Saturday, August 29, 2015

Estofa Glow : Kesan Seawal 3 Minit!

9:48 PM 7 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Macamana Sabtu anda? Me? Macam biasa. Habiskan masa bermain dan belajar dengan anak-anak. Alhamdulillah. Peluang terbaik selepas 5 hari bekerja.


Sebenarnya nak bercerita tentang 1 produk penjagaan kulit yang semakin dikenali iaitu Estofa Glow. Estofa Glow ni selamat untuk digunakan oleh semua peringkat umur tak kira lelaki atau perempuan.


Bahan utama Estofa Glow ni adalah coklat. If kita tengah pakai tu dan tiba-tiba termakan, jangan risau. Takde apa-apa kesan sampingan kerana produk ni selamat untuk dimakan dan tidak mengandungi bahan kimia. Boleh buat sapu roti lagi. Hehe. Sedap.

Tak percaya? Bolehlah cuba dulu.

Estofa Glow ni sesuai juga digunakan oleh ibu mengandung macam me. Yelah kan. Bila tengah mengandung ni macam-macam yang kita risaukan. Terutama kesan produk pada kandungan. Tapi Estofa Glow dijamin selamat. Yelah. Produk pun food based kan. Heeeee.


Guna secara konsisten selama 7 hari untuk mendapatkan kulit yang cerah dan berseri.

Cara nak pakai senang je. Sapu pada muka dan biarkan selama 3 minit. Alaaaa.. macam pakai mask gitu. Selepas tu anda boleh lihat kesannya pada kulit anda.

Macamana nak dapatkan Estofa Glow ni?

Anda boleh layari
facebook Estofa Glow Official
Atau whatsapp 019-294 4799

Beli Estofa Glow dan anda berpeluang mendapat sample Estofa Wash. Hanya untuk 5000 pembelian pertama sahaja.

Berita baik!! Pengguna Estofa Glow berpeluang untuk menyertai percutian ke Krabi, Bali, Bangkok atau China.
Apa tunggu lagi. Dapatkan Estofa Glow anda sekarang!

Friday, August 28, 2015

Kelab Blogger Ben Ashaari Meriahkan Sambutan Harijadi Giant Panda

12:11 PM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

23 Ogos 2015 lepas, me berpeluang untuk bersama-sama dengan keluarga besar KBBA (Kelab Blogger Ben Ashaari) ke zoo untuk program KBBA Blogger Day Out. Alhamdulillah. Syukur kerana di berikan peluang ini. 


Bila dioffer memang me tak lepaskan peluang. Boleh bawa anak-anak belajar mengenal binatang yang ada kat zoo ni. Selama ni tengok kat buku je kan. 


Excited betul Aisya dan Aeera masa ni. Tak sabar-sabar nak masuk. 

Selepas sesi pendaftaran, masing-masing dapat tag nama dan tiket. Ahli KBBA dibahagikan kepada dua group iaitu Tiger & Hornbill. Blogger pulak dapat tag nama Panda. Tapi masih jalan bersama keluarga masing-masing. Kalau betul kena jalan lain-lain pitam kot en.abg jaga Aisya dan Aeera. Hahaha.

Butterfly Garden


Banyaknya rama-rama. Memula masuk tu tak nampak sangat tapi bila dah sampai ke dalam sikit, Subhanallah. Cantiknya ciptaan ALLAH. 

Mulut Aisya tak habis-habis sebut ayat "Wahhh... cantiknya.." Hehe.

Ada few rama-rama ni yang berani. Bila kita datang dekat pun dia tak terbang. Mungkin dah terbiasa dengan kehadiran orang ramai kot. 

Lepas keluar dari butterfly garden tu, nampak pulak pelbagai spesies monyet. Ada yang pemalu. Ada yang tak malu. Ada yang bising. Hehehe.


Slow motion je dia ambil roti ni kat lantai pastu makan sambil pandang kitorang yang lalu depan rumah dia. Heeeeeeee.


Salah satu spesies hornbill yang ada kat zoo ni. Dia pun jenis selamba je. Tak takut ngan orang yang lalu-lalang depan dia. 

Tunku Abdul Rahman Aquarium


Sejuk dan nyaman. Hahahaha. Rumah ikan ni best. Aisya peminat ikan gak. Aeera pun terjerit-jerit tengok ikan besar-besar. 

Memula tengok ikan yang spesies kecil-kecil Aisya diam je. Bila jumpa ikan besar tau apa dia kata? "Haaaaa.. ini barulah ikan.." Hahahaha. 

Zoo Negara Amphitheater



Selepas tu kami dihiburkan oleh Ringgo dan Koko si burung kakak tua, Dombi dan Dombu si anjing laut dan banyak lagi binatang lain seperti burung helang, ular dan binturong. Tabik spring pada semua trainer sebab mampu melatih dan handle binatang-binatang tu semua.

Muzium Lebah

En.abg kata ni lebah kelulut. Maaflah. Me ni bab lebah agak tak tau sikit. 

Kami jugak diberikan honey stick. Sedap! Tak puas rasa dapat satu. Hahaha. Nampak tak ketamakan di situ.

Savannah Walk   

Ni antara binatang-binatang yang ada kat Savannah Walk.


Banyak binatang. Gigih cari gajah tau. Jumpa tapi gambar tak jelas. Haaaaaaaa. Frust Aisya takde gambar gajah.

Giant Panda Convention Centre


Last sekali kita jumpa Fu Wa pulak. Sedih je kan tengok dia. Mesti rindu anak ngan wife dia. Rasa nak peluk je sabarkan hati dia. Apapun, Happy Birthday Fu Wa!!

Alhamdulillah. Sepanjang hampir sehari kat zoo dapat banyak pengetahuan tentang binatang. Dan ada beberapa binatang yang me tak tau pun kewujudannya.

Anak-anak pun sambil enjoy sambil belajar mengenal binatang. :) Banyak ilmu yang kita dapat.

Terima kasih buat Zoo Negara, Food Panda, Wild Life, Curve, Bernama, Kosmo dan Cosmoderm kerana sama-sama menjayakan KBBA Blogger Day Out kali ini.

Tuesday, August 25, 2015

Ensogo – Save, Smile & Share!

12:06 PM 12 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Online shopping? Yes! I love it very much. Sometimes the crazy deals offer make me more excited to shop online. As a hardcore online shopper of course I have a list of favorite online site.

All this started when I found this one amazing online site which allowed me to save more with just few clicks from my comfortable couch.


Let me introduce you to Ensogo! I bet you’ll enjoy what you read after this. J


Established in Thailand since 2009 as one of the famous online site, Ensogo is the right place where you can enjoy discounted daily deals on retail products, hotels, treatments, activities and other services. Not only in Thailand, Ensogo also expanded its operations to other countries such as Indonesia and Philippines! This is the right destination where you can get any items with cheaper prices and off course the items will be sending directly to your home.

Ps: Ensogo offers global shipping too!



And what is more interesting than crazy deals? Off course the additional promos and cashback where you can get by doing your online transactions through Shopback Malaysia.

WOW! WOW and WOW!!

Sounds great right?

Simple thing you have to do is register as a member on Shopback Malaysia and search for Ensogo icon to begin your online transaction.



As stated on the icon, the percentage will be shown as the amount of cashback you are going to earn if you buy any items from Ensogo via Shopback MY. Ensogo is one of the registered affiliated partners of Shopback Malaysia and featured on the merchant’s page.

Grab this chance to enjoy double deals and click here to see more promo from Ensogo


Thursday, August 20, 2015

Kebaikan Buah Manggis Untuk Ibu Mengandung

3:17 PM 9 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Sekarang dah tiba musim buah. Banyak je buah-buah yang dijual di tepi jalan. Tapi buah yang paling menarik minat me adalah buah manggis. Nyumm. Nyumm.

Setiap kali mengandung mesti me akan cari buah ni. Sedap sangat. 


Buah ni banyak kebaikannya untuk ibu-ibu yang sedang mengandung kerana buah manggis mengandungi Asid Folic yang tinggi, Vitamin C, B1, B2, Zat Besi, Niasin, Protein, Serat Fiber dan Kalsium. 

Kandungan khasiat dalam buah ini boleh memberikan kesihatan yang optimum kepada ibu-ibu mengandung.

 Antara manfaat buah manggis :-
  1. Mencegah kecacatan bayi dan kelahiran pra-matang
  2. Membentuk tulang rawan dan sistem tulang pada janin
  3. Membentuk sistem kekebalan tubuh
  4. Mengatasi sembelit ketika mengandung
  5. Mencegah pre eclampsia (tekanan darah tinggi)
  6. Menurunkan kolestrol
  7. Menaikkan metabolisme dalam badan
  8. Mengatasi lelah untuk ibu mengandung
  9. Menghindari sel kulit mati pada ibu mengandung selepas bersalin
sumber : http://momsandbabysoul.com/khasiat-manggis-untuk-ibu-hamil/


Haaaaa. Bagi ibu yang sedang mengandung tu boleh la makan buah manggis ni. Makan tau. Bukan melantak. Hehehe. 




Salah Melukakan Hati Sahabat

9:00 AM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Salam Khamis buat semua.

Pagi ni satu kesilapan besar telah me buat. Menyesal? Yes! Sangat-sangat menyesal. Dia antara sahabat maya yang paling baik. 

sumber : google image
Terlajak perahu boleh diundur, terlajak gurau buruk padahnya. 

Tak boleh ditarik dah kata-kata gurauan tu. Nak nangis je rasa sekarang ni. 

Wednesday, August 19, 2015

Semarakkan Semangat Sukan Dengan KAPPA

3:52 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bagi para penggemar sukan, Kappa bukanlah sebuah jenama yang asing. Malah, jenama antarabangsa yang telah ditubuhkan sejak tahun 1967 ini sering menjadi pakaian rasmi bagi pasukan-pasukan bertaraf dunia. Setelah hampir 50 tahun bertahan dalam industri sukan dunia, jenama Kappa semakin digemari ramai lebih-lebih lagi penggemar sukan di Malaysia



Seperti jenama-jenama sukan yang lain, Kappa sentiasa komited dalam menghasilkan koleksi pakaian sukan yang berkualiti dan menepati citarasa para pembeli. Ini kerana, pakaian sukan yang baik bukan sahaja memberikan keselesaan yang berpanjangan, malah membantu untuk melancarkan lagi pergerakkan si pemakai. Ini merupakan kualiti yang terdapat pada koleksi pakaian sukan Kappa.


Masa zaman sekolah menengah me dulu pun ramai kawan-kawan yang suka menggunakan baju sukan jenama Kappa termasuklah me. Kenapa? Sebabnya harga yang ditawarkan amatlah berpatutan dan mampu milik berbanding pakaian sukan jenama lain sedangkan kualiti pakaian adalah setara.

Haaa. Jangan tak tau yang jenama ni memang dah lama bertapak di hati rakyat Malaysia.


Bukan itu sahaja, koleksi pakaian sukan Kappa seperti t-shirt, polo t-shirt, jersey, singlet dan lain-lain ini turut direka dengan rekaan yang trendi dan boleh juga anda gayakan untuk melakukan aktiviti lain selain daripada bersukan. Ini membuatkan koleksi pakaian Kappa adalah koleksi pakaian yang versatile!


Tak percaya? Jika kita masuk ke mana-mana shopping kompleks ramai lelaki yang lebih suka bergaya santai dengan seluar jeans di padankan bersama baju sukan. Lebih selesa kata mereka.

Untuk koleksi pakaian sukan Kappa yang berkualiti dan berpatutan ini, kini anda boleh miliki kesemuanya secara online di laman web ZALORA Malaysia. ZALORA menyediakan perkhidmatan penghantaran secara percuma terus ke rumah anda serta pemulangan percuma juga secara percuma selama 30 hari selepas tarikh pembelian. 

Tips Suami Isteri : Solat Taubat

12:10 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Muhasabah diri bagi mereka yang sudah berkahwin dan peringatan buat mereka yang bakal berkahwin.

Sumber : facebook
Ini tips yang sangat baik untuk diamalkan. Tak perlu menuding jari pada satu pihak sahaja. Tengok semula diri kita. Nilai semula salah kita sebelum-sebelum ni. 

Moga me mampu jadi isteri yang lebih baik selepas amalkan tips ni. InsyaALLAH. Amin. 




Monday, August 17, 2015

Bekakai Bah Mencari

10:11 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Dah dua tahun hidup di bumi Semenanjung. Alhamdulillah. Hidup masih macam biasa tapi dikelilingi oleh suami dan anak-anak ia jadi luar biasa.

Mestilah rindukan Sabah. Rindu nak speaking pelat dan bahasa Sabah. Hehe.

Kalau me cakap pelat Sabah confirm ada yang tak faham. Tapi pastu mesti ada yang tegur, takde bunyi pun. Haha.

Next time jawab simple mcm dalam gambar ni ke kot kan.



Friday, August 14, 2015

Cara Yang Betul Bersihkan Telur Ayam

10:23 AM 12 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Cara Yang Betul Bersihkan Telur Ayam | Pepagi ni jom cerita pasal telur. Hehehe. Korang amalkan tak basuh telur sebelum masak? Me memang biasakan dari dulu. Tapi biasanya me akan basuh sebelum masak bukan sebelum masuk peti.

Macamana pula cara yang betul nak bersihkan telur ni?

Me just basuh di bawah air paip yang mengalir. Biasanya memang buat macam tu.

Tapi semalam bila cerita dengan sorang pegawai ni, dia kata cara basuh macam tu tak betul. Sebabnya kulit telur ni nipis dan bila kita basuh macam tu kemungkinan kotoran tu akan meresap ke dalam telur. Eh,, betulkan ayat ni? Haha. Pening jap.

sumber : google image
Cara paling baik untuk basuh telur adalah dengan menggunakan kain basah. Basahkan kain dan lap telur hingga hilang kesan kotoran dan najis ayam. 

Actually me sendiri tak pernah tau pasal benda ni. Jadinya bila pegawai tu kongsikan perkara tu semalam me macam 'owhhhhhh..' hahaha. 


Tuesday, August 11, 2015

"Ko Memang Tak Tau Masak Ke?"

4:37 PM 5 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

"Ko Memang Tak Tau Masak Ke?" | Sebelum ni pernah me kongsikan beberapa entri en.abg masak untuk me kan? Antaranya


Dan kawan-kawan yang kenal dengan en.abg juga tau yang en.abg ni memang suka memasak. Dia juga suka mencuba resepi-resepi baru. Tukang rasa aka tukang makan? Mestilah me kan. Hahaha.

Tapi walaupun en.abg selalu masuk dapur bukan bermaksud me ni LANGSUNG TAK TAHU MASAK. Lauk senang-senang macam kari ayam, ayam kicap, sup daging, sayur tumis, sambal sardin, sambal ayam, ayam masak merah, ayam masak madu tu tau lah jugak. Cuma tak yakin bila nak hidangkan pada tetamu yang ramai. En.abg lainlah. Dia dah pernah masak lauk untuk kenduri. Haaaaaaaa.

Rasanya takde kot perempuan yang langsung tak tau masak kan. Mustahil la. Goreng ayam, telur dadar tu kira masaklah juga tu kan walaupun simple. 

Soalan macam tu tak sesuai rasanya ditujukan oleh perempuan kepada perempuan lain lebih lagi bila keduanya dah pun bergelar isteri. Pada me lah. Taktau pandangan orang lain kan.

Kalau langsung taktau masak macamana agaknya hidup me beberapa tahun duduk menyewa sebelum kahwin dulu ea? Pastu PJJ pula dengan en.abg selama dua tahun. Mau kebulur kot. Duit nak makan luar taklah banyak sangat pun masa tu.

Me pun banyak belajar masak dari en.abg. Haruslah kan. Tekak me dan tekak en.abg ni tak sama. Dia tekak semenanjung. Tekak me ni masih tekak Sabahan walaupun dah dua tahun duduk sini. Hehe. Kadang cara me masak tu tak sama dengan cara en.abg. Sebab tu dia agak susah nak sesuaikan selera dia dengan masakan me. Cuma ada lah juga few masakan me yang jadi favorite dia. Terasa hati? Tidak pernah sama sekali. Segan tu selalu. Hehehe.

Kenalah belajar kan. Try and error. Kalau tak sedap kena cuba dan cuba lagi. Jangan berhenti separuh jalan. 

Apapun, me tak pernah langsung nak mengaku apa yang en.abg masak tu hasil air tangan me. Tak baik tau. Suami penat-penat masak si isteri pulak senang-senang kata tu dia yang masak. 

sumber : google image
Pernah tak ada orang keluarkan kata-kata sinis macam tu kat korang? Kononnya dia lah isteri paling pandai masakkan. Me dah biasa. Tapi kadang panas hati jugak even en.abg dah backup. Hahaha. Teeeeet!

Hati perempuan kan. 




Monday, August 10, 2015

Nekad Untuk Fully Breastfeed

3:08 PM 8 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Kandungan bakal mencecah usia 20w minggu ni. Pergerakan baby pun dah rasa. Aktif sangat terutama waktu petang dan malam. Heeeeee.

Sekarang ni banyak isu tentang penyusuan susu ibu kan? Terutama baru-baru ni kes DNA lembu tu. Hurmmmmm. Benda-benda macam ni bagi me sangat sensitif bagi kaum ibu. Isu macam ni boleh menimbulkan perbalahan sesama sendiri. 

Susah bagi me nak komen tentang semua tu sebab me sendiri pun mengalami masalah ketika meyusukan Aisya dan Aeera. Terasa hati juga bila ustazah tu cakap macam tu kan. 

Setiap kali mengandung, memang dah awal-awal set dalam kepala ni nak fully breastfeed anak-anak selagi mampu. Tapi jika ALLAH takdirkan setakat itu sahaja rezeki susu ibu untuk anak me maka me terpaksa redha. 

Mengandung kali ni pun memang dah set dalam kepala nak bf baby. Exclusive feeding hingga umur 2 tahun. InsyaALLAH. Moga dipermudahkan niat me. 

Sekarang ni pun tengah survey breast pump yang berbaloi demi usaha me untuk baby ni. Sebabnya me ni ibu yang bekerja. Jadinya memang perlukan breast pump untuk kegunaan di pejabat. Sebelum ni ada je tapi nak tukar pada yang lebih baik. 

Terlalu awal ke? Rasanya dah boleh mula merancang kot kan.

Siapa yang ada buat review untuk breast pump, bolehlah share link kat kotak komen ea. Nanti me terjah satu-satu. 

Atau,,

Ada yang nak letgo breast pump murah-murah tak? Heeeee. Musim GST ni semua nak murah je kannnn. 

InsyaALLAH me aka cuba untuk belajar lebih lagi tentang ilmu penyusuan susu ibu  ni. Dengan ilmu yang ada sekarang ni mungkin belum cukup lagi untuk me. 


Selamat Bertunang

9:24 AM 5 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pada 8 Ogos 2015 telah berlangsung majlis pertunangan antara adik lelaki me, Safwan Mohd Izzan dan pasangannya Norizan Bt. Simali. Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Sedih gak sebab takde bersama dengan keluarga masa tu.


Dan majlisnya pula insyaALLAH pada bulan November 2015. Double sedih sebab masa tu pun me mungkin tak dapat bersama meraikan majlis. Huhu. 

Kenapa? Sebab dah sarat masa tu. Tak mungkin lepas naik flight lagi. Huwaaaaaaaaa. Seyes sedih. 

Sebenarnya me sendiri tak kenal dengan bakal adik ipar ni. Tak pernah jumpa pun. Heeeee. Tapi insyaALLAH me percaya dengan pilihan adik. Jumpa tahun depan ye adik ipar. Hehehe.

Pertama kali mak sarung cincin. Mesti nervous kan. Menantu perempuan pertama dalam keluarga. Makin meriah lah pas ni.


Wednesday, August 5, 2015

Jadikan Aku Orang Yang Bersabar

2:43 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Sumber : google image

Dalam beberapa perkara, me hampir putus asa. Ada mereka, mereka dan mereka yang tak faham dengan situasi yang me hadapi. 


Apapun,, sedang belajar untuk jadi lebih sabar dan tenang. Moga ketenangan itu hadir. 

Follow me @munirah_izzan