Tuesday, August 12, 2014

# #aidilfitri2014 # Baju Raya

Aidilfitri 2014 : Alkisah Baju Raya


Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Kali nak berkisah perihal baju raya pulak. Hehehe. Sebelum ni cerita pasal balik beraya kan. Kira baju raya ni backdated punya cerita arr.


Actually, en.abg memang dah plan tahun ni nak pakai baju kaler baby blue lagi. Sama macam raya tahun lepas. Bezanya tahun lepas raya kat Melaka and tahun ni raya kat Sabah. En.abg kata,, baju me and anak-anak boleh beli baru. Baju dia tak payah sebab bukannya pakai selalu pun. Setahun sekali je.

Fikir punya fikir, bagus jugak tu. Boleh jimat sikit. Hehehe. Tak kisah arr if 2 tahun raya pkai baju color sama. Yang penting baju ai dan anak-anak baju baru. Wahahahaha~ Jahat betoii.

Tapiiii... Haaaaaa,, ada tapii tu...

Cari punya cari, takde baju yang berkenan. Bila me berkenan, en.abg pulak tak berkenan. Dah tu baju Aisya and Aeera pun tak jumpa color tu.

Memang masa tu je ada nak cari baju. Masa lain semua busy. Huhuhu.

Finally, terbelilah baju color oren yang jadi tema raya tahun ni. Terpaksa beli sebab tiba-tiba terpandang baju tu dan tiba-tiba tersuka. Hahaha. Nasib baik en.abg ok.

Alhamdulillah. Even beli color lain pun still under budget untuk baju raya. Memula kan budget untuk baju me dan anak-anak yang color baby blue tu RM300. Haaaaa.. kelas kau jah! Besar budget ko kan. Ades.

Tapi bila beli color oren harus terfikir akan overbudget sebab nak beli baju en.abg sekali kan.

Heee.. Umah agak bersepah sikit.
 Harga baju :

Me : RM110 (selepas diskaun baik punya dengan akak jaga booth tu)
En. abg : RM50 sepasang (beli kat MyDin je. Sebab kain pun ok. En.abg pun selesa.)
Aisya : RM45 (MyDin)
Aeera : RM30 (MyDin)

Total = RM235

Weeee.. Tak overbudget. Suka-suka. Yang balance tu beli barang umah. Tudung? Tak beli pun. Me guna je tudung mana yang ada. Heeee.



Sepasang je? Yup. Me memang tetiap tahun beli sepasang je. Raya kedua ketiga tu pkai je baju memana yang ada. Nak beli banyak-banyak terasa membazir. Perbelanjaan berhemah katakan. :D

Korang budget baju raya berapa?




15 comments:

  1. kaler oren pun cantik jugak nie...:)
    budget ain dlm RM300 gak la..tp tu utk anak2 je..termasuk baju jalan2 dorang..mak n pak budget lain2..hehe..

    ReplyDelete
  2. ciknaa pun tak havoc sgt shopping tahun ni..anak2 pun biasa2 je.janji hepi raya kan..

    ReplyDelete
  3. hehe bgsnye kalo sy mcm awk... blh berjimat cermat.

    ReplyDelete
  4. Beli baju kat Mydin je senang kan. Pilihan pun banyak.

    Tapi ABM dah lama tak beli baju rya kat Mydin huhuhu

    ReplyDelete
  5. Selamat hari raya sis. Tema oren. Nice :)

    Jemput singgah My recent post : Layan Citer Filipina Terbaru Tv3!

    ReplyDelete
  6. Kalau ikut style kakak lagilah tak kisah baju raya sebab bila raya kan balik kampung. Bukan org kampung tahu baju lama ke baru. Beli utk anak-anak aje. Balik kg selalu kan pakai seluar/blause jadi baju lama pun janji ok org ingat baju baru:)

    ReplyDelete
  7. Akk thun ni overbudget sikit sbb bju raya ank xsiap..huhu..so kena g bli jgk yg kt luar..syg je sbb kain dh bli utk jahit tp xsiap..wuwu

    ReplyDelete
  8. Tunggu anak2 dara tu besaq sikit,kompem bajet bertambah..dah besaq pandai bergaya nanti macam2 fesyen la dia nak..kan Aisya,Aeera??

    ReplyDelete
  9. Selamat hari raya.. kaler ni pun cantik jugak.. :)

    ReplyDelete
  10. untuk saya satu family 6 orang around RM300-RM400 :)

    ReplyDelete
  11. Pandainya berjimat

    Baju 3 hero tu aja dah dekat RM400
    Baju melayu + jubah 3 hero RM300 kot (ni atuk yg sponser)
    Mummy 4 pasang
    daddy 2 pasang

    entahlah berapa habis..sebabnya beli dari awal2..so x terasa sangat :D

    ReplyDelete
  12. Pandai berjimat kak moon ni.bagus2.hee..
    farisya hari tu spend utk adik+parents 5org hbs dlm rm300 ++ asenya...heee..

    ReplyDelete
  13. baju ibu mesti mahal dari suami kan?? hehe..selalu gak camtuu..2 psg jee slalu lebih kn utk ank je..

    ReplyDelete
  14. tak berbudget tahun ni.. tak sempat beli baju raya..hihihi,.. meriah warna oren kan...

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan