Saturday, December 26, 2015

Belum Lagi dan Masih Menanti

9:47 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Ramai yang fikir me dah bersalin. Haha. Belum lagi. Masih menanti dan menanti.

Hari ni genap usia kandungan 39minggu. Haaaa. Tengah risau ni. Bila agaknya adik baby nak keluar. Isnin cek up lagi kat PPUM. Rasanya kalau adik baby tak keluar lagi mesti doktor bagi tarikh induce. Takpun terus warded kot. Haaaaaa.

Last week check up kat Klinik Soraya berat turun 2kg dalam masa 1 minggu. Doktor kata tu salah satu tanda nak bersalin ikut kata orang tua-tua. In medical terms pun sama katanya. Jadinya expect bersalin 2 3 hari selepas check up tapi tak jugak. Haha.

Tapiiii kan masa scan baby tu doktor kata baby dah cecah 3.5kg. Berat kooooo. Doktor pun terkejut. Tapi katanya jangan risau sangat. Tolak tambah pun maybe dalam 3.2 - 3.3 something la. Me pun memang arr terkejut. Dalam seminggu je kot naik banyak. Sebelum ni along lahir 3.45kg dan angah 3.16kg. Berapa agaknya berat adik baby ea? 😅😅😅

Result bsp? Alhamdulillah selama me buat test semua result normal. Macamana nak cheat? Tak tipu pun sebab takde faedah nak tipu. Huhu.

So sementara adik baby tak keluar lagi ni, me ambil la peluang ni makan apa yang me rasa nak makan. Terutama laksa sarawak. Setiap kali pregnant memang terasa nak makan laksa sarawak tu. Dan hari ni en.abg tunaikan permintaan tu. Thank so much love. 😘😘😘

Ok la. Doakan urusan me dipermudahkan yaaa.

Tuesday, December 22, 2015

Officially 9 Bulan

7:12 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

22 Disember 2015 genap dah 9 bulan mengandung anak ketiga. Haaaaa.
Alhamdulillah. Cuma setakat ni belum ada tanda-tanda baby nak keluar. Masih excited kot nak duduk dalam perut umi kan. Heeee.

Hari ni habiskan cuti gantian untuk bsp test yang terakhir kata doktor. Esok lak review. Dan isnin depan checkup dan detail scan kat PPUM. Itu pun kalau baby tak keluar lagi.

Doakan me tau semua. Tak sabar sebenarnya nak jumpa baby ni. Heee.

Thursday, December 3, 2015

Best Handbags Brands Online

12:06 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Kalau nak bercerita mengenai handbags, setiap wanita pasti teruja. Terbayang-bayang di mata setiap brand beg tangan yang menjadi idaman. Ada yang mampu milik dan ada yang hanya mampu dipandang. Hehehe.


Bagi penggemar beg tangan, pembelian beg tangan yang tidak terkawal kadang-kala boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri dan pembaziran. Maklumlah harga sebuah beg boleh mencecah sehingga ribuan ringgit Malaysia. Jenama-jenama terkemuka seperti Chanel, Coach, Dior dan YSL merupakan antara jenama-jenama pengeluar beg tangan yang cukup disegani di seluruh dunia.

Tidak dinafikan, koleksi beg tangan keluaran jenama-jenama tersebut adalah berkualiti tinggi dan amat menarik, namun bukan semua daripada kita yang mampu untuk memilikinya. Lambakan beg tangan dengan kualiti gred AA/AAA di pasaran dengan harga yang kononnya murah mampu membuatkan kita rambang mata tapi sejauh mana ia mampu bertahan? Kualiti?

Lupakan niat anda untuk membeli koleksi beg tangan yang bukan original tetapi layari laman web ZALORA Malaysia untuk menemui 3 best handbags brands online yang menawarkan koleksi beg tangan online yang amat berkualiti dengan tawaran harga yang cukup berpatutan!


Ezra

Jenama online yang pertama adalah Ezra dengan tawaran koleksi beg tangan yang amat trendi dan paling penting, mampu milik!


Zalora

ZALORA juga menawarkan koleksi label persendirian iaitu Zalora dengan menyediakan aneka pilihan beg tangan seperti tote bag, shoulder bag, sling bag dan banyak lagi untuk penggemar beg tangan. 

Something Borrowed

Dan jenama yang ketiga adalah jenama dari negara jiran iatu Something Borrowed. Selain menawarkan koleksi beg tangan yang direka dengan sentuhan elegan, jenama ini turut menyediakan aneka pilihan aksesori wanita yang turut dijual secara online.

Me sendiri sudah 2 kali membeli beg tangan di ZALORA dan me amat berpuas hati. Harga pun memang mampu milik. Pelbagai design dan jenama boleh dipilih. Semuanya cantik dan trendy. Memang tak rugi. Kualiti setanding beg tangan berjenama yang lain. J

Friday, November 27, 2015

Tak Sabar Nak Cuti

5:58 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Lagi sebulan je lagi. Banyak benda yang nak kena siapkan sebelum mula bercuti ni. 

Laporan Nilaian Prestasi Tahunan, Borang Cuti Bersalin, Borang Mengunjungi Wilayah Asal, pastu nak kena buat senarai tugas yang perlu diserahkan pada orang yang bakal memangku tugas. Kena ajar apa-apa yang patut juga. Haaaaaaaa. 

Borang Cuti Bersalin dah isi cuma surat pengesahan tarikh bersalin tak ambil lagi. Asyik lupa je bila dah sampai klinik. Hurmmmm. 

Borang Mengunjungi Wilayah Asal pun dah print. Dah isi separuh cuma tak lengkap lagi sebab nanti nak masukkan nama baby. InsyaALLAH. Tarikh nak balik pun tak decide lagi sebenarnya sebab baby tak keluar lagi kan. So, apa-apa pun kena tunggu baby juga. Doakan yang baik-baik untuk me dan baby yaaa. 

Senarai tugas tu dah ada cuma tak tau lagi nak serah pada siapa sebab pengurusan pun tak keluarkan apa-apa surat lagi. Tunggu je sekarang ni. Hope boleh dapat dalam masa terdekat.

Apa lagi ea...

Owh,,, Laporan Nilaian Prestasi Tahunan. Hurmmmmmmm. Sedang berusaha lengkapkan borang ni dan hope dapat tau markah penilaian sebelum bercuti. Berharap juga kali ni ada berita baik untuk me. 

7 tahun di sini. Masih mengharapkan berita baik tu. 

Apapun, tak sabar nak cuti. Hehehe. 


Friday, November 20, 2015

Sakitnya Tarik Mengkarung

7:30 AM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Kandungan dah masuk 34w. Ada beberapa minggu sahaja lagi masa untuk berada di pejabat untuk selesaikan kerja-kerja sebelum me mula bercuti. Haaaaa. Cepatnya masa berlalu. Hehe.
Semakin besar umur kandungan semakin kerap juga me diserang tarik mengkarung. Sakitnyaaaa. Tak mampu me nak cerita. Lebih-lebih lagi kalau ia terjadi secara berantai. Nangis baq hang.

Berantai tu macamana? Kena sekali pastu hilang. Gerak sikit pastu kena lagi. Pastu hilang. Gerak lagi sikit kena lagi. Huwaaaaa. Semalam sampai 4 kali dia serang. Tak berani terus nak gerak. Memang sakit.

Apa itu tarik mengkarung? Heeeeee. Me pun baru tau pasal perkataan tu masa pindah semenanjung ni. Sebelum ni tak kenal pun. Simpul mengkarung ni lebih dikenali sebagai kejang kaki atau orang putih kata muscle cramp.
Sumber : google image
Biasanya tarik mengkarung ni serang masa tengah tidur. Bila kena tu memang terus segar bugar mata. Tiada alarm terus tarik secara tiba-tiba. Huhu.

Antara sebab tarik mengkarung ni serang kita :
  • Kurang nutrisi dalam badan (natrium, kalium, potassium, dan sodium)
  • Sejuk
  • Otot keletihan
  • Kurang pengaliran darah ke kaki akibat posisi kaki senasa tidur yang tidak baik.
Apa yang perlu kita lakukan bila terjadi tarik mengkarung ni? Kalau ada pasangan di sebelah kita, minta tolong dia untuk meluruskan tapak kaki kita pastu urut perlahan-lahan di tapak kaki.

Kalau kita masa tu sorang-sorang kat rumah, cari dinding yang berdekatan pastu tekan tapak kaki ke dinding. Tapi kalau rasa kuat dan boleh bertahan, berdiri dan berjalan perlahan-lahan sampai simpul mengkarung tu reda.

Tapi semalam iols tak kuat. Mampu golek-golek je atas tilam sambil tahan sakit dan cuba bengkokkan kaki le atas dan ke bawah. Tapi lepas diserang kali keempat tu memang tak tunggu lagi terus bangun dan jalan keliling ruang tamu. Memang terasa sangat otot yang tegang tu masa berjalan.

Sakitnya pun masih terasa sampai sekarang. Huhu.

Cara mengatasi tarik mengkarung :

  • Minum air kosong secukupnya.
  • Lakukan senaman ringan
  • Makan sumber makanan yangvmengandungi nutrisi (natrium, kalium, potassium dan magnesium)
  • Minum susu sekurang-kurannya 2 gelas sehari.
  • Pakai stokin atau selimutkan kakiuntuk elakkan tapak kaki sejuk.
  • Letakkan kaki diatasbantal semasa tidur.
  • Mandi air panas sebelum tidur.

Oleh kerana me tak boleh terima sangat susu ketika ni maka doktor sarankan supaya me ambil pil kalsium. Memang berlambak pil kalsium kat umah ni. Doktor bekalkan untuk me dan kandungan. Tapi still tarik mengkarung ni nak serang me. Haaaaa. Ada lagi sumber nutrisi yang tak cukup agaknya ni kan. Tapi me ni tak boleh makan sembarangan sekarang ni sebabnya me positif GDM. So kena kawal. Huhu.

Apa tu GDM? Next time me cerita ea.

Siapa ada pengalaman tarik mengkarung? Sharelah tips yang me tak tau.




Tuesday, November 17, 2015

Proses Pemilihan Nama Anak Yang Bakal Lahir

7:00 PM 9 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Besar tanggungjawab sebagai ibu bapa dalam membesar dan mendidik anak-anak yang bakal lahir. Antaranya memberi kasih sayang dan perhatian terhadap perkembangan dan pembesaran anak-anak. 

Tapi sebelum itu, salah satu tugas yang perlu kita pikul adalah memberikan dan menyediakan nama yang baik untuk anak-anak. Nama yang diberikan biarlah mempunyai maksud yang baik. 

Trend ibu bapa sekarang ni memberikan nama yang 'glamour' kepada anak-anak. Tidak salah tapi pastikan nama senang untuk disebut dan membawa maksud yang baik. 

Macam me sendiri, sebelum memberikan nama pada anak me akan rujuk pada mereka yang lebih arif tentang maksud dan ejaan yang betul. Tidak mahu nanti berlaku kesilapan dan kekeliruan di masa akan datang. 

Yelah. Biarpun orang kata boleh je nak tukar nama. Datang ke JPN dan isi borang. Sebolehnya me dan en.abg nak elakkan berlaku perkara macam tu. Biarlah nama pertama yang diberikan tu kekal.

Setakat ni me dah listkan beberapa nama sebelum me rujuk pada mereka yang lebih tau. Dua nama anak sebelum ni pun memang rujuk dengan satu group kat facebook ni. InsyaALLAH mereka ni boleh dipercayai. :)

Dah ramai yang rujuk nama anak dengan mereka. Dan memang puas hati dengan layanan yang mereka berikan. 

Rujuk buku? Dulu memang niat nak semak kat buku nama-nama islam tu je kan tapi bila tau rupanya ada nama dan maksud yang tak betul dalam tu terus batalkan niat nak rujuk buku. Tak berani dah. Alhamdulillah bila ada senior sekolah yang suggest dan invite dalam group facebook tu. 

So, memang takde masalah untuk cari nama anak setakat ni. Nama yang dipilih InsyaALLAH mudah dan senang disebut. :)

Macamana korang cari nama baby? Boleh tak kongsikan? :)


Friday, November 13, 2015

Thursday, November 12, 2015

Bersalin Kat Mana?

7:00 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Kandungan dah 33w. Baby membesar dengan sihat. Semalam scan doktor kata berat baby dah cecah 1.9kg. Heeeee. 2 minggu lepas scan baru 1.5kg. Semangat anak umi membesarkan. Syukur alhamdulillah. 

Bersalin kat mana? Me pilih PPUM. Kenapa? Sebab me dah merasa bersalinkan Angah kat sana. Pengalaman alhamdulillah semuanya baik-baik. 


En.abg pun takde masalah dengan pilihan ni. Katanya dia pun puas hati dengan suasana PPUM. 

Me suka gak google pengalaman mereka yang pernah bersalin kat PPUM. Kebanyakannya berpuas hati dengan servis yang diberikan. 

Tapikannnn,,, ada gak mulut-mulut yang sibuk mengata belakang bila me suarakan nak bersalin kat PPUM. 

"Dah takde hospital yang dekat ke nak bersalin tu?" 

"Hosp. Sungai Buloh kan ada. Nak pegi sampai ke kL tu buat apa."

"Macamlah Selangor ni takde hospital."

Hurm... Yang nak bersalin tu me. Bukan awak-awak tu semua. Terpulanglah kat mana me nak bersalin. Itu hak me untuk memilih. Kenapa nak sibuk sangat? 

Dari masa nak bersalinkan Angah lagi ramai yang mengata macam tu. Tak faham betul. 

Apapun keputusan nak bersalin kat mana semua tu biarlah empunya diri yang buat keputusan kan. Bukannya susahkan orang pun. 

Oklah. Abaikan mereka. 

Kita tau yang terbaik untuk kita. 

Me pun dah mula check up kat PPUM bulan 9 hari tu. Setakat ni takde masalah apa lagi. Hope bersalin kali ni pun dapat pengalaman terbaik dari nurse dan doktor kat sana. InsyaALLAH. 


Thursday, November 5, 2015

Giveaway CINTA by CN

12:15 PM 5 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Giveaway CINTA by CN


giveaway, giveaway novel, giveaway cinta

Klik banner untuk join


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sempena Jualan Gudang Karangkraf yang lalu, CN telah memborong beberapa novel CINTA. Jadi sukacitanya disini bahawa CN ingin memberi 3 buah novel CINTA kepada peserta Giveaway CINTA by CN melalui random.org. Pemenang novel adalah 3 orang. Bukan itu sahaja, 10 peserta bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Januari 2016 CN. Hah ! Best tak? 


Syarat-syaratnya Giveaway CINTA by CN : 


1. Follow blog CikguNorazimah

2. Add To Circle  G+CikguNorazimah


4. Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)  

5. Buat entri bertajuk "Giveaway CINTA by CN"  

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.  

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini

8. Giveaway ini akan berlangsung dari 1 - 30 November 2015 dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 5 Disember 2015.


Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :


Kredit untuk Kak Mialiana

YES 2015

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~


Dia Gembira. Kita?

9:14 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Speechless!

Kami berhijrah ke sini atas niat cari rezeki. Mengambil peluang pekerjaan yang ada. Bukan suka-suka. Kalau diberi pilihan memang ramai je yang nak duduk kat kampung. Dekat dengan keluarga. Dekat dengan mak ayah. 


Tak tau nak respon apa bila dengar pak menteri kita ni berhujah. Ketawa? Tepuk tangan? Atau pujian yang harus kita berikan?



Lagi dan lagi... apa pulak selepas ni?


Wednesday, November 4, 2015

Bangun Awal Untuk Elak Tol?

8:59 AM 9 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Mereka semakin lantang menyuarakan saranan yang tak masuk akal.


Bagi me sendiri ini saranan yang tak masuk akal. Bangun awal? Sebagai seorang ibu yang ada dua anak kecil ni, nak minta cadangan juga seawal jam berapa saya perlu hantar anak saya ke rumah pengasuh sebelum saya bertolak ke pejabat?

sumber : facebook
Anak-anak yang bersekolah pula macamana? Ada jaminan keselamatan tak untuk mereka bila hantar awal ke sekolah? 

Tolonglah jangan tambah lagi beban rakyat. Mohon sangat. Fikirkan pula kebajikan kami. 

Nak suruh pindah negara lain? Maaf. Ada sebab kenapa saya tak boleh.

Tak mampu dah nak taip panjang lebar. Karang ada yang keluar dalil pulak. 

Hurmmmmm. Bertabahlah. 



Janji mereka hanya tinggal janji.. Apa pula lagi selepasa ni?

Sunday, November 1, 2015

Bila Diserang Kontraksi Palsu

9:45 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Selamat pagi semua dan selamat datang November.

Nak kongsi cerita. Alkisahnya pagi semalam pas Subuh tu me terlelap lagi. Terjaga bila tiba-tiba perut terasa mengeras dan sakit yang amat sangat. Masa tu ingatkan sakit sebab nak buang air. Bila pegi tandas tak rada nak membuang pun.

Tunggu lagi lama sikit kat toilet. Sakitnya Allah saja yang tau. Huhu. Memang sampai berpeluh-peluh. Tangkap sampai ke pinggang. Dalam fikiran me takkan nak bersalin dah kot. Baru 31w ni. Risau sangat.

En.abg pulak terlibat dengan konvo. Cuba lagi untuk bertahan. Tapi lepas lega tu sakit datang lagi dan berulang untuk beberapa kali. Terus call en.abg minta dia balik.

Angah pulak nangis nak minta dukung. Me yang tengah sakit tu memang rasa tak larat sangat tapi kesiankan Angah sambil nangis sambil me dukung dia. Dukung pun sekejap je sebab memang sakit yang amat.

Along pula kata nak mandi. Nak tukar baju. Me suruh tunggu kejap tapi dia merengek juga nak mandi. Dalam sakit-sakit tu sambil terbongkok tahan sakit me mandikan Along dan Angah.

Pastu teringat barang-barang nak ke hospital tak ready lagi. Baju baby pun tak basuh lagi. Nangis. Pelan-pelan me ke bilik baju amik baju-baju baby dan masuk dalam mesin. Dengan harapan ini hanya contraction palsu.

Handphone memang tak lepas dari tangan. Dah siap set speed dial untuk nombor telefon en.abg dan jiran. In case kalau en.abg terlambat memang call jiran je.

Tapi selepas beberapa ketika alhamdulillah sakit kontraksi tu hilang. Berulang dalam 4-5 kali je.

Still terasa tidak selesa kat pinggang dan bawah perut walaupun sakit tu dah hilang. Baby gerak aktif juga selepas tu. Sangat aktif.

Syukur juga bila dah hilang sakit tu. Sebab last scan berat baby baru 1.5kg. Masih kecil lagi.

Ibu-ibu kat luar sana ada pengalaman macam ni tak? Di serang kontraksi palsu?


Friday, October 23, 2015

EN.ASBEN BIRTHDAY SALES : BUTIK AIZOORAKOO BLOSSOM

4:59 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Tercari-cari jubah yang murah? Cantik? Trendy? Butik AizooRakoo Blossom akan mengadakan En.ASBEN Birthday Sales sempena harijadi suami kepada Kak Aizu, pemilik butik ini. 

HAPPY BIRTHDAY TO YOU!!!
Sales kali ni memang gempak!! Tak percaya?

All Shawl : 4pcs - RM100
Jubah NADZRA : RM120/pcs
Jubah ZOULFAQAR : RM150/pcs
Jubah MAYSARA, 
Jubah ELZAHRAA,
 Jubah NURAIN,
 Jubah MARYAM,
 Jubah MYAA,
 Jubah FATHEEHA,
 Jubah MARYAM 2.0 : RM100/pcs 



Cantik kan? Colorfull giteww. Banyak pilihan warna. Me pun jadi rambang mata tau nak pilih yang mana satu pilihan hati sebab semuanya cantikssss.

Material? Haruslah yang terbaik.... Jangan risau-risau.

Tapi...

Tapi...

Tapi...

Pembelian hanya sah secara walk in butik sahaja. Kalau ada yang berminat nak datang tapi tak berkesempatan atau nak beli tapi jauh pulak, jangan risau. Boleh hubungi PS yang diiktiraf oleh Butik AizooRakoo Blossom. 

Follow Instagram PS Epit_Orange atau whatsapp 0193156689 untuk kiriman anda. 100% trusted PS. 

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi Kak Aizu :

Datang terus ke butik No 56 Jalan PJU 5/20D ‪#‎thestrand‬ ‪#‎kotadamansara‬

SMS ðŸ”´ Whatsapp | 017 284 7029

Boleh usha koleksi di www.aizoorakooblossoms.com atau Butik AizooRakoo Blossom.

SAVE THE DATE 24/10/2015 - 25/10/2015

Thursday, October 15, 2015

Mulakan Trimester Ketiga Dengan EPHYRA

3:53 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Trimester ketiga sudah. Haaaa. 

Bermula sudah trimester yang bakal menguji tahap ketahanan badan ketika mengandung ni. Untuk pengetahuan, sekarang ni me still menjadi pembonceng motorsikal yang setia kepada en.abg. Perjalanan pergi balik dari Kapar ke UiTM dengan motor memang agak mencabar bagi me terutama bila dah masuk trimester ketiga ni. 

Sakit pinggang? Sakit belakang? Jangan cakaplah. Memang agak menduga kesabaran jugak. Heeeeee. Nak  buat macamana kan. Rakyat marhaen yang bergaji kecil dan cukup makan macam kami ni tak mampulah nak hari-hari bawa kereta ke tempat kerja. Lagi-lagi tol pun dah naik. 

So, sejak bermula trimester ketiga ni, me mula amalkan minum Ephyra sebagai supplement dan sumber tenaga tambahan. Memang banyak kebaikan Ephyra ni. Cumanya Ephyra tak sesuai diambil ketika awal kehamilan. Kandungan 5 bulan ke atas bolehlah mula consume Ephyra. 


Kenapa terdetik nak consume Ephyra masa mengandung? Sebabnya me dah rasa sendiri kesan Ephyra ketika mengandungkan Angah dulu.

Antara kebaikan Ephyra untuk ibu mengandung :-
  • Membekalkan protein untuk membina sel, tisu, enzim dan otot ibu dan bayi dalam kandungan
  • Membantu penyerapan zat dan nutrien dari makanan
  • Mengurangkan risiko janin menjadi cacat
  • Membantu penghasilan susu badan
  • Membekalkan zat besi untuk penghasilan darah yang cukup. Elakkan pitam dan anemia (kekurangan sel darah merah)
  • Wajah tidak kelihatan pucat
  • Membantu mengawal tekanan
  • Mengelakkan pigmentasi pada kulit
  • Membantu kelembapan kulit
  • Membantu pembebasan tenaga dari makanan
  • Penting untuk pembentukan darah dan hormon
  • Mengelakkan kekejangan otot dan sakit badan
  • Mengelakkan sembelit. Senang membuang dan lawas
  • Membantu mengawal stress pada ibu
  • Membantu mengawal berat badan semasa mengandung

Haaaaaa. Banyak kebaikan Ephyra ni kan. Pasal tu juga lah me tak ragu-ragu nak ambil Ephyra ni. Bukan untuk me je tapi untuk adik baby juga. Heeeeee.

Baru seminggu mula consume. Sebarang perubahan nanti me akan kongsikan lagi dengan semua ea. Tapi memang terasa lah perubahan tu.

Monday, October 12, 2015

Titik Urutan Yang Perlu Dielakkan Oleh Wanita Hamil

2:46 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bagi wanita yang sedang mengandung ni, lenguh-lenguh badan dan kaki adalah satu kebiasaan. Keinginan untuk pergi berurut sememangnya sangat kuat. Me salah seorang yang tergolong dalam golongan teringin nak berurut tu. 

Tapi walaupun teringin memang tak berani nak urut-urut bagai semua tu. Risau ada kesan pada kandungan pulak. 

Walaupun ada yang kata boleh je nak beurut tapi kena cari orang tua-tua yang pandai. Hurmmm. 

Pernah sekali tu me hampir menangis sebab kaki rasa lenguh yang amat. Pujuk en.abg supaya carikan orang yang pandai urut ni. Tak jumpa me ajak en.abg pegi pusat refleksologi tu. Syukur en.abg tak tunaikan permintaan me tu. Agak mengada-ngada juga bila me fikirkan semula. Huhuhu. Akhirnya en.abg just sapu minyak sambil urut perlahan kat kaki sampailah me tertidur. 

Bila terjumpa gambar ni tadi, lega rasa hati bila tak turutkan hati nak urut kaki hari tu.

sumber : Terapi Rawatan Alternatif
Tapi yang gambar dalam kotak tu pun selalu gak minta en.abg buatkan. Terutama gambar pertama dalam kotak tu. Huhu. Gambar kedua pulak me yang buat. Tapi pukul-pukul manja je lah. Huhu. 

Bagaimanapun, titik-titik larangan ni bukan bermakna PASTI menjejaskan anda dan kandungan anda. Tetapi saya boleh gunakan istilah BOLEH menjejaskan anda dan kandungan anda. Jadi eloklah anda elakkan saja titik-titik ini.


Lepas ni kena hati-hati. Terutama pada wanita-wanita yang berada di awal kehamilan. Urut-urut memang sensitif sikit. 


Saturday, October 10, 2015

27 Minggu 7 Hari

11:48 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

27minggu 7hari. Cepat je masa berlalu. Rasa macam baru semalam menangis lepas buat upt. Hahaha.

Baby semakin aktif. Menari, bergolek, menendang,berpusing-pusing. Hehe. Kadang terkejut umi.

Alhamdulillah. Dah scan jantina baby cuma doktor kata jangan berharap sangat sebab kadang scan pun salah jugak. Haaaa. En.abg kata tak kisah lah jantina apapun yang penting baby sihat. Hehe. Baiklah suami.

Berat pun dah cecah 50kg rasanya sebab last timbang hujung bln lepas 49.5kg. Dah naik 7kg tu. Makan? Memang sangat berselera. Pastu cepat pula rasa lapar. Hehe.

Hujung bulan ni kena minum air gula lagi. So kena kurangkan sikit makan benda-benda manis. Risau tak lepas pula. 2 bulan lepas dah minum sekali dan keputusannya sikit lagi tak lepas. Huhu. Jadinya kali ni kena hati-hati. Doktor kata mungkin sebab me banyak makan nasi. Hurmmmmm. Agaknya kot. Sebab nasi tu dah jadi makanan ruji kita kan.

Along Aisya pun semakin faham yang dia akan dapat adik lagi. Angah Aeera pula bila cakap pasal adik masih kata taknak..taknak. hehehe. Rasanya dia tak faham lagi kot.

Hope bila adik baby dah keluar nanti Angah Aeera tak cemburu. Heeee.

Beberapa minggu lagi. Masa untuk readykan barang-barang adik baby. :D

Sunday, October 4, 2015

Bacaan IPU Di Selangor Berada Pada Tahap Membimbangkan

11:22 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bacaan IPU sekitar Selangor semakin teruk. Tadi masa nak turun kerja pun memang nampak kelabu je kat mana-mana. Nasib baik naik kereta. Kalau naik motor tak tau. Huhu.

Sumber : Applikasi MyIPU
Bacaan IPU di Shah Alam dah mencecah 308.

Allahuakbar.

Hati-hati semua. Pastikan nak keluar tu pakai penutup muka. Yang nak bawa anak-anak keluar tu better tangguhkan dulu niat tu sehingga keadaan udara kita pulih dan bebas dari jerebu.

Friday, October 2, 2015

Selamat Datang Oktober

8:01 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Sedar tak sedar dah masuk 2 Oktober 2015 hari ni. Sekejap masa berlalu. Bila pandang semula ke belakang ada banyak kenangan yang telah terlakar pada 9 bulan kebelakangan tahun ni. 

Alhamdulillah buat semua kenangan manis dan peringatan buat me atas kenangan pahit yang tercatat. 

sumber : google image
Bermula Oktober ni ada banyak benda yang me harapkan untuk terjadi dan tercapai. InsyaALLAH. Semoga dipermudahkan segala urusan me dan en.abg. Aamin.

Korang doakan me juga yee.. :)


Tuesday, September 29, 2015

Tukar Nama Panggilan Anak-Anak

10:37 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Tak lama lagi keluarga nak bertambah ahli. InsyaAllah.

Dah terlambatkah untuk me tukar panggilan anak-anak? Nak tukar Aisya ke Along dan Aeera ke Angah. Sopan sikit bila nak bahasakan diri sesama beradik kan.

Sekarang ni pun masih nak biasakan diri. Me sendiri pun kadang tersasul juga. Dah lama panggil guna nama kan. Jadinya memang ambil masa nak biasakan diri.

Gambar kenangan dua beradik ni main pasir masa hari keluarga KBBA hari tu.  Heeeeee.

So pasni kena panggil Along dan Angah.

Aisya pun lebih suka dipanggil Along dari kakak. Tak best katanyaaaa. Hehe.

Korang macamana pula? Ada panggilan khas ke untuk anak-anak?


Sunday, September 27, 2015

Jerebu Semakin Teruk

11:26 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Dugaan. Jerebu melanda lagi. Dan bacaan IPU semakin meningkat di Selangor. Dah ada kawasan yang mencatat bacaan sangat tidak sihat.
Kalau tiada perkara penting yang perlu dilakukan di luar rumah lebih baik lepak dalam rumah je. Lebih-lebih lagi yang ada anak kecil.

Jaga kesihatan. Banyakkan minum air masak.

Friday, September 25, 2015

Kaio Terbang Hingga Ke Peringkat Antarabangsa

3:37 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pertama kali mengenali Kaio adalah pada Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari. Masa sampai tu Kaio Studio tengah shoot untuk slot Flying Fox peserta Hari Keluarga. Me mula nampak kredibiliti dan sikap professional Kaio Studio ketika sesi mengambil gambar kumpulan sebelum bermula sukan rakyat pada petang hari kedua tu. Memang terbaik. Yelah. Me pun sampai ke Hulu Langat tu pada hari kedua kan. 

Pasti semua tertanya-tanya siapa Kaio ni kan. Haaaaaaa. Jom kita kenal-kenal sikit dengan dia.

Siapa Kaio?

Anwar Abdullah atau Khairul Anwar Abdullah adalah graduan dari Management & Science University (MSU), Malaysia dalam jurusan Hospitaliti dan Pelancongan.

Kaio memulakan karier sebagai pemandu pelancong berlesen dari Kementerian Pelancongan Malaysia pada tahun 2008. Pengalaman Kaio pernah menguruskan rombongan dari seluruh dunia seperti Iran, Jepun, Vietnam, China, Thailand, Australia, Poland dan Arab.

Kaio juga pernah muncul di kaca TV, majalah dan dada akhbar sebagai pemandu pelancong muda yang Berjaya dan cemerlang.

Bermula secara suka-suka sebagai seorang blogger pada tahun 2009 dan mula aktif melibatkan diri pada tahun 2011 dengan kerjasama Harian Islam, Oh! Media, I Luv Tour, Hai Blogger dan baru-baru ini bersama Kelab Blogger Ben Ashaari.



Karier Kaio Studio

Kaio mula terjun ke bidang kreatif ini pada tahun 2012 dengan jenama Kaio Studio. Kini pada tahun 2015 Kaio Studio mula berkembang dengan melebarkan sayap ke serata Malaysia dan juga luar negara seperti Paris dan Cairo untuk tugasan videography bersama pereka fesyen terkemuka Malaysia seperti Ezuwan Ismail dan Melinda Looi.


Kaio juga pernah menghasilkan video korporat untuk ‘Iron Lady’ Malaysia, Datuk Maznah Hamid.


Baru-baru ini, Tourism Authority of Thailand telah menghantar jemputan khas kepada Kaio untuk membuat liputan video dan gambar ketika pelancaran “Discover Thainess 2015” bersama Majalah Asia Horizon.


Pencapaian Kaio Studio

Kaio Studio telah memenangi pertandingan Most Glam Fashion Videographer by Glam Magazine Malaysia dan melayakkan Kaio Studio untuk tugasan bersama Majalah Glam seperti di sebalik tabir penggambaran dan lain-lain.

Pencapaian lain :
  • Cover Magazine Photoshoot with Anuar Zain in Paris (video oleh Kaio Studio)
  • Mother’s Day Miracle Night with Dato Siti Nurhaliza
  • Lumiere Fashion Show, MiTC Melaka
  • Jubah Eisa by Ezuwan Ismail feat. Ungku Ismail Aziz Videoshoot in Cairo, Egypt
  • Ceres Jewels Bollywood Gala Night
  • Pure Lens by Mawar Rashid
  • Official videographer for IMBAS by Zawara Fashion Show 2015
  • Islamic Fashion Festival Kembara Nazneen 2012, Perlis
  • Korporat video ICON OFFSHORE Sdn Bhd
Antara video hasil kerja Kaio Studio
Sejajar dengan pencapaian memberansangkan, Kaio mula merangka dan menyerap photographer dan videographer untuk mengembangkan lagi empayar Kaio Studio.

Hubungi Kaio


Kalau nak follow Anwar Abdullah dan kaio secara personal
Boleh follow yg bawah

Komen Untuk Kaio Studio

Superb! Terbaik! Dijamin puas hati. Nak share video yang Kaio Studio ambil masa Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari hari tu. 


BUKAN SEKADAR BLOGGER, TOGETHER WE UNITE

Super Savings Di Brands Outlet

12:55 PM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alkisahnya tak cuti hari ni. So temankan opismate ke Paradigm Mall. Dengarnya Brands Outlet buat Super Savings meletop!

Tak pernah ke Paradigm Mall ni so ikut je la kan.


Sampai je terus menonong ke Brands Outlet. Pergghh. Memang sales giler-giler. Ada beberapa barang tu dah la harga memang dah murah. Pastu beli 1 dapat lagi 1 percuma.

Memang rambang mata tapi me ni jenis tak suka nak pilih barang sambil bersesak-sesak. Jadinya memang tak beli apapun la.

5 minit je me pusing dalam tu. Tengok fitting room pun beratur nak masuk. Kaunter pembayaran? Takyah cakap la. Huhu.

Tapi me rasa berbaloi la korang nak memborong baju time ni. Tapi pastikan jangan membazir tau. Hehe.

Beli ikut keperluan. :)

Tuesday, September 22, 2015

COSMODERM Penaja Utama Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari

12:30 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

COSMODERM adalah penaja utama Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari 2015. Sebagai penaja utama, pihak Cosmoderm telah mengadakan satu pertandingan iaitu ‘Pertandingan Foto Paling Kreatif Bersama Produk Cosmoderm’.

Pertandingan bermula seawal para blogger menerima goodies bag Cosmoderm ketika mendaftar masuk sehinggalah jam 8.00 PM pada malam penutup.

Jom tengok beberapa aksi selfie peserta bersama produk. Macam-macam gaya uolsss. Hehe.

Versi basah dan Versi kering. Hehehehe. 

Dan akhirnya pihak Cosmoderm telah memilih mereka ini sebagai pemenang. 



Tahniah Abg Huszaini dan Razi!! Gambar korang memang terbaik. Terutama Abg Huszaini. Hahahaha. Comel je kan mata-mata tu.

Sabun Cosmoderm juga adalah penyelamat me dan keluarga ketika Hari keluarga di Hulu Langat tu. Alhamdulillah. Sekarang ni me memang gunakan produk Cosmoderm kat rumah. Memang terbaik. 


Terima kasih COSMODERM. 

Untuk maklumat lanjut tentang produk Cosmoderm, boleh layari laman web http://www.cosmoderm.com.my/ 

Monday, September 21, 2015

Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari

10:23 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Beberapa hari sudah berlalu namun kemeriahan Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari tu masih terasa. Masih teringat-ingat. Masih terbayang-bayang. 
Sepatutnya kami sekeluarga bertolak ke Hulu Langat pada petang hari Jumaat 11 September 2015 tapi kereta pula buat hal bila dah sampai Shah Alam. Memang nangis je malam tu. Huhu. En.abg kata dia cuba betulkan apa yang tak ok malam tu. InsyaALLAH esok pagi boleh pegi. 
Alhamdulillah. Akhirnya dalam jam 10 pagi macam tu sampai juga kami ke ke destinasi. Masa sampai tu semua tengah excited ber'flying fox'. Frust! Sebab tak boleh join. Kenapa? Nanti baby cicir katanyaaaa. Hahaha. 
Sebahagian keluarga besar Kelab Blogger Ben Ashaari.
Antara aktiviti yang sempat ahli keluarga KBBA buat di sana adalah,

Hari Pertama
  • Pertandingan Karaoke
Hari Kedua

  • Senaman Poco-Poco
  • Flying Fox
  • Sukan Rakyat (Darat dan Air)
  • BBQ
  • Pertunjukan Api
Hari Ketiga
  • Zumba
  • Jungle Trekking
KBBA mengikut rumah sukan! Rumah sukan me? Rumah hijau dengan tagline "MAK KO IJO!!" Hahaha. 


Tak boleh join sangat time sukan ni so me minta en.abg wakilkan me dalam sukan. Hehehe. Mampu bagi jeritan sokongan saja. Seriusly happening sangat masa ni. Terutama masa sukan air. Hahahaha. Macam-macam ragam.

Bila tengok balik gambar-gambar ni semua RINDU yang amat pada keluarga KBBA. Walaupun me tak banyak bercakap masa tu sebab asyik kejar Aisya dan Aeera tapi me sangat happy masa tu. 
Kalau nak tengok lebih banyak gambar semasa hari kejadian boleh tengok di Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari.
Hadiah cabutan bertuah yang me dapat pada malam penutup. Alhamdulillah. Terima kasih penaja!
Terima kasih kepada COSMODERM yang merupakan penaja utama Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari 2015. Terima kasih juga buat semua penaja hadiah, baju dan juga photographer yang merakam segala kenangan manis sepanjang hari keluarga berlangsung. 

Panjang umur moga berjumpa lagi kita tahun depan. InsyaALLAH.

"Bukan Sekadar Blogger, We Unite Together."


Follow me @munirah_izzan