Wednesday, December 12, 2018

Tips Potty Train Anak

3:50 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anak-anak bebas lampin pakai buang adalah salah satu impian mak-mak. Me pun macam tu jugak. Lebih awal lebih bagus. Senang. Duit beli pampers pun dah boleh save ke benda lain.

Alhamdulillah. Along, Angah dan Addeena semua free-diapers sebelum masuk umur 3 tahun. Agak lama juga ambil masa nak train sebabnya me kerja. Kat rumah pengasuh pula still pakaikan pampers. Kita tak lah nak push pengasuh suruh jangan pakaikan pampers sebab taknak menyusahkan pengasuh. Bila ambil dari rumah pengasuh me akan terus bukakan pampers dia.

Ada yang tanya, susah ke nak ajar anak bebas lampin pakai buang ni? Tak penat ke?

Penat memang penat masa nak potty train tu tapi rasa berbaloi sangat bila penat tu terbalas. Hehe. 

Antara tips me potty train 3 orang anak ni simple je. 

1. Sabar dan Bersedia. Dua benda ni memang sangat penting bila nak mula potty train anak. Awal-awal potty train memang agak mencabar tahap sabar tu. Sisi hijau memang akan sentiasa mengintai peluang nak keluar. Lagi bila anak terkucil atas lantai. Hahaha. Tapi SABAR! Tarik nafas dalam-dalam lepas tu hembus pelan-pelan sambil bersihkan lantai. 😆

2. Simpan semua jenis karpet dan tikar serap air. Time ni biarkan lantai togel tanpa lapik. Tikar getah takpe. Dari kau bertukar hijau dan marah sebab anak kencing atas karpet makanya lebih baik mencegah sebelum terjadi. Leceh nak bersihkan.

3. Belikan seluar dalam yang anak-anak suka. Haaaaa, part ni korang memang akan excited sama bila tengok muka anak excited dapat seluar dalam yang dia suka. Haha. Cakap kat dia, 'lepas ni kena pakai seluar ni je. Tak boleh pakai pampers dah. Kalau kencing kat seluar nanti kotor tak boleh pakai dah.' Untuk anak-anak me menjadi trick ni. 

4. Kena rajin tanya anak, 'Nak pegi tandas ke?', 'Nak kencing tak?'. 20 minit lebih kurang lepas dia minum susu tanya lagi. Kadang dia lupa dia dah tak pakai pampers, kita kena main peranan. Ajak dia pegi tandas. Memang akan ada drama tapi kena lah pandai pujuk.

Tu yang biasa me buat la.

Memang mula tu susah tapi bila anak dah faham dia sendiri akan rasa tak selesa nak buang air dalam pampers. Time tu cubalah pakaikan dia pampers memang akan menangis tak mau dah. Hehe

Kita as mak-mak, umi-umi, ibu-ibu jangan culas pulak. Dah mula tu, kena teruskan.

Good luck supermom! 💪💪

Thursday, October 25, 2018

Satu Dekad Di Bawah Bumbung UiTM

4:15 PM 4 Comments
Assalamualaikum Malaysia


10 tahun...

Alhamdulillah.

Dari Sabah - Shah Alam - Puncak Alam.

Hampir putus asa tapi akhirnya bertahan hingga kini. Banyak pahit manis sepanjang bekerja. Semua tu pengalaman. Move on dan tinggalkan yang pahit-pahit.

Kenal ramai orang. Berhadapan dengan pelbagai ragam dari rakan sekerja hinggalah pelajar. 1001 macam cerita ada. 

Bersyukur sangat kerana di berikan peluang ni. Masih jauh perjalanan. Masih banyak cabaran yang perlu di hadapi.

Kuat dan terus bertahan Munirah!!

Tuesday, October 9, 2018

80% Diskaun Sempena Lazada Super Beauty Day!

4:20 PM 3 Comments
Assalamualaikum Malaysia

80% Diskaun Sempena Lazada Super Beauty Day! | Fuhhhh! Lazada buat hal lagi lah. Terkini dia bagi diskaun kaw kaw untuk para wanita dan pencinta produk kecantikan. 
Lazada's Super Beauty Day, your first beauty moment!
Jangan lepaskan peluang untuk memiliki pelbagai produk kecantikan jenama antarabangsa dan terkenal dengan harga yang lebih rendah pada kualiti yang sama. Tawaran hanya pada 10 Oktober 2018 ye korang. Yeeee! Betul. Sehari sahaja. Maka get ready semua.

 Antara produk yang bakal memeriahkan Lazada Super Beauty Day ni adalah :-

• Urban Decay
• AHC
• NYX
• Dove
• Olay
• Eucerin
• Clinique
• Biotherm
• Neutrogena dan banyak lagi.

Menarik tak? Tertarik tak? Mestilah kan. Me sendiri pun teruja bila tengok jenama-jenama ni semua. 

Selain dari itu, terdapat juga tawaran-tawaran lain yang mampu mengganggu gugat nafsu membeli korang. Hahaha. Antaranya Flash Sale, Vouchers, Bundles dan juga Buy 1 Get 1 Free Deals!

Makin banyak menaip ni makin teruja pulak nak kongsi dengan korang. Hahaha

Berita baik bagi korang yang sukakan game, sukakan cabaran silalah muat turun aplikasi Lazada untuk bermain Super Beauty Day Slash It! game. Cara-cara untuk bermain game ni adalah :-

1. Muat turun dan login ke aplikasi Lazada 
2. Pilih produk yang korang nak slash dalam katalog
3. Jemput kawan-kawan untuk bantu korang slash produk yang korang pilih
4. Jika jumlah slash sudah tercapai, maka korang boleh beli produk pilihan korang tu pada harga yang terbaik!

Masih kurang faham macamana nak main game ni? Jom sama-sama study cara nak slash dari video di bawah ni.

So, dah fikir nak beli apa? Heee. Jangan lepaskan peluang ni yeee.

Di sini me kongsikan link untuk memudahkan korang terjah ye → Lazada Super Beauty Day!

Monday, October 1, 2018

McDonald’s Terima Tiga Anugerah Berprestij Sumber Manusia

3:14 PM 1 Comments
Syarikat komited tingkat pembangunan modal insan menerusi penglibatan aktif dalam Sistem Latihan Dual Nasional di bawah Kementerian Sumber Manusia

Kuala Lumpur, 28 September 2018 – McDonald’s baru-baru ini menerima tiga anugerah berprestij Sumber Manusia yang mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai salah sebuah syarikat paling berdedikasi dan merupakan aspirasi untuk bekerja. Tiga anugerah yang diterima adalah Syarikat Terbaik untuk Bekerja di Asia 2018 (Edisi Malaysia) (Best Companies to Work for in Asia 2018 (Malaysia Edition)) oleh HR Asia; Majikan Terbaik di Malaysia 2018 (Best Employer in Malaysia 2018) oleh AON; dan Majikan Francais Terbaik 2018 (Best Franchise Employer 2018) oleh Persatuan Francais Malaysia (MFA). 

Kami amat teruja menerima penghormatan ini. Menjadi penerima tiga anugerah berprestij ini merupakan testimoni terhadap kejayaan jenama McDonald’s di Malaysia dan pengiktirafan terhadap kemantapan kepimpinan perniagaan kami yang mengutamakan bakat dan menekankan kepentingan modal insan sebagai penyumbang utama terhadap kejayaan dalam perniagaan”, kata Azhar Darbi, Pengarah Kanan Sumber Manusia, McDonald’s Malaysia. 

Azhar menyatakan bahawa pengiktirafan yang diterima ini berkait rapat dengan Usul Nilai Pekerja (EVP) – Keluarga & Rakan-rakan (Family & Friends), dimana syarikat menganggap kakitangannya bukan sekadar rakan sekerja, tetapi sebagai ahli keluarga dan kawan. McDonald’s juga memberi Fleksibiliti (Flexibility) kerana mereka percaya bahawa setiap individu mempunyai keperluan yang berbeza-beza dan akhir sekali, McDonald’s menjanjikan Masa Hadapan (Future) yang cerah untuk kakitangannya dengan melengkapkan mereka dengan kemahiran diri dan pembangunan kerjaya untuk jangka masa panjang. 

Selain itu, restoran khidmat segera ini juga menggalakkan “Budaya McDonald’s” atau “McDonald’s Culture” yang terdiri daripada tiga teras – Mengutamakan Pelanggan (Guest-obsessed); Lebih Baik Bersama (Better Together); dan Komitmen untuk Memimpin (Commitment to Lead) – yang menjadi panduan untuk kemajuan yang berterusan. Menerusi Budaya McDonald’s, syarikat amat komited untuk memastikan pelanggannya menikmati pengalaman yang terbaik di McDonald’s, menggalakkan semangat berpasukan sesama kakitangan dan sentiasa memberi impak positif terhadap industri khidmat segera, komuniti dan juga planet. 

“Di McDonald’s, kakitangan adalah lambang jenama dan merupakan aspek penting dalam kejayaan kami. Kami hendak memanfaatkan skala saiz yang ada dengan menjadikan program pembangunan dan latihan sebagai cara yang membolehkan kakitangan kami melangkah maju ke hadapan, terutamanya, dibidang fungsi kerja dan kepimpinan. Sehingga kini, kami melaburkan lebih RM 8.2 juta setahun dalam pelbagai inisiatif pembangunan modal insan. Kesemua 12,000 kakitangan McDonald’s di Malaysia dikehendaki menjalani program pembangunan dan latihan berstruktur yang berterusan dalam peringkat kerjaya mereka agar mereka mampu memenuhi potensi diri,” tambah Azhar. 

Melangkah ke Hadapan dengan Sistem Latihan Dual Nasional 

Bagi meningkatkan piawaian syarikat dalam pembangunan modal insan dan mengasah bakat baharu, McDonald’s turut terlibat secara aktif dalam Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) di bawah Kementerian Sumber Manusia. McDonald’s Malaysia merupakan pengendali restoran khidmat segera pertama yang menerima pengiktirafan SLDN daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. 

SLDN merupakan program berorientasikan latihan industri di mana ia menggabungkan situasi pembelajaran di tempat kerja dan juga di institut latihan. Sepanjang tempoh latihan selama 18 bulan, pelatih McDonald’s akan menerima 70 – 80 peratus pembelajaran melibatkan latihan praktikal di restoran dan 30 – 20 peratus pula merupakan pembelajaran secara teori di dalam kelas. 

Sebaik sahaja mereka lulus ujian penilaian dan peperiksaan akhir yang akan dijalankan di penghujung program latihan, mereka akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dan Tahap 3 oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran. Sijil ini melayakkan mereka untuk bekerja di restoran McDonald’s dan mengembangkan lagi kerjaya mereka. 

Selain menerima tajaan penuh untuk program latihan, setiap pelatih juga diberi elaun sara hidup sebanyak RM1,200, manfaat insurans dan perubatan serta makanan percuma. 

Pusat Latihan McDonald’s di Menara TH, Petaling Jaya merupakan pusat latihan di dalam kelas yang diluluskan untuk SLDN. Menjelang penghujung tahun ini, sejumlah 100 restoran McDonald’s akan diberi pensijilan sebagai lokasi latihan praktikal, melibatkan kira-kira 1,000 pelatih. Restoran-restoran tersebut terletak di Lembah Klang, Johor Bahru dan Pulau Pinang.

Latarbelakang McDonald’s

McDonald’s adalah rangkaian global perkhidmatan makanan melibatkan kira-kira 36,000 cawangan restoran di seluruh dunia dengan pelanggan lebih 70 juta sehari di lebih 100 buah negara. Sepanjang 35 tahun McDonald’s di Malaysia, McDonald’s memberi perkhidmatan kepada lebih 13.5 juta pelanggan sebulan di 270 restoran di seluruh negara. McDonald’s menawarkan lebih 12,000 peluang pekerjaan di semua rangkaian restorannya termasuklah latihan dan perkembangan karier. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.mcdonalds.com.my.

Friday, September 28, 2018

Mengenal Haiwan Di Farm In The City

2:12 PM 0 Comments
Assalamualaikum Malaysia

16 September 2018 yang lepas, me berpeluang bawa anak-anak ke Farm In The City, Seri Kembangan. Dah lama sebenarnya plan nak ke sana tapi ada je masalah yang timbul. 

Along, Angah dan Addeena memang teruja sangat bila bagitau nak pegi tengok binatang. Sehari sebelum tu siap tanya bila nak siang. Kenapa lambat sangat nak siang. Hahaha. Hari kejadian tu pun memang diorang bangun awal sangat. Tak payah nak bebel suruh mandi macam selalu. 
Sebelum tu nak share dulu harga tiket masuk ke FITC ni.

Harga Tiket (tanpa Mykad)

Dewasa : RM55.00
Warga Emas : RM45.00
Kanak-kanak : RM45.00

Harga Tiket (dengan Mykad)

Dewasa : RM37.00
Warga Emas : RM30.00
Kanak-kanak : RM30.00

Pakej Family 

RM125 untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak

*Kanak-kanak (Umur 11 tahun dan ke bawah)
*Warga emas (60 tahun dan ke atas)

Ambil gambar dengan family KBBA9. Lama sangat tak jumpa. Siap ada tersalah panggil nama tauu. Maafkan saya 😂 Pastu ada yang baru jumpa kan. Maaf jugak kalau tak tegur ye.
Memang tak ada gambar yang elok bila dengan anak-anak ni 😅
Sebelum meneruskan perjalanan bermanja dengan para haiwan, kita beli dulu dia punya makanan. Ni untuk beli jiwa haiwan supaya nak datang dekat dengan kita katanyaa 



Along dan Angah excited sangat dapat naik pony. Addeena bukan main lagi jerit nak naik jugak. Bila tengok depan-depan pony tu tau pulak takutnya. Adoii
Ada yang tanya, betul ke boleh pegang haiwan-haiwan kat sana? Haaa.. korang tengok ni.
 

Addeena memang excited main dengan raccoon tu. Me mampu tengok dan ambil gambar dari jauh je. Bukan takut tapiiiii comel sangat. Hahaha
Ni salah satu sebab kenapa Angah nak datang FITC. Dia memang nak cari ular je. 
Ada banyak lagi haiwan yang comel dan jinak kat FITC ni. Banyak gambar nak share sebenarnya tapi anak-anak terlebih pandai pegi delete folder FITC dalam fon. Mana pic yang tak masuk folder tu je selamat. 😔


 

Tapi kalau tanya me berbaloi ke tak bawa anak-anak ke sini, tanpa ragu me akan jawab berbaloi sangat. Anak-anak enjoy sampai tak nak balik. Siap tanya boleh ke pinjam haiwan ni nak bawa balik  rumah.

Sebelum balik tu sempat tengok parrot tengah latihan. Fuhhh,, memang perlukan kesabaran jugak nak ajar parrot ni untuk parrot show.

Waktu Operasi Farm In The City

Isnin - Jumaat (tutup pada hari selasa)
10.00 pagi hingga 6.00 petang

Sabtu, Ahad dan Cuti Umum
9.30 pagi hingga 6.00 petang

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, boleh lawati

FaceBook 

Instagram


Tuesday, September 4, 2018

Selamat Hari Lahir Yang Ke-62

2:49 PM 1 Comments
Assalamualaikum Malaysia


Semalam hari jadi bapa. Mampu ucap dan kirimkan doa dari kejauhan je. Rindu serindu-rindunya dengan mereka di kampung. 

Malamnya adik video call untuk sama-sama nyanyi dan potong kek. 
 
Nyanyi sambil makan lolipop budak-budak ni. Hehehe. Angah tu muka nak nangis sebabnya dia kata nak balik rumah atuk. Kalau dekat memang dah sampai kampung dah nak. 

Bertabahlah kita semua kat sini ye. 

Monday, August 20, 2018

Lovely Wedding Dress and Hand Bouquet Combinations

4:19 PM 1 Comments
Assalamualaikum Malaysia


Lovely Wedding Dress and Hand Bouquet Combinations | Weddings dresses cannot be on their own. A bride needs more in order to look her absolute best during her wedding ceremony—makeup, accessories, etc. One of those important accessories is the hand bouquet. This one flower arrangement is a major aspect of your bridal march. Some are not aware that, like the wedding dress, there are also various styles to the hand bouquet. Any style can accentuate your wedding dress, and below are some of the wedding dress and hand bouquet combination you can use for your wedding march. You can also talk to your florist shop in singapore for a combination best fit for your wedding’s theme.

Off-Shoulder Wedding Dress 
The off-shoulder design often look free-flowing and carefree. Themes such as rustic and bohemian weddings are a definite yes for this this particular wedding gown. A good way to accentuate this kind of vibe is to pair it with a hand-tied hand bouquet to give off that fresh look. A talented florist in Singapore can easy provide this. Another style you can carry with your off-shoulder wedding dress is a cascade bouquet. It gives off the same freeing feel that the off-shoulder inspires. Its waterfall effect is beautiful and eye-catching as well, and it will have a real charming effect to the bride as she walks the aisle in her off-shoulder wedding dress.

Mermaid Wedding Dress 
The mermaid wedding dress is great in highlighting the bride’s visuals, especially if she has an hourglass figure. For this kind of wedding dress style, the pomander hand bouquet can be a quite handy. Its easy-grip ribbon handle makes it easy to carry, and it gives the bride less things to worry about, given that the mermaid style dress’s fit can be quite snug. Another hand bouquet style you can match with this wedding dress is the posy bouquet. It is round in shape and fairly easy to grip. If the mermaid dress’s design is simple, the posy can feature striking flowers that can add more to the bride’s aesthetic. You can find excellent designs when you look at the websites of florists delivery singapore.
Lace Wedding Dress 
The lace wedding dress tends to stand out on its own because lace is always beautiful and easily catches the eyes. Since the dress is already stylish enough, the simple, perfectly arranged hand bouquet style such as the round bouquet or the composite bouquet can be an elegant match. They are gorgeous and accentuates the bride’s look but uncomplicated enough not to clash with the wedding’s dress’s style. You can ask your florist online to give you a simple yet beautiful bridal bouquet design.

Wednesday, August 15, 2018

Addeena Minta Adik. Dah Bersediakah Umi?

5:18 PM 4 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Dari minggu lepas Addeena asyik kata ada baby boy dalam perut umi. Angah yang mulakan dulu sebenarnya kisah baby boy ni. Tapi Addeena bila dengar macam dah lekat dalam kepala dia yang memang betul dia bakal dapat adik lelaki. Hari-hari duk ulang benda sama. Kadang masa tengah bf kan dia pun dia boleh buat-buat bisik ngan 'adik' dia ni.

Dah bagitau dia yang tak ada baby pun tapi dia masih jugak berkeras ada. Pening kepala umi. Hahaha
Ada kawan yang kata bagi lah dia adik. Dia dah besar. Hurmmm. Pada me, Addeena tu kecil lagi. Masih breastfeed pun even dah campur susu formula kan. Lepas tu manja dia bukan main lagi. Along dengan Angah tak boleh dengan Umi. Umi ni dia punya sorang katanya. Tu macamana nak beradik tu? Hahahaha

Orang kata tu doa sorang kakak yang nak adik boy. Aminn. Mana tau makbul doa Addeena kan. Hehe.

Bagi me pun, sebenarnya memang teringin nak tambah sorang lagi anak cumanya banyak benda nak fikir sekarang ni. Mental dan fizikal belum bersedia lagi. Dari segi kewangan pun kena fikir juga. Addeena pun belum free diapers. Nak beli susu lagi. Nak sekolah lagi. Kos sara hidup bukan makin rendah. Semua barang nak naikkan harga. Huhuhu.

Macam-macam persediaan nak kena fikir dan buat sebelum nak tambah keluarga ni.

Bila plan nak mengandung lagi? Hehehe

Maybe 2 tahun lagi kot. Masa tu Addeena dah masuk tahun satu. InsyaAllah. Dah pandai bawa diri sikit nanti boleh la nak tolong jaga adik.

sumber : google image
Rezeki kalau dapat baby twin kan? #eh

Tuesday, July 31, 2018

Checking : Gangguan Obsesif - Kompulsif

10:04 AM 2 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Sumber : whatsapp
Baru tau obses checking tu tergolong dalam OCD. 

Me ni jenis memang suka cek semua suis, dapur gas dan pintu banyak kali sebelum keluar. Tu pun masih ada perasaan tak puas hati. Masih ada rasa 'betul ke dah tutup suis tv tadi?' , 'eh.. tadi sebelum keluar ada pasang dapur gas ke?' , 'suis lepas charge fon tadi dah tutup ke ea?' 

Haaaa.. Selalunya sepanjang perjalanan akan ada persoalan macam-macam yang melintas di kepala ni. Pernah lewat datang kerja sebab patah balik rumah nak cek balik semua suis. Padahal masa tu dah nak sampai pejabat pun tapi sebab hati macam tak tenang maka buat keputusan patah balik. Sanggup kan? Me pun pelik.

Kadang sebelum keluar rumah tu dah pusing satu rumah cek dua tiga kali pun masih rasa tak cukup. Dah kunci rumah, dah kunci pagar, dah masuk kereta pun boleh keluar balik. Gigih buka balik kunci masuk cek lagi sekali. 

Eh.. Tu termasuk dalam OCD-Checking yang kat atas tu ke? Atau me ni memang pelik? 



Wednesday, July 25, 2018

Saya Ini Original Sabahan

2:09 PM 1 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Ada satu lagu baru yang buatkan me dan anak-anak rindukan Sabah. Masa balik cuti raya bulan lepas, memang setiap hari dan sepanjang masa me akan dengar lagu ni di rumah. Kalau bukan di youtube, mesti anak-anak dan anak buah yang menyanyi. 

Sampai la sekarang, Along Angah dan Addeena selalu request nak dengar lagu ni. 

Along & Angah : Umi, nak dengar lagu sabah tu..
Addeena : Mi,, nak gu bah.. bah.. 😂

Sumber : Youtube

Tajuk Lagu: Original Sabahan 
Penyanyi : Atmosfera ft. Floor 88 
Komposer : Hezron Rayner 
Lirik : Hezron Rayner 
Published by Rusa Marketing Sdn Bhd


Friday, July 13, 2018

Yakinlah DIA Tidak Pernah Lupa

11:00 AM 4 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Sumber : Google Image
Penat!

Penat menangis..
Penat merasa sakit..
Penat menahan perit..
Penat untuk cuba menidakkan kenyataan..

Dugaan ini berat sekali..
Terasa longlai hendak melangkah..
Terasa berat bahu menahan beban..
Namun siapa kita mahu menidakkan,
Bahawa dugaan ini tanda Allah rindu..

Rindu mendengar kita berdoa..
Rindu mendengar kita merintih..
Rindu mendengar kita merayu..
Memohon belas dari-NYA..

Mungkin Dia melihat kita semakin alpa..
Mungkin Dia melihat kita semakin lalai..
Mungkin Dia melihat kita semakin jauh dari-Nya

Allahuakbar!

Lapang hati setelah mengadu pada-Mu..
Merungkai segala keresahan di jiwa..
Terasa ringan kaki untuk terus melangkah..

Alhamdulillah..
Terima kasih Allah..
Kerana tidak pernah lupa pada kami yang kerdil ini..
Kerana mengingatkan bahawa Engkau sentiasa sedia untuk mendengar rintihan hamba-Mu
Mengajar hati untuk redha dengan segala ketentuan yang Engkau takdirkan..

Semoga masih ada sinar untuk kami mengecap bahagia di masa depan..

Sunday, July 1, 2018

Flowers That Are Simply Aesthetically Different From A Better Florist Malaysia

10:00 AM 2 Comments
Looking for stunning flowers to buy from a Malaysia flower delivery? Something you’ve never bought before, something that’s simply aesthetically different? A Better Florist is the best florist in Malaysia that offers the most beautiful floral arrangements, in fact, a catalog of gorgeous, carefully curated flower bouquets and arrangements, that are simply Instagram-worthy. To start off, they are different from every florist in Malaysia, because they do different floral designs that are just to die for. Whether it’s their KL flower delivery, the flower delivery in Ipoh, a flower delivery in Penang or their flower delivery to JB, they always have the same catalog on display in their store or online shop, no matter where you are.
Flowers for every occasion get be purchased here, so simply, because they have a very beautiful website, a small collection and it only takes a minute to shop for flowers or a special occasion. This is especially good when holidays arrive, and you’re constantly in a rush, have a lot of stuff to do, and you can’t spare a day to run around the city in search of all the different gifts and flowers. Luckily, you can just jump online, even through your phone and grab everything you need from the best florist in Kuala Lumpur. Accompanied by their same day flower delivery, you’ll be in florist heaven!

Their same day flower delivery isn’t expensive, in fact, if you order before 3pm, it’s completely free, and they actually do deliver on that same day! How amazing is that? This is probably why they are known as the best Singapore flower delivery, that has the best collection of flowers Singapore can find and the best flower delivery to UAE.
The same florist also has a gift delivery, including gorgeous hampers and fruit baskets. The fruit basket is a great choice for holiday gifts, and the hamper collection offers a hamper for just about any occasion. If they don’t have it pre made, you can ask them to make you your own, unique hamper. For example, you can completely customise the baby hamper they have, or just a grab a hamper on the go, just like the get well soon hamper. It’s all up to you, but they do give you the option to customise, and that’s great to know.

If you’re out of Malaysia, you can find comfort in being able to count A Better Florist, as they not only have a Malaysia and a Hong Kong flower delivery from the best florist in Hong Kong, along with a flower delivery Dubai has and several UAE flower delivery locations, they also have the best florist in Brisbane!

But, whether it’s the best florist in Kuala Lumpur you need, or maybe their flower delivery in Hong Kong, people who have shopped from A Better Florist guarantee that this is the best flower delivery you will try out in your lifetime!    

Wednesday, June 20, 2018

Getting A Loan Is Easy But Financing It Is Hard. There Are Consequences If You Miss The Payment

12:45 PM 6 Comments

Buying a house in Malaysia can be quite a daunting experience for first time buyers. The process of buying a new house in Malaysia can be as tedious as you can imagine because you do not know the procedure of buying a new house in Malaysia.

You starting doing your research and look for articles that give you a guide of buying property in Malaysia. After that, you start applying for loan and finally get you loan approved.

However, paying for the home loan payment becomes more and more difficult for people nowadays, as the economy in Malaysia is going downhill as compared to the previous years. This article will guide you through the consequences if you miss the the home loan payment. 

First and foremost, you will definitely be charged with late payment charges, also know as penalty. Each bank has different penalty interest rate and differs across different banks. Let us say Tony bought a house at a price of RM600,00 and he managed to secure a 90% home loan, with a loan tenure of 30 years. As for the interest rate, it is 4.65%, with 3.9% base rate plus another 0.75% interest rate. 

1. Late payment 

Imagine a scenario: Tony was 30 days late in making his monthly payment in the first year. The bank then notified him and charges arrears on him. The arrears charged will be calculated based on the formula below with penalty charged: 

Monthly payment x 30/365 x late interest (3.9% base rate + 6.35% penalty rate) 

He will now have to pay an arrear of RM23.48, on top of the monthly payment of RM2,784.44. The total amount that Tony will have to pay the following month is now RM2,907.92 after the penalty. On the bright side, this will be a one off penalty. However, if Tony fails to make payment on before 60 days, the bank will then have the right to re-evaluate the interest rate. Another thing to take note, if Tony has another late payment again in the future, the bank will also re-evaluate and increase the interest rate. 

If the interest rate for a homeowner has been revised, he or she needs not to be too worried as long as he or she gets back on track and pay the loan payment on time. Then, the bank might review the interest rate and revert the interest rate to its original rate again, with the condition that he or she makes payment on time. Do bear in mind that there is also a possibility that the interest rate might not be reverted back to its original rate. 

Therefore, it is always good to practice making payment on time to prevent getting your interest rate increased and end up having to pay more for penalty

2. You should never miss a payment 

Being a late payer on bills will have a bad effect on your credit health, and there will be no way to fix your credit health once you are a late payer. If you are one those late payers who have been making late payments, the only thing you can do now is to make payment on time from now onwards.

It will not affect your credit history immediately as the credit history shows your transactions and activities for the past twelve months. That being said, if you start making payments on time, your credit history will slowly improve. 

Therefore,. It is always good to make payment on time. Take the example above, Tony was late in making payment once and it has resulted in increased interest rate. You definitely do not want to pay that extra money which could sum out to a big figure in the end. 

3. Struggles in making payment 

If you are not in any financial struggle and the main reason for missing payment is solely because of a busy and hectic lifestyle, you could always rely on reminder on your phone. Set a monthly reminder on your phone to remind you to make payment so you will not miss any payment. If you are not keen on this idea, you could always opt for automatic transfer from your bank account to make your home loan payment monthly. 

However, if you are on serious debt issues, you definitely will need to seek for professional help. It is reported that there are approximately 22,600 Malaysian below 35 years old have declared bankruptcy between 2012 and 2016.

Reasons for the declaration of bankruptcy were mainly the inability to pay for car loans, personal loan and housing loan. To deal with this, you could always look for Credit Counselling and Debt Management Agency (AKPK) and enrol yourself in the debt management programme. If not, you could also contact your bank and renegotiate the terms and condition. Another option will then be refinancing your mortgage to reduce your loan payment monthly.

Property consultant would also advise you to sell your house as a last option to pay for the loan. Move out instead and opt for rented unit that will not cause you financial burden. 

In conclusion, think carefully and thoroughly before making such big decision in buying a house. Always set a realistic budget and stick to it to prevent yourself from getting into financial burdens or debts.

8 Tricks Millennials Can Learn Save Money

9:32 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


It is normal for the younger generation to not have much savings on hand yet, due to their relatively young age. As many millennials know, saving money is more often easier said than done, especially when earning a starting salary. After taking out rent, utilities, Internet, groceries, student debts and all other expenses, an exciting paycheck can turn into a pathetic fraction of its former self. We’ve all been there: the feeling of starting out is not the greatest in the world. Ergo, millennials need to come up with various ingenious ways to save money while on a tight budget. In this guide, we’ve compiled 5 tips and tricks that you as a millennial can pick up from all generations before you to save money and built long-term wealth.

1. Take advantage of technology 

Technology is not foreign to millennials. In fact, they grew up with it. The right apps can sometimes help you scout out good deals. A plethora of apps exist that can help you save money on things ranging from food to clothing. For example, apps such as FAVE can help you enjoy the best deals and discounts for a wide range of purchases including dining, travel, fitness and more.

2. Set financial goals

The key to any successful savings plan is to set achievable financial goals. Having a goal in mind gives you a clear reason to put your money away diligently. Make both short-term and long-term goals for yourself. For example, an achievable short-term goal would be to set aside 10% of your income from your next 5 paychecks. Do keep in mind that you need to have long-term goals as well, for example, owning a piece of johor land.

3. Know what you’re working with 

Keep track of your finances well. Get yourself into the habit of creating and sticking to budgets. It doesn’t matter the method of keeping track – whether it is an app, an excel spreadsheet, or a traditional accounting ledger – figure out the best way that works for you. You need to know exactly how much you are making, how much you are spending, and where exactly your money is going. Ignorance may be bliss, but you can’t afford to turn a blind eye to your finances. You need to be aware of your financial situation and capability in order for you to maximize your savings and minimize overspending.

4. Don’t follow the herd 

Millennials are all afraid of FOMO, or the Fear of Missing Out. This can be a very pervasive apprehension in terms of social and peer pressure. The advent of social media has pressure the younger generation to do what their peers are doing, to be in the know about, and to be in possession of more or something better than them. It is, however, inevitable that you need to combat this uneasy feeling in the journey of learning to be more financially responsible. Going out often equals paying more for food and drinks. Chasing the latest fashion trends may mean spending a fortune on your Adidas Yeezys or NMDs. The ability to decline invitation and to steel yourself from giving in to FOMO can be an amazing way to save up some money. Try hanging at home for a change.

5. Understand your money pitfalls 

It’s not just FOMO that you should be aware of. It is important for you to understand all of the possible pitfalls when it comes to your finances. Keep track of your spending habits. Are you shopping too emotionally? Do you spend a lot of money to keep up with the latest tech gadgets? Whatever your own pitfalls are, it is vital that you develop strategies to manage them.

If you need your daily cup of coffee, think about making your own at home instead of buying one at a Starbucks every morning. Likewise, learn to use up the whole lifespan of your gadgets and electronics.



6. Save money where you can’t see it 


Many of the younger generation successfully start saving a small amount of money, only to be hit by a large expense that forces them to dip into their savings. This is a hard habit to break. Instead of saving your money into one savings account, separate your money to different accounts according to their different purposes. Keep a bank account for daily expenses, and a separate one for long-term savings. It is better if the money your account for savings is not as easily accessed.

For example, consider a fixed deposit with a year-long maturity date. Or consider investing with the extra money you have saved. You can look towards mutual funds, or even real estate investments, to not only fully put your savings to work, but also grow your financial mountain at the same time.

7. Get organized 

Keep track of all your debt and payments. Pay of your debts on time, whether it is your rent, Internet bills, utilities, or any other bill you’re responsible for. Keep in mind that a single slip of your memory can get you ending up with late fees that are more than a little outrageous. If you find yourself to be absent-minded, or too busy to be keeping tabs of your payments day to day, think about setting up automatic payments with your bank or with your service providers. Not only will you avoid late fees and save money, you’ll avoid all the stress as well.



8. Start thinking about retirement 


You may think you are still young, but it’s never too early to start thinking about your own retirement. Think about it this way, the sooner you start planning savings and investments, the sooner you will achieve your goal of financial freedom.

Last advice

Saving money does not mean that you have to skimp and save by only paying for the bare essentials. You just have to be smart about your spending. Of course, when you have the extra money, and you have achieved most of your short-term financial goals, reward yourself with some of the creature comforts you love.

Friday, June 15, 2018

Things To Take Note Of Before Renovating Your House

10:47 AM 2 Comments
With so many HDB around Singapore, such as HDB in Ang Mo Kio, getting yourself a new home is not difficult as long as you meet the criteria. Have you recently gotten yourself a new home? Are you planning to renovate your new home but you have no idea on where to start? Fret not, this article will guide you through your home renovation journey with ease. 

1. Find out average cost of home renovations 

The cost of home renovations varies depending on factors such as the age of property, type of property, type of materials used and the scale of project. For built-to-order (BTO) HDB, the average cost of home renovation would range between S$30,000 to S$50,000. As for a resale flat, it will then be 50% more than the cost of renovation for built-to-order HDB. On top of the amount that you spent for your new home, you will need additional money for home renovation. Hence, the importance of setting a realistic budget for home renovation. 

2. Set a budget 

It is essential to have a budget for your home renovation to prevent yourself from overspending on unnecessary things. You can always choose to use a budget planner to help you keep track of your available budget for your home renovation. Look at your current finances and set a budget accordingly. 

In addition, there are also renovation loans available if you require one. Most of the renovation loans available in Singapore allow you to have a loan of maximum S$30,000. Therefore, it is advisable to start saving early for house renovation before you start looking for a house. Do bear in mind that renovation can cost beyond S$30,000. 

If the renovation loan of S$30,000 is insufficient for you, you can consider getting a personal loan instead. However, personal loan comes with higher interest rate as compared to a renovation loan. A personal loan comes with a 12% to 15% interest rate as compared to renovation loan that comes with a 6% to 7% interest rate. 

3. Come up with ideas 

Next, you will need to start planning. Plan your ideal designs, the materials you prefer and so on. You can also start seeking for advises from your family and friends. This will help you to be on track throughout the renovation process. 

There are many websites on the Internet that you can visit to get some ideas on what design you prefer. Get yourself exposed to different kind of designs out there. From there you can decide on the paint color, lighting, curtains, electronics and etcetera. Narrow down the designs you like and discuss with your interior designer if you engage in one. Share your ideas with your interior designer on the style you prefer for you living rooms, kitchen, bedrooms and toilets. In addition, it is also essential to have a measuring tape with you all the time so you will be able to measure any furniture you like before buying. 

If you are not engaging any interior designers, make sure you look for reliable contractors. Always compare 3 quotes before you decide on which contractor to engage with. 

4. Precautions to take 

Before you sign any agreement with your chosen contractors, do your research on the credibility of the contractor. You can check from the Consumer Association of Singapore to see if there is any complaint lodged against the contractor in the past. Check for their past projects as well. When the renovation work starts, you will need to supervise the renovation progress from time to time. It is advised that you monitor closely on your renovation on a daily basis. In addition, with close monitoring allows you to avoid any misunderstanding between the contractor and you. It is important to have any mistake spot as early as possible. Rectification can also be done too reduce costs. 

These precautions are important to prevent being the one to lodge complaints. Not only it will allow you to monitor the progress of the renovation work, it will also save you from a lot of unneccesary work and costs in the future. 

5. Permission for alterations 

It is the owner’s responsibility to get permission from the Urban Redevelopment Authority for any renovation that will affect the external appearance of the building and result in increase of floor area.

As for HDB flats, the Housing and Development Board has another set of rules that is catered for renovations. You will need to obtain prior permission from the Housing and Development Board before you go for any type of renovation work. 

In conclusion, always plan your budget ahead and try sticking to your budget to prevent yourself from overspending on your renovation limit. Besides, there are also many articles on the Internet on how you can renovate your house without breaking your bank account.

Thursday, June 14, 2018

Berpuasa Dengan Lazz Susu Kambing

12:40 PM 0 Comments
Assalamualaikum Malaysia 

Selamat menunaikan fardhu Ramadhan buat semua umat Islam. Alhamdulillah. Dah masuk 5 Ramadhan hari ni. Masih di beri kekuatan dan kesihatan oleh Allah untuk berpuasa. 

Sebenarnya me nak share satu produk minuman berasaskan susu kambing yang boleh bantu kita untuk mengurangkan rasa lapar di bulan puasa ni biarpun kita dalam keadaan sibuk bekerja. Minuman ni dah ramai yang amalkan dan rata-rata kongsikan pengalaman yang positif. 

Memberikan Tenaga Tambahan Ketika Berpuasa 

Nak tau minuman apa? Produk minuman Lazz Susu Kambing. Ye.. ye.. Me tau ada yang risau dengan bau hamis atau bau kambing yang kuat dalam minuman ni kan? Me pun sebelum ni macam tu juga tau. Hahaha. Tapi bila dah rasa takde bau hamis atau bau kambing pun. Sedap je minum.
Hehe Lazz ni sesuai untuk kanak-kanak berumur dua tahun hinggalah warga emas. So, ibubapa yang nak ajar anak-anak untuk mula berpuasa boleh amalkan Lazz ni. Untuk ibu mengandung dan menyusukan bayi pun memang sangat sesuai. Macam me sendiri masih breasfeed Addeena memang perlukan lebih tenaga untuk berpuasa. Ibu-ibu yang menyusukan anak mesti fahamkan. Heeeee.

Kelebihan lain Lazz di bulan Ramadhan
  • Susu kambing Lazz bersifat alkali, boleh bantu meneutralkan toksin yang berlebihan dalam perut. Sesiapa yang ada gastrik memang sesuai amalkan Lazz 
  • Bagi yang berpuasa sambil berdiet, boleh juga jadikan Lazz sebagai minuman tambahan kerana Lazz membantu mengurangkan rasa lapar dan mengawal kenaikan berat badan. 

Me amalkan Lazz ni ketika bersahur dan berbuka. Sahur dengan Lazz ori atau Lazz Kurma. Bancuh secawan Lazz lepas tu campurkan dengan dua atau 3 sudu nestum/oat. Minum macam ni plus dengan makan beberapa biji buah kurma je pun insyaAllah bertahan sampai ke petang.
Anak-anak pula suka Lazzchoco. Along dari taknak minum susu dah mula balik dengan Lazzchoco ni. Semua kata sedap.  
Pernah sehari tu, tengah semangat nak masak lauk berbuka ni, tiba-tiba lak air paip takde. Huhu. Rasa nak menangis pun ada. Bahan semua dah siap tapi tak sempat nak masak. So, berbuka dulu dengan Lazz pasu baru keluar cari makan.
Penyelamat! Hehe. Mana nak beli susu ni? Boleh beli secara atas talian >KLIK LAZZDELIVERY< atau whatsapp >KLIK WHATSAPPLAZZ< . 

Harga? Boleh rujuk 👇👇

Untuk maklumat lanjut tentang Lazz Susu Kambing ni, boleh follow :- 

atau 

YAKINI KHASIAT SEMULAJADI DENGAN LAZZ SUSU KAMBING

Thursday, June 7, 2018

Hadiah Bonus Tahun Baru RM270,000

9:56 AM 4 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Telekom Malaysia Berhad
Level 51, North Wing, Menara TM,
Jalan Pantai Baru, 50672,
Kuala Lumpur,
WP Kuala Lumpur,
Malaysia.

Hadiah Bonus Tahun Baru.

Pihak Telekom Malaysia @Program Kemenangan yang telah diadakan pada 25 Mei 2018 di 
mana alamat email anda yang disertakan beraama Tiket Kemenangan nombor 2 - 4 -16-37 
- 89 - 40 -85 dengan siri nombor 2268/02 telah memenangi loteri kategori hadiah kedua 
khas keluarga Telekom Malaysia.Untuk menuntut hadiah kemenangan ini anda dikehendaki 
menghubungi melalui e mail Bahagian Tuntutan
untuk tujuan pemerosesan dan pembayaran hadiah wang tunai kepada anda.

Di sepanjang program Khas Keluarga Telekom yang telah diadakan di Ibupejabat di Kuala 
Lumpur sejumlah Rm 270,000.00 (Ringgit Malaysia : Dua Ratus Tujuh Puluh Ribu) telah 
dianugerahkan kepada anda oleh Telekom Malaysia Berhad kepada anda dan keluarga 
anda sempena sambutsn Hari Raya 2018 ini.

Program ini turut dibiayai bersama oleh Toyota Malaysia dan Tenaga Nasional sebagai 
pakej istimewa Telekom 2018 dan anda perlu memahami bahawa e mail ini adalah 100% 
sah dan diiktiraf kerana program ini kebiasaannya diadakan sekali dalam masa lima tahun.

Sila hubungi agen kami untuk menuntut hadiah ini :

EN SHAFIE BIN HASSAN
Pengarah Bahagian Tuntutan
E-mail: tmbhd.my@gmx.com

Untuk tujuan pemerosesan sila hubungi agen kami dengan maklumat-maklumat
berikut :
1) Nama Penuh:
2). Umur:
3). Pekerjaan:
4). Telefon:
5). Negeri/Bandar:

Perlu diingatkan bahawa hadiah akhir tahun Telekom Malaysia Berhad 2018 ini adalah 
diberikan khas kepada anda dan keluarga anda dan anda hendaklah membuat tunttan ini 
sebelum 25 Jun 2018.

Terima kasih.

Mrs Nadia binti Rafik
Pengurus Eksekutif
Anugerah Telekom Malaysia
Ibupejabat telekom Malaysia

___________________________________________________________________________

Adoii.. siapa lah yang rajin sangat mainkan perasaan orang bulan-bulan puasa ni. Agak-agak la pun nak menipu. Dah la me tak pernah pun langgan apa-apa perkhidmatan TM ni. Memang tak lah nak percaya.

Cuba google nama Shafie bin Hassan tu, sekali keluar la semua berita pasal scammer ni. Sekali dengan pengurus eksekutif dia si Nadia Rafik tu. Tengok dari hasil carian depa memang buat kerja scammer ni dah lama. Modus operandi sama je. Lepas tu isi email sama cuma tukar tarikh dan keraian je. Haishhhh.

Baik sangat nak bagi hadiah beratus ribu kan.

Korang kat luar sana harap tiada lagi yang tertipu dengan scammer-scammer macam ni.