Monday, June 30, 2014

Waktu Paling Afdal Menunaikan Zakat Fitrah

3:55 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Sumber : Google

Waktu Paling Afdal Menunaikan Zakat Fitrah | Tadi me singgah ke page e-zakat sebab nak tengok kadar bayaran zakat bagi tahun ni. Dalam mencari-cari tu, me terjumpa satu artikel memaparkan Waktu Menunaikan Zakat Fitrah.

Waktu menunaikan zakat fitrah terbahagi kepada 5 :

1. Waktu Wajib
* Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.

2. Waktu Paling Afdal
* Sebelum sembahyang Hari Raya

3. Waktu Sunat
* Sepanjang bulan Ramadhan

4. Waktu Makruh
* Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada 1 Syawal

5. Waktu Haram
* Selepas terbenam matahari pada 1 Syawal ; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. Sekiranya masih dilengahkan, maka bertambahlah dosanya. 

Me sharekan kerana me rasa ia satu perkongsian yang menarik buat mereka yang suka melengah-lengahkan pembayaran zakat. Bukan setakat buat golongan itu tapi juga baik untuk pengetahuan semua umat Islam. :)


Sunday, June 29, 2014

1 Ramadhan

10:08 PM 3 Comments

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Berakhir sudah 1 Ramadhan. Permulaan Ramadhan disambut bersama dengan keluarga mentua dan ipar.

Sekarang ni on the way balik Klang. Kereta agak banyak. Semua pun nak balik kan. Yalah. Esokkan kerja. Fuh~

Aisya n Aeera masing-masing dah tidur. Me? Mata tak rasa mengantuk. Nak temankan en.abg driving. Risau sebab tadi en.abg kata mengantuk. Huhu.

Tak boleh agak jam berapa sampai umah nanti. Nasib baik mil ada bekalkan nasi n lauk untuk sahur pagi nanti.



Friday, June 27, 2014

Karnival Membaca 1Malaysia 2014

11:50 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Hari ni kena jaga booth pameran kat PWTC. Pameran dah start semalam tapi semalam staf lain yang kena jaga. 


Ni la booth kitorang. Simple je sebab temanya 'e'. Contohnya macam e-books, e-journal. Digital references. Banyak jugak booth tapi blum berkesempatan lagi nak melawat. Jap lagi kot. Nak kumpul goodies bag. Boleh? Hahaha. 




Sesiapa yang ada kat PWTC ni, jemput-jemputlah singgah ke booth kami. :)

Ada goodies bag untuk pengunjung.

Nanti update bagi sesi petang pulak. 




Pasni ada upin-ipin. Petang karang sesi bersama angkasawan kita. Weehuuu~ happy part upin-ipin tuu. Hahahaha.





Thursday, June 26, 2014

CPUV : Stadium ASTRO World Cup

9:58 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Baru ni buka Nuffnang. Wow! Dah berwajah baru. Tahniah Nuffnang.

Dan alhamdulillah sekali lagi. Thanks Nuffnang atas rezeki ini. Satu lagi cpuv yang datang bertandang. Menjadikan 5 cpuv yang sedang on going kat blog. Syukur sangat. Terasa berbaloi usaha kita berblog. :D


Menari lama sikit tau en.iklan. Hehe.






Hari ni boleh tarik nafas lega sikit. Phew~

Wednesday, June 25, 2014

Dua Tahun Dah Aisya!

6:13 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Terasa kosong bila lama tak update blog. Bukan tak ingat tapi tiada kesempatan. Ni pun curi masa rehat jap nak update.

Semalam genap 2 tahun umur Nur Aisya Syuhadaa binti Abdul Karim. Alhamdulillah.

Selamat ulangtahun kelahiran yang kedua sayang. Umi dan ayah saaaaayang Aisya. Semoga ALLAH berikan kesihatan yang baik untuk anak umi ni. InsyaALLAH. Membesar jadi anak yang solehah dan sentiasa mendoakan umi dan ayah ea.

Terasa cepat masa berlalu. Tak puas lagi nak dukung si manja ni. Sekarang pun dah rasa tak larat nak dukung. Berat! Hehehehe. Tapi dia still nak manja dengan umi biarpun manjanya lebih pada ayah.

Sebak! Heeee...

Birthday party buat kat kampung suami Sabtu ni. InsyaALLAH.



Perkembangan Aisya, kita cerita entry lain ea. 

Tak sabar nak balik rumah. Nak peluk anak kuat-kuat. 

Friday, June 20, 2014

Tuesday, June 17, 2014

Alhamdulillah! Lagi Rezeki CPUV

10:38 AM 8 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Masiih ada lagi CPUV yang sedang berjalan. Thanks so much Nuffnang.


Rezeki dengan Nuffnang semakin banyak. Syukur sangat. 2 tahun awal penglibatan dengan blog dan Nuffnang langsung tiada CPUV atau dulu dikenali sebagai Buffered Earning (BE). Even sikit-sikit tapi adalah dari tiada langsung kan. :D

Monday, June 16, 2014

Beucure Skin Rejuvenation Pilihan Saya!

2:30 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Apa itu Beucure?


Beucure Skin Rejunvenation | Diperkaya dengan ARGAN OIL + PURE VIT C semulajadi dan TERBUKTI telah membantu RAMAI yang menghadapi masalah kulit muka. Hanya dengan penggunaan selama 7 hari sahaja, anda PASTI dapat melihat kesannya iaitu kulit anda nampak lebih CERAH, GEBU dan LICIN !!

Jika anda ada masalah :-

➨Jerawat/Jerawat Batu
➨Blackhead/whitehead
➨Parut jerawat & cela
➨Pori-pori terbuka
➨Jeragat
➨Mencerahkan bahagian muka & badan
➨Meratakan tona kulit muka
➨Mengurangkan kedutan
➨Mengawal minyak berlebihan
➨Memberi kelembapan kulit
➨Membuang parut kecil seperti sel kulit mati
➨Membaiki lapisan kulit yang bermasalah

Maka Beucure Skin Rejuvenation adalah pilihan paling tepat untuk menghapuskan masalah tersebut.

Ragu-ragu? Kelulusan KKM?



Testimoni? 

Kami ada banyak testimoni dari pelanggan yang berpuas hati dengan Beucure. Antaranya :-






Masih tidak percaya?





Nak tau? Me pun pengguna Beucure! Start guna Beucure sebulan lepas. And kesannya sangat-sangat mengujakan. :D 

Apa yang best dengan Beucure ni, 100% semulajadi dan tanpa bahan pewangi. Produk semulajadi memang serasi dengan kulit me. Alhamdulillah. Yang pasti me takkan tukar produk dah selepas ni. 

Nak cuba Beucure? Boleh je berhubung terus dengan me. PM me kat facebook ni moon.beucure.

Harga? 

RM110 SM | RM115 SS

Nak cuba? Me boleh bagi harga terlebih kasih sayang. :D
Just PM me sekarang.



100 Hari Kehilangan Pesawat MH370

8:30 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

100 Hari Kehilangan Pesawat MH370 | Sabtu lepas en.abg buka movie Non Stop. Me sangat fokus masa tengok movie ni kerana sebelum ni ramai yang mengaitkan movie ni dengan MH370. 

Bagi me sendiri, sepanjang menonton movie ni, hati sebak sangat. Fikiran tak lari dari memikirkan nasib penumpang dan anak kapal pesawat MH370. Soalan demi persoalan muncul dalam fikiran. Me cuba untuk meletakkan diri dalam keadaan mereka yang berada di dalam pesawat ketika itu namun tak mampu. 

Airmata masih bersisa untuk mereka. 

Untuk masa sekarang, persoalan masih sama seperti sebelum ni. Persoalan yang sama bermain dalam minda semua orang. 

APA SEBENARNYA YANG TERJADI?

Apapun keadaaannya, 
apapun kejadiannya, 
semoga dipermudahkan urusan pencarian. 
Semoga usaha mencari dilakukan di tempat yang betul. 
Agar semua penantian berakhir dengan jawapan. 

Sumber : google.com/



Friday, June 13, 2014

Aisya Pun Dah Mula Selfie

8:10 AM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Terjaga dari tido. Masuk dapur rasa macam nak makan. Tangan nak capai frozen paratha tapi bila tengok jam tak jadi nak masak. Fuh~ nasib baik iman still boleh tahan. Huhu.

Pastu belek-belek iPad. Tengok album, jumpa pic-pic ni.




Hahaha. Pandai anak umi selfie kan. 




Post ni sebenarnya entry semalam tapi belum sempat me publish Aisya dah dulu rebut iPad ni dari me. Huhu. Sebab dia nampak pic dia ni laaa. 




Wednesday, June 11, 2014

Friday, June 6, 2014

2kg Hilang Dengan Secret Laxing

2:39 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Finally..... hari yang di tunggu-tunggu telah tiba. Hehehe. 


2kg hilang dengan Secret Laxing | Beberapa minggu lepas,, me ada share pasal Secret Laxing di sini?? Mesti ramai yang tertanya-tanya apa kesannya selepas hampir sebulan me consume SL ni kan. Haaaa, jom baca pengalam me bersama Secret Laxing by Legacy Secret ni. 

Sebelum pengambilan SL, berat badan me naik mendadak sebab tak mampu nak kawal selera makan. Bukan apa, en.abg rajin masak memalam. Tu yang rajin makan jugak tu. Huhuhu. 

Berat sebelum : 47.2kg

Cepat je berat ni naik tau. Geram betul! 

Sistem pelawasan memang takde masalah. Awal pagi setiap hari mesti membuang. Bersihkan toksin-toksin yang ada dalam badan ni. So badan rasa ringan.

Untuk pengetahuan, sekarang ni me kena memangku tugas staf yang cuti bersalin. Tugas me dan tugas yang dipangku kedua-duanya memerlukan me menggunakan tenaga yang banyak. Tapi dengan adanya Secret Laxing maka masalah kurang tenaga tu tiada. Alhamdulillah. So kerja dapat dilakukan tanpa rasa penat. :)

Apa kaitan tenaga kita dengan Secret Laxing ni? Mohon baca di sini penjelasannya. :)

Haaaa. Meh kita cerita tentang berat badan pulak. Me selalu cakap kat kawan-kawan yang me nak diet but ramai je yang tak sokong sebabnya me dah la kecil, memang nampak macam takde isi pun kata mereka. Hehe. Tapiiii..! Ada tapi tu,,. Bukan me suka-suka nak diet. Luaran kita tengok macam ok tapi yang dalam-dalam ni sebenarnya ada benda yang tak ok! 

Contoh? Perut buncit. Even buncit sikit pun masalah jugak tau bagi kaum perempuan. Huhuhu. Sebab tu me semangat nak try Secret Laxing ni. 

Dan keputusannya me sangat berpuas hati dengan hasil dari pengambilan Secret Laxing. Terbaik! 
  • Perut buncit semakin mengecil.
  • Pinggang kurang 2cm.
  • Double chin pun dah tak nampak sangat.
Alhamdulillah. Hasil keluaran Legacy Secret memang tak pernah menghampakan. :) 

Owh! Lupa nak share pasal rasa Secret Laxing ni. Rasanya sangat sedap. Tak manis sangat. Rasa buah. Tekak mesti tak tolak punya lah. Hehehe. So, tak perlu nak risau apa-apa.

Cara pengambilan? Rujuk sini. Seboleh-bolehnya mengambil makanan yang mengandungi madu gunakan sudu plastik ya. :)

Berat sekarang : 45 kg

Hebat tak? Hebat tak? Hebat kan!! Kurang 2 kg. Hope berat ni boleh bertahan until raya nanti. Hehehe. 

Bagi mereka yang inginkan berat badan ideal di samping meningkatkan tenaga harian, me sangat-sangat mengesyorkan (eh, ada ea perkataan ni? Suka hati je kan.. hohoho) SECRET LAXING sebagai salah satu cara selain diet dan bersenam. 

Terbaik!! 

Bagi yang berminat nak mencuba Secret Laxing ni, bolehlah menghubungi mereka ni



Harga? 

Semenanjung : RM 33.00 / Sebotol
Sabah/Sarawak : RM 39.00/ Sebotol
Brunei : BRD18.00/Sebotol
Singapore : SGD18.00/Sebotol

Murahkan? Jangan ragu-ragu dan dapatkan Secret Laxing anda sekarang! :D




Wednesday, June 4, 2014

Tired!!

8:11 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bertugas di Pusat IT, PTAR 2 UiTM Shah Alam. Penat! Rindu Aisya! Rindu Aeera! 


Wajah suci tanpa sebarang make up. Hasil dari Krim muka Beucure. Nanti kita cerita pasal Beucure ya! :D







Dalam masa yang sama berfikir jika pengorbanan me berhasil. Adakah pengorbanan masa ini akan dihargai oleh mereka? Atau memang kisah lampau bakal diungkit sebagai penyebab? 


Stress! 


Ada yang kata tak payah lah difikirkan sangat tapi untuk me benda ni sangat penting. 

Ada yang kata fight for your right. Yes!! I will. Me takkan biarkan 'dia' terus menghantui perjalanan kerja dan hidup me. 

Dan terfikir, besar jugak pengaruh me dalam hidup 'dia' ea. Macam-macam cara dia buat untuk jatuhkan me. Mungkin dia berpengaruh dan berduit maka mudahnya 'dia' bermain dengan hidup orang lain. 

Me percayakan KARMA. 

Fuh~ cukuplah. Penat sangat. 





8.00am - 9.00pm!

7:51 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Huwarggghhh!! 

Letih gila kot. Mata pun baru buka separuh. Hahaha. 

Actually hari ni kena keja syif petang tapi oleh kerana ada kursus me kena gak datang awal. Sebab me urusetia kursus. Pegawai kata takpe, pendaftaran dia yang settlekan but rasa tak sedap hati la pulak time nak sambung tido pagi tadi. Huhuhu. Tu yang turun jugak tu. 

Sampai opis tadi jam 6.49am. Malam nanti habis syif jam 9.00pm. Hebak tak me? huhuhu




Hati still belum recover dari rasa kecewa. Still rasa down. Sebenarnya nak tengok opis ni pun rasa macam hurmmmmm... Tapi kuatkan hati je buat masa ni. 

Wish me sentiasa kuat yaaa. 




Monday, June 2, 2014

Ramadhan Semakin Hampir

2:25 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Marhaban Ya Ramadhan | Sedar tak sedar kita dah berada dalam bulan Jun. Tak lama lagi nak puasa dah. Me siap pasang countdown Ramadhan kat sidebar blog. 


Haaaa.. tak sampai sebulan pun lagi. Bagi kaum wanita kat luar sana tu, dah ganti puasa ke? Me? InsyaALLAH akan ganti sebelum Ramadhan. 

Tahun lepas puasa masa tengah pregnant kan Aeera tapi oleh sebab masalah kesihatan maka doktor tak benarkan me berpuasa. Risau masalah ke baby. 

Ada 5 hari jugak me tak puasa masa tu. Tapi dah ganti 2 hari so tinggal lagi 3 hari nak ganti. 

Jom qada puasa ramai-ramai. :D

Sunday, June 1, 2014

Follow me @munirah_izzan