Friday, February 28, 2014

Segmen: Paly cari Bloglist Mac 2014

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Blog Paly akan memilih 15 blog rakan blogger melalui random.org dan mereka yang bertuah, akan dimasukkan dalam bloglist Mac 2014. Syarat-syarat simple macam selalu, boleh tekan gambar atas kalau nak join. Selamat bersegmen ! :)
Read More ->>

Thursday, February 27, 2014

Media Siar Robot Syiah Sembahyang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Semalam me pun perasan ada berita tentang robot yang sembahyang ni tapi tak pandang betul sebab tengah melayan Aisya main. Baru tadi ternampak status kawan di facebook mengenai robot tu. 


Jika betul maklumat ini sangat kecewa dengan pihak bertanggungjawab. Adakah tiada tapisan dibuat sebelum sesuatu cerita disalurkan kepada orang ramai? Dalam tidak sedar ajaran syiah mula disebarkan secara tidak langsung. 

Me cuma berkongsi apa yang perlu dikongsi. Sharing is caring. Minta maaf jika ada salah dalam penyampaian ini. 
Read More ->>

Wednesday, February 26, 2014

Teaser : Poslaju

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Alhamdulillah. Dah terima. Apa? Tungguuu...

Read More ->>

Giveaway T.shirt by Tengkubutang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Klik banner if nak join.. :)

TARIKH TAMAT : 28 FEBUARI 2014Pemenang dipilih secara Random.org
Pengumuman Pemenang ialah pada : bergantung pada waktu lapang teman..
Selamat menjoinkan diri..


Read More ->>

Senyum Pagi :)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Simple update pagi ni. 


Hahaha. Just nak bagi kita gelak-gelak sikit. Taklah serius sangat keja kan. 

Sumber : facebook




Nak interview staf bakal bersara jap lagi. Homaiii.. Nervous lebih pulak. First time ni interview orang. Haha. Wish me luck. ;)

Read More ->>

Tuesday, February 25, 2014

Para Wanita, Jom Tidur! :)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Sumber gambar : email

So, jom tidur. Good nite khususnya untuk wanita amnya untuk seluruh wargadunia. :)





Read More ->>

Bubur Ayam McDonald RM0.90

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pagi tadi me breakfast bubur ayam McD kan. Sedap. And tu memang favorite me bila ke McD. 


Harga bubur ayamnya RM0.90 je. Biar betul?! Time breakfast je ke? Sejak bila? Me je ke yang tak tau?Hahaha. Nampak sangat tak peka kan. Gilerr murah. 





Read More ->>

Simple Breakfast

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Selamat pagi!!

Jemput-jemput semua. Ni je yang mampu pagi ni. Perut still rasa tak sihat. Tak boleh makan yang berat dulu. 

Read More ->>

Monday, February 24, 2014

Segmen Review Blog - 3 Hari Sahaja

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Klik banner untuk join.. :)

Jom join segmen ni. Hope dapat lucky number. :)

Special untuk anda?
  • 3 Blog terawal dan 3 blog terakhir akan direview.
  • Peserta no 4, 5, 9, 19, 21, 35, 40, 45 dan 50 akan direview juga .
  • SEMUA blog yang join akan disenaraikan dalam satu entry, so lepas ni boleh la blogwalking. :)

Read More ->>

Menang Giveaway 5K Dunia sebenar Shida

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Rezeki. :)
Pas ni nak join lagi. 
Read More ->>

Sunday, February 23, 2014

Checkmate!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Checkmate!! If Aisya or Aeera tanya soalan macam ni pada me,, mesti speechless. Taktau apa nak jawab. So, from now on kena fikir jawapan in case bila besar nanti diorang tanya. But still tak terfikir nak jawab apa. Huhu


Sumber gambar : facebook
Read More ->>

Otw Ke Birthday Party Alysa :)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia



On the way ke umah Eira Zainal. Aisya tengah tido. Aeera baru bangun. Aisya tengah recharge tenaga nak buat kacau kat birthday party Alysa jap lagi. Hahaha.

First time nak jumpa. Asal nebes lak ni. Hahaha.


Read More ->>

Friday The 13th

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Tadi baru habis tengok movie Friday The 13th kat tv9. Gilerr arr. even dah few times tengok movie ni still rasa macam terkejut-terkejut. 


Tapi seriously yang cerita ni memang hantu lah. Masuk bilik terus jadi peka pada bunyi. Bunyi sikit je mulalah tak dapat tido. Huhu. Tu yang boleh update tengah malam buta ni. 

Ending tu yang sakit hati tu. "eh.. Tak mati lagi Jason ni?" Haaaa. 

Korang tengok tak cerita ni? 
Read More ->>

Saturday, February 22, 2014

Bila Muka Umi Dirty

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Semalam lama Aisya pandang muka umi. 
Pas tu dia cubit sambil kata 'teti..teti' (dirty)
Umi mula blur juga.
Dah lah baru pas mandi. 
Gelak kuat-kuat pas tau apa yang dia kata dirty tu.
Hahahahaha. 
Tu tahi lalat la sayang. 
Tapi dia still kata dirty. Siap amik tuala lagi nak lap. 
Adoi anak. Haha.
Pandai sungguh kamu buat umi gelak kan.





Read More ->>

Friday, February 21, 2014

Bertugas Di Waktu Rehat

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Pusat IT. 
Ganti staf yang mc. 
Last minute. 
Tak sempat makan. 
Lapar la pulak. 
Kenapa terima? 
Sebab boleh balik awal sikit.
Nak main ngan anak-anak pulak.
Ada peluang apa salahnya kan. :)
Masa untuk keluarga sangatlah berharga untuk me. 

Read More ->>

Halau Ayah Keluar Rumah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Memang tak boleh blah betul tajuk artikel akhbar ni. Geram betul. Dah kau yang berhutang, apa hal pulak nak halau-halau orang. Tau takde duit pegi berhutang buat apa. Isk!! 

Ampang: Dia bukan saja mengugut dengan menghayun tukul besi untuk mencederakan ayahnya yang berusia 70-an, malah warga emas itu akhirnya dihalau daripada rumah pusaka yang diduduki sejak sekian lama.
Itu perbuatan zalim seorang lelaki berusia 30-an yang terdesak mendapatkan wang bagi melangsaikan hutangnya dengan ceti haram atau along. 
Sumber polis berkata, dalam kejadian yang berlaku jam 11 pagi Ahad lalu, suspek turut menghalau kakaknya yang turut tinggal di rumah sama yang terletak di Kampung Pandan, di sini. 

Menurutnya, mangsa bersara daripada perkhidmatan kerajaan sejak setahun lalu dan dia yang sudah kematian isteri tinggal di rumah pusaka berkenaan bersama keluarga anak perempuannya.

“Suspek yang belum berkahwin turut tinggal di rumah itu. Pada hari kejadian suspek tiba-tiba naik berang dan menghalau ayah serta kakaknya keluar dari rumah,” katanya.
Sumber itu berkata, mangsa cuba menenangkan anaknya dan meminta mereka berbincang secara baik namun, suspek enggan berbuat demikian sebaliknya mengambil tukul besi dan mengugut untuk mencederakan ayahnya itu. 

“Lelaki itu mendesak bapa dan keluarga kakaknya keluar dan mengancam mahu membelasah mereka dengan tukul besi berkenaan jika arahannya tidak diterima. 

Sumber berita : myMetro


Read More ->>

Kongsi Foto dan Menang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

KUALA LUMPUR: Pelanggan rangkaian Celcom kini berpeluang memenangi rebat kredit bernilai RM50 terus ke telefon bimbit setiap hari dengan menghantar seberapa banyak gambar menarik menggunakan platform MMS ke talian 23600.
Pertandingan dikenali Peraduan Kongsi Gambar Harian Metro adalah kerjasama di antara Harian Metro, Celcom Axiata Berhad dan penyedia kandungan (CP) iaitu IdotTV Sdn Bhd.
Ketua Perkhidmatan Digital Celcom Axiata, Afizulazha Abdullah, berkata sebagai penyedia telekomunikasi mudah alih pertama Malaysia, pihaknya bekerjasama menganjurkan pertandingan itu menggunakan pelantar Kempen The Cube.

Menurutnya, Peraduan Kongsi Gambar Harian Metro menyediakan pelantar kepada masyarakat untuk berkongsi gambar menarik yang berlaku setiap hari di sekeliling mereka.
"Kita memilih perkhidmatan MMS kerana ingin berlaku adil kepada individu yang tidak memiliki telefon pintar menyertai peraduan yang dianjurkan.

"Tidak semua pengguna di negara ini mempunyai telefon pintar namun mereka mempunyai bakat mengambil gambar menarik di persekitaran mereka," katanya selepas majlis pelancaran itu, di Balai Berita NSTP, Bangsar, di sini, semalam.

Majlis pelancaran peraduan berkenaan disempurnakan oleh Pengarang Kumpulan Harian Metro, Datuk Mustapa Omar, Afizulazha dan Pengarah Eksekutif IdottV, Firoz Mohd Noor. 

Turut hadir, Timbalan Pengarang Kumpulan Harian Metro, Abdul Ghafar Ismail; Ketua Bahagian Keperluan Perniagaan Celcom Axiata, Mohamad Sukeri Abdullah; Pengarang Eksekutif (Berita) HM, Othman Mamat; Pengarang Eksekutif (Rencana), Sharifuddin Mohamed dan Pengarang Eksekutif (Pengeluaran), Salim Bachok.

Afizulazha berkata, kempen berkenaan juga mampu mengumpulkan seberapa banyak gambar daripada pelanggan Celcom seterusnya dapat menikmati hadiah menarik daripada pihaknya.

"Harian Metro akan menilai gambar yang dihantar oleh pelanggan Celcom setiap hari selama tiga bulan bermula 21 Februari sehingga 26 Mei 2014.

Berita Selanjutnya : myMetro

So,, siapa yang ada bakat tu bolehlah try join. Mungkin ada yang fikir, 'alaaaaa.. rebat kredit RM50 je pun..' Wehhh.. mana ada orang nak suka-suka bagi RM50. Me yang takde bakat ni pun terfikir nak cuba. Hehe. Wish me luck tau. InsyaALLAH me akan kongsikan gambar yang me hantar tu kat blog. :)
Read More ->>

Thursday, February 20, 2014

Pertandingan Menulis Cerpen Pendek Anjuran Rafina Mimi Abdullah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Nak join Blog Penulisan Rafina Mimi Abdullah (KLIK)


PRINSIP CINTA AINA

Aina memandang ke luar. Sakit hatinya mengenangkan sikap Amsyar padanya. Bagi Aina cintanya bukan mainan. Sekali dia cinta, selamanya dia mencintai tapi sekali dia disakiti, dia takkan pernah memaafkan. Itu prinsip cinta Aina.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Alunan lagu Bubbly dari handphonenya membuatkan Aina tersenyum lebar. Telah di tetapkan lagu itu untuk satu-satunya orang yang dicintai.

"Assalamualaikum."

"Wa’alaikumussalam,"lembut Aina menjawab.

"Sayang buat apa ni? Tak tidur lagi?"beralun hati Aina mendengar panggilan istimewa yang diucapkan.

"Lama Am tak call Aina. Sibuk sangat ke?" Ingin rasanya Aina menyatakan rindunya pada Amsyar tetapi dia malu. Terdengar ketawa kecil di hujung talian.

"Aina rindukan Am ke?"Merona merah wajah Aina mendengar pertanyaan Amsyar.

"Taklah. Aina cuma hairan je kenapa Am lama tak call."

"Tak payahlah Aina nak bohong dengan Am. Aina bukan pembohong yang baik." Kuat Amsyar ketawa. Aina mengetap bibir. Malu.

"Apalah Am ni. Mana ada Aina rindukan Am. Perasan je lah Am ni."

"Betul ni?"Amsyar seperti mahu menduga.

"Err…betullah."sedikit gugup Aina menjawab.

"Apa salahnya kalau Aina rindukan Am sebab Am pun rindukan Aina." Lebar senyuman Aina mendengar ucapan rindu dari yang tersayang.

"Esok kita lunch sama ek. Lama tak jmpa Aina. Kita jumpa kat tempat biasa."

"Erm…Am dapat tak jemput Aina kat ofis?Kereta Aina rosak. Lecehlah nak naik bas. Dah la panas."Aina sengaja menduga Amsyar. Dia tahu yang Amsyar takkan setuju.

"Sayang, bukan Am tak nak jemput Aina tapi apa kata kawan-kawan Aina kalau mereka nampak Am keluar dengan Aina. Belum sampai masanya mereka tahu pasal kita. Aina fahamkan,"pujuk Amsyar lembut.

Sengal hati Aina mendengar pujukan Amsyar. Bukan sekali dua begitu. Malah setiap kali mahu berjumpa dengannya mesti secara sembunyi-sembunyi. ‘Kenapa pula nak kisah apa kata kawan-kawan aku. Bukannya mereka nak marah pun kalau tahu aku bercinta dengan Am. Mesti dia takut Fariha nampak ni. ’bisik Aina dalam hati.

Fariha adalah teman sepejabat Aina dan Fariha mempunyai housemate yang kata Amsyar teman tapi mesranya, Raudah. Aina ingin sangat mengenali teman tapi mesra Amsyar itu. Dia amat cemburukan gadis itu kerana Amsyar selalu menyebut namanya. Raudah itu, Raudah ini. Amsyar tidak pernah sedar yang pujiannya itu menyakiti hati Aina.

"Kenapa sayang diam ni?Marahkan Am ke?" tersentak Aina mendengar suara Am. Lupa dia seketika yang Am masih di talian.

"Tak adalah. Kenapa pula Aina nak marahkan Am. Aina tak kisah kalau Am tak jemput, lagipun Aina dah biasa begitu. Ok lah Am. Aina nak tidur dulu. Assalamualaikum." Tanpa menunggu jawapan dari Amsyar, Aina memutuskan talian. Hilang mood Aina untuk terus berbual dengan Amsyar sedangkan sarat rindunya untuk lelaki itu. Handphonenya berbunyi lagi tapi kali ini dibiarkannya.

* * * * * * * * * * * * * * * * * 
"Aina, kita lunch sama ya," ajak Syafiq.

"Tak apalah Fiq. I da janji ngan kawan. Apapun, thanks for asking."

"Owh,tak apalah Aina. Maybe next time. See you," ucap Syafiq dan berlalu.

Aina tiba di tempat yang dijanjikan Amsyar semalam tapi dia tak nampak pun kelibat Amsyar. Aina melihat jam 1.20 tengahari. ‘Takkan aku yang naik bas smpi dulu kot,’bisik hati Aina. Aina duduk di satu sudut restoran dan memesan segelas jus oren.

Jus oren sudah hampir setengah diteguknya tapi Amsyar masih belum tiba. Handphonenya berbunyi menandakan ada pesanan masuk.

‘Syg, Am minta maaf coz x dapat lunch dgn Aina. Raudah call Am. Dia ada masalah kat tempat kerja. Am minta maaf sgt2 ek.’

Perlahan Aina melepaskan keluhan hampa. Dia hairan kenapa Amsyar tak pernah merahsiakan apa-apa mengenai Raudah dan dirinya daripada Aina. Dia tau itu tandanya yang Amsyar jujur tetapi takkah dia sedar yang nama Raudah itu selalu membuatkannya sedih. Dibalas juga pesanan dari Amsyar.

‘x pe la. Lagipun Aina pun x dapat keluar. Byk kerja yg Aina nak siapkan.’

‘Baguslah. Am ingatkan yg Aina tgh tggu Am tadi.k, take care syg. Mlm nnt Am call.’

Aina membayar pesanannya dan terus meninggalkan restoran dengan perasaan sebal mengenangkan sikap Amsyar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Setiba di ofis, Aina melemparkan tas tangannya di atas meja dan terus menuju ke ruang rehat pejabat. Dia membasuh muka yang dirasakan melekit. Rasa marah masih berbekas dalam hatinya. "Sampai hati Amsyar buat aku begini," keluh Aina perlahan.

"Siapa Amsyar?"suara itu benar-benar membuatkannya tersentak. Perlahan dia menoleh. Syafiq! Aina buat-buat tak kisah dengan soalan Syafiq tadi. ‘Dari manalah mamat ni?.’ Dia pantas mengambil tisu dan mengelap mukanya.

"Siapa Amsyar?"ulang Syafiq sekali lagi. Ada nada cemburu pada suaranya.

"Tak ada siapa-siapa lah,"jawab Aina ringkas.

"I yakin dengan apa yang I dgr Aina."

"Bila I kata tak ada, thats mean nothing!" Aina mendengus kasar dan terus keluar dari bilik rehat menuju ke mejanya.

Terkedu Syafiq mendengar jawapan kasar dari Aina. Selama ini, biarpun marah, Aina tak pernah sekasar itu dengannya.

* * * * * * * * * * * * *

Malam itu Aina menghubungi Syafiq. Dia kesal kerana bersikap kurang elok dengan sahabatnya siang tadi. Dia tau dia tak sepatutnya menengking Syafiq begitu tetapi perasaannya menguasai fikiran.

"Assalamualaikum Fiq."

"Wa’alaikumussalam Aina. Ok dah?"pertanyaan dari Syafiq membuatkan Aina terasa seperti ingin menangis.

"I nak minta maaf pasal siang tadi. I tak bermaksud nak buat begitu tapi tak tau lah. Fikiran I betul-betul terganggu."

"I juga nak minta maaf pada you. I tahu yang I tak sepatutnya masuk campur dalam urusan you." Perlahan Aina mengeluh mendengar ucapan Syafiq. Airmatanya gugur tanpa dipinta.

"Shhh Aina…jangan menangis. Kalau you ada masalah, datang pada I. I sentiasa ada untuk you. Bila-bila masa saja. I tak kisah. I tak nak you sedih macam ni. I want the old you. Yang sentiasa riang dan ceria." Makin deras airmata Aina mengalir mendengar kata-kata Syafiq. Teringat kembali saat Syafiq melamarnya dulu.

"I nak tanya sikit, boleh tak?"

"Kalau sikit I tak kisah."Aina menjawab sekadar bergurau sambil menjeling Syafiq disebelahnya. Namun melihatkan wajah serius Syafiq mematikan hasrat Aina untuk terus bergurau.

"Maafkan I. You nak tanya apa?InsyaAllah,kalau I dapat jawab, I jawab."Aina perasan mata Syafiq tak lepas dari memandangnya.

"Apa ciri-ciri lelaki pilihan you?" Aina tersenyum. Dia memandang lelaki dihadapannya.

"Biarlah rahsia." Berkerut dahi Syafiq memandang Aina.

"Beritahu I je lah. Bolehkan?"

Lama Aina merenung wajah Syafiq sebelum menjawab, "I nakkan lelaki yang boleh I jadikan sebagai sandaran hidup I. I tak harapkan kesempurnaan. Asalkan dia boleh jaga dan terima I seadanya, itu sudah memadai."

"Kalau macam tu, tak payahlah you cari jauh-jauh. Yang kat depan you ni sedia jaga you," jawab Syafiq sambil mendabik dada. Ketawa Aina melihat telatahnya.

"Ada-ada sajalah Fiq ni."

"Betul Aina." Serius suara Syafiq membuatkan Aina berpaling. Mencari benar disebalik kata-kata Syafiq.

"Fiq…"

"Aina, I serius cintakan you sepenuh hati I. Sepanjang mengenali you, I tak pernah rasa segembira ini. Kehadiran you membuatkan hidup I terasa lebih bermakna,"tulus suara Syafiq menyakinkannya tapi dia tak mampu membalas cinta Syafiq kerana hatinya milik seseorang.

"Fiq,,maafkan I. I selesa jika kita kekal begini. Hanya sebagai sahabat. I rasa itu yang terbaik."Aina terdengar keluhan hampa dari Syafiq.

"Apapun,lebih baik dari tak mencubakan. I harap luahan I tadi tak membuatkan hubungan kita renggang."Syafiq tersenyum memandang Aina. Aina membalas senyumannya dengan anggukan kecil.

"Hello Aina, are you still on the line?" Suara Syafiq membuatkannya kembali ke alam nyata.

"Ya..ya..i’m still here. I minta maaf sekali lagi Fiq. You are such a good man."

"But I’m still not good enough for you kan. Siapa pun Amsyar, that you mention before, I harap dia akan jaga you dengan baik."Aina terkedu. Tak mampu bersuara lagi. Dia terus memutuskan talian.

‘Maafkan Aina, Fiq...’

* * * * * * * * * * * * * * 

Sebulan tanpa berita dari Amsyar benar-benar buat Aina penasaran. Berkali-kali dia cuba menghubungi Amsyar tetapi tidak dijawab. Staf pejabat Amsyar mengatakan yang dia sedang bercuti. Aina hairan kenapa Amsyar tidak memaklumkan padanya.

Ketukan kecil di mejanya membuatkan ingatannya pada Amsyar hilang seketika.

"Jauh berangan. Dah sampai mana?"tersenyum Syafiq memandangnya. Aina tidak menjawab malah ditenung wajah Syafiq.

"Ehem. Ada yang kurang ke kat muka I sampai you tenung muka I macam tu?"ucap Syafiq tersenyum sambil melambai-lambaikan tangannya di depan Aina. Aina termalu sendiri.

"Ada apa you cari I ni? Nak ajak keluar, lunch ada 3 jam lagi,"ucap Aina menutup malu.

Syafiq ketawa melihat tingkah Aina yang seperti tak tentu arah itu. "Sejak bila jadi pelupa ni?kan tadi I ajak you pergi melawat Fariha kat rumah,” perlahan Aina menepuk dahinya. Melawat Fariha bukanlah niat sebenar Aina. Dia cuma mahu mengenali Raudah, teman Amsyar yang juga teman serumah Fariha. Aina merasakan inilah peluang terbaiknya.

"Pergi sekarang ke?"Syafiq mengangguk. Aina mencapai tas tangannya dan mengekori Syafiq dari belakang.

* * * * * * * * * * * * *

"Assalamualaikum."Laung Syafiq.

"Wa’alaikumussalam."Kelihatan seorang wanita dalam lingkungan 50an menjenguk dari muka pintu. Mungkin ibu Fariha.

"Kami kawan sepejabat Fariha. Dengar kata dia kurang sihat jadi kami datang nak melawat dia."Aina hanya mengangguk.

Wanita itu membukakan pintu pagar dan menjemput Syafiq dan Aina masuk. Fariha yang sedang baring di sofa, terkejut dengan kehadiran rakan-rakannya itu.

"Apa khabar?"soal Syafiq sambil menghulurkan sebakul buah-buahan kepada Fariha.

"Buat susah je korang datang. Macam ni lah Fiq, Aina. Aku rasa macam hantu bungkus pula pakai tebal-tebal ni. Sejuk semacam je aku rasa," Fariha tertawa kecil. Aina dan Syafiq ikut tertawa dengan lelucon Fariha.

Aina membiarkan Fariha dan Syafiq berbual sambil matanya melihat sekeliling ruang tamu rumah itu. Matanya tertancap pada 3 frame gambar yang terletak kemas diatas rak buku. Dia pasti perempuan dalam gambar itulah Raudah. Lemah rasa badannya melihat gambar Amsyar berpeluk mesra dengan si gadis. ‘Seksinya. Patutlah Am suka.’ Sakit hatinya melihat gambar-gambar itu. Terasa seperti mahu saja dihumban ke dalam tong sampah.

"Aina,"Aina menoleh mendengar panggilan Syafiq.

"Kenapa?ada yang tak kena?"Aina seraya menggeleng, dan berpaling pada Fariha, "Mana housemate you?tak nampak pun."

"Dia memang tak lekat kat rumah. Dah sebulan dia ke Bali dengan Amsyar. Tak tau bila nak balik." Tersentak hati Aina mendengar kata-kata Fariha. Bali? Dengan Amsyar?

Syafiq yang menyedari keadaan Aina, meminta diri untuk balik.

* * * * * * * * * * * * *

"Amsyar yang itu ke yang pernah you sebutkan dulu?" pertanyaan Syafiq memecahkan kesunyian dalam kereta. Aina tak berniat untuk menjawab pertanyaan itu. Dia hanya diam.

"Jika dia orangnya, dia tak layak untuk you."Tegas suara Syafiq. Aina masih diam. Menahan airmatanya dari mengalir. Dia tak mahu Syafiq melihatnya menangis. Melihatkan Aina yang masih berdiam diri, Syafiq memberhentikan kereta di tepi jalan dan menyalakan lampu kecemasan.

Aina tersentak tapi tidak berpaling pada Syafiq. Masih membekukan diri seperti tadi. Syafiq menyentuh bahu Aina lembut tapi Aina tetap berkeras.

"Aina, dia tak jujur pada you. Dia bukan lelaki yg baik untuk you berikan hati you. Banyak lagi lelaki di luar sana yang menantikan you."ucap Syafiq. ‘Fiq pun masih menantikan cinta Aina…’bisik Syafiq hanya didalam hati.

"I sayangkan dia Fiq.."perlahan tapi mampu didengar oleh Syafiq. Syafiq mengeluh. Dia terasa seperti kalah pada lelaki yang tak sepatutnya, namun dia takkan berputus asa untuk merebut cinta Aina.

"Aina, sayang tak bermakna memiliki. You kena sedar yang berkongsi kasih tak mungkin akan bahagia. I tak sanggup lihat you disakiti." Bicara Syafiq membuatkan airmata Aina mengalir deras. Dia tak mampu menjawab kata-kata Syafiq. Dia merasakan diam adalah perkara terbaik yang mampu dilakukan. Syafiq hanya mengeluh dan meneruskan perjalanan balik ke pejabat.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

16 September 2009, hari lahir Aina yg ke-23. Amsyar memberitahu yang dia tak dapat menyambutnya bersama dengan Aina kerana ada urusan penting. Dia berasa sayu. ‘Apalah ertinya hari ini tanpa orang tersayang..’lemah suara hati Aina.

"Kak,tidur ke?"ketukan di pintu bilik Aina mengejutkannya dari lamunan.

"Masuklah,"laung Aina. Tersembul muka adiknya di pintu.

"Anur nak apa?"Tersenyum-senyum Anur melihat kakaknya.

"Amboi akak ni. Hari ini kan bestday akak, apa kata akak belanja Anur makan."

"Hurm,kalau nak minta belanja, Anur kena drivelah. Akak malas nak drive ni."Aina berfikir lebih baik dia habiskan masa dengan adiknya dari terperuk dalam rumah. Lagi sayu hatinya.

"Ok, Anur tak kisah jadi driver akak malam ni."Anur menjerit kegembiraan.

"Pergilah bersiap. Kejap lagi kita keluar."

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Mereka mengambil keputusan untuk makan di Restoran Seafood Tun Abang.

"Anur pesan dulu. Akak nak ke ladies jap."Anur hanya mengangguk. Tiba-tiba matanya menangkap sepasang teruna dara sedang asyik ketawa gembira. Amsyar! Mendidih hatinya melihat keadaan itu. Kakinya melangkah ke arah mereka tanpa menghiraukan panggilan adiknya.

"Assalamualaikum Am," bergetar suaranya.

Amsyar lantas mendongak. Terkejut dia melihat Aina. Wanita disampingnya juga berpaling. Nyata dia hairan melihat apa yang berlaku. Aina yakin dia kini berdepan dengan Raudah.

"Sayang,siapa ni?tak nak kenalkan dengan Honey?"Meluat Aina mendengar panggilan yang keluar dari mulut si gadis.

"Err…Raudah, ini Aina. Aina, Raudah."tergagap-gagap Am memperkenalkan. Aina beristighfar melihat pakaian wanita di hadapannya.

"Ada apa-apa yang Am nak jelaskan pada Aina?"lembut suara Aina menyebabkan Amsyar tak senang duduk.

" You duduk sini dulu, Am nak cakap dengan Aina sekejap." bila Amsyar hendak berdiri Raudah menarik tangan Amsyar, seperti tak membenarkan Amsyar bangun.

"Tak apalah Am. Di sini pun boleh. Lagipun Raudah berhak tau semua ni. Tak sangka pula ini hal penting yang Am cakapkan tadi. Mujur Aina keluar, nampak dengan mata kepala Aina sendiri yang Am tak jujur. Kalau tak, mungkin Am masih nak tipu Aina. Bodohnya Aina kerana percayakan Am selama ni. "Aina berkata menahan getar dihati.

Anur sudah berdiri di sebelahnya. Kuat Aina menggenggam tangan Anur untuk meminjam kekuatan dari adiknya.

"Aina, Am sayangkan Aina. Percayalah. Am dengan Raudah hanya kawan." Raudah yang terkejut mendengar kata-kata Amsyar bingkas bangun dan melayangkan penampar tepat di pipi kanan Amsyar.

"Oh! selepas you usung I ke sana sini, you kata hanya kawan. Selepas apa yang kita dah buat, you kata hanya kawan?!!!Lelaki macam you memang tak guna!!!"Lantang suara Raudah menyebabkan orang sekeliling memandang mereka. Raudah mencapai beg tangannya dan terus berlari meninggalkan restoran itu.

Amsyar memegang pipinya. Dia seperti mahu mengejar Raudah tapi dimatikan niat bila melihat Aina.

"Trust me Aina. I love u more than everything. You are the most important girl in my life. Please sayang!I dengan Raudah hanya teman."Aina sedar yang Amsyar tak sepenuh hatinya merayu. Kini dia yakin yang Amsyar bukan miliknya dan tak mungkin akan menjadi miliknya.

"I’m not gonna trust you anymore Am. Aina cintakan Am tapi sanggup Am buat Aina begini. You broke my heart once and I’ll never forgive you. Am tahukan prinsip cinta Aina. Terima kasih atas cinta yang pernah Am berikan pada Aina biarpun cinta itu hanya mainan kata Am. Dari mula lagi hati Am memang tak pernah jadi milik Aina. Selamat tinggal Am." Aina menarik tangan adiknya untuk berlalu dari situ.

"Aina,,"Mendengar nama kakaknya dipanggil, Anur berpaling dan berkata, "You don’t deserve her!" Lantas mereka sama-sama berlalu tanpa berpaling lagi. Amsyar hanya mampu meraup wajahnya melihat Aina berlalu.

* * * * * * * * * * * * * * * 

Sesampai di rumah, Aina terus mengurungkan diri di dalam biliknya. Dia tak sangka begitu akhirnya cerita dia dan Amsyar sedangkan terlalu tinggi harapan yang diangankan. Dia mahu menangis tapi dia sedar tak guna dia membuang airmatanya untuk lelaki tak guna itu.

Terpandangkan bungkusan biru diatas meja soleknya.

"Happy birthday Aina. Buka kat rumah tau,"ucap Syafiq sambil menghulurkan hadiah itu pada Aina. Aina tersenyum.

"Tak boleh buka sekarang?Tak sabarlah nak tengok."Syafiq menggeleng. Aina mencebik. Ketawa Syafiq melihat wajah Aina yang seperti keanak-anakan itu.

"Ala, hadiah I, suka hati I lah nak buka kat mana kan," usik Aina seperti cuba mengoyakkan pembalut hadiah itu.

Cepat tangan Syafiq menangkap tangan Aina. "Buka di rumah please." Berdebar hati Aina mendengar suara Syafiq. Lembut sahaja pada pendengarannya.

Tersenyum mengingatkan gelagat Syafiq. Segera Aina membuka hadiah itu. Terpaku dia melihat seutas gelang tangan emas yang berukir namanya. Dicapai kad yang terselit di balik kotak.

‘Selamat Ulangtahun Aina. Malam ni I tunggu U kat Taman Sri Tun.I taktau sama ada you akan datang atau tak tapi yang pasti I akan terus menunggu..’

Ikhlas,
Syafiq

Aina menjeling jam di sudut mejanya. Jam 10 malam.

‘Syafiq...’Dia cuba menghubungi handphone Syafiq tapi tidak berjawab. Aina terus keluar dan mencapai kunci keretanya.

"Anur, akak keluar kejap. Kunci pintu rumah."Laung Aina dan terus berlalu. Anur yang tak sempat berkata apa-apa hanya menggeleng. Dia tahu yang kakaknya sedang kecewa tapi tak mungkin Aina akan buat perkara yang tak elok.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Setiba di Taman Sri Tun, Aina mencari kelibat Syafiq tapi tak kelihatan. Aina mengeluh. "Dah balik agaknya..."bisik Aina sambil melangkah ke keretanya.

"Lama I tunggu you. Nak balik macam itu je? Sekurang-kurangnya tiuplah lilin ni dulu."Aina pantas menoleh. Di tangan Syafiq sebiji kek dengan 2 batang lilin di atasnya. Aina membalas senyuman Syafiq.

"I cari you tadi. You ke mana?"

"I ada cuma you saja yang tak pernah perasankan kehadiran I," ucapan Syafiq membuatkan Aina terkedu. Baginya ada yang tersirat disebalik ayat itu.

"Penatlah pegang kek ni. Bila you nak tiup ni. I dah lapar tau." Perlahan Aina mendekati Syafiq. Syafiq menjarakkan kek dari Aina bila Aina sudah bersedia meniup lilin. Aina bingung.

"Make a wish first sayang."Syafiq senyum namun dia tak tahu yang hati Aina berdebar mendengar panggilan itu. Dulu Aina kerap mendengarnya dari Amsyar dan hatinya juga berdebar tetapi tak sehebat bila Syafiq menyebutnya. Aina keliru dengan hatinya.

Aina menutup matanya dan setelah itu dia meniup lilin. Aina ketawa bila Syafiq mencuit sedikit krim kek dan mencalitnya di pipi Aina.

Mereka duduk di sebuah kerusi tak jauh dari tasik Taman Tun. Pancutan air berwarna-warni dan gelagat anak-anak kecil yang bermain di situ menghiburkan Aina. Lupa seketika masalahnya.

"I minta maaf sebab buat you tunggu lama. I baru perasankan kad you."

"I tak kisah Aina. Selama ni I boleh tunggu you, kenapa tak malam ni."Sebak dada Aina mendengar kata-kata Syafiq.

"Pasal Amsyar…"

"Lupakan dia. Anggap saja yang dia tak pernah wujud dalam hidup you. Terlalu banyak dia melukai dan menyakiti you."Terdiam Aina mendengar kata-kata yang keluar dari mulut Syafiq. ‘Dia tau ke?’

"Amsyar sepupu I. Bila I dengar you sebut nama dia sebelum ini, I tak kisah sangat tapi bila kita balik dari rumah Fariha, I yakin Amsyar yang you sebutkan tu sepupu I. Tapi I tak buat apa-apa even masa itu betapa sakitnya hati i. I nak you sedar sendiri siapa sebenarnya dia. I tak mahu bila I beriya-iya minta you jauhkan diri dari dia, you akan anggap I mendesak you. I sayangkan you dan tak keterlaluan if I say I’m still in love with you, Aina."

Aina terkedu. Airmatanya mengalir. Dia tak sedar begitu tulus cinta Syafiq padanya. Sangkanya, setelah dia menolak cinta Syafiq dulu, Syafiq akan berpaling mencari yang lain, rupanya dia masih menunggu hingga saat ini. Betapa bodohnya dia dalam mencari cinta.

Airmata yang tadi telah berhenti kini kembali mengalir laju.

“Ada bawa hadiah yang I bagi?” Aina mengangguk perlahan sambil menghulurkan bekas baldu biru itu kepada Syafiq.

"I cintakan you Aina. Beri I peluang untuk membahagiakan you. I akan buktikan pada you yang cinta I takkan pernah berbelah bagi, hanya untuk you. I terima you seadanya walaupun you tak pandai masak." Aina ketawa kecil mendengar ayat terakhir dari Syafiq.

"I’m speechless Fiq. I baru putus dengan Amsyar tak sampai 2 jam you dah lamar I. I betul-betul tak tau nak kata apa."Syafiq hanya tersenyum.

" You just need to say yes or no. But I prefer yes."ucap Syafiq sambil tersenyum. Aina jadi malu dengan pandangan Syafiq.

"Kenapa terlalu yakin?Tak takut I akan kecewakan you lagi?"Aina  menduga.

Would you?” Aina senyum. Dia sungguh bahagia dengan keyakinan Syafiq.

"Tapi you kena bagi I masa untuk belajar mencintai you."

"Take your time dear. I tak kisah menunggu kerana I tau penantian I berbaloi. So, may I have your hand?"Aina ragu-ragu menghulurkan tangannya.

"Tak perlu ragu-ragu sayang, gelang ni memang khas untuk you."

"From now on there’s no more you and I. Just Syafiq and Aina." Ucap Syafiq sambil mencuit hidung Aina. Aina hanya tersenyum bahagia.

"Thanks Fiq, for giving me chance to love you." Keduanya tersenyum bahagia. Hadiah harijadi yang amat bermakna dalam hidup Aina.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Mr.diary….

Amsyar…
Ini kali terakhir Aina coretkan namamu di diari ini….
Am telah melanggar prinsip cinta Aina…
Terima kasih kerana melukai hati Aina…
Terima kasih juga kerana pernah jadi sebahagian hidup Aina…
Cerita kita tamat di sini…

Syafiq…
Cintamu pada Aina sungguh tulus…
Tak mungkin Aina akan mengecewakan Fiq…
Aina akan cuba mencintai Fiq sebagaimana Fiq mencintai Aina…
InsyaAllah hubungan kita mekar selamanya…

Ya Allah…
Kau berikan aku dugaan yang berat…
Kemudian Kau hadirkan kegembiraan buatku…
Sungguh aku bersyukur dan berterima kasih atas hadiah-Mu ini…
Berkatilah hubungan kami agar sentiasa berada di atas
landasan kasih yang benar…
Ya Allah…

Mungkin benar kata orang kebanyakan…
Jika kita mencintai seseorang,,
Jangan harapkan yang dia juga mencintai kita…
Kerana cinta itu hadir bukan dengan paksaan…
Sesungguhnya cinta itu menyakitkan…


Read More ->>

Rajin Dah Aeera Meniarap

Asaalamualaikum dan salam 1Malaysia

Genap je umur Aeera 5 bulan, rajin dah dia nak meniarap. Kejap-kejap tiarap. Kadang bila dah penat dia pandai nak terlentang sendiri but kadang manja sangat. Nangis-nangis minta tolong kat umi nak telentangkan dia. Hehe. 

Pastu kadang suka je dia guling-guling atas tilam. Pernah sekali me baringkan dia kat tilam then pegi dapur jap. Tengok-tengok dah ada atas lantai. Nasib baik la ada tikar bawah tu. Dah lah tergolek tu dia senyap je. Tengok umi dia terjerit boleh dia ikut jerit skali sambil senyum. Suka tau. Hahaha.

And Aisya pun suka bila adik dia tiarap. Boleh dia ikut tiarap and ngadap adik dia sambil ajak borak. Hahaha. Aeera pun macam faham je. Aisya lagi suka if adik dia jawab. Siap gelak lagi. Baby language kan. Tengah ngumpat umi ke apa. Hahahaha.




Masa tido pun meniarap tu. Lelap pulak tu. Haha. Macam-macam gayamu anak. 

Semoga membesar jadi anak yang solehah ya sayang. InsyaALLAH. Amin. 


Read More ->>

Hormat Aurat Ibu Ketika Bersalin

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bila pulak Malaysia nak start hormat aurat ibu ketika bersalin? 1st baby hari tu memang dapat doktor perempuan n nurse perempuan je. Syukur alhamdulillah. 2nd baby pun dapat doktor perempuan. Lega dah. Tapi bila doktor praktikal lelaki masuk je terus rasa macam hampa. Kenapa mesti? Huhu. 



Read More ->>

Wednesday, February 19, 2014

Suamiku Bukan Roy Azman

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hahaha. Kemain tajuk kan. 

sumber Google

Alahai... apasal tak jumpa pic Roy Azman yang terang sikit ni. <malas nak cari sebenarnya..haha>



Cer korang bandingkan muka Roy Azman yang hensem dengan muka en.abg (kat header). Sama tak? Ada iras tak?

Hehe. Nak tau tak. Umi Nazrah adalah orang kedua yang cakap macam ni. Sorang lagi kenalan facebook. 

If ada iras tu hensem jugaklah en.abg ni kan.. Hehehe. 
Read More ->>

Pening Pening Lalat

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pening kepala. Rasa nak muntah. Tapi selera makan tetap giler-giler punya selera. Hehehe.

Migrain? Entahlah. Taktau. Mungkin sebab lama sangat tengok pc kut. Tanda-tanda pregnant? Haaaaa. Ko jangan. Aeera baru 5 bulan tu. Hahaha. 

Rasa macam nak baring and tido tapi agak-agaklah kan. Baru nak masuk kul 8 kut. Huhu. Anak-anak pun still nak main. Tapiiii kan. Memang tak larat la. Rasa macam nak nangis pun ada.

En.abg lak ot malam ni. Kena escort bos ke KL. Ada function kat sana. If en.abg ada boleh gak tolong tengokkan Aisya n Aeera sementara me rehat jap. Huhu. 


Read More ->>

Parcel From Drypers

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Haaaa. Semalam dalam kereta masa nak balik tu en.abg hulur 1 parcel ni. Hairan jugak. Sebabnya me takde order apa-apa. Bila tengok sampul tu. Dari Drypers.

Buka sampul ada kuar baju ni. Hehehe. Dah lama kut me apply untuk baju ni. Seminggu pas bersalinkan Aeera hari tu agaknya. Tak ingat dah. Lama sangat. Ingatkan memang tak dapat dah baju ni. 


Apa ea nama baju ni? Pyjamas ea? 
Read More ->>

Mati Kerana Kaki Ayam

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hurm.. Bunuh orang sebab kaki ayam? Biar betul? Tak pasal kena hukum pasal kaki ayam. Takde benda lain ke nak berebut. But who knows kan. Maybe orang tu memang mengidam sangat-sangat nak makan kaki ayam tu. 


Florida: Seorang lelaki berasal dari Tampa berdepan tuduhan membunuh rakannya selepas mereka bergaduh kerana berebut kaki ayam.
James Jugo, 52, didakwa menyerang Benjamin Calderon, 56, selepas rakannya itu mengambil kaki ayam yang dimasaknya di kuali.

Bedah siasat yang dijalankan ke atas mayat Benjamin menunjukkan ada tanda pendarahan dalaman selepas dia dipukul berkali-kali di muka, leher dan beberapa tempat lain.
Seorang saksi memberitahu polis dia melihat James memukul Benjamin dengan papan.

Adik Calderon, Bolivar memberitahu media tempatan abangnya menetap di rumah James selepas keluar dari rumah perlindungan.

Bolivar berkata, abangnya berusaha mengumpul duit untuk mengambil lesen supaya dapat bekerja sebagai pengawal keselamatan.
“Tiada siapa yang patut mati semata-mata kerana berebut kaki ayam,” katanya.

Baca selanjutnya : myMetro


Read More ->>

GIVEAWAY SIMPLE SANGAT BY MIMI

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Nak join sila klik banner yee.. :)
Read More ->>

Tuesday, February 18, 2014

Menanti Dan Terus Menanti

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Menanti dan terus menanti. Belum dapat lagi sebarang emel. Tak layak ke? Hurm... If tak layak memang takkan ada email pemberitahuan ea? Tak pe lah. Tunggu lagi few days. If takde jugak rasanya better berputus harapan je kan. Mungkin bukan rezeki me. 

Hurm,,...... But still nak tau jugak keputusannya. Apa? Kenapa? So? Grrrrr. Hahaha. Susah betul me nak percaya or lepaskan. Takpe. Takpe. Jom kita tidur dulu sambil berdoa semoga ada keajaiban eaok. 

Good nite semua. Mimpi yang indah yaaaa. :)
Read More ->>

Seribu Entry Sudah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Ni screencapture yang me amik semalam. Tengok jumlah yang me post tu. Haaaa.. Dah seribu entry. Sepanjang hampir 4 tahun berapa bulan ntah me blogging, akhirnya post entry dah banyak tu. orang lain 2 3 tahun dah capai riban entry tapi me nak tunggu lama ni baru banyak tu. hehehe.





Alhamdulillah. Sepanjang blogging ni memang banyak gak benda-benda tak diingini berlaku. Ada masa tu macam nak patah semangat tapi alhamdulillah masih dipanjangkan jodoh dengan blog yang tak seberapa ni. :)
Read More ->>

Erra Fazira Sah Bercerai Talak Satu

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Akhirnya ternoktah sudah hubungan pasangan Erra Fazira dan Engku Imran hari ini apabila Engku Imran melafazkan talak 1. Tak sangka sebenarnya yang ikatan mereka kan berakhir macam ni. Bila tengok sebelum ni nampak loving sungguh. Dengan kehadiran si comel Engku Aleesya lagi. 

Sumber : Google
SHAH ALAM: Pelakon popular, Erra Fazira sah bercerai talak satu dengan suaminya, Engku Emran Engku Zainal Abidin di Mahkamah Tinggi Syariah, di sini, sebentar tadi. 
Hakim Syarie, Mohammad Adib Husain mengesahkan lafaz dibuat Engku Emran itu selepas kedua-dua pihak bersetuju untuk berpisah secara baik.  
Apapun, me tetapkan doakan yang terbaik buat mereka. Kesian kat Engku Aleesya. Hurmm.. Mungkin ALLAH ada perancangan yang lebih baik untuk kedua mereka.

sumber berita : Berita Harian Online

Read More ->>

TASKA Wajib Di Premis Kerajaan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pagi tadi on the way nak pegi kerja terdengar tajuk berita ni kat SinarFM. Alhamdulillah. Sepatutnya benda ni dah lama di buat. Taklah ada ibubapa yang rasa risau nak tinggalkan anak-anak jauh dari tempat kerja. 

Kuala Lumpur: Semua premis kerajaan akan diwajibkan membuka Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) untuk menampung keperluan penjagaan kanak-kanak di bawah usia empat tahun.

UiTM memang dah lama sediakan perkhidmatan TASKA ni. Masa kat Sabah dulu hantar Aisya kat TASKA UiTM je. Dekat. Masa rehat boleh je jenguk anak kejap. Tapi tak bolehlah duk lepak kat TASKA tu sampai berjam-jam. Tak elok lah sebab TASKA ni pun ada polisi n peraturan diorang sendiri.

Rasanya memang ramai yang lega dengan pengumuman ni kan? :)

sumber berita : Berita Harian
Read More ->>

Monday, February 17, 2014

Beza Belajar Dulu dan Sekarang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Dulu macam ni lah kenyataannya. Rasa masa sekolah dulu tahun 1 - tingkatan 5 tak pernah dengar orang report polis pasal kena denda ngan cikgu. Kecualilah guru yang buat salah laku yang tak elok kepada pelajar. 

And me sendiri dulu macam-macam denda me dah rasa. And buli student pun ada gak kut me buat. Sebab tu tahun 1 - tahun 6 jadi ketua kelas terbaik. Hahaha. Adoi. Rasa jahat pun ada jugak. Bising tulis nama. Kuku panjang rotan. Tak buat kerja ikut jadual tugas pun rotan. Homaiii. Agak-agak kalau me buat macam tu zaman sekarang, dah masuk sekolah juvana agaknya kan. Huk!! 

Hurm.. Dulu denda berdiri atas kerusi, jalan itik, berdiri atas meja sambil angkat kerusi pun pernah. Tapi mak and bapa tak pernah kisah pun sebab tau me yang salah. Nak report ngan mak n bapa pun takut tau. Mana tidak. Silap-silap bapa pun bagi juga sedas dua rotan. Haaaaaa. 

Zaman sekarang ni, entahlah. Susah nak kata. Rotan sikit, report polis. Sedangkan kesalahan tak buat keja sekolah. Adoi la adik. Kesian la kat cikgu-cikgu luar sana tu. Jangan manja sangat. Karang dah habis sekolah jadi lembik. Kat luar lagi banyak dugaan. 

Parents pun sepatutnya memainkan peranan dalam membentuk sifat yang baik dalam diri anak-anak. If buat apa yang cikgu suruh, confirm tak kena rotan punya lah. Pantau anak buat keja sekolah. Periksa buku sekolah anak-anak. Bukan setakat "anak, hari ni ada keja sekolah tak?" Heh! Kalau nak anak pandai, bertegas lah dengan mereka. 

Jangan manjakan anak dengan menyebelahi mereka even tau yang mereka buat salah. Next time mereka akan berani buat benda yang sama lagi. Trust me. "Ala..mak n bapa tak kisah pun. Aku kan anak diorang.." Hurm... 

Sebab tu sekarang pun me mula bertegas ngan anak. Btau Aisya n Aeera mana yang salah n mana yang betul. Even tau yang mereka mungkin tak faham lagi keadaan tu semua but tak salah nak dedahkan dari awal. Supaya bila mereka besar nanti dah tau mana yang elok dan perlu kita ikut dan mana yang tak elok serta perlu dijauhi. 

Apapun, parents kat luar sana, hormatilah kerjaya para guru. Siasat perkara sebenar sebelum buat report. Sebelum panggil press. Jangan suka hati kita nak tutup periuk nasi orang lain. 

Me pernah berkhidmat sebagai GSTT so me tau macamana rasanya. Bukan senang nak handle 30 orang dalam suatu masa. Yang penting guru-guru pun kena ada sifat sabar dalam diri. Fikirkan risiko if kita buat something. 



Read More ->>

Salam Isnin

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Me EL hari ni. Pengasuh tak sihat. Apapun, selamat bekerja buat mereka yang bekerja. :)

Read More ->>

Sunday, February 16, 2014

Susulan Laporan Banjir di Sabah oleh Tv3

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


KP Tenom beri penjelasan. Ada lagi yang tak puas hati tak? :) 

Read More ->>

Liputan Banjir Yang Melanda Sabah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Semalam siapa ada tengok liputan banjir yang melanda Sabah kat Buletin Utama tv3? 


Tarikh and masa di'blur'kan. Motif? 


Haaaaa.. Adakah sebab ini tarikh dan masa kat pic atas tu di'blur'kan? Betulkah tiada wakil tv3 yang datang buat liputan banjir d Sabah ni? Banjir teruk kot. 

Ok. Jangan fikir negatif. Mari kita sama-sama berfikir secara positif. Mungkin diorang lupa nak set semula tarikh dan masa lepas servis. Kan. 

Even me tidak berada di Sabah namun as a Sabahan i pray for their safety. Memang teruk banjir yang melanda Beufort, Tenom dan Keningau ni. Sedih. Sebab ada kawan-kawan yang tinggal area tu. Macamana agaknya keadaan mereka. 






But yang bikin me jadi panas adalah sebab orang-orang macam kat bawah ni,,,


Bukan main lagi kan. Entah siapa pemilik akaun facebook ni. Dia tak kena lagi. Once dah kena tau lah langit tu tinggi ke rendah. Takpe lah. Keyboard warrior memang macam tu. Kita doakan jak semoga dia dapat hidayah. Amin. 


Read More ->>

Saturday, February 15, 2014

Aeera 5 Month

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Semalam Aeera dah genap 5 bulan. Alhamdulillah. 



Aeera xnak tiarap lagi. Dia mengiring jap-jap je. Dah tu terus baring semula. Hari tu kemain meniarap. Hehe. 

Wish anak umi semakin sihat dan membesar dengan baik. Jadi anak yang solehah. InsyaALLAH.

Read More ->>

Friday, February 14, 2014

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 3)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia
Salam Melancong!

Setiap kali sally pergi bercuti...blog sally akan adakan GA yang bertujuan untuk memberi cenderahati kepada rakan-rakan blogger...Apa salahnya berkongsi kegembiraan dan kenangan kan..? Untuk percutian kali ni...Sally nak buat GA yang ketiga...sebab tak mampu nak beli souvenirs untuk semua orang ...hihihi...

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/02/holiday-giveaway-by-sally-samsaiman.html


Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, dan Like Fanpage Sally
  2. Buat satu entry bertajuk Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 3).
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML, dalam entry, jawab satu soalan yg senang, "Kemana Sally nak pergi kali ni?" dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen
GiveAway berlangsung selama 2 hari bermula 14/2/2014 sehingga 15/2/2014.

5 orang blogger yang bertuah akan menerima souvenirs (undian melalui random.org)

Kemana Sally nak pergi kali ni? ~Ho Chi Minh City~ :)
Happy Holiday.. :)
Read More ->>

UiTM FC vs Sabah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Yezza!! Jom kita penuhkan Stadium UiTM Shah Alam petang ni. Rasanya memang penuh kut sebab sekarang UiTM pun jadi tuan rumah SUKIPT. :)

Me? Of course me akan berada di sana petang ni. Nak sokong yang mana? Heeeee~ :)
Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in