Wednesday, May 22, 2013

Premature Contraction

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari ni last day MC. Esok kena amik cuti rehat. Dah rasa cam ok sikit but still ada rasa tak selesa.

Ceritanya, last Sunday tiba-tiba ada rasa contraction. Bukan yang biasa-biasa tu but rasa cam nak bersalin tu. Huhuhu. Sedangkan kandungan baru 22w. Terlalu awal untuk contraction.

Mula tu me try tahan but sakitnya berulang-ulang. Me agak sakit tu biasa jep but bila btau ngan ma & pa diorang terus suruh bersiap p hospital.

Sampai hospital terus masuk ER. Lama jugak tunggu orang datang cek. Memula sorang sister ni datang. Dia pegang perut me for around 10 minutes cam tu. Nak rasa if ada contraction lagi but dah tak de. Cuma rasa sakit n sangat tak selesa kat area perut.

Pas tu me kena buat urine n blood test. Kena tunggu result baru doktor boleh cek. Lama kut tunggu. Tertido-tido me. Nasib baik diorang bagi katil. Huhuhu.

Hampir sejam jugak tunggu rasanya baru doktor masuk. Urine n blood test ok. Time doktor scan tu ada la dia interview sikit. So me btau la apa yang me rasa.

Jantung baby ok. Pergerakan baby pun aktif. But bila doktor btau yang keadaan me tu menghampiri risiko keguguran, me sangat terkejut. Masa tu hati dup dap dup dap.

Doktor btau yang me kena bed rest. Langsung tak boleh buat apa-apa keja. Kena baring jep.

Pilihan sama ada mahu warded or berehat d umah. If. Me pilih warded, doktor akan pasang drip. And if me pilih untuk berehat d umah doktor pesan untuk minum air banyak-banyak.

Hurm... of course me pilih untuk berehat d umah coz lebih selesa. Masa btau pilihan tu pun doktor cam tak yakin jep tengok me. Huhuhu.

Finally 3 hari MC untuk me berehat secukupnya.

Doakan kesihatan dan perjalanan pregnant me yaa.

Hope baby pun kuat bertahan. Umi, ayah and kak long tunggu baby.

Ya ALLAH, lindungi anakku. Berikannya kesihatan dan kekuatan kepadanya sehingga dia mampu melihat dunia-MU.

p/s : dilarang untuk berasa stress and penat. Huhuhu.

6 comments:

  1. ya Allah sis..sampai macam tu sekali... moga sis cepat sihat yer..kdg kala 28weeks pon org leh bersalin tapi baby prematured la.. moga kita sama2 selamat hingga cukup bulan.. Amin..

    jijah duk area taman puterajaya..hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope so dear.. wish baby kuat bertahan..

      Tak jauh la kita kan.. :)

      Delete
  2. Ya Allah....patutlah tgk blog dear sepi je akhir2 nih...umi doakan semoga dear cpt sembuh ye...doa sgt2 baby adik senantiasa sihat...rest byk2 ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah dear..mood lari nak update..huhu..

      Tq dear..

      Delete
  3. xtau plak kak moon pregnant lagi..
    tahniah :)

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan