Wednesday, March 13, 2013

Mengampu?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Dulu-dulu me tak tau pun apa makna perkataan 'mengampu' ni. Huhu. But sejak masuk keja tahun 2008 macam-macam jenis orang yang cuba nak masuk line boss.

Segala jenis kipas and aircond diorang kuarkan. Entahlah. Sejak me kecik tak pernah pula me diajar ilmu mengampu ni. Dah masuk keja wajib ea ada ilmu ni?

Sebabnya sejak masuk keja ni ramai jep yang nak kipas boss. Tak kisah lah kipas tangan ke kipas letrik. Ada ynag mengampu untuk kebaikan sendiri but ada juga yang mengampu untuk jatuhkan orang lain yang dia tak suka.

Puas kut bila dah jatuhkan orang dengan cara kotor. Tutup periuk nasi orang yang tak la seberapa ni if dibandingkan dengan diorang yang mampu nak upah orang gaji kat umah.

Fitnah. Ni lagi satu cara tukang ampu ni nak naik. If dapat boss yang jenis tak makan ampu memang terbaik but sampai bila. If tiap-tiap hari disaji dengan cerita-cerita yang konon bajet betul tu fikiran mana yang tak termakan hasutan kan.

Mohon setiap jabatan yang mana boss nya suka diampu, sila sediakan kursus belajar mengampu untuk staf-staf anda. Bukan semua dilahirkan dengan kemahiran itu. Termasuklah me yang sangat noob bab-bab mengampu ni.






Apa yang aku merepek ni pun aku tak tau. #sakithatiyangteramat

2 comments:

  1. slm sis,samalah kita mmg x reti nak bodek kipas2 bagai.dulu mmg grm n kcl hati ngn sorg ofcemate ni pandai btl ampu bos,smpi apa2 bos lbhkan dia dulu.

    tp kuasa Allah msk sorg lg HR Manager ni,kita duk satu blk ngn dia n akauntan.disebabkan kita sllu niat kuar rmh nk cr rzki yg halal n berkat utk ank2,semua hsl kerja kita HR Mngr tu puji dan suka.

    ofcemate yg td tu mati kutu,sbb dia lak asyik buat simple mistakes hurmmm...

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan