Friday, January 22, 2016

Giveaway January Cash RM500 by Emas Putih

10:50 AM 1 Comments
Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Thursday, January 21, 2016

Nama Penuh Baby NAS

4:10 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Proses memilih nama untuk anak bukannya mudah. Yang pasti jadi tanggungjawab ibubapa untuk menamakan anak dengan nama yang membawa maksud yang baik.

Sebenarnya sebelum bersalin me dah senaraikan beberapa nama tapi en.abg macam tak berapa nak setuju dengan nama-nama tu semua. Hehe.

Malam selepas bersalin tu, me cuba lagi cari beberapa nama. Akhirnya nama yang jadi pilihan en.abg ialah Nur Addeena Syumaila maksudnya Cahaya Agama Yang Sempurna. Alhamdulillah. Hehe. Me pun berkenan dengan nama ni.

Dah selamat didaftarkan pun pada 4hb Januari 2016 hari tu.


Daftar awal sebab kononnya nak uruskan tiket balik Sabah tapi sebab baby Addeena tinggi bacaan jaundisnya maka urusan tiket tu tertangguh. Nanti me share kisah jaundis tu ea. Check in juga 2 malam kat HTAR. Huhu.


Doakan baby Addeena jadi anak yang solehah ye. Terima kasih semua.

Wednesday, January 20, 2016

Part 2 : Cerita Bersalinkan Baby New Year

3:08 PM 5 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Part 1 : Cerita Bersalinkan Baby New Year

Dah naik wad, dapat bilik no.56. Dalam bilik tu share 4 katil. Masa sampai ada 2 chinesse lady dan sorang perempuan melayu.

Masa kat wad tu banyak kali juga keluar masuk toilet. Dalam toilet buat senaman squat dan jalan itik. Squat buat 15-20 kali gak. Jalan itik tu taktau berapa kali pusing. Nasib baiklah tandas luas, bersih dan selesa. Orang kata buat macam tu jalan buka cepat dan senang nak bersalin.

En.abg datang masa melawat petang tu. Siap dia bawakan jemput pisang lagi. Hehe. Favorite masa mengandung tu. Dalam jam 7 terasa contraction dah makin kerap. En.abg panggil nurse untuk cek bukaan but nurse kata tak boleh cek dulu sebab nanti boleh ganggu bukaan rahim. Hurmmm. Masa tu mampu tahan je bila contraction. Bila makin sakit me tekan button panggil nurse. Huhu. Bila nurse datang dia suh me baring mengiring ke kiri. Risau me terteran.

Bila doktor buat ve dia kata kena tolak me ke bilik bersalin sekarang juga sebab bukaan dah 7cm. Masa dia buat ve tu takde pulak rasa sakit macam mula-mula tadi. Huhu.

Sampai bilik bersalin, doktor lain pulak buat ve. Masih 7cm. Doc kata tak payah pecahkan ketuban. Biar pecah natural. Masa tu jam 9.15pm. Lagi beberapa jam nak masuk tahun baru. Dalam hati berharap gak baby keluar sebelum jam 12am. Boleh sambut birthday dengan umi. Hehehe.

Lawaknya dalam lr tu doktor-doktor pelatih siap wish happy birthday beramai-ramai. Sambil tahan contraction sambil senyum dan ucap terima kasih. Haha. Rasa lucu gak masa tu. Siap ada yang tanya sempat makan kek tak. Haha. Tapi memang tak mampu nak bercakap sangat masa tu sebab tengah perang dengan contraction.

Sempat juga me tido sampai kul 12.30am. Heeeeee. Topup tenaga untuk meneran. Tak sempat nak sama tarikh lahir dengan umi.

Nurse datang buat ve. Dia kata kejap lagi bersalin ni. Masa ni memang tak boleh tido dah. Contraction makin kerap. Sangat kerap. Lain sangat rasa kali ni. Sebab tak pecahkan ketuban kot.

Dalam 1.30am doktor dan 4 orang doktor pelatih dah sedia dalam bilik bersalin.

Tak lama tu rasa nak meneran. Bagitau doktor and doktor benarkan teran. Sekuat hati me teran. Tak lepas. Teran lagi. Tak lepas. Doktor pelatih siap jerit bagi semangat untuk me teran. Alhamdulillah. Tepat jam 2.04am me selamat melahirkan seorang lagi bayi perempuan seberat 3.4kg. Syukur.

Jahit? Ada jahit. Tapi tak rasa sakit. Sakit lagi contraction. Huhu.

Dalam jam 3 tu me ditolak ke wad. Tukar katil je terus me terlelap. Huhu. Letih. Terjaga masa en.abg sampai. Pas nurse serahkan baby me minta en.abg temankan ke tandas untuk buang air kecil dan tukar pad.

Alhamdulillah. Dipermudahkan urusan bersalin me. Syukur sangat.

Masa doktor tengah prepare untuk kelengkapan bersalin, sekali lagi cek hb. Doktor kata hb me masa tu rendah dan risiko tumpah darah ada. Hb bawah 10 masa tu. Tak ingat berapa. Dengar doktor sebut 8 je. Huhu. Tapi alhamdulillah semuanya takde masalah.

Check out PPUM 2 Januari 2016.

Thursday, January 7, 2016

Part 1 : Cerita Bersalinkan Baby New Year

11:20 AM 7 Comments
Assalamualailum dan salam 1Malaysia

Salam tahun baru 2016 semua!!

Lama tak update blog. Maafkan me. Kisahnya me telah selamat melahirkan seorang puteri seberat 3.41kg pada 1 Januari 2016 jam 2.04am. Haaaaa. Baby new year. Hehe.

Tak sangka pun baby nak kuar masa new year sebab dah admit wad 31 Disember 2015 tu. Dah la masa tu birthday me. Hehe. Tak sempat nak tiup lilin or makan kek pun tau. Ingatkan siang tu nak pegi ofis lagi. Nak makan macam-macam lagi. Tapi tak kesampaian hajat nak bermacam-macam tu. Haha.

31/12 tu dalam jam 3am masa pegi toilet tu rasa macam basah je pad. Masuk toilet tengok ada darah dan lendir. Tu salah satu tanda nak bersalin. Tapi atas pengalaman bersalin sebelum ni me tak lah terus rasa nak ke hospital. Siap-siapkan barang me dan barang anak ke pengasuh. Masa tu dah rasa mild contraction. Ok. Yang ni takde pengalaman. Jadi pas kemas barang tu semua me terus mandi dan siap-siap nak ke hospital. Masa bertolak tu anak-anak tido lagi. En.abg angkat sorang-sorang pegi umah pengasuh. Nasib baik gak rumah pengasuh selang satu umah je.

Singgah minum kejap kat mamak. Mampu makan roti bakar dan milo kosong je. En.abg dah risau sebab tengok dahi asyik berkerut je. Hahaha. Laju dia bawa kereta ke PPUM. Pesan ngan dia bawa la pelan-pelan sebab bila langgar bonggol tu rasa sakit.

Sampai PPUM terus ke tingkat 3. Nurse interview dulu. 'Kenapa datang?', 'Ada contraction ke tak?' Pastu baru dia bagi baju pink tu. Masa tu sekali lagi contraction datang.

Dah tukar semua, baju bagi kat en.abg. Pastu salam, cium pipi dan minta maaf kat en.abg. Mohon halalkan semua makan minum. Ampunkan dosa. Minta dipermudahkan semua urusan bersalin. Sebak kot masa tu. Huhu. En.abg pesan kuatkan semangat. Jangan stress. Banyaklah pesanannya terus rasa nak melalak kat situ. Hahaha. Over sangat kan.

6.30am masuk lr untuk buat ve. Tapi sementara tu kena berdepan dengan soalan doktor-doktor praktikal. Hehe. Standard lah kan kena interview dulu. Untuk rujukan doktor selepas tu.

Tak lama tu doktor masuk. Nak buat ve katanya. Masa ve yang pertama ni tersangatlah sakit. Huhu. Me pun dah lupa macam ni ke sakit bila buat ve. 'Baru 2cm. Sy dah tolong bukakan sikit. Nanti masuk wad dulu la ye. Tunggu nurse datang bawa naik..' Haaaaaa. Tapi memang tak bagi balik dah sebab umah jauh kat Kapar nun.

Tak lama tu datang doktor praktikal nak pasang branula (eh.. betul kan? Yg kat tangan tu..) katanya. Tapi serius masa pasang tu sangatlah sakit. Caranya tak kena kot. Entahlah. Huhu. Lebib kurang jam 9am jugak la baru naik wad sebab tunggu doktor siap round kot.

Heeeee... nanti sambung lagi ye. Nak naik tengok baby kat wad jap. Kenapa dengan baby? Nanti me 'story' satu-satu ea. Dan doakan baby NAS cepat sembuh yaaa.




Follow me @munirah_izzan