Tuesday, July 7, 2015

Waktu Sesuai Untuk Scan Jantina Bayi

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bila tengah mengandung ni selalunya kita memang teruja nak scan jantina baby kan. Me pun sama macam tu juga. Hehe. Awal lagi memang rasa nak scan je. Masa mengandungkan anak pertama lagi la overdose terujanya. Yang kedua pun sama. Sekarang ni je slow sikit. Sedang tahan hati sebenarnya. Haha.

Tapi, bila sebaik-baiknya kita scan jantina baby ni?

sumber : google image

Menurut Dr.Zubaidi masa paling sesuai untuk 'mengintai' jantina baby dalam kandungan adalah pada usia kandungan 20 minggu dan keatas. Ini kerana pada ketika itu cecair ketuban dah banyak. Dan pada usia 20 minggu ni juga, perbezaan antara lelaki dan perempuan lebih mudah dilihat.

Jantina bayi akan lebih mudah dikesan kalau kedudukan tapak kaki bayi tidak berada di tengah kelengkangnya. 

Untuk lebih tepat,, pastikan scan dilakukan oleh doktor yang terlatih dan menggunakan mesin ultrasound yang terbaik. :)

Kali ni me macam taknak scan jantina bayi. Nak tunggu je. Heeee. Walaupun hati ni rasa macam nak sangat tau. 



14 comments:

  1. ENTRY YANG BAIK :) ALL THE BEST ^_^

    ReplyDelete
  2. Cx da scan aritu mggu ke 27 tp baby malu plak nak tnjk. Hehheh

    ReplyDelete
  3. sy pn nak scan tp bkn sb nk thu jantina tp lbh kepada details scan....tp msh blm ad rezeki nak buat huhu

    ReplyDelete
  4. Takyah scan...baru la suprise...heheheh...sy dulu anak 1st mmg tknk tau jantina...anak 2nd scan tp tk nmpk..

    ReplyDelete
  5. ikutkan hati xnak scan..tp nak tahu jantina anak sbb berharap baby girl yg ini..hahahha

    ReplyDelete
  6. wah wah wahh suprisee.. moon rasa laki ke pempuan? salu ibu ada detiknya sendirii dalam hatiii heheee

    ReplyDelete
  7. Kalau sy pun mesti 5 bulan keatas nak check jantina baby... kalau nak check mesti petang2 sebab time tu die aktif dan doc senang nak scan jantina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ptg ea.. hehe.. sbb sy slalu pegi tengahari.. pasni pegi ptg ar..

      Delete
  8. teringin sangat nak di kurniakan anak :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH akan ada rezeki sis.. sabar ea..

      Delete

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in