Friday, December 30, 2011

Terbang Lagi. Weee~

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..


Skang ni otw ke KKIA Terminal 2. Hujan renyai2 still membasahi bumi. Sedih mungkin mahu meninggalkan tahun 2011 ni. Me pun agak berat hati mahu melepaskan tapi we still need to go on. Banyak lagi benda yang perlu dicapai dan diperbaiki di tahun baru 2012.


For me, tahun ni banyak sangat kenangan terindah. Yang paling utama tentulah majlis penyatuan dua hati antara me dengan husband. And menerima berita bahawa me sedang mengandungkan our junior. :-) Syukur alhamdulillah.


Yang tak bestnya pula, me terpaksa berjauhan dengan mr.hubby. Tuntutan tugas memaksa kami untuk jadi begitu. Tapi as kata mr.hubby, insyaALLAH ada hikmah di sebalik apa yang terjadi skang. So, me pun kena owez be +ve kan? Kata-kata mr.hubby banyak memberi me semangat untuk terus bertahan.


Tak kurang juga kenangan2 dan kejadian2 tak diingini yang berlaku. Yang paling menyedihkan me ialah after 3 years and 3 months me still tak disahkan ke dalam perkhidmatan. Kenapa? Biar me and kawan2 senasib jep yang tahu. Yang pasti ianya bukan berpunca dari kami. :-( 


Me akan jadikan kenangan dan semua kejadian tu sebagai kekuatan me untuk meneruskan hidup di masa depan. Juga sebagai panduan me untuk memperbaiki segala kelemahan diri me. Sama ada sebagai seorang anak, isteri, bakal ummi, pekerja dan manusia. InsyaALLAH. Doakan me ea kawan-kawan. :-)


p/s : malam ni flight me ke kL untuk berjumpa dengan mr.hubby after 3 months tak jumpa. Arrrr,,,, segan la pula. Ngeeee~


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More ->>

Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah



Tak sangkakan yang kita dah berada di Jumaat terakhir 2011. Rasa cam cepat sungguh masa berlalu. Apapun,, kita harus bersyukur kerana masih mampu bernafas kala ini. Syukur alhamdulillah Ya ALLAH.

Me baru pas selesai tengok movie Ombak Rindu. Ketinggalan? Tak kisah pun. Movie ni memang me tunggu sejak dikhabarkan akan difilemkan. Excited sangat. Sebab me memang minat sangat ngan novel Fauziah Ashaari ni. Best!! Baca pun cam betul jep. Siap boleh imagine lagi. Hehehe.

But for the film pulak, me rasa cam agak tak best ar. Kenapa? Entahlah. Sepanjang me tengok filem ni tadi,, me asyik teringatkan jalan cerita dalam novel. How Hariz treat Izzah, how Izzah lari dari Hariz then jumpa balik. Macamana watak Datuk Sufiah sebenarnya. And finally Mila dapat tahu sal Hariz dan Izzah. Banyak sangat beza ngan filem. Sebab tu buat cam me tak puas nak tengok.

Ok! Faham. Bukan senang nak buat skrip supaya lakonan tu hidup kan? If nak buat exactly macam dalam novel tu better buat dramakan? But if Ombak Rindu ni di dramakan pula,, mesti lagi banyak benda melalut terselit. Huhuhu.

Fine! Fine! Fine! Me bukan pengkritik filem dan tak layak pun nak jadi salah sorang dari diorang. So, me stop kat sini ar. Apapun,, still kecewa yang teramat. Huhuhuhu. Banyak lagi nak komen ni tapi xpe ar, me simpan untuk simpanan me sendiri jep. Ngeee~

Tapi nak ucap tahniah juga ar pada para pelakon ( even me tak suka ngan watak Mila dan Datuk Sufiah ) dan penerbit Ombak Rindu sebab berjaya membuatkan jejaka-jejaka Malaysia yang menonton filem ni merasa sebak dan menangis. Hahahaha.

p/s : Tak pula me imagine yang watak Mail ni sekacak Bront Palarae. :p


Read More ->>

Thursday, December 29, 2011

Temujanji Yang Ketiga



14 weeks, Day 1
2nd trimester
182 more days!

Trimester Info

You are now in the middle stage or second trimester as per development method calculations. The fetus continues to develope and reach its viabilty (capability of living outside the uterus). You may notice an energy surge as your morning sickness leaves. Remember to keep up your nutrition and hydration.

Baby Info

This week your baby's well-defined face can also make expressions like a squint or a frown. Some babies may even start growing hair on the head or on face, such as eyebrows.

If your babyis a girl, her eggs will have already developed inside her ovaries. If you're having a boy, his prostate gland is developing.

Body Info

By now, your waistline has expanded enough to fit into maternity clothes. Your uterus is just above your pubic bone, which makes your belly pooch out a little, making the presence of your baby all the more real.

You're officially starting your second trimester and you may notice your breasts feeling more slightly less sensitive and your morning sickness continuing to diminish.

********************************************************
Temujanji untuk bulan ni jatuh pada hari ni, 29 Disember 2011. Amik 2 hours leave untuk berklinik. Sib baek sempat. Huhu.

1st berklinik

Berat : 44.1kg
Hb    : 15.1gm

2nd berklinik

Berat : 44.3kg
Hb    : 12.1gm

3hd berklinik

Berat : 44.7kg
Hb    : 13.2gm

Sikit jep bezanya kan. But yang penting my hb tak rendah. :)

Nurse pesan supaya next temujanji, berat sekurang-kurangnya kena 45.1kg. Hurm,, berat me skang ni pun naik sikit-sikit jep. Rasanya boleh dicapai kut berat tu next January. Hehehe.

Tak sangka baby semakin lama semakin membesar. Happy dan bersyukur sangat bila ALLAH berikan peluang untuk me merasai pengalaman ni. InsyaALLAH me akan jaga pemberian dan amanah ni dengan sebaiknya.

p/s : tadi nurse dah start ukur perut. Tak sabar nak tunggu hujung minggu ni. Nak pegi scan baby ngan Mr.hubby. :)

Read More ->>

Wednesday, December 28, 2011

Setakat Di Sini Saja!



Secara rasminya me nak btau bahawa blog me dah xde shoutmix bermula 28 Disember 2011 jam 4.40pm. Bukannya tak best guna shoutmix ni but shoutmix nak hentikan pekhidmatannya yang free tu start 1 January 2012. But for those yang still nak guna tu boleh tapi kena bayar ar ngan shoutmix.

Tak percaya? Baca ni...



Free service has to stop

Thanks for using ShoutMix for all these year. I have been providing free shoutboxes on the World Wide Web for over 7 years now. It wasn't long before I realized being 100% free is not sustainable. Just before ShoutMix's first birthday, it almost had to be closed.
ShoutMix has tried to work with the freemium business model ever since. Conversion rates were low with the first version. With the second version, things improved and I have had more paying customers. Fortunately people liked the service and started paying for more features.
With that in mind, the new third version was developed to make things better for free and paid users alike. It was developed with lots of feedback from users over the course of several years. Meanwhile my biggest goal remained: to improve conversion rate to keep things sustainable and profitable, all while making ShoutMix a really high quality product for everyone.
One of the most mentioned feedback was that the old free version was too restrictive. Others are less trivial, just make it better, more premium features, more powerful stuff, avatar support, real time push update, really good spam protection, support for really high traffic situations, etc.
Finally, in November 2011, the new version 3 was completed. It was launched successfully and very smoothly. It was a great moment.
During the first month since launch, the reception went really well. New sign ups are in the thousands daily. Just within a month, almost 50,000 users have signed up! Hundreds of thousands of messages posted. Over 10,000 users from Facebook. Generally, users loved the new version. The growth are massive.
So, what went bad?
The conversion rate did not go up. In fact it fell lower. Our stats show 99.93% of users either have no intention to upgrade or are just happy with our free service. Worst of all, some customers have actually stopped paying and switched to our free service! It may seems to be good news for everyone right now, but it is really bad news for all of us.
By offering too much with our free plan, we cannibalized our paid plans. Happy users did not make more paying customers. The projections are bad. Only 0.07% users are customers. These are the people who keep ShoutMix sustainable as a business. Business is the part making ShoutMix exists for everyone. If it keeps on going this way, ShoutMix will not be sustainable any more and will need to close down in the near future.
The freemium model is broken for us.
Some argued that ShoutMix can easily monetize its free service with ads. It has been tried, but the rates were terrible. Beautiful, unobstructive ads do not pay well for ShoutMix. We can probably do better with flashy popup ads, but no thank you. Our competitors do it with popup ads. But there is no way ShoutMix is going to commit such ugly sin.
ShoutMix is becoming more of a premium product. In fact it already has. ShoutMix is designed to be the best in the industry. With passion plus personal investments of time, money and labor of over 7 years, ShoutMix has outgrown the freemium model.
So where do we go from here?
I have two choices. One, allow ShoutMix to become unsustainable. This is bad news for everyone. The other choice is to stop our free service. It is becoming obvious that this is where ShoutMix should go. And so, ShoutMix is not going to be free any more.
Existing users will be able to continue using their accounts at no cost right now. The transition will begin within a few weeks. Eventually, users with free accounts will need to switch to a paying plan or stop using the service. The date is set at January 1, 2012. After this date, free accounts will stop working unless upgraded to a paid plan.
The good news is that ShoutMix will be available for only $0.99/month and will be available effective immediately. For our old version (the Classic) it will only be available in Premium package which costs approximately $1.67/month.
Existing customers are unaffected by all these changes. In fact, ShoutMix is going to be really awesome for our current and future customers. Our focus will be to make paying customers extremely happy and they will get 100% of our resources. If you are one of our customers, things are just going to get a lot better for you.
ShoutMix has always been a product with great passion. It is just unfortunate that it did not work out as a free product. We all have to move on. And ShoutMix will continue to be the most affordable, high quality and premium live chat software that everyone can use and love.

Tau. Korang tak baca pun kan. Hehehe. *Me pun tak baca habis actually* Hahaha.

Sayang juga nak buang shoutmix tu tapi apa nak buat kan. Dari me bayar shoutmix tu,, better me simpan duit tu untuk my baby future.



p/s : Mengantuk tahap dewa yang teramat. Adakah ini juga kerana pembawaan budak?


Read More ->>

Tuesday, December 27, 2011

Today is 27th December 2011



13 Weeks, 6 Days
2nd Trimester
184 more days!

Baby Info

Up until now, your baby's head has been proportionally larger than the rest of the body. But around this time your baby's body will start to catch up and grom more proportional to the head.

If you could peek inside your womb, you could see your baby's motor skills starting to work. Your baby is able to move and flex the arms and legs, but you won't be able to feel this movement until later.

Body Info

Your risk of miscarriage is greatly reduced as you enter your second second trimester. You'll also feel some relief in the next few weeks as the morning sickness symptoms begin to wane and you get a bit of an energy boost. Many women take advantege of this time to make preparations for the baby.

******************************************************

Skang ni,, kebanyakan baju kurung me tak boleh nak pakai dah. Huhu. Even baby tak besar mana pun lagi but kain baju kurung dah sempit terutama kat bahagian pinggang. Sesak nafas nak pakai. So,, start ari ni,, me dah mula pakai maternity cloths g ofis. Hehehe. Segan juga actually but dari rasa sesak nafas and tak selesa,, apa salahnya kan. Bagi keselesaan juga pada baby yang nak membesar dalam womb tu. :)

p/s : Takde pengalaman beli baju peknen =.=


Read More ->>

Friday, December 16, 2011

Gay!! Gay!! Gay!!




Macam-macam kut dunia skang ni.. Me memang orang Sabah tapi kat blog me tak penah lak senaraikan no. hp gay kat Sabah ni.. Sorang gay pun me tak kenal.. Huhuhu.. 

Dah la pagi tadi me ada baca beberapa blog yang update sal jumlah gay melayu adalah 30k.. Gilos ramai.. Pas tu baru ni ada pulak ternampak pic pasangan gay berkahwin.. Yang sorang tu siap berbaju melayu lagi.. Tertanya-tanya gak,, orang melayu ke tu? Coz tengok dari muka,, kind of jugak la.. 

Astaghfirullah.. Sebak me sekejap.. Taubatlah wahai manusia.. Semakin ketara kita berada di penghujung waktu dunia akhir zaman... 


Read More ->>

Thursday, December 15, 2011

Failed Goreng Ikan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Skang ni musim demam selesema.. Nak2 lagi me yang keja 8 jam kat bawah econ,, lagi senang virus-virus demam tu merebak.. Huhu.. Hope sok demam and selesema ni kurang ar.. Sandi wooo tido masa selesema ni.. :(


Apapun,, me bukannya nak bercerita tentang tu.. Me nak cerita kisah me menggoreng ikan dua hari lepas.. Mesti ada yang bengangkan.. Eleh,, cerita sal goreng ikan pun nak masuk dalam blog.. Huhu.. Tapi kisah me ni agak kelakar and kind of pelik pun ada.. :p


2 hari lepas, me teringin nak makan ikan basung goreng.. Balik dari pasar, memang excited me nak masak.. Maka bermula la sesi memerap ikan..


Perap punya perap,, tiba masa nak goreng.. Me pun masukkanlah 4 ekor ikan basung dalam kuali.. After few minute,, tiba2 ntah apa yang me fikir masa tu, me amik garam and masukkan dalam kuali goreng ikan tu.. Dah tu,, lama lak me pandang ikan tu..


Suddenly terfikir, kenapa me masukkan garam? Argghhhh!! Tak faham.. Tak faham.. Huhu..


Makan gak la ikan tu.. Sayang woo nak buang.. Huhu.. Tapi masa makan tu,, memang agak sengsara ar tekak nak menelan.. Masin tak hingat.. Hahaha.. Bila me citer kat mr.hubby,, dia just cakap, 'pandainya orang umah abang..' .. Kekeke... Mau tak pandai macam tu.. Goreng ikan pun failed... Insaf.. Insaf..


Sebab tu orang tua-tua selalu pesan,, kalau tengah masak jangan berangan.. Kekeke..


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More ->>

Thursday, December 8, 2011

1st GiveAway Little Dream's Life



Untuk maklumat lanjut dan join GA,, klik banner kat atas ni ea.. :)
Weeee... Dah lama tak join GA ni.. Hope ada rezeki.. :)
Thanks Phat sebab tag me..

Me nak ucapkan Happy Anniversary buat Mrs. Yanie...
Semoga Bahagia dan kekal selamanya.. InsyaALLAH... Amin..

Me masukkan gambar kenangan ni untuk penuhi syarat penganjur..
Sah menjadi suami isteri pada 29 Mei 2011.. 


Me suka pic ni sebab nampak sangat suka hati sebab dah nikah... hahaha..




Read More ->>

Wednesday, December 7, 2011

1st Baby Picture




Sebenarnya me plan nak scan hujung tahun ni.. Nak tunggu mr.hubby ada sekali but ada kawan-kawan yang cadangkan supaya me scan untuk tengok jantung baby.. Takut ada apa2.. Syukur alhamdulillah.. Terima kasih Ya ALLAH.. Itu jep yang mampu me ucapkan masa 1st scan ari tu.. Rasa sebak dan gembira sangat bila doktor kata baby sihat.. 

Me pegi klinik pun after dapat persetujuan mr.hubby.. Masa scan ni baby dah masuk 10 minggu 4 hari.. Tecik lagi.. Hehe.. Tapi bila nampak jantung baby dup dap dup dap me dah nangis.. Syukur sangat.. Rasa tak puas tengok.. Dalam hati me hanya berdoa supaya baby sentiasa sihat.. 

Sedih juga coz 1st scan ni without mr.hubby di sisi but nak buat macamana.. Ni la yang terpaksa kami tempuh.. Nanti masa ummi bawa baby jumpa ayah,, baby dah 14 - 15 weeks.. huhu.. :'(


Read More ->>

Saturday, December 3, 2011

Mari Menabung

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..


Morning2 world!! Happy saturday semua.. Lama tak update blog.. Bukan apa,, tuntutan keja menghalang dan pas balik keja, badan totally penat, kepala asyik pening and kena tido awal. Pembawaan baby kut.


Me memang suka menabung. Lebih-lebih lagi syiling 20sen. Hehe. Bukan apa, rasa sonok bila pegang syiling 20sen tu. Dulu me menabung untuk diri sendiri but now me menabung untuk my upcoming new family member. Excitednya!! Actually, sampai skang me still tak percaya yang ada someone inside my womb. Hehe.


Me mula menabung masa umur 12 tahun kut. Tapi masa tu kena paksa ngan mama. Ngeee~ Budak lagi ye dop. Duit masa tu habis beli jajan jep. Jajan zaman dolu sedap wooo banding ngan yang ada skang ni. Hoho.


Tapi masa skolah menengah me stop menabung. Me pun tak ingat why but masa kat kolej me sambung menabung then buka akaun ASB. So after kolej, me dah ada RM sendiri ar dalam simpanan. Banyak juga and me sendiri pun tak percaya yang me ada duit banyak tu even belum keja. Hehe. But now kena simpan balik ar coz duit tu me dah guna masa majlis kawen me ari tu. Hehe. Sekurang2nya, part belanja majlis tu is duit sendiri. Kan? Kan?


Tak rugi menabung ni sebenarnya. Mula-mula memang tak terasa tapi in future duit tabung tu la yang akan bantu kita balik. So,, menabunglah. :-)


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in