manja mr. Hubby sedangkan bukan me yang buatkan flight tu delay. :fuh

Sat lagi nak cek kastam sudah. Doakan me selamat sampai yaa kawan2.

p/s : sakit kepala x hilang lagi.. :-(
Published with Blogger-droid v1.7.2
Read More ->>

Monday, July 4, 2011

Syukur! Alhamdulillah...

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Akhirnya segala usaha me untuk mendapatkan semula blog ni berhasil. Syukur alhamdulillah. Banyak usaha yang telah dibuat. Thanks buat rakan-rakan BCR yang menawarkan diri untuk membantu me sebelum ni.

Thanks so much jugak buat Google Team sebab tolong me. Korang nak tau,, banyak dah me buat untuk selamatkan blog ni. Antaranya,,

  1. Berenang di lautan api <-- seyes tipu
  2. Hantar coklat Cadburry as hadiah <-- tak diterima .. =((
  3. Belanja makan nasi ayam. <-- berjaya!! :yes
*Sila jangan percaya.


Apapun,, thanks again for helping me during the recovery process. :)

So happy skang ni. Tak tau nak kata apa lagi. :D


Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in