Tuesday, April 9, 2013

Ajar Anak Berjalan Menggunakan Walker?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Jarang sangat blog berupdate skang ni. Ni pun amik masa jap je. Tak boleh lama. :)

Nak cerita sikit pasal Aisya belajar guna walker ni. Sebenarnya me start bagi Aisya naik walker masa umur dia 8m. Lewat kan? Ikutkan hati memang nak bagi dia naik awal bak kata orang lagi awal bagi dia naik walker lagi awal dia start jalan. Ada yang dah bagi anak naik walker seawal 4m. Pastu kuar la ayat, "letaklah bantal kat blakang and depan untuk sokong badan dia.."

But for me, selagi me tak yakin yang tulang belakang Aisya kuat nak support dia duk dalam walker tu selagi tu me tak bagi dia naik. Dah tau tulang anak still x kuat nak buat apa letak dalam tu kan. Pastu nak letak bantal or tuala bagai. Isk. Better tunggu sampai dia boleh sokong badan dia sendiri kan.

"Sebab tu la anak ko lambat nak jalan.." 

Ok. Ayat tu memang buat me sentap. Biarlah anak tu belajar nak berjalan sendiri. Nak paksa-paksa buat apa. Memanglah korang seronok tengok anak terlari-lari main kat walker tu but if jadi something ngan tulang dia korang still boleh rasa seronok lagi tak? 

Memanglah orang kata benda if dah nak jadi, jadi jugak but berjaga-jaga tu tak salahkan. Demi kebaikan anak kut. Bukan suka-suka.

Sebab tu bila bagi Aisya walker tu dia akan buat cam ni and cam ni...

Tak kisahlah apa orang nak cakap. 
 
 
 

1 comment:

  1. Abaikan org yg suka bz body nak merendah2kan anak bijak pandai kita...mereka x tahu siapa ank kita....kita je tahu kelebihan dan kekurangan mereka...go go go aisya....u can do it dear...mmuahh

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan