Thursday, July 25, 2013

Batuk and Selesema Menyerang~

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Dah masuk hari ketiga dah me batuk and selesema. Gila sakit tekak bila batuk. Suara pun dah hampir-hampir tak nak keluar. Huhuhuhu. Tadi rasa cam nak pitam and muntah. Tak larat sangat. So call en.abg ajak pegi klinik. Kebetulan jugak nak check up pregnancy so buat sekali.

Doktor tegur why tak makan ubat. Hurm, macamana nak makan ubat if ubat pun memang tak de. Tak pegi klinik lagipun sebelum ni kan. So, doktor pun bekalkan macam-macam jenis ubat. Ubat demam, ubat selesema, ubat cairkan kahak and yang dua tu biasalah vitamin for preggy and pil calcium. Doktor suh habiskan but me ni bukannya jenis yang rajin nak makan ubat. Kecuali vitamin and calcium and antibiotik.

Doktor nak bagi MC tadi but yakinlah cakap dengan doktor tak payah. Laratlah kononnya. Hah! Amik ko. Habis pening and sakit-sakit satu badan. Rasa cam nak baring pun ada ni. Masa rehat tadi sempat tido 20 minit je. Huhuhu. Sampai umah ni confirm terlentang. Terpaksalah en.abg masak untuk berbuka petang ni. Hukhukhuk.

Tapikan, rezeki Ramadhan ni banyak yang edarkan bubur lambuk. Hari ni jep me dapat 4 bekas dari PTAR. En.abg tak tau dapat berapa bekas pulak. Alhamdulillah. But me tak makan sangat kut sebab en.abg cakap ada udang kering. Me ni kan alergik dengan segala jenis makanan laut. Huhuhu. So, petang ni tak perlu nak masak sangatlah.






p/s : tadi masa scan tu kan,, doktor ada cakap something pasal gelembung-gelumbung yang banyak. Pastu sebut placenta c bagai. Me ada jugak tanya but doktor kata takde apa-apa and jangan lasak sangat. Bila ada darah kena p hospital cepat-cepat. Apakah? Risaunya...

1 comment:

  1. gelombong2?? apa tu eh..

    harap2 xde apa2 la yer kak..

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan