Friday, November 30, 2012

Info : Mengapakah Kita Menguap? | It's TrueLy Me!!

8:30 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Terbaca satu artikel yang menarik pasal menguap ni. Maybe ramai yang sudah tau and ada yg belum tau. Just nak refresh bg yang sudah tau and share dengan siapa-siapa yang belum tau.

Sumber : Google Images
Apabila anda mengantuk, kepala menjadi berat dan anda sukar membuka mata.

Anda juga menguap beberapa kali sehinggalah terpaksa tidur untuk mengatasi masalah tersebut.

Pelbagai teori telah dikemukakan oleh para saintis tentang fenomena kenapa manusia menguap.

Satu daripada teori saintis yang sering diterima pakai oleh ramai dalam kalangan kita adalah tindak balas menguap di sebabkan oleh otak tidak menerima oksigen yang mencukupi.

Oleh itu perbuatan menguap yang berlaku secara automatik, dikatakan adalah sebagai tindak balas tubuh manusia mendapat lebih banyak oksigen untuk kegunaan otak.

Berdasarkan kajian saintifik, penyebab perbuatan menguap dipecahkan kepada tiga bahagian iaitu fisiologi, kebosanan dan tindakan semula jadi tubuh untuk menyejukkan otak.

Namun, sejauh mana kebenaran teori tersebut masih belum dapat di pastikan dengan tepat.

Sumber : estidotmy edisi 113

Heeee~ masa type entry ni me ada menguap sekali.





Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, November 28, 2012

Lantai.. Lantai | It's TrueLy Me!!

8:35 PM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Ni la keja Aisya sejak-sejak pandai maju ke depan. Asyik nak turun ke lantai jep. Nasib baik la x guna katil. Tapi x guna katil pun Aisya nangis jugak if tergolek ke lantai. Hehehe.

Bila me bt x layan makin kuat dia jerit. Selalunya budak if dia jatuh ke,, tergolek ke,, kita x layan dia akan sambung main lagi. X sama ngan Aisya. Aisya ni manja sikit. Hehe. But biasa la tu kan. Nama pun baby. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, November 27, 2012

Mangsa Gadjet | It's TrueLy Me!!

9:44 PM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Rupanya bila kita dah terbiasa dengan satu-satu benda tu memang susah nak pisahkan diri. Hari ni me terasa sangat bila handphone xde kat tangan. Sehari suntuk kut. Hukhuk.

Xtau macamana both handphone boleh tertinggal kat umah. Apa yang me fikir pun me xtau. Dah sampai kat opis baru pasan.

Sunyinya xde handphone xtau nak gambarkan. Adakah ini menandakan me telah jadi mangsa gadjet? Homaiiii..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, November 24, 2012

5 Bulan Sudah | It's TrueLy Me!!

8:55 AM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

24 November 2012. Genap Aisya 5 bulan. Syukur alhamdulillah.

Semalam bawa Aisya berklinik. Berat baru 6.4kg and tinggi 63cm. Kecik and comel je Aisya. Heeee~

Ada yang seumur ngan Aisya klinik semalam dah cecah 8kg. Huh! Semangat betul badan dia. Hehe. Takpelah. Asalkan Aisya sihat dah cukup.

p/s : truely miss ayah Aisya so much!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 22, 2012

Jangan Jual Kami | It's TrueLy Me!!

9:58 AM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Masa tengah proses newspaper untuk dipamerkan tdi, me terbaca satu artikel dalam Sabah Times. Tajuk saja pun sudah membuatkan perkataan "HOW?" muncul dalam fikiran.

Terpulanglah bagaimana caranya kecuali JANGAN SESEKALI MEMBERIKAN STATUS KERAKYATAN atau WARGANEGARA  kepada mereka, mereka dan mereka yang TIDAK LAYAK terutamanya kepada PATI yang kini semakin memenuhi Sabah.

Bukan hanya untuk BN tapi untuk mana-mana parti sekali pun. Please!! Tak perlu jual Sabah hanya kerana politik.

Biar rakyat berstatus WARGANEGARA yang menentukan siapa yang bakal mereka pilih sebagai pemimpin. Rakyat sekarang sudah semakin bijak berfikir.

Sebenarnya, me ni tak lah excited sangat bila nak berbicara soal politik. Tapi me diam bukan bermakna me langsung x amik tahu. Rasanya ni la entry pertama me yang sedikit berunsurkan politik. Tapi seyes me btau,, itulah yang me rasa. Tak perlu jual taraf kerakyatan kepada PATI untuk menang PRU.

Entry ini bukan berunsur perkauman. Harap maklong!

Me pun xtau apa yang me bebelkan ni. Okbai!

p/s : Guna blogger-droid pun salah ea? Kena sign jugak ke?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, November 21, 2012

Tuesday, November 20, 2012

Good Nite | It's TrueLy Me!!

11:37 PM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Betul kata orang,, sehari suntuk kita penat kerja, sakit kepala fikirkan masalah ofis but bila tengok ur own baby,, segala rasa penat tu hilang macam tu jep. Anak tu rezeki ALLAH yang tidak ternilai. Alhamdulillah.

Have a very nice sleep all. Good night world.


p/s : tiap-tiap hari x sabar nak jumpa aisya pas keja. Love her so much.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, November 19, 2012

UPSR | It's TrueLy Me!!

8:39 PM 0 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari ni ea kuar result UPSR? Hehehe.. If x baca status-status kat facebook,, memang xtau laa. Sekarang ni amat kurang mengambil perhatian terhadap dunia sekeliling. Hukhuk.

Lupakan yang itu. Heeee~

Bagi yang berjaya mendapat all A dalam UPSR kali ni, tahniah me ucapkan. Bagi yang tak berjaya capai target tu,,jangan putus asa. Perjalanan masih jauh.

Akak dulu pun dapat 4A 1B je. Happy banget kut masa tu sebab memang tak target banyak A. Hehehe.

Bajet ada budak 12 tahun nak baca entry ni. Hahaha.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 8, 2012

Cerita Kita | It's TrueLy Me!!

6:51 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia





Sangat sesuai untuk di bukukan atau di novelkan. Coming soon after settle projek sedia ada ni. :)

Motif? Just sebagai panduan dan peringatan pada diri sendiri dan semua di luar sana. Tiada hero atau heroin, hanya nama sebagai watak. Kisah benar atau dongeng purbakala? Anda sebagai penentu.. :D

Wednesday, November 7, 2012

Tuesday, November 6, 2012

3 Tahun Sudah.. | It's TrueLy Me!!

10:38 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Rupa still cam budak x cukup umur time ni.. ekekeke
3 tahun lepas kitorang jumpa masa kursus induksi UiTM kat Kg. Gajah Perak. Masa dapat surat tawaran tu iya-iya kata xde niat nak cari pasangan. Tapi akhirnya,, hahahaha. Apapun,, me x cari tau. En.abg yang kejar me. Me rileks je masa tu. :p

Sekarang x sangka orang tu dah jadi suami and ayah pada anak me. Syukur alhamdulillah sebab ALLAH panjangkan jodoh kami even jauh terpisah oleh laut china selatan. 

To En. Abg,, malam nanti ira call ea. Hehehehe. Segan nak ucap kat sini. :p

♥♥♥ .Love U So Much En. Abdul Karim Mohd Latep. ♥♥♥

Sunday, November 4, 2012

Saturday, November 3, 2012

'Makan Kaki' | It's TrueLy Me!!

8:36 PM 0 Comments

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Apakah tandanya ni? Orang kata if baby dah pandai 'makan kaki' maknanya baby nak minta adik. Hoho. Sejauh mana kebenarannya, me pun xtau.

Tapi if ALLAH nak bagi rezeki anak lagi, me dengan penuh rasa bersyukur menerimanya. :)

Acane nak bagi adik if umi ngan ayah duk jauh-jauh ni sayang. Ngeeeee~

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 1, 2012

Plastic Surgery : Can't Hide It Forever : It's TrueLy Me!!

3:53 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Just take sometime to update sebab nak share satu berita yang me terima kat email tadi.

CHINESE MAN SUES WIFE FOR BEING UGLY, AND WINS
This is not new news, but it bears repeating. Northern Chinese resident Jian Feng divorced and sued his wife for $120,000 and won! The story goes that Mr. Feng was deeply in love with his beautiful wife until they had a babygirl.
Feng was horrified at how ugly the baby was and demanded to know who hiswife had cheated on him with because the baby resembled neither of the parents.
It was only then that his wife confessed that she had received intenseplastic surgery to look radically different. Feng divorced and sued his wife under the terms that she had gotten him to marry her under false pretenses!
Not only did the woman pay $100,000 for the surgery to make her pretty, she had to pay $120,000 to a guy who apparently only loved her for the looks she paid for.
Hurm,, ni la keburukan bersembunyi di sebalik kebenaran. Menidakkan takdir ALLAH. Akhirnya yang rugi diri sendiri jugak. So,, bersyukurlah dengan anugerah dari ALLAH. 






Follow me @munirah_izzan