Thursday, October 15, 2015

Mulakan Trimester Ketiga Dengan EPHYRA

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Trimester ketiga sudah. Haaaa. 

Bermula sudah trimester yang bakal menguji tahap ketahanan badan ketika mengandung ni. Untuk pengetahuan, sekarang ni me still menjadi pembonceng motorsikal yang setia kepada en.abg. Perjalanan pergi balik dari Kapar ke UiTM dengan motor memang agak mencabar bagi me terutama bila dah masuk trimester ketiga ni. 

Sakit pinggang? Sakit belakang? Jangan cakaplah. Memang agak menduga kesabaran jugak. Heeeeee. Nak  buat macamana kan. Rakyat marhaen yang bergaji kecil dan cukup makan macam kami ni tak mampulah nak hari-hari bawa kereta ke tempat kerja. Lagi-lagi tol pun dah naik. 

So, sejak bermula trimester ketiga ni, me mula amalkan minum Ephyra sebagai supplement dan sumber tenaga tambahan. Memang banyak kebaikan Ephyra ni. Cumanya Ephyra tak sesuai diambil ketika awal kehamilan. Kandungan 5 bulan ke atas bolehlah mula consume Ephyra. 


Kenapa terdetik nak consume Ephyra masa mengandung? Sebabnya me dah rasa sendiri kesan Ephyra ketika mengandungkan Angah dulu.

Antara kebaikan Ephyra untuk ibu mengandung :-
  • Membekalkan protein untuk membina sel, tisu, enzim dan otot ibu dan bayi dalam kandungan
  • Membantu penyerapan zat dan nutrien dari makanan
  • Mengurangkan risiko janin menjadi cacat
  • Membantu penghasilan susu badan
  • Membekalkan zat besi untuk penghasilan darah yang cukup. Elakkan pitam dan anemia (kekurangan sel darah merah)
  • Wajah tidak kelihatan pucat
  • Membantu mengawal tekanan
  • Mengelakkan pigmentasi pada kulit
  • Membantu kelembapan kulit
  • Membantu pembebasan tenaga dari makanan
  • Penting untuk pembentukan darah dan hormon
  • Mengelakkan kekejangan otot dan sakit badan
  • Mengelakkan sembelit. Senang membuang dan lawas
  • Membantu mengawal stress pada ibu
  • Membantu mengawal berat badan semasa mengandung

Haaaaaa. Banyak kebaikan Ephyra ni kan. Pasal tu juga lah me tak ragu-ragu nak ambil Ephyra ni. Bukan untuk me je tapi untuk adik baby juga. Heeeeee.

Baru seminggu mula consume. Sebarang perubahan nanti me akan kongsikan lagi dengan semua ea. Tapi memang terasa lah perubahan tu.

1 comment:

  1. macam menarik je. rasa nak try jugak sebab baru masuk 3rd trimester

    ReplyDelete

Follow me @munirah_izzan