Thursday, December 29, 2016

Tukar Kad Debit CIMB Melalui CIMBClicks

1:48 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Tukar Kad Debit CIMB Melalui CIMBClicks | Bulan Disember 2016 antara bulan paling sibuk kat semua bank. Semua pasal nak tukar kad debit. Haaaa. Me pun sebenarnya dah dapat mesej dari CIMB awal bulan Disember hari tu tapi takde masa nak keluar ke bank. Huhu.

Kad debit BIMB alhamdulillah me dah selamat tukar. Tukar kat BIMB UiTM S.Alam. Tu pun memang beratur sekali dengan pelajar-pelajar yang ramai tu. tapi taklah seramai yang beratur menjelang hujung tahun ni. 

Pernah datang CIMB Kapar awal pagi last 2 week tapi baru jam 9 pagi memang dah beratur sampai ke luar. Perghh. Tunggu 5 minit je pastu terus blah. Tak sanggup wei tunggu. Dah la tak sarapan lagi. Masa blah tu pun siap dalam hati pasrah kalau kena denda lewat tahun depan. Hahaha.

Tapi semalam, masa me tengah online CIMBClicks, saja lah konon nak cek balance yang ciput tu. Masa logout dapat popup ni,,

Foto Munirah Izzan.

Ko rasa? Haha.. Maka bergembiralah me ni apply online je. Takyah nak susah payah beratur kat kaunter. Just isi alamat penghantaran kad je pastu selesai. Katanya kena tunggu sebulan untuk penghantaran kad tu. Tak kisah lah kan. Yang penting tak perlu bersesak dan buang masa menunggu berjam-jam.

Sebelum ni ada yang kata tak boleh replace thru CIMBClicks. Ada gak dengar yang hanya yang selected je boleh apply online tapi bila dapat mesej ni maka anggapan me pihak CIMB dah buat pembaharuan tapi rupanya tak semua orang dapat. Tak tau la macamana pihak CIMB tu pilih. Huhu.

So, yang ada CIMBClicks tu dan tak tukar lagi kad debit,, boleh cuba cek korang punya akaun lak. 

Friday, December 16, 2016

Running Man Bakal Berakhir Pada Februari 2017

7:56 PM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Episod Terakhir Running Man Februari 2017? | Bagi peminat tegar reality show Korea Running Man, berita ini adalah sesuatu yang amat tidak dijangka. Setelah berita kontroversi mengenai Kim Jong Kook dan Song Ji Hyo yang kononnya tidak akan lagi bersama Running Man pada musim kedua, kini timbul lagi berita lain yang lebih menyedihkan.

Me sendiri adalah peminat setia Running Man. Semua episod Running Man dari 7 tahun lepas ada dalam simpanan me. Satu-satunya reality show Korea yang me tak pernah miss setakat ni. Huhu.

Kecewa? Sangat.. sangat..

Running Man bakal berakhir pada Februari 2017!!

Sejauh mana kebenarannya?

SBS has officially announced that one of their most popular shows ever, Running Man, will shut down permanently in February 2017.

Earlier today, Koreaboo broke news that the current cast members of Running Man had met secretly to discuss leaving the show together. This meeting happened due to Song Ji Hyo and Kim Jong Kook being kicked off the show without much notice.

Rumors began to immediately emerge that Running Man would shutdown due to this. Some media reported that, “On December 15th after a marathon of meetings, SBS has decided to end the show with the last episode set to air on the first week of January.”

However, one rep from SBS immediately refuted this revealing, “I haven’t heard of anything to do with shutting Running Man down. We are checking to see if any of this is true at the moment.”

Now, SBS has confirmed that Running Man will indeed shut down and no longer air starting February 2017. Season 2 has been officially cancelled as well.

The statement reads as below:

“Running Man members and producers gathered together in Seoul today for an emergency meeting and overcame their misunderstandings and miscommunications.
After deep and lengthy discussion both sides decided to end the show at the end of February 2017.

However, they decided that they did not want to end the show on such a sad note so therefore decided to have all 6 members, Yoo Jae Suk, Ji Suk Jin, Haha, Lee Kwang Soo, Song Ji Hyo and Kim Jong Kook.”

— SBS Running Man

Kim Jong Kook and Song Ji Hyo also revealed new statements that they would be re-joining Running Man until the end of the show.

“To show the strength of friendship that was built over 7 years and thinking of the fans who supported Running Man for such a long time I think we have to show them the best finale possible.”

— Kim Jong Kook & Song Ji Hyo


Thursday, December 15, 2016

Wednesday, December 14, 2016

Tuesday, December 13, 2016

Gaji?

4:00 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Nak bercerita pasal gaji memang takkan habis. Siap boleh buat orang jadi gaduh lagi ada. Selalu sangat dengar 'Ko ok lah. Dua-dua kerja. Gaji pokok je dah RMxx belum campur elaun lagi. Combine gaji je kebabooom meletup!'  

Hakikatnya...
Sumber : google image
kredit www.aimisyahirah.com
Dan mereka lupa,,,
Sumber : google image
Takdelah. Malas nak cakap banyak. Apapun, hormatlah sesama kita. Tak usahlah nak bandingkan gaji masing-masing kalau kita tak berada di tempat mereka. Cukuplah kita sama-sama bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi. 

Kalau gaji dia besar dari kita pun, kita tau ke tanggungan dia berapa? Mungkin selepas tolak-tolak semua tu cukup-cukup untuk makan sebulan je. 

Sebab tu ramai yang bekerja keras mengejar kerja lebih masa. Tak semua suka tapi kadang terpaksa demi kelansungan hidup. Korbankan masa bersama keluarga. Huhu. Me pun tak gembira pasal tu tapi nak buat macamana. Ni antara cara nak survive selain dari buat dua kerja. Hurm... 



Friday, December 9, 2016

Susahnya Memilih Produk Skincare

1:11 PM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Umur dah nak masuk 3series ni makin cerewet pulak nak pilih skincare. Sekarang ni memang takde pakai apa-apa skincare pun. Tu yang muka jadi makin kusam. Sedih tengok kulit muka sendiri. Huhu. 

Selalu tengok review rakan blogger. Ada macam-macam produk skincare diorang review. Dah macam cendawan tumbuh selepas hujan dah. Hahaha. Tapi tak tau kenapa risau nak cuba. 😅😅

Sekarang ni pakai pencuci muka Garnier je. Memang takde pakai apa-apa krim pun. Terukkan me? Huhu. 

Memanglah dari gambar tak nampak ketara sangat masalah tu tapi kalau face to face mesti korang pun terkejut. Hahaha. 

Me pernah cek kulit. Katanya jenis kulit me ni berminyak kat dalam tapi kering di luar. Duduk dalam aircond kan. Sebab tu nampak kusam dan tona tak sekata. 😭😭Kalau pakai bedak muka nampak la kulit tu kering. Tak pakai bedak nampak kusam tapi bila pakai pulak bertompok. Aduiii. Dilema betul. 

Masa cek kulit tu memang dia ada suggestkan satu brand tu tapi harganya di luar kemampuan me. Huhu. 

Korang boleh tak suggestkan mana-mana produk skincare yang korang guna? Thank you in advance. 

Thursday, December 8, 2016

Bilik IT PTAR Puncak Alam Semalam Dan Hari Ni

10:23 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Semalam kerja syif malam. Hari ni pun kerja syif malam. Minggu ni hinggalah hujung tahun PTAR UiTM Selangor Kampus Puncak Alam akan di buka sehingga 10.30 malam. Syif biasa buka sampai 9.30 malam je. Sebabnya nak bagi peluang student study lama sikit kat library ni menjelang musim peperiksaan. 

Semalam ada sorang je teman me kat dalam Bilik IT ni.  
Ok. Tak payah cari dalam gambar sebab dia duduk kat sebelah kanan tiang tu. Memang tak nampak. Haha.

Pastu send kat twitter pic ni. Dapat respon dari salah sorang student.


Kita memang limitkan penggunaan 2 jam sehari je untuk setiap pelajar. Sebabnya nak bagi peluang pada pelajar lain yang nak gunakan pc. Sebabnya kat sini kita hanya ada 55 pc sahaja untuk kegunaan semua pelajar. Tapi kiranya student tak ramai dan takde student yang sedang menunggu, kita boleh je tambahkan masa untuk korang. Datang je kat kaunter Bilik IT tu dan bagitau nak tambah masa. No hal lah. Heeeee.

Kalau tengah student ramai memang kita tak topupkan masa. Nak minta maaf siap-siap ni. Jangan marah pulak tau. 😉

Tahun depan insyaAllah kita akan tambah lagi banyak pc untuk korang. 

Malam ni,,,

Alhamdulillah me ada teman. Ramai je yang datang dan gunakan kemudahan Bilik IT hari ni. Thanks korang yang datang. Heeeee. Rasa berbaloi balik kerja jam 11.00 malam kalau macam ni. 

Psssstt.. kat tweet semalam dapat respon staf garang. Siapa agaknya ye? Kalau akak ni memang tak garang. Jangan risau. Hahaha.

Pulau Langkawi, Pulau Pilihan Untuk Percutian Keluarga

4:05 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Lagi beberapa minggu cuti sekolah nak berakhir ni. Me tahu mesti ramai yang masih dalam mood holiday kan? Yelah.. Hujung-hujung tahun ni mesti ramai ibu bapa yang bekerja mencari kesempatan untuk menghabiskan masa dengan keluarga sambil menghabiskan sisa-sisa cuti tahunan yang masih ada tu kan. Termasuklah me. Hehe. Nak cadangan tempat bercuti tak? Ke Pulau Langkawi kitaaaa. Jom!!
sumber : google image
Dalam banyak-banyak pulau yang cantik kat Malaysia ni, me memang teringin sangat nak ke Pulau Langkawi. Kenapa? Kerana Pulau Langkawi ni adalah tempat pelancongan yang cukup terkenal di Malaysia. Bukan setakat pelancong tempatan saja yang suka ke sini, malah pelancong dari luar negara juga turut berkunjung ke sini. 

Sebelum pergi tu wajiblah survey tempat-tempat yang menarik kat Pulau Langkawi ni kan. Antara tempat yang teringin me nak lawat adalah :

Kereta Kabel
Sumber : google image
Rugi lah datang Langkawi kalau tak naik kereta kabel ni. Gondola-gondola di sini lebih menarik dan menggerunkan kalau nak dibandingkan dengan kereta kabel Genting Highland. Terdapat tiga pilihan gondola yang boleh dipilih dan yang paling akan membuatkan korang rasa gayat adalah menaiki gondola yang berlantaikan kaca.

Gayat tak gayat me tetap nak cuba gak. Haha.

Art in Paradise
Sumber : google image
Art in Paradise atau juga lebih sinonim dipanggil muzium seni 3D ataupun 3D Trick Art juga dalam list tempat yang ingin dilawati. Di sini terdapat banyak lukisan yang nampak macam real. Bila tengok gambar kawan-kawan yang dah pernah datang sini lagi membuak-buak hati tu nak datang. Serius tengok gambar pun tau menarik!

Selain itu, di Langkawi juga terdapat hutan paya bakau dengan pelbagai tarikan alam untuk dilihat iaitu Kilim Geoforest Park. Korang juga boleh menyewa bot dan menikmati keindahan hutan paya bakau melalui sungai. 

Katanya kalau nak bermain aktiviti sukan air, Pantai Tengah adalah tempat yang paling sesuai kerana pasir pantainya gebu dan air laut pun agak tenang untuk aktiviti laut. Antara sukan air yang boleh dicuba di pantai ni adalah seperti bermain jetski, parasailing dan sebagainya. Pada waktu petang pula bolehlah bersantai sambil menikmati pemandangan matahari terbenam. 


Teringin nak mandi air terjun? Jangan risau. Kat sini ada air terjun Telaga Tujuh. Apa yang uniknya air terjun ni dinamakan Telaga Tujuh kerana di sepanjangnya terdapat kawasan tadahan kecil yang berbentuk seakan-akan telaga yang terbentuk secara semula jadi.

Yang penting sebelum pulang wajib singgah sebentar ke Dataran Lang untuk bergambar dengan tugu burung helang gergasi yang menjadi simbolik pada Pulau Langkawi sebagai gambar kenangan. Banyak lagi tempat menarik yang boleh dilawati seperti Underwater World Langkawi, Taman Buaya Langkawi, Makam Mahsuri, Galeri Padi dan lain-lain lagi.

Ramai yang pilih pulau lagenda ni sebagai lokasi percutian kerana banyak tempat menarik yang boleh dilawati. Tak perlu risau tentang kemudahan penginapan sebab Pulau Langkawi ada menawarkan pelbagai jenis penginapan yang selesa mengikut bajet korang. Daripada hotel bajet sehinggalah ke hotel mewah.
Untuk memudahkan pencarian tempat penginapan korang boleh terus melalui https://www.traveloka.com/en-my/ . Kalau korang nak tahu, me memang suka survey kat website ni dulu sebelum pergi bercuti sebabnya promosi yang ditawarkan semuanya menarik dan sangat berbaloi. Bukan setakat dalam negara saja malah termasuk luar negara. Terkadang sampai rambang mata nak pilih tapi dalam masa yang sama korang juga boleh menilai sesebuah hotel tu berdasarkan review yang diberikan oleh orang lain. 
Apa yang menariknya lagi, kini Traveloka dah ada dihujung jari kita saja. Yahooo! Haa, tunggu apa lagi? Cepatlah download Traveloka App kat smartphone korang. Nanti kalau nak pergi bercuti senanglah korang nak belek-belek sambil tengok promosi apa yang sedang ditawarkan. Nak survey hotel sambil golek-golek atas katil pun boleh. Bukan tiket hotel je, tiket kapal terbang pun boleh survey guna apps Traveloka ni. Memang mudah kan? Sekali jalan saja buat kerja. Lepas dah booking hotel yang kita nak boleh terus booking untuk tiket kapal terbang. Teknologi dah semakin canggih ni, semuanya boleh buat hanya dengan hujung jari saja. Sekali petik semua siap. Hehe. Jangan bimbang untuk membuat tempahan flight dan hotel di Traveloka kerana data dan privasi korang dijamin sentiasa selamat. 


Haa, seronok kan? Jadi jangan ragu-ragu nak rancang percutian melalui aplikasi Traveloka ni. Mesti cuba! Jadilah macam me dan family. Awal lagi dah mula rancang percutian dengan Traveloka. Memang ada banyak pilihan hotel dengan pelbagai harga yang menarik. Apa lagi? Semuanya hanya di hujung jari saja. Selamat bercuti ya!

Wednesday, November 30, 2016

Jus Qalbi Al-Ehsan di MAHA 2016 Booth D18 Hall C

8:30 AM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

1 Disember hingga 11 Disember 2016 merupakan pameran MAHA 2016. Apa yang menarik di MAHA 2016, MAEPS Serdang ini? Me tak akan lepaskan peluang ke MAHA 2016 Booth D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor. 
Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MAHA 2016 kini kembali bersempena tepat pada cuti sekolah tahun ini. Pameran MAHA 2016 akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor mulai dari 1 Disember sehingga 11 Disember 2016. Pameran ini akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak. 

Kepada para ibu bapa yang tidak tahu untuk pergi ke mana-mana pada bulan hadapan, inilah kesempatan yang terbaik untuk membawa anak-anak berjalan-jalan sewaktu cuti sekolah. 
SEBAB APA HARUS KE BOOTH D18, HALL C (International Hall) MAEPS, SERDANG SELANGOR? 

👉Sementara offer, boleh belikan untuk yang tersayang, mak, abah. Sebagai hadiahkan buat mereka sebotol satu Jus Al Ehsan. Alhamdulillah mereka dah pekena sebotol, nampak efeknya. 
👉Semasa program MAHA 2016 ini berlangsung. Ada harga istimewa potongan DISKAUN sehingga RM73. Banyak tu RM73. Rugi tak grab ! 
👉Dan, selain itu ada banyak VOUCHER potongan diskaun untuk pembelian lain. 

KENAPA PERLU JUS QALBI AL-EHSAN? 

Ada banyak kelebihan dan kebaikan Jus Qalbi Al-Ehsan. 

FAKTA !!! SETIAP 1 JAM 6 ORANG RAKYAT MALAYSIA KENA SERANGAN JANTUNG DAN STR0K 

KOLESTEROL tinggi memang masalah yang amat ditakuti kerana ia boleh menyebabkan penyakit jantung, stroke dan sebagainya tanpa kita sedari.. Ingat, orang yang kurus juga berisiko mempunyai kolesterol tinggi jika tidak mengawal pemakanan mereka.. 

TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI 

🔹Sering berasa kebas-kebas pada kaki. 
🔹Timbul bintik-bintik putih (biji kolesterol) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi. 
🔹Mudah letih, penat dan cepat mengantuk. 
🔹Sering berasa sakit kepala. 
🔹Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala. 
🔹Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah. 
🔹Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat. 

Ini menunjukkan kadar kolestro terlampau tinggi. Jadi, jika ada mempunyai tanda-tanda seperti inj. Jom cepat lakukan pemeriksaan doktor dengan segera. Sebaiknya lakukan lab Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda. 

Kawal KOLESTEROL... baru sihat! 


Jangan lupa tunjukkan VOUCHER ↑ ini juga ketika ke Booth Jus Qalbi Al-Ehsan di D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor. 

Keterangan lanjut boleh layari atau hubungi : 

Telefon / Whatsapp : 018-373 9021 / 017-730 0366 / 012-6460421 

Tuesday, November 29, 2016

Seminar Transformasi Pemasaran MAHA 2016

10:33 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Wow.. Menarik tajuk-tajuk seminar kali ni. Tapi teringin sangat nak pergi yang Irfan Khairi tu.


Tengok isi seminar tu pun dah berkelip-kelip mata tau. Tapiiiii semacam ada halangan je tarikh tu. Huhu. Rugi rasa.

Satu lagi yang me nak duduk dan dengar is sesi 3. Kisah kejayaan agropreneur muda. Hai-O dan Mohd Faris.


Suka sangat dengar kisah-kisah kejayaan macam ni. Boleh bagi inspirasi pada kita yang ada niat untuk mula berniaga.

Biarpun ada yang kata 'Alahhhh.. ko google je la. Mesti berlambak kisah dia kat internet.' Masalahnya, bila kita baca dan dengar sendiri lain impaknya. Ke me je yang rasa macam tu? 😁

Korang dah daftar ke? Nak daftar boleh ke seminarmaha.fama.gov.my.

Maklumat lanjut boleh rujuk di SEMINARMAHA2016.

Friday, November 18, 2016

Giveaway Miniature Photography by Waza Studios

9:08 PM 5 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Lamanya tak join mana-mana giveaway. So, hari ni lapangkan masa untuk join giveaway ni. Hadiah yang menarik. Hope ada luck kali ni. Heeeeee..

syarat-syarat penyertaan

1) terbuka kepada semua blogger di malaysia

2) mempunyai blog dan instagram

3) follow blog dorayakino.blogspot.com

4) follow instaram waza_studios

5) copy entry dan banner di atas(link kan ke entry ini) dan buat satu entry bertajuk giveaway miniature photography by waza studios di blog anda 

6) letakkan link blog penyertaan anda di dalam ruangan komen ini

7) tarikh tamat giveaway ini adalah pada 1 disember 2016 pada pukul 10 malam

8) harap semua jujur dengan syarat-syarat yang dikehendaki ye :)

Thursday, November 17, 2016

Bila Suara Itu Tak Bertuan

7:38 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari ni kerja syif petang. 1.00pm - 10.00pm. Kat sini ada dua syif je. Tak macam Shah Alam. Kat Shah Alam ada tiga syif. Huhu. Ok la bagi me sebab selepas Maghrib pun boleh di kira dengan jari beberapa orang je yang masuk library ni. 

Saja nak kongsi pengalaman seram pertama me kerja syif kat sini. 

Biasa if me kerja syif memang akan jaga Bilik IT. 
Ceritanya,,

Hari tu, ada beberapa orang student duduk dalam Bilik IT ni sambil borak-borak. Me tak tegur sebab diorang borak dalam keadaan terkawal dan tak ada student lain. Sampailah last announcement untuk kosongkan library pun diorang masih jugak berborak. Takde tanda nak keluar. 

Dalam hati 'Jap lagi arr tegur. Bagi masa dulu..'

Tengok jam dah hampir 9.40pm. Budak-budak tu tak keluar jugak. Makanya me pun berdirilah. Kononnya nak bagitau yang library dah nak tutup kan. Bila me berdiri je, tengok takde sorang pun dalam bilik ni kecuali me. Huwaaaaa. Kaku jap kaki nak gerak. 

Bila dah ok sikit, laju je me pilih shutdown all kat sistem. Tapi masa tu jugaklah sistem tu tak fungsi. Adoi... Terpaksa laju-laju pegi shutdown satu-satu semua pc. 

Perasaan masa tu memang tak boleh nak terangkan. Memang takut. Tapi beranikan diri. Dalam hati tak henti-henti baca ayat Qursi dan 3 Qul. 

Bila cerita dengan kawan yang sama kerja syif, katanya memang selalu je ada macam tu. Huhu. 

Nasib baik 'suara' tu tak memunculkan diri. Kalau tak, tak tau la apa jadi. 

Taklah seram mana pun bagi korang. Tapi bagi me seram gak tu. 

Friday, October 28, 2016

MOMMA Milk Booster Menyokong Penyusuan Susu Ibu

8:11 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pernah tak korang rasa stress yang amat kerana susu badan kurang? Me sebagai ibu yang bekerja selalu rasa down bila susu kurang. Lagi-lagi bila stok ebm dah habis dan sekarang ni me pam hari ini untuk bekal anak hari esok. 

Kadang rasa risau cukup ke tak cukup bekal anak tu. Kadang cuba positifkan diri tapi ada masa tu memang rasa sedih sangat. Asyik terfikir kenapa susu orang lain banyak, susu me sikit. Huhu.

Lagi-lagi bila tiba fasa susu merudum. Bila mana ko pam tapi dapat 1oz sahaja untuk satu sesi. Homaiii. Masa tu memang rasa nak nangis pun ada. 

Orang nasihat jangan stress. Jaga jadual pam. InsyaAllah susu cukup untuk anak. Jangan samakan diri kita dengan orang lain. 

 Addeena pun sekarang demand susu dia memang banyak. Balik kerja me memang akan sentiasa direct feed dia. Penat memang penat tapi demi anak kan. :)



Milk booster? Haaa.. ni yang nak cerita sebenarnya ni. Yup! Memang me ada ambil milk booster. Untuk bantu me dalam usaha me ni. Nak tau milk booster apa yang me amalkan sekarang ni? 

Perisa Coklat

Perisa Vanila Bliss
Ni la dia milk booster me sekarang. MOMMA® Pregolact™ adalah produk susu bernutrisi yang dapat membantu ibu mengandung atau menyusu untuk kekal sihat dan cergas dan dapat membekalkan nutrisi yang lengkap buat anak dalam kandungan atau anak yang disusui. Di samping dapat meningkatkan penghasilan susu ibu.

Ada dua perisa iaitu coklat dan vanila. Haruslah me pilih coklat kan. Sebab me rasa coklat lebih serasi dengan me. Hehe.  

MOMMA® Pregolact™ diperbuat daripada Formulasi RAHSIA dan TERKINI daripada campuran 12 bahan SEMULAJADI termasuk bahan-bahan sunnah yang berfungsi membekalkan nutrisi yang lengkap bagi memenuhi keperluan ibu dan bayi.

5 dari 12 bahan semulajadi yang digunakan telah TERBUKTI BERKESAN dapat membantu meningkatkan kuantiti dan menambah kepekatan susu ibu.

Kesan semulajadi dapat dirasakan jika diamalkan berterusan selama 7 hari. Selain diperkaya dengan pelbagai nutrisi dan rasa susu coklat yang sedap, tidak berbau hamis.

Tidak seperti produk lain yang berada di pasaran, MOMMA® Pregolact™ diformulasi dengan Activ-4 Plus™ adalah produk susu dikhaskan untuk ibu hamil dan menyusu yang mementingkan kecantikan, kesihatan, tenaga ekstra, perkembangan bayi yg baik dan meningkatkan kuantiti dan kepekatan susu badan.

Image result for momma activ 4 plus 

Aspek-aspek ini penting bagi setiap wanita yang bergelar isteri dan ibu:-
Cantik:           Membantu menghalus, melicinkan dan mencantikkan kulit ibu dan bayi.
Sihat:              Membantu memberi kesihatan yang baik dan merawat stress.
Bertenaga:    Membantu memberi tenaga segera buat ibu-ibu yang sering keletihan.
Bijak:             Mengandungi EPA & DHA yang dapat membantu meningkatkan perkembangan otak bayi.
Milk Booster: Melancarkan saluran susu, meningkatkan pengeluaran serta kepekatan susu badan bagi ibu yang mempunyai masalah susu kurang.

Khasiat MOMMA® Pregolact™ buat Ibu Hamil dan Menyusu
  1. Menaikkan HB
  2. Kurang alahan (morning sickness)
  3. Menghilangkan rasa letih, lesu dan penat
  4. Anak cerdas dan bijak
  5. Meningkatkan perkembangan otak
  6. Mengelakkan sakit pinggang dan kejang kaki
  7. Merawat stress
  8. Merawat masalah kulit kepala gatal atau rambut gugur
  9. Meningkatkan imunisasi badan
  10. Kulit ibu dan bayi, cantik dan halus
  11. Penggalak susu ibu (Milk booster)
  12. Mengurangkan masalah kulit kering atau eczema
  13. Mengurangkan risiko demam kuning
  14. Tenaga ekspres buat ibu yang sering kepenatan

video

Kebaikan MOMMA? Banyak sangat. Sebab tu me tertarik dengan MOMMA ni. Antaranya :-

1.      Meningkatkan kuantiti susu ibu (milk booster)
2.      Memekatkan susu ibu (bayi lebih kenyang dan tidur lena)
3.      Mencantik dan menghaluskan kulit ibu dan bayi.
4.      Memberi tenaga kepada ibu
5.      Baik untuk perkembangan otak bayi.
6.      Meningkatkan kesihatan ibu dan mengurangkan stress. 

Image result for momma milk booster

Memahami keperluan dan masalah yang sering dihadapi oleh wanita yang ingin hamil, ibu mengandung dan menyusu, susu dari formula gabungan bahan ektraks semulajadi iaitu Zaitun, Kismis, Omega 3, Delima, Buah Tin, Habatus Sauda, Susu Kambing, Kurma, Madu, Safron, Inulin (prebiotic) Coklat serta Vanilla.
Jangan risau kalau ternampak packaging MOMMA yang berlainan. MOMMA dah tukar kepada packaging baru. Dan yang pasti, produk ni adalah HALAL dan LULUS KKM. Jadi tak perlu risau dengan isi kandungan produk ni. Ianya selamat untuk diminum. 


Untuk maklumat lanjut mengenai MOMMA® Pregolact™ boleh layari facebook dan website MOMMA®:


Atau terus ke kedai beralamat:
MOMMA® Industries Sdn Bhd,
No 6-25-3, Tingkat 2, Jalan Medan Pusat Bandar 8A,
Bangi Sentral, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Hotline tempahan: 016-923 6962 / 016-924 6962

Google Map / Waze: Momma Club

Untuk testimonial boleh layari http://bit.ly/testimonialMOMMA

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu ibu-ibu lain di luar sana menjayakan penyusuan susu ibu sehingga dua tahun. 

Good luck ibu! :)

Mula Melangkah Menjelang Umur 10 Bulan

11:13 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah. Cepat Addeena berjalan. Along dan Angah umur setahun baru jalan tu pun along kena bebel ngan atok dia kat Ranau. Yang Angah pula kena bebel ngan wan dia kat Tampin. Hahaha. 

Addeena ni tak payah kena bebel. Tapi memang nampak usaha dia nak berjalan tu. Gigih betul. Bangun, jatuh pastu bangun lagi. 1 langkah, 2 langkah, 3 langkah, jatuh pastu cuba lagi. Umi ngan kakak-kakak dia pula excited lebih. Siap jadi tukang sorak lagi. Hehehehe. 

video
Ni video yang sempat ambil semalam. Abaikan rambut Along tu. Dia tengah main salon ngan Angah tu yang menggerbang macam tu. Hahahaha. 

Haaaa.. pasni dah boleh belikan kasut untuk Addeena. Nak beli yang ringan-ringan je untuk dia biasakan kaki berjalan guna kasut. 

Thursday, October 27, 2016

VIDEO : Ajar Anak Kita Sentuhan Selamat Dan Tidak | Hentikan Jenayah Pedofilia

9:26 AM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

video

Kredit :

Kami mengalu-alukan ibu-bapa dan guru-guru untuk berkongsi video ini dengan anak-anak serta murid-murid agar mereka tahu batasan tubuh badan mereka yang boleh dan tidak boleh disentuh oleh orang lain. Video ini juga menerangkan langkah-langkah yang patut diambil oleh anak-anak sekiranya hak mereka dicabuli. Video yang diilhamkan oleh team MAP ini sangat menarik dan mudah untuk difahami oleh kanak-kanak seawal umur 4 tahun.

Kami juga menggesa kepada para ibu khususnya untuk tidak mengambil ringan sekiranya anak anda ada mengadu atau bercerita tentang perkara yang tidak sepatutnya dilakukan terhadap mereka. Jangan biarkan sehingga terlambat! Selamatkan anak-anak kita. Mereka merupakan tanggungjawab dan amanah buat kita.

#saynoto2P
#saynotochildgrooming
#tubuhsayamaruahsaya
#annur3031

Mothers Against Pornography
https://www.facebook.com/mapikram/

Monday, October 10, 2016

Berat Turun Mendadak

4:35 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Homaiiii.. Korang nampak tak angka tu? Selepas bersalinkan Addeena memang tunggu bila nak dapat angka tu semula. Last timbang 3 ke 2 minggu lepas berat masih 48kg pastu 49kg. Turun naik dua nombor tu je. Tu yang terkejut bila timbang pagi tadi dapat 45.4kg tu. Mendadak gak turunnya. Banyak tuuu..

Diet? Takde diet pun sebab me masih menyusukan Addeena so nak diet tu memang fikir 4, 5, 10 kali arr. Hehehe. Me makan je apa yang me rasa nak makan. Lagi-lagi lepas pam susu tu memang gigil lapar. Padahal sebelum tu dah makan nasi. Hahaha. 

Apa rahsia me? 

Ehem... Ehem... Meh nak cerita. Part ni excited sikit. 

Eh.. 4.30 dah? Alaaaa.. sok je la me sambung ye. Nak balik dulu. Heeee.

Tunggu tau rahsianya. 

Saturday, October 1, 2016

Tempat Penginapan Menarik Sekitar Kundasang Sabah

10:55 PM 8 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Bila belek-belek facebook ramai kawan-kawan yang sedang mencari tempat penginapan di sekitar Kundasang Sabah. Bila baca ai is jeles sebenarnya. Hahaha.

Ranau tu kampung halaman me. Tapi pembangunan di sekitar Ranau sekarang memang agak pesat. Dengan bangunan-bangunan kedai, homestay dan tempat peranginan.

Baiklah. Ni me nak kongsikan beberapa tempat penginapan yang menarik di sekitar Kundasang ye. Faham.. semua nak sejuk-sejuk kan? Hehe..

😘Sesiapa nak bercuti di kundasang:

1. SINURAMBI HOMESTAY : 013-8832994,  013-8661615, 019-8615764, 1 bilik king dan single Rm200, 1 bilik king dan queen Rm250, 2 rumah (2 bilik) : Rm300 satu rumah. Lokasi berdekatan jalan raya bertar kawasan landai naik bukit selepas
D'IZZ HOMESTAY.

2. D'IZZ HOMESTAY : 012-8669626.

3. KUNDASANG INN : 088-888097, 014-5526406, 014-6524020, 013-8689264, Bilik Rm100.

4. ZURAINI HOMESTAY : 013-8938356, 019-8952178, bilik harga dalam Rm120-190, Lokasinya naik sikit selepas D'IZZ HOMESTAY berdekatan jambatan.
5. AMULA HOMESTAY : 013-8706692, 012-8148898, 013-8935947, lokasinya bersebelahan dengan KUNDASANG INN.

6. SURYATI HOMESTAY : 014-8557598, 014-8665551, 014-8573155, lokasinya bersebelahan dengan KUNDASANG INN,

7. WALAI TOKOU HOMESTAY : 013-5539459, 019-8328680, lokasinya bersebelahan dengan KINABALU PINE RESORT dan tepi jalan utama Ranau - Kota Kinabalu, harga boleh tawar, (macam2 jenis bilik), bilik 3 katil sederhana Rm180, bilik 2 katil sederhana Rm90, bilik 1 katil besar dan tambahan bilik kecil untuk 1 katil bertingkat Rm90.

8. D'OLUNDUS VIEW : 014-2010070, 088-888824, lokasinya berhadapan gerai sayur di tepi jalan utama Ranau - Kota Kinabalu, 1 bilik Rm170, 1 rumah (2 bilik) RM340.

9. WALAI TOKOU HOMESTAY Julianah@Julia : 019-8718071, 010-7888071, lokasinya bersebelahan KINABALU PINE RESORT.

10. KINABALU PINE RESORT : 088-3867751, 088-389957.

11. U-MERLIN RESORT : 088-889366, 1 bilik Rm100, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang.

12. FAIRY RESORT : 088-889688, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang,

13. SONNY VILLAGE : 088-888161, 088-889277, bilik single/double bed Rm120-180, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang.

14. WAYN ZEN ROSE CABIN HOTEL : 088-889233, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang.

15. MOUNTAIN REST HOUSE (budget hotel) : 016-8374060, 011-24258739, Dorm (2 katil bertingkat utk 4 orang) Rm20, harga bilik ada Rm60, 70, 80,.... lokasi berdekatan dengan National Park tepi jalan utama

16. DH Homestay. No tel : 0128364888. 1.8km dr pekan kundasang, jalan ke SRK KUNDASANG. 1 rumah 5 bilik Rm350 1 Rumah 3 bilik rm250 1 bilik Rm75 - Rm120. Kemudahan :- 1. Dapur 2. Astro 3.waterheater 4. Set karaoke. 5. BBQ

17. NIZAR HOMESTAY Lokasi : 1.7 km dari pekan kundasang. Di belakang SK Kundasang. 1 rumah mempunyai 3 bilik, beranda dan ruang tamu. Rm 250.00. Tel 0138650766

18. SATINAH WALAI TOKOU HOMESTAY. 0138724900. Lokasi perkampungan sebelah KINABALU PINE RESORT. Rumah 3 bilik ada 1 unit RM350. Rumah 2 bilik ada 3 unit RM250 blh nego lagi. Semua unit lengkap toilet n shower + waterheater, kitchenette, ada balkoni, ruang tamu + astro njoi. Peralatan BBQ guna free (book sedia). Aircond semulajadi 🤓

😊😊😊

Haaaa..setakat ni je yang ada buat masa ni. Sebenarnya ada banyak lagi tapi tak update buat masa ni.

Sumber : dari whatsapp group SEMEKARIAH

Bagi yang merancang untuk bercuti tu bolehlah hubungi mana-mana homestay atau tempat penginapan yang korang nak.

Selamat bercuti korang!

Thursday, September 29, 2016

Rambut Gugur Selepas Bersalin

4:00 PM 6 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Rambut Gugur Selepas Bersalin | Antara masalah paling besar yang me alami tiap kali selepas bersalin adalah masalah rambut gugur. Gugur bukan sikit-sikit tau. Gugur sampai satu tahap tu memang rasa macam dah botak kepala ni. Huhu. Dah lah memang rambut nipis dan sikit. Bila gugur tu rasanya dah boleh bilang guna jari je rambut yang tinggal. Teruk sangatkan bunyinya? Tapi memang itu lah yang terjadi. Lagi-lagi anak dah 3 pastu rapat-rapat pulak tu. Tak sempat rambut yang gugur masa anak pertama tu nak recover Allah bagi pula rezeki anak kedua dan macam tu juga la sampai anak ketiga.

Rambut Gugur
Sumber : Google Image
Part anak tu alhamdulillah syukur. :) Tapi bila sampai part rambut tu yang buat me rasa macam hilang keyakinan diri sikit. Biarpun bertudung, orang tak nampak katanya tapi en.abg nampak. Segan tau bila rambut makin lama makin sikit ni. Kan ramai kata rambut tu umpama mahkota bagi wanita. Ececehh. Hehe. En.abg mungkin faham dan tak kisah masalah yang me hadapi ni tapi diri me sendiri yang tak yakin.

Me ni jenis suka simpan rambut panjang. Tapi sejak bersalinkan Along memang tak pernah simpan rambut panjang dah. Panjang sikit je mesti potong sebabnya terasa lagi panjang lagi nampak banyak yang gugur.

Kat lantai rumah memang bersepahlah rambut me. Bila sapu je mesti banyak yeng melekat kat penyapu tu. Bangun tidur pandang bantal mesti ada yang gugur. Duduk tengok tv pegang rambut kejap tengok tangan mesti ada yang terselit. Setakat 1 2 helai me pun tak hairan. Ni kalau banyak memang menangis la.

Ada je yang kata rambut gugur selepas bersalin tu normal sebab hormon masih tak menentu. Tu dari segi sains la kot kan. Dari segi kata orang tua-tua pula bila anak dah start main liur tu memang rambut akan gugur. Tak perlu risau katanya. Tapiiiiiiii siapa tak risau bila tengok kepala macam dah nak botak ni. Nak sikat rambut pun rasa trauma bila tengok rambut yang melekat kat sikat tu.

Hari tu balik kampung MIL ada tegur sebab banyak rambut kat lantai bilik air. Masa tu tak sempat nak kutip sebab dengar Addeena melalak. Segan kot bila kena tegur tu. Rasa macam level keyakinan diri tu turun lagi satu tahap. Huhu.

Nak beli shampoo pun kadang bergaduh dengan en.abg. Berjam duk belek shampoo demi shampoo kat mall tu. Dari yang memang dikenali hinggalah yang kurang dikenali. Tapi hasilnya agak hurmmmmm.

Dalam few week lepas, ada kawan blogger yang kenalkan me dengan satu shampoo ni. Anti hair loss katanya. Memula tu agak ragu juga nak cuba. Yelah kan. Kisah kecewa dari produk sebelum ni tak hilang lagi tu. Tapi kawan kata shampoo ni insyaAllah boleh tolong bantu atasi masalah me ni. Akhirnya me ambil keputusan untuk cuba. Yelah kita ikhtiar selagi boleh kan. Kata sayang rambut kannn. Hehehe.


Alhamdulillah. Seminggu pertama pakai Tyzara Shampoo ni memang nampak kesannya. Selalunya selepas mandi tu memang akan ada segumpal rambut yang gugur tapi dah pakai ni kurang sikit jumlahnya. Tipulah pula kalau me kata memang langsung takde rambut gugur lepas seminggu pakai tu kan.

Ni masuk minggu ketiga pakai, alhamdulillah sangat. Terima kasih kat kawan tu sebab kenalkan shampoo ni. Boleh kata sebelum pakai shampoo ni ada 10 helai rambut gugur (sebenarnya lagi banyak) tiap kali selepas mandi ni dah kurang jadi 4 helai selepas amalkan shampoo ni. Kira macam tu la perbandingannya. Hehe. Lantai bilik mandi pun bersih dari serangan rambut gugur ni.


Bukan setakat tu je kebaikannya tau. Me kan bertudung. Kadang tu terasa gak kulit kepala ni gatal-gatal. Lagi-lagi bila berpeluh. Tapi bukan masalah kelemumur tau. Yang bestnya, takde dah masalah gatal kulit kepala tu. Takde dah episod menahan tangan dari menggaru kepala di depan kawan-kawan. Huuuu. Segan wei. Karang orang ingat kita ni berkutu pulak kan. Hehehe


Apa istimewanya Tyzara Shampoo ni? Sebabnya antara kandungan Tyzara Shampoo ni adalah Trifolium Pratense (clover) iaitu sejenis bunga berwarna merah yang fungsinya menguatkan akar rambut. Selepas pakai shampoo ni korang akan rasa kulit kepala segar dan berangin. Wangi pun wangi.

Selain membantu menyelesaikan masalah rambut gugur, Tyzara Shampoo juga membantu mengatasi masalah kelemumur, rambut berbau dan kulit kepala berkerak.

Haaaaa... sebelum terlupa. Nak kongsikan juga ni yang shampoo ni pun boleh digunakan sebagai tonik. Caranya, sebelum tidur pastikan rambut kering. Ambil sedikit shampoo ni lepas tu sapu dan urut perlahan hingga ke kulit kepala. Biarkan semalaman dan hasilnya insyaAllah pasti terbaik!

Rupanya dah ramai yang tau pasal Tyzara Shampoo. Me ni kiranya agak terlambat la. Dah ramai yang cuba dan mereka pun puas hati dengan shampoo ni. Boleh baca testimoni kat :-

Facebook  - Rahsia Sihat dan Cantik 

Atau boleh baca Pengalaman Rawat Rambut Gugur Selepas Bersalin dan Tips Rahsia Rambut Sihat dan Cara Penjagaan Rambut.


Bagi korang yang berminat nak cuba Tyzara Shampoo ni dengan harga promosi, boleh whatsapp
TZ "munirah" ke 012-443 0338 .

Lepas ni ibu-ibu tak perlu lagi risau rambut gugur selepas bersalin. Bagi yang tengah mengandung tu boleh prepare siap-siap shampoo ni kat rumah. Hehe.

Eh... jap..jap.. Shampoo ni bukan untuk ibu-ibu lepas bersalin je yang boleh pakai tau. Semua pun boleh. Tak kira peringkat umur. Lelaki atau perempuan. So, jangan ragu-ragu nak cuba tau. :)

Jangan lupa whatsapp TZ "munirah" ke 012- 443 0338 untuk dapatkan harga promosi.

Saturday, September 24, 2016

Perkembangan Addeena 9 Bulan

3:34 PM 3 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Lama tak update pasal anak-anak kan? Heeeee.. Terutama sekali Addeena.

Di usia 9 bulan ni dah macam-macam akal Addeena dapat. Perkembangannya ada yang cepat dan ada yang agak lambat. Tak kisah sangat asalkan sihat.

Gigi dia baru nak keluar. Dah rasa kasar-kasar kat gusi bawah. Gusi atas pun dah bengkak. Dannnn ni la antara 'momen ngeri' bagi ibu-ibu yang menyusukan anak. Hahaha. Ibu-ibu kat luar sana mesti faham kan.


Semalam, gembira sangat bila dapat tengok Addeena first step. Dapat 3 langkah semalam. Teruja umi tengok tauuu. Terjerit gak sebab happy. Tak lama lagi 'dapat kaki' la anak umi ni. Weeeeee. Makin luaslah kawasan jajahan dia nanti. 

Sebelum-sebelum ni dia asyik berdiri tanpa sokongan je. Bila nak mula langkah tu mesti jatuh. Dia langkah semalam tu maksudnya dah dapat rentak la nak imbangkan badan dia kan. Alhamdulillah. 


Ni la movie kesukaan Addeena. Zootopia. Suka sangat dia dengan movie ni. Bila dia tengah main atau tengah 'mengemas' pasangkan movie ni memang dia akan diam je. Kadang sampai tertidur dia tengok. Kadang dia akan senyum and gelak sendiri. Haha. Agaknya dia faham kot cartoon tu cakap apa. 

Scene paling dia suka scene yang ada lagu tu. Masa Hopps dalam train nak pegi Zootopia tu. Bila scne yang tu ko kacau la dia macamana sekalipun memang dia takkan peduli la. Hahaha. 

1 Oktober 2016 genap la dia 9 bulan. Cepat je masa berlalu kan. Hehe. 

Semoga membesar dengan sihat ye Nur Addeena Syumaila Binti Abdul Karim. :)

Wednesday, September 21, 2016

Kereta Sewa Murah

4:28 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Selama dua minggu kereta dalam bengkel maka terpaksalah me cari kereta sewa untuk guna pegi dan balik kerja. 

Banyak gak me survey masa tu sebab nak gunakan dalam masa terdekat kan. Jumpa few numbers yang buat servis kereta sewa ni tapi memang mahal buat me yang kerja biasa-biasa saja ni. Viva RM1k keatas untuk 2 minggu sewa. Homaiiii. Terkejut gak. 

Masa tu memang nak nangis dah. Nasib baik en.abg jumpa jugak yang bagi me memang murah. MyVi RM600 untuk 2 minggu. Alhamdulillah. Murah kan? 

Mula sewa 1 September 2016 hingga 14 September 2016. Pick up kat Petronas dekat dengan UiTM Puncak Alam. 
Sumber : Owner Kereta
Tapi berita tak best, owner kata dia tak buat dah servis sewa kereta pas ni. Haaaaa. Baru nak bagi free marketing untuk owner. Hehehe. 

Apapun, moga dimurahkan rezeki untuk owner. :)


Tuesday, September 20, 2016

EZBUY.MY | Murah, Mudah Dan Berkualiti

1:32 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

EZBUY.MY | Murah, Mudah Dan Berkualiti | Siapa kat sini kaki shopping online? Hunting barang berkualiti dan murah? Pernah dengar pasal www.ezbuy.my? Haaaaa.. bagi yang tak tahu tu mari sini nak cerita sikit. Bagi yang dah tau dan dah ada pengalaman shopping kat sini bolehlah share pengalaman korang macamana ea. 


Me dah lama dengar pasal ni. Dah ada pengalaman 2 kali shopping kat sini. Hehe. Beli apa? Me borong cardigan dan purse untuk jual kat kedai adik. Hehe. 

Bukti?


Ni buktinya. Hehe. Masa shopping ni kebetulan tengah berpantang kat Sabah sebab tu alamatnya ke Sabah. Barang memang diterima dalam keadaan yang cukup baik. So, me puas hati. Apa yang me tengok dalam pic, sama macam barang yang kita terima. 

Memang rambang mata bila ko dah mula buka www.ezbuy.my ni. Banyak sangat pilihan. Macam-macam ada. Senang pun senang. Hehehe. Pilih.. pilih.. pastu bayar. Tunggu je posmen datang hantar barang. Hehe. 

Macamana nak register?  Senang je. Klik link ni http://bit.ly/2bOn1Ua dan korang akan dapat RM15 BAUCER PERCUMA! Untuk yang register melalui link ni je la. Kalau register biasa tak dapat. 


Dah daftar tu dah boleh mula shopping serta merta. Haha. 

Macamana nak shopping? Senang je.

1. Lepas daftar tu, korang buka klik www.ezbuy.my lepas tu login guna Username dan Password yang korang daftar tadi tu. 


2. Ada banyak kategori barang kat sini. Haaaa.. pilih la kategori mana korang nak. Semua ada. :) Dan yang pasti korang akan rambang mata bila buka satu-satu kategori tu. Sebabnya ada banyak barang murah dan cantik tersembunyi dalam tu. Hehehe. 


Dan mata me pun mulalah berkelip-kelip. Haha.


3. Bila dah pilih tu, ADD TO CART.

4. Dah siap pilih bolehlah proceed ke CHECKOUT

Masa CHECKOUT tu jangan lupa masukkan kod ezfriend15 untuk dapatkan 15% diskaun penghantaran


5. Masukkan alamat untuk penghantaran. Boleh tambah alamat banyak-banyak tapi pastikan klik alamat yang betul korang nak terima barang tu tau. 
6. Lepas dah masukkan alamat maka sampailah ke saat untuk buat pembayaran. Heeee. Pembayaran kena settlekan dalam masa 24jam tau. Kalau tak bayar maka secara automatik korang punya pembelian tu terbatal. 

Bila dah buat bayaran maka tunggulah en.posmen datang hantar barang depan rumah. Hehe. Senangkan? Goyang kaki je uols. 

PRIME

Haaaa.. ni www.ezbuy.my pun ada buka keahlian untuk jadi EZBUY PRIME. Apa tu EZBUY PRIME

Ezbuy Prime is a subscribed membership programme exclusive to ezbuy existing customers. The membership fee is RM 188 per year and this enables you to enjoy the Prime member only benefits for one whole year. 

PRIME MEMBER BENEFIT 


1. Prime RM 188 unlimited shipping
Ezbuy Prime member enjoys RM 8.80 unlimited international shipping. Regardless of the items’ total quantity, weight or size, the total international shipping fee is RM 8.80 net per checkout for Prime eligible items. There’s no limit on how many items you can check out at one time.
2. Lowest agent fee rate
Agent fee is charged for order processing and inspection, parcel consolidation and packaging, exporting and importing document, etc. Prime member can enjoy the lowest 4% agent fee rate for Prime eligible items, regardless of the current member level (normal, VIP or SVIP).
3. Free insurance up to RM2000
Ezbuy Prime member enjoys free insurance up to per parcel to cover unfortunate incident like parcel loss, damage or product issues listed in the inspection coverage. The compensation follows the same policy as buy-for-me service. 

Kalau korang nak cuba dulu pun boleh. Klik https://goo.gl/7eXgQs untuk mendaftar Prime Trial. Cepat tau sebab limited untuk 100 orang pertama setiap hari sahaja!

Haaaa.. korang rasa berbaloi ke tak berbaloi? Kalau korang jenis orang yang memang akan shopping sentiasa di sini, jangan lupa register jadi ahli EZBUY PRIME ye. :)

Jangan lupa gunakan Baucer Percuma dan Diskaun Penghantaran tu tau. Rugi kalau korang tak guna. Selamat bershopping sakan di www.ezbuy.my korang!

Follow me @munirah_izzan