Monday, October 31, 2011

Keretapi Bertembung Dengan Lori Minyak

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Just now me dapat info dari fesbuk bahawa terdapat satu kemalangan melibatkan sebuah keretapi dan sebuah lori minyak di Putatan ...


Antara pic yang di snap oleh kawan...


Dengar berita,, 2 gerabak keretapi terbakar dan lori minyak terputus dua.. Penumpang keretapi x sempat kuar... Wish xda yang cedera... :(



Video share from the scene.. abaikan tarikh tu kat title video... it's 31 Oct 2011 not 30 Oct 2011...


Read More ->>

Saturday, October 29, 2011

Anak Kampung

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Sabtu ni me nak share this song.. Sejak akhir-akhir ni lagu ni jadi siulan anak-anak muda d Sabah.. Tapi yang me nak share ni sudah di translate ke bahasa melayu.. So,, koram kat luar sana mesti dengar ni lagu.. :)

Actually lagu ni memang berkait rapat dengan hidup orang di zaman moden.. Dalam klip ni ada some typo wording but jangan susah coz memang senang faham..


Rasanya ramai juga yang dah pernah dengar lagu ni... Dengar pula balasan dari sang gadis untuk lagu dari pihak lelaki ni... Terbaiklah jawapannya... hehehe..


Maybe ada yang takmo dengar pun lagu ni but no worry.. Just to share with u all some of karya kreatif anak Sabah.. :)

Kredit to Jimmy Palikat for this cute song... :)



Read More ->>

Thursday, October 27, 2011

Kenal Tak Buah Tarap?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Kali ni me nak share satu buah ngan korang.. Layan ar gambar-gambar ni dulu.. Semua me dapat dari pacik google jep... Hehehe...



Rasanya kat Sabah jep kut ada buah ni..  Ke semenanjung pun ada jugak?  Huhuhu.. Sori xtau...Rasa buah ni sangat sedap.. Lemak manis... Sekali makan memang nak lagi.. Tak tau macamana nak gambarkan kesedapan buah ni... Buah ni if mentah boleh dibuat sayur... Buat sup ke,, masak lemak ke.. Memang layan..

Last weekend me balik kampung,, sengaja la cakap masa tengah breakfast tu,, "Lama sudah owh nda makan tarap..." .. X sangka ma g pasar beli tarap.. Tengahari tu ma masak sup ayam + tarap.. fuh!! Berselera me makan... Takde buah tarap yang masak pun,, yang ni pun jadilah... Tak jugak kempunan, ye dop? :)



Selain dimakan macam tu jep,, buah ni pun boleh di jadikan cucur.. Petang-petang pekena ngan teh O ,, layan wooooo... Tapi lama dah x makan cucur tarap ni... uhuhu... Teringin sangat nak makan...

Koram penah makan tak buah ni?

Read More ->>

Angry Birds Giveaway By Spanar Buruk

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Ari ni dah 27 Oktober 2011 kan? Hehehe.. Sempat lagi kut nak join GA ni.. Actually ari tu nak buat auto published tapi dot dot dot... Hahaha... Sori Spanar Buruk.. Yang penting akak tak lupa tau.. Saja jep nak join last minit.. Mana tau ada luck.. Hehehe..

Minta Spanar Buruk check balik entry ni if ada yang tak cukup syarat ea... :)


Blog ada...

Tajuk dah letak...

Banner pun dah tempek...

Dah follow blog Spanar Buruk... (Waaa,, jeles ngan header baru Spanar...)

"Saya join Angry Birds Giveaway By Spanar Buruk ni sebab nak hadiah dari Spanar Buruk! "

Cukup ringkas kut lagu ni cuma kreatif tu yang tak cukup... :sedih
patutlah rasa macam dah kalah jep ni... :majuk

Pssstt!!! Nak request ni,, if contohnya la akak menang,, nak yang kaler _______ tu ea... hehe.. Saja nak kacau Spanar sayam :muah


Read More ->>

Wednesday, October 26, 2011

Happy Diwali ^_^

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Di sini,, me nak amik kesempatan yang ada ni untuk mengucapkan Happy Diwali kepada mereka yang menyambut perayaan ini... :)

Dan juga selamat bercuti kepada semua yang bercuti.. Bagi mereka yang bertugas pada hari ini,, selamat menjalankan tugas demi diri dan negara... :)


Read More ->>

Tuesday, October 25, 2011

Bila Budaya Couple Atas Katil Dijadikan Ikutan

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Actually me sangat marahkan mereka,, mereka dan mereka yang memperlekehkan hukum agama mengenai zina... Bersekedudukan sebelum nikah... Ada yang amik ringan jep sal benda-benda macam ni.. Bila ditegur,, ada jep alasan yang diberi.. Pas tu sibuk tarik muka.. Putus kawanlah, apalah.. Kita yang menegur ni pun jadi serba salah but apa yang kita tegur tu benda yang betul kan? Takkan lah kita as friend sanggup nak tengok kawan kita hidup bergelumang dengan dosa.. Very pathetic la mereka yang hidup macam ni.. 

Pas tu bila dah membuncit,, mulalah nak melalak satu kampung.. Sampai suara serak,, airmata dipaksa-paksa keluar pun,, bukannya boleh ditarik balik kejadian tu.. Ingat perahu ke boleh main sorong tarik?! Masa buat tak pula nak beringat... Yang difikir nak suka-suka,, nak sedap-sedap jep...

Bila tiba masa melahirkan,, yang lelaki tak pula nak mengaku bapa.. Siap mengaku masih teruna lagi.. demm betul lelaki macam tu.. Pas tu siap hina gurl tu kaw2... Gurl pula,, bila dah jadi macam tu,, siaplah sok mesti ada kat muka depan akhbar "BAYI DIJUMPAI DALAM SEMAK".. "BAYI DICAMPAK DARI TINGKAT 5"

Adoilah.. apa nak jadi dunia skang ni... pernah tak baca entry ni DAH TUNANG TU HALAL LAAAA ... Ini lagi salah satu manusia yang jahil dalam hidup dan agama.. Ntah hukum mana dia pakai ntah...

p/s : semoga kawan me tu terbuka hati untuk berubah... :(

YA ALLAH,, BUKAKANLAH PINTU HATI MEREKA UNTUK MENINGGALKAN PERKARA YANG DILARANG OLEH-MU.. AMIN YA RABBAL AL AMIN..



Read More ->>

Sunday, October 23, 2011

Morning Weekend!! :D

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

Jom update di pagi weekend yang ceria!! hehehe... Skang ni me still kat kampung. Rindu banget coz rasanya ada sebulan tak balik kampung even family ada datang jenguk kat KK but still i miss them so much... :)

Semalam nak update tapi masa terhad sangat coz me kena babysit my nephew. Umur baru 9 bulan but aktif mengalahkan budak umur 10 tahun. Letih woooo gaduh ngan dia. Hehehe. Nak2 lagi dia dah pandai gerak sendiri. Pantang leka jap,, mesti hilang. Huhuhu. Dah lah susah nak tido. Tapi tak boleh nak marah dia sebab dia comel banget. Hehehe. Rasa cam nak cubit2 jep pipi dia.






Tengok cara dia tido. Hehehe. Dah macam cara mom dia tido lak. Siap silang kaki tu. Baby Rayyan ni bukannya nak tido dalam buaian pun. Pas dia dah lelap baru pindahkan dia dalam tu. If nak buai masa dia still sedar,, mau dia jerit satu umah. Letih nak suh dia senyap.


Actually me sangat-sangat happy pagi ni. Semalam pun tak dapat tido sebab asyik terfikirkan benda tu. Syukur pada ALLAH.

 Nak sangat share ngan koram semua berita tu ari ni but tak boleh ar. Kena tunggu esok jugak. InsyaALLAH sok me share ea. If me lupa,, someone tolong ingatkan me tau. :)



Read More ->>

Friday, October 21, 2011

Apa Kata Anda Kalau ... #1

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

... sorang kawan anda datang berjumpa anda dan berkata "Mulai dari detik ini kita bukan kawan lagi!!" 

Anda pula terpinga-pinga sebab tak tau apa hujung pangkal ceritanya... Rasanya apa tindakan anda? Share with me dan kawan-kawan yang lain.. atau kongsikan pengalaman if anda sendiri pernah mengalami kejadian macam ni...



Read More ->>

Wednesday, October 19, 2011

Mereka Sangat Jahat!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Semalam masa kursus, penceramah btau kami sal kes kelar baby tu. Huhu. Sangat sadis kes tu. Penceramah kata dia buat macam tu sebab stress ngan keadaan dia. Dah la boyfriend dia takmo mengaku yang tu anak dia. Isk!!! Me rasa gadis tu memang dah tau keadaan tu mungkin akan terjadi tapi nak stress lebih2 pas buat apa kes?!! Kenapa tak beringat sebelum nak suka2 tu. Me memang tak boleh terima lah kes2 macam ni. Orang lain beriya nak anak tapi bila ALLAH dah bagi kat dia, boleh pula dia senang2 kerat budak tu?!! And lelaki tu, ingatlah yang skang ni zaman moden. Ko tak ngaku tu anak ko tapi teknologi boleh buktikan yang tu anak ko.

Pas tu semalam me ternampak lak satu clip sal adik yueyue ni. Kat China if not mistaken. Sedih bila tengok adik yueyue kena gilis ngan van. Dah kena sekali, van tu benti kejap pastu dia gilis pulak untuk kali kedua. Yang paling menyakitkan hati, orang ynag lalu lalang tu tak sorang pun yang peduli untillah ada sorang makcik yg nampak yueyue tengah terbaring kesakitan. Seyes me nangis bila tengok clip kejadian tu. Betapa tak berperi kemanusiaan orang yang melanggar dan buat2 tak pasan adik yueyue tengah sakit.

Even agak ketinggalan me update blog sal benda ni but tak pe kit. Me just nak meluahkan rasa tidak puas hati atas tindakan mereka, mereka yang buta hati macam tu. Manalah hilang rasa kemanusiaan diorang ni? So pathetic hidup manusia zaman sekarang. Sangat mementingkan diri sendiri. One day, hope diorang akan sedar yang hidup diorang yang macam tu takkan kemana pun.





Read More ->>

Tuesday, October 18, 2011

18 Oktober 2011

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Sorry ar lama tak update blog. Masalah kesihatan dan tuntutan kursus membataskan me untuk mengupdate blog. Actually me baru sampai Shah Alam dari Pusat Latihan UiTM Kg. Gajah Perak. Berkursus selama 2 hari 1 malam kat sana. Jauh tak untuk datang berkursus dala tempoh sesingkat tu? Hehe. Memang jauh but so excited nak datang kat Pusat Latihan ni. Sebab apa? Sebab kat sini la me and mr.hubby 1st met. Best sangat. If mr.hubby ada sekali lagi best. Hehehe.

Ramai gak jumpa kawan2 baru dari organisasi yang sama. Dan yang paling semangat masa kursus tu sebab penceramah and peserta semua sporting. Cume me kut yang ada rasa malu2 sikit. Huhuhu. Biasalah, orang comel memang macam tu. Hahaha. Sila muntah ya. :p

Nak buat entry bergambar sebenarnya tadi but baru teringat yang me xda amik pic pun kat sana. Tumpang posing masa orang amik pic banyaklah. Hehehe. Pas me amik pic dari kawan me nanti baru me up kat blog ea. Saja nak show off aktiviti2 kitorang masa kat Perak. Lalalalala~

Ok la. Me nak rest jap. Tiba2 rasa sejuk sangat. Takkan nak demam lagi kut. Dah la baru nak sembuh demam yang ari tu =.=

p\s : Thanks so much mr.hubby for lovely dinner tadi. Sedap abg masak sebab tu nak sayang abg ketat2.. <3
Read More ->>

Tuesday, October 11, 2011

Kenapa Tak Update Blog?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...

1. Sebab idea sangat kontang skang ni.

2. Sebab x sedap badan 2, 3 hari ni.

3. Sebab keje banyak tak settle lagi.

4. Sebab ................................

Waaaaaa.. me rindu jugak nak type-type dalam blog ni tapi masalahnya bila xde idea,, xkan nak duk karang benda-benda mengarut pula kan? huhuhu... dah ada idea nanti me update ea.. okbai..


Read More ->>

Wednesday, October 5, 2011

Nak Letak Tajuk Apa ea?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Fuh.. Lama sangat tak online. Ada sesiapa yang rindukan me tak? Huhu. Of course tak de rasanya. Yalah, siapa la me ni if nak dibandingkan dengan blogger femes cam koram kan? Me ni hanya lah blogger tempiaran yang melukut di tepi gantang. Ceh!! Melampau sangat ke bunyinya? Hehehe.

Me dah rindu nak online ni. Ni pun tumpang wifi kat Summit jap. Nak usha2 pic masa majlis resepsi kat Melaka sabtu lepas. Kebanyakan kawan2 mr.hubby yang amik. Kitorang kat sana takde amik photographer. Biasalah, kawan2 ramai ada dslr. Jeles weh!!! Pas ni nak paw sebijik dua dslr kat mr.hubby ar. Kehkehkeh...


 Salah satu pic me masa majlis resepsi 1 Oktober 2011 lepas. Ok tak?

Thanks so much pada kawan-kawan yang hadir pada hari tu. Yang tak sempat or tak dapat datang,, it's ok. Doakan dari kalian sudah cukup bagi me. :)

Ok la. Nak sambung blogwalking jap. Lama tak melawat jiran sebelah menyebelah dah..

p/s : Pic lain ada kat fesbuk mr. hubby. :)



Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in