Wednesday, January 25, 2012

# Info # Life

Info : Uniknya Susu Ibu



Now dah masuk pertengahan bulan kelima peknen. Baby sangat-sangat aktif terutama waktu malam. Masa tido pun boleh terkejut bila baby tendang. Alhamdulillah. Maksudnya baby aktif dan membesar dengan sihat. 

Just nak share keunikan susu ibu. Dapat info ni dari page Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung kat facebook. :)




* sentiasa segar (fresh)

* tersedia dalam suhu yang optimum


*tersedia steril


*tiada pencemaran

* tersedia bila-bila masa


* tiada tarikh luput


* species-specific


*susu yang paling sempurna dan paling lengkap untuk bayi


* hanya diperolehi secara semulajadi apabila melahirkan anak


* mengandungi semua nutrien yang perlu untuk bayi


* mengandungi sel hidup / leukosit, hormon, enzim


* mengandungi antibodi


* mengurangkan risiko jangkitan semua jenis penyakit


* tidak pernah/amat jarang sekali memberi kesan alahan atau alergi


* mudah hadam


* komposisinya berbeza untuk bayi pramatang dan bayi cukup bulan


* komposisinya berbeza mengikut umur bayi


* komposisinya berbeza dalam tiap jam dan hari


* komposisinya berbeza dalam 1 penyusuan (awal dan akhir)


* mencetuskan rasa ketenangan kepada bayi dan ibu (sebab itu selalunya bayi akan tertidur selepas



 menyusu… dan ibu juga!)




p/s : Hope xde masalah nak bf baby sendiri nanti.. insyaALLAH

2 comments:

  1. suka info yg last 2. mmg akan tertidursama ngan baby.hihi

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan