Friday, January 6, 2012

# Life # Pengalaman

15 Minggu Sudah



15 Weeks, Day 2
2nd Trimester
174 more days!

Baby Info

The hair on your baby's head is growing in and the follicles will  make pigment if your baby has dark hair. Around the body, there's still fine hair (lanugo) to protect against being constantly exposed to amniotic fluid.

Your baby's skin is thin and nearly translucent and if you were to take a look inside your womb you'd see small blood vessels forming underneath the skin. Some babies may even be starting to suck their thumb around this time.

Body Info

As your body continues to make more blood this month, it's especially important that you get enough iron in your diet to keep up with red blood cell production and to avoid becoming anemic. This increased blood production may still be causing your mucous membranes to swell giving you a stuffy nose or more frequent nosebleeds.

***********************************************************

Hari tu masa me tengah bercuti ngan hubby,, me ajak dia g scan baby. 2nd time scan la. Masa 1st ari tu kan me pegi sorang2 jep. Kali ni ajak hubby sekali sebab nak bagi dia tengok his baby. Kitorang pegi tu on 31 Disember 2011. Pegi kat panel UiTM jep.

1st klinik kitorang pegi,, dr xde. Dah cuti. 2nd klinik pula,, diorang btau yang dr incharge untuk scan tu ada waktu pagi jep. Hampa lagi. Hubby kata,, kita pegi 2 Januari jep la nanti. Me pun ok jep. Tiba-tiba hubby bawa pegi satu klinik lagi. Panel UiTM jugak. Nasib agak baik ar sebab dr still ada. But dr lelaki la. Me kata ok sebab hubby pun ada sekali.

Masa scan tu, nampak la baby tengah aktif bergerak. Kaki and tangan pun dah laju nak goyang. Dr kata baby tengah joging. Hehehee. Memang excited sangat bila tengok baby aktif. Tapi me lebih excited tengok hubby yang senyum and tanya banyak benda kat dr. Nampak yg hubby sonok sangat. First baby katakan. Hehehe.

p/s : tak sangka,, lagi seminggu masuk 5 bulan peknen. Weee~

8 comments:

  1. Alhamdulillah dh 5bulan.rasa mcm cepat sgt kan.

    ReplyDelete
  2. my dear moon: wah cepat yer nak masuk lima bulan...sonok yer dgr bulan nih...ehehhe yup mmg best time masa bawa hubby g scan sekali tgk baby...wah doktor kata baby ngah joging erkk aktif tau baby moon...alhamdulilahhh...betul kata moon, baru tahu betapa sonok yer nak jd mama...bila due date moon ye?

    ReplyDelete
  3. bestnye..mesti hapy tgk baby tu jogging dlm perut.moga jadi anak soleh-solehah utk pa&ma nya. =)

    ReplyDelete
  4. @Cikpuan rara:

    betul tu rara... rasa cam cepat jep... x sedar masa berlalu... :)

    ReplyDelete
  5. @With Julia:

    alhamdulillah Ju... happy sangat2 skang ni... baby sebagai peneman dan penguat semangat bila berjauhan ngan hubby...

    due bulan 6 nanti.. x sempat nak merasa ramadhan time peknen.. :)

    ReplyDelete
  6. @Khumaera Ismail aka Mariam Ismail:

    sangat2 happy maera.. thanks yaa.. moon and hubby pun wish macam tu... InsyaALLAH.. amin..

    ReplyDelete
  7. sekejap je rasa kan??bestnyer..

    p/s :: BCR the best..:)

    ReplyDelete
  8. wahhh bulan 6 ye due? ju bulan 9 ehehhe baby kita sebaya kan moon pastu beza 4 bulan je...ehhehe mesti bby moon tomey tgt2...mama dia lak tomey. Take care always ye dear :D

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan