Tuesday, March 5, 2013

# Finger food # Solid food

Teething Rusks

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

sumber Google
Sebenarnya dah lama nak post pasal benda ni but selalunya memanglah terlupa. Almaklumlah umur semakin muda kan. Hahaha. Ni pun teringat sebab terbaca kat entry Umi Qaiser tadi. 

Mommies-mommies kat luar tu pernah tak bagi baby makan teething rusks ni? Ari tu ada try bagi kat Aisya tapi dia macam pelik je bila benda tu masuk dalam mulut. Lama-lama dia kemam pun still tak luak sikit pun benda tu. Naik hairan gak me. 

Selalunya pas 5 minit memang comot dah bila bagi makan finger food ni. Me amik satu and try gigit. Giler keras benda ni. Rasa cam nak pecah gigi. Terfikir pulak. Ok ke bagi benda keras ni kat Aisya. Even dia rileks je kemam but risau if gusi dia luka. Pas tu terus tak bagi lagi dah. 

Yang me amik dari Aisya tu terus masuk dalam gelas and try rendam ngan air. Lama-lama benda tu jadi lembut. But still macam kenyal sikit. Picit-picit cam ok je if bagi but tak bagi pun. Risau kut cara tak betul.

Kena rendam dulu ke benda ni sebelum bagi kat baby? Sorry lah. Me kan first mom so banyak benda kena tanya. If tak tanya sesat nanti. Hehehe. 



#PrayforSabah

2 comments:

  1. My dear yunk moon,
    Heheh jenama heinz teething tuh x yah rendam gan air atau susu...mmg khas utk baby yg suka sgt gigit gegelang teething tuh dear...so Qaiser kemam biskut tuh lama nanti dia cair sendiri dlm mulut si baby...jgn risau sbb xd contain presevative, no colouring and its original taste...good utk baby yg baru nk tumbuh gigi :) selamat bg pada baby moon yg comel tuh dear...

    ReplyDelete
  2. @With Julia

    noob sangat kan..hehehe..tq ju.. tu yg blur bila gigit keras semacam.. pas ni bleh arr sambung bg aisya kemam.. :)

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan