Wednesday, February 1, 2017

Filem Pendek Tahun Baru Cina 2017 Dari TNB

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Selamat Tahun Baru Cina buat rakyat Malaysia yang meraikannya. Belum terlambat lagikan nak ucap? Heeeee..

Setiap kali musim perayaan me memang teruja nak tunggu filem pendek yang selalunya menjentik hati sampai menangis. Tapi tahun ni, kita 'dihidangkan' dengan webfilm Tahun Baru Cina yang mencuit hati dari TNB.


Kelakar tapi penuh dengan maksud yang tersirat. Korang tengok dan fahamkan. Tetiba kagum dengan style memasak ala-ala kungfu tu. Kalau lahhh me dot..dot..dot.. Hahaha. Itu hiburan. Hehe.

Apa yang me nak tekankan ialah maksud tersirat di sebalik filem pendek tu. Tahun baru cina adalah masa untuk mengenepikan segala perbezaan dan merapatkan semula ikatan. Lumrah lah kan kalau ada perbalahan sikit antara ahli keluarga. Tapi jangan dibiarkan nanti berlarutan. Masa-masa macam ni la sepatutnya dileraikan semua kekurangan dan masalah dalam hubungan keluarga tu. Kehadiran semua ahli keluarga ketika makan besar tu lagi penting sebenarnya daripada makanan yang terhidang atas meja tu.

Sikap dan perangai sesetengah ahli keluarga yang mungkin kadang tidak mahu beralah, pentingkan diri antara punca berlakunya pertelagahan di musim perayaan. Lagi-lagi jika berada dalam keluarga yang besar dan ramai. Sepatutnya perbezaan ini diraikan, bukan diketepikan. Seperti hidangan Tahun Baru yang beraneka jenis, saiz, rasa dan rupa, diletakkan di atas satu meja yang sama tapi serasi dan harmoni jika di makan bersama. Begitulah juga ahli keluarga kita. 😊😊

Bak kata pepatah 'Bersatu Kita Teguh, Bercerai Kita Roboh'. Umpamanya sama dengan filem pendek #TNBCNY2017 yang kita tengok tadi tu. Serba satu masakan ada yang kurang namun bila digabungkan jadi satu hidangan rasa itu saling melengkapi hingga jadi satu hidangan yang sedap. Maksudnya, kebahagiaan akan tercipta apabila kita semua bersatu hati dan mesra antara satu sama lain. Barulah senang nak duduk semeja. Kan? Heeeee.

Table Of Harmony

Apa menu 'Mystery Dish' korang? Meh cuba. Dalam game ni korang akan tau sejauh mana sikap korang bila berkumpul dengan ahli keluarga.


1. Buka website https://betterbrighter.my/tableofharmony

2. Klik 'Unveil Mystery Dishes'

3. Klik 'Discover What Mystery Dish You Are & Join The Table'

4. Pilih jawapan A, B, C atau D

5. Klik 'Unveil Your Dish' dan keluarlah result Mystery Dish korang...

Ni result me.. 'Altough you seem intimidating to people you've just met, it's only a matter of time before they discover your soft, kind heart' katanyaaaa.. Heeee.. Betul la tu kot. 😃😃



"WHEN WE COME TOGETHER, 
EVERYTHING GETS A LITTLE BRIGHTER"

10 comments:

  1. Menarik kan =) dihujungnya kita faham apa yang ingin disampaikan . BTW, mystery dish fiza, Ayam! hikhik

    ReplyDelete
  2. menarik webfilm tu, banyak mesej berguna yang disampaikan. TOH tu pun menarik, boleh cuba buat.

    ReplyDelete
  3. Mimin dah tgok dah video tuu, kelakar. tp ada mesej disebaliknya. terbaiklah TNB.

    ReplyDelete
  4. Hahahahh...lawak webfilm tnb ni...tapi ada msj, bukan lawak kosong...tambah lagi ada mystery game tu...

    ReplyDelete
  5. nak try lahh. hehehe

    http://www.kataubaid.com/2017/02/tempat-menarik-di-johor-pulau-besar.html

    ReplyDelete
  6. nak try lahh. hehehe

    http://www.kataubaid.com/2017/02/tempat-menarik-di-johor-pulau-besar.html

    ReplyDelete
  7. menarik webfilm dari tnb ni...lain dari yang lain.

    ReplyDelete
  8. Sambil layan filem pendek kungfu dari TNB ni, sambil dapat pengajaran.. Bagus kan..

    ReplyDelete
  9. main mystery dish sampai puas..hehee

    ReplyDelete
  10. udang dalam baju harimau.. hahah.. seramnya.. suka sangat tagline last filem tu..

    ReplyDelete

 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in