Friday, August 28, 2015

Kelab Blogger Ben Ashaari Meriahkan Sambutan Harijadi Giant Panda

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

23 Ogos 2015 lepas, me berpeluang untuk bersama-sama dengan keluarga besar KBBA (Kelab Blogger Ben Ashaari) ke zoo untuk program KBBA Blogger Day Out. Alhamdulillah. Syukur kerana di berikan peluang ini. 


Bila dioffer memang me tak lepaskan peluang. Boleh bawa anak-anak belajar mengenal binatang yang ada kat zoo ni. Selama ni tengok kat buku je kan. 


Excited betul Aisya dan Aeera masa ni. Tak sabar-sabar nak masuk. 

Selepas sesi pendaftaran, masing-masing dapat tag nama dan tiket. Ahli KBBA dibahagikan kepada dua group iaitu Tiger & Hornbill. Blogger pulak dapat tag nama Panda. Tapi masih jalan bersama keluarga masing-masing. Kalau betul kena jalan lain-lain pitam kot en.abg jaga Aisya dan Aeera. Hahaha.

Butterfly Garden


Banyaknya rama-rama. Memula masuk tu tak nampak sangat tapi bila dah sampai ke dalam sikit, Subhanallah. Cantiknya ciptaan ALLAH. 

Mulut Aisya tak habis-habis sebut ayat "Wahhh... cantiknya.." Hehe.

Ada few rama-rama ni yang berani. Bila kita datang dekat pun dia tak terbang. Mungkin dah terbiasa dengan kehadiran orang ramai kot. 

Lepas keluar dari butterfly garden tu, nampak pulak pelbagai spesies monyet. Ada yang pemalu. Ada yang tak malu. Ada yang bising. Hehehe.


Slow motion je dia ambil roti ni kat lantai pastu makan sambil pandang kitorang yang lalu depan rumah dia. Heeeeeeee.


Salah satu spesies hornbill yang ada kat zoo ni. Dia pun jenis selamba je. Tak takut ngan orang yang lalu-lalang depan dia. 

Tunku Abdul Rahman Aquarium


Sejuk dan nyaman. Hahahaha. Rumah ikan ni best. Aisya peminat ikan gak. Aeera pun terjerit-jerit tengok ikan besar-besar. 

Memula tengok ikan yang spesies kecil-kecil Aisya diam je. Bila jumpa ikan besar tau apa dia kata? "Haaaaa.. ini barulah ikan.." Hahahaha. 

Zoo Negara Amphitheater


video

Selepas tu kami dihiburkan oleh Ringgo dan Koko si burung kakak tua, Dombi dan Dombu si anjing laut dan banyak lagi binatang lain seperti burung helang, ular dan binturong. Tabik spring pada semua trainer sebab mampu melatih dan handle binatang-binatang tu semua.

Muzium Lebah

En.abg kata ni lebah kelulut. Maaflah. Me ni bab lebah agak tak tau sikit. 

Kami jugak diberikan honey stick. Sedap! Tak puas rasa dapat satu. Hahaha. Nampak tak ketamakan di situ.

Savannah Walk   

Ni antara binatang-binatang yang ada kat Savannah Walk.


Banyak binatang. Gigih cari gajah tau. Jumpa tapi gambar tak jelas. Haaaaaaaa. Frust Aisya takde gambar gajah.

Giant Panda Convention Centre


Last sekali kita jumpa Fu Wa pulak. Sedih je kan tengok dia. Mesti rindu anak ngan wife dia. Rasa nak peluk je sabarkan hati dia. Apapun, Happy Birthday Fu Wa!!

Alhamdulillah. Sepanjang hampir sehari kat zoo dapat banyak pengetahuan tentang binatang. Dan ada beberapa binatang yang me tak tau pun kewujudannya.

Anak-anak pun sambil enjoy sambil belajar mengenal binatang. :) Banyak ilmu yang kita dapat.

Terima kasih buat Zoo Negara, Food Panda, Wild Life, Curve, Bernama, Kosmo dan Cosmoderm kerana sama-sama menjayakan KBBA Blogger Day Out kali ini.

3 comments:

  1. Wah..BESTnya jadi Ahli KBBA...

    Along follow sini.. follow Along semula di :

    http://www.rahimaim.com/

    ReplyDelete
  2. Suka tengok anak moon, mcm anak orang putih heheh

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan