Monday, March 26, 2018

Potongan Sehingga 80% Sempena Kempen Lazada THE BIG BABY FAIR

8:00 AM 10 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari ni nak update sebab nak kongsikan satu berita baik buat semua parents di luar sana tu. Terutamanya yang ada baby dan buat mereka yang sedang membuat persediaan untuk menyambut kelahiran cahaya mata. Lazada ingin berkongsi kegembiraan dengan memberikan tawaran harga terbaik dan menarik bagi pelbagai jenis barangan dan produk bayi pada kempen The Big Baby Fair bermula 28 Mac 2018 sehingga 1 April 2018

Tawaran potongan harga sebanyak 80% untuk pelbagai barangan seperti lampin pakai buang, susu formula dan barangan keperluan bayi dari jenama-jenama terkenal antaranya Drypers, Anmum, Sweet Cherry, Dutch Lady, Philips Avent, Sweet Heart Paris dan banyak lagi. Menarikkan? ๐Ÿ˜Š

Ada lagi berita baik ni. Sepanjang kempen The Big Baby Fair ni, Lazada juga menawarkan  Free Shipping, Combo Deals, Vouchers, Maternity Guide dan Milk Formula Guarantee

Haaaaa.. tak perlu keluar rumah, tak perlu bersesak, semuanya hanya di hujung jari. Dah boleh buat list barangan apa yang perlu di beli semasa kempen The Big Baby Fair ni nanti ๐Ÿ˜Š

Me sendiri pun dah mula listkan barang-barang keperluan untuk Addeena ni. Tinggal nanti nak buat perbandingan harga je. Dah pernah ada pengalaman beli belah semasa kempen Baby Fair sebelum-sebelum ni. Memang harga berbaloi dan puas hati. Beli banyak dan simpan sebagai stok. Time kempen macam ni la kita dapat berjimat sikit. Lagi-lagi dengan kos sara hidup yang tinggi ni kan. Makanya,, jom lah kita buat pilihan yang bijak. 

Rebut Peluang Memenangi Voucher RM1000

Haaaaa.. ni satu lagi nak kongsi bagi mereka yang nak menang voucher bernilai RM1000 dari Lazada, boleh lah sertai peraduan Big Baby Candy Land ni. 

Cara penyertaan :
  1. Mesti ada akaun Instagram ๐Ÿ˜„ dan pastikan akaun anda disetkan ke mod Public ye ๐Ÿ˜Š
  2. Ambil gambar anak anda dengan tema "Candy Land" dengan cara yang paling kreatif. 
  3. Upload ke dalam Instagram dan masukkan hashtag #BigBabyCandyLand dan #BigBabyFair
  4. Peraduan berlangsung dari 20 Mac 2018 sehingga 27 Mac 2018.

Hadiahnya :

Voucher RM1000 x 5 pemenang
Voucher RM200 x 20 pemenang

Boleh baca syarat peraduan kat ⇒ Klik Sini

Wowww.. Menarik kan? Senang je tu. Me pasti semua parents kat luar sana tu kreatif bila sampai bab anak-anak ni. Hehehe. Good luck korang!

THE BIG BABY FAIR 2018

Selamat membeli-belah semua๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Monday, March 19, 2018

Semoga Di Tempatkan Di Kalangan Mereka Yang Beriman

10:52 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Dugaan sungguh bulan Mac 2018 kali ni. Kehilangan dua orang yang rapat dalam hidup. Yang banyak berikan nasihat dan teguran. Terkilan rasanya bila tak berada bersama ketika akhir hayat mereka. 

Baju putih, keduanya pergi selang seminggu je.
Innalillahi wainna ilaihi rojiun 


 ุงู„ู„ู‡ู… ุงุบูุฑู„ู‡ุง ูˆุงุฑุญู…ู‡ุง ูˆุนุงูู‡ุง ูˆุนููˆ ุนู†ู‡ุง ูˆุงูƒุฑู… ู†ุฒูˆู„ู‡ุง ูˆูˆุณุน ู…ุฏุฎู„ู‡ุง ูˆุชู‚ุจู„ ุญุณู†ุชู‡ุง ูˆูƒูุฑ ุณูŠุฆุชู‡ุง ุจุฑุญู…ุชูƒ ูŠุง ุงุฑุญู… ุงู„ุฑุงุญู…ูŠู† 


"Ya Allah..Ampunilah dosanya, kasihanilah dan sejahterakan dia, maafkan kesalahannya, Muliakan kedatangannya, lapangkan kuburnya dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan Yang Maha Pengasih.. Amin

Tak mampu nak bercerita panjang. Tatap gambar ni je cukup buat me rasa sedih. Airmata tak berhenti mengalir. Rasa terkilan masih ada namun redha dengan pemergian keduanya ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

Wednesday, March 14, 2018

8 Tricks Millennials Can Learn Save Money

9:32 AM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


It is normal for the younger generation to not have much savings on hand yet, due to their relatively young age. As many millennials know, saving money is more often easier said than done, especially when earning a starting salary. After taking out rent, utilities, Internet, groceries, student debts and all other expenses, an exciting paycheck can turn into a pathetic fraction of its former self. We’ve all been there: the feeling of starting out is not the greatest in the world. Ergo, millennials need to come up with various ingenious ways to save money while on a tight budget. In this guide, we’ve compiled 5 tips and tricks that you as a millennial can pick up from all generations before you to save money and built long-term wealth.

1. Take advantage of technology 

Technology is not foreign to millennials. In fact, they grew up with it. The right apps can sometimes help you scout out good deals. A plethora of apps exist that can help you save money on things ranging from food to clothing. For example, apps such as FAVE can help you enjoy the best deals and discounts for a wide range of purchases including dining, travel, fitness and more.

2. Set financial goals

The key to any successful savings plan is to set achievable financial goals. Having a goal in mind gives you a clear reason to put your money away diligently. Make both short-term and long-term goals for yourself. For example, an achievable short-term goal would be to set aside 10% of your income from your next 5 paychecks. Do keep in mind that you need to have long-term goals as well, for example, owning a piece of johor land.

3. Know what you’re working with 

Keep track of your finances well. Get yourself into the habit of creating and sticking to budgets. It doesn’t matter the method of keeping track – whether it is an app, an excel spreadsheet, or a traditional accounting ledger – figure out the best way that works for you. You need to know exactly how much you are making, how much you are spending, and where exactly your money is going. Ignorance may be bliss, but you can’t afford to turn a blind eye to your finances. You need to be aware of your financial situation and capability in order for you to maximize your savings and minimize overspending.

4. Don’t follow the herd 

Millennials are all afraid of FOMO, or the Fear of Missing Out. This can be a very pervasive apprehension in terms of social and peer pressure. The advent of social media has pressure the younger generation to do what their peers are doing, to be in the know about, and to be in possession of more or something better than them. It is, however, inevitable that you need to combat this uneasy feeling in the journey of learning to be more financially responsible. Going out often equals paying more for food and drinks. Chasing the latest fashion trends may mean spending a fortune on your Adidas Yeezys or NMDs. The ability to decline invitation and to steel yourself from giving in to FOMO can be an amazing way to save up some money. Try hanging at home for a change.

5. Understand your money pitfalls 

It’s not just FOMO that you should be aware of. It is important for you to understand all of the possible pitfalls when it comes to your finances. Keep track of your spending habits. Are you shopping too emotionally? Do you spend a lot of money to keep up with the latest tech gadgets? Whatever your own pitfalls are, it is vital that you develop strategies to manage them.

If you need your daily cup of coffee, think about making your own at home instead of buying one at a Starbucks every morning. Likewise, learn to use up the whole lifespan of your gadgets and electronics.


6. Save money where you can’t see it 


Many of the younger generation successfully start saving a small amount of money, only to be hit by a large expense that forces them to dip into their savings. This is a hard habit to break. Instead of saving your money into one savings account, separate your money to different accounts according to their different purposes. Keep a bank account for daily expenses, and a separate one for long-term savings. It is better if the money your account for savings is not as easily accessed.

For example, consider a fixed deposit with a year-long maturity date. Or consider investing with the extra money you have saved. You can look towards mutual funds, or even real estate investments, to not only fully put your savings to work, but also grow your financial mountain at the same time.

7. Get organized 

Keep track of all your debt and payments. Pay of your debts on time, whether it is your rent, Internet bills, utilities, or any other bill you’re responsible for. Keep in mind that a single slip of your memory can get you ending up with late fees that are more than a little outrageous. If you find yourself to be absent-minded, or too busy to be keeping tabs of your payments day to day, think about setting up automatic payments with your bank or with your service providers. Not only will you avoid late fees and save money, you’ll avoid all the stress as well.


8. Start thinking about retirement 


You may think you are still young, but it’s never too early to start thinking about your own retirement. Think about it this way, the sooner you start planning savings and investments, the sooner you will achieve your goal of financial freedom.

Last advice

Saving money does not mean that you have to skimp and save by only paying for the bare essentials. You just have to be smart about your spending. Of course, when you have the extra money, and you have achieved most of your short-term financial goals, reward yourself with some of the creature comforts you love.

Tuesday, January 23, 2018

Menangi Percutian Ke Luar Negara Bersama Fly and Win CNY Challenge

10:09 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Dah nak masuk hujung Januari dah wei. Bulan Februari ni ada cuti Tahun Baru Cina. Dah plan ke nak bercuti-cuti Malaysia ke mana kali ni? Me tengah excited nak plan sebab hujung tahun lepas tak sempat nak bercuti. Hahaha. Pepagi semangat wei buka page Traveloka. Memang suka survey page ni sebab bagi me mudah dan mesra pengguna. 
En.abg bagi me mandat untuk cari destinasi percutian. Makanya jom lah kita buat listing bebanyak. Kenapa nak list bebanyak? Senang nak pilih. Yang penting kriteria tempat penginapan sesuai dengan kehendak percutian kita dan masih dalam bajet. Me suka tempat yang jauh dari hiruk pikuk kota. Cehhh. Yelah, kata nak tenangkan fikiran kan. 

Antara Tips Untuk Bercuti 

1. Tentukan Tempat Percutian 

Pilih tempat percutian yang kena dengan kriteria penginapan yang di ingini. Sebelum tu kena pastikan lokasi dan pilihan tepat sesuai dengan keluarga kita. 

2. Tempah Tiket Lebih Awal 

Biasanya tiket akan lebih murah jika ditempah 6 bulan ke atas sebelum tarikh penerbangan. Kena rajin semak harga tiket. Jangan lupa subscribe emel airline pilihan untuk dapatkan maklumat-maklumat mengenai promosi semasa.   

3. Menempah Pakej Percutian 

Nak lagi jimat, tempahlah tiket penerbangan sekali dengan penginapan. Biasanya untuk tempahan pakej macam ni harga lebih berbaloi. Dapat penginapan yang disediakan dapur sekali lagi baik sebabnya kita boleh jimatkan kos untuk makan.

Tengah survey tetiba ternampak pulak iklan contest ni. Hadiah menarik weiii. Bulan bintang terus mata me. Hahaha. 


1st Place : 6 Hari 5 Malam ke Seoul (Flight & Accomodation) 
Sumber Google Image
Memang dah lama sangat simpan niat nak ke Seoul ni. Bukan sebab nak jumpa artis Korea bagai tu tau tapi sebab terpikat dengan budaya dan keindahan suasana 4 musim di sana. Kalau di beri pilihan teringin nak pergi time musim luruh atau musim bunga. Nak jugak pegi time musim luruh tapi bila tetiba suhu kat Malaysia ni rendah pun tak tertahan rasanya lagi nak main salji? Hahaha. 

Antara tempat menarik yang boleh dikunjungi di Seoul adalah Namsan Tower, mercu tanda Seoul paling terkenal. Bagi mereka yang suka dengan alat-alat make up dan skincare wajib singgah di Namdaemun dan Myeongdong. Ingat winter sonata, ingat Pulau Nami. Tak sah rasanya ke Seoul jika tak singgah di sini. 

Di Itaewon pula terletaknya Seoul Central Mosque untuk kemudahan umat Islam. Katanya makanan halal mudah di cari di kawasan ini kerana bilangan penduduk beragama islam yang agak ramai. 

Ada banyak lagi tempat menarik yang boleh di kunjungi di Seoul seperti Lotte World, Petite France, Yongpyong Ski Resort, Istana Gyeongbokgung dan Insadong. 

2nd Place : 5 Hari 4 Malam ke Phuket (Flight & Accomodation) 
Sumber Google Image
Phuket Old Town adalah salah satu bandar bersejarah yang membentuk Bandar Phuket. Thalang Road merupakan jalan utama di Phuket Old Town. Terdapat bangunan lama berkonsepkan Sino-Portugis yang masih kekal hingga ke hari ini. Sebahagiannya telah ditukar menjadi bar, kafe dan rumah tamu. 

Teringin nak tengok persembahan kebudayaan Siam Niramit. Yelah, pergi negara orang rugi tak tengook persembahan kebudayaan mereka kan. Katanya gajah pun berlakon sekali dalam persembahan tu. Hebat kan? Sebelum persembahan bermula katanya banyak aktiviti lain yang menarik disediakan untuk pengunjung seperti persembahan muay-thai. 

Lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi di Phuket adalah Island Hoping, Trip Discover Catamaran dan Phuket City View Point. Bagi yang sukakan aktiviti lasak seperti zipline, skyline atau roller zipline, bolehlah ke Hanuman World Phuket. 

3rd Place : 4 Hari 3 Malam ke Langkawi (Flight & Accomodation) 
Sumber Google Image
Haaaaaa.. tak dapat pergi Seoul pun, dapat Langkawi pun dah cukup bersyukur. Hahahaha. Sebabnya dah beberapa kali plan nak ke Langkawi tapi ada je masalahnya. Sedih tauuu. 

Antara yang menjadi tarikan di Langkawi adalah keindahan pantainya yang cantik dan bersih. Pantai yang menjadi pilihan kunjungan pelancong adalah Pantai Cenang, Pantai Tanjung Rhu, Pantai Tengah dan Pantai Pasir Tengkorak. Ada banyak aktiviti keluarga yang boleh dilakukan di sepanjang pantai ni selain menikmati keindahan semulajadinya. 

Tarikan alam semulajadi yang ada di Langkawi pun memang menggamit hati me nak pergi iaitu Kilim Geoforest park, Air Terjun Telaga Tujuh, Air Terjun Turun Temurun, Tasik Dayang Bunting dan Taman Lagenda. 

Selain dari 3 hadiah utama, share kat Facebook pun boleh dapat RM1,000 Traveloka voucher untuk dua pemenang. Yang ni pemilihan secara random. 

Nampak Seoul tu terus bunga-bunga hati me nak join mini contest ni. 

Cara Penyertaan Traveloka Fly & Win Challenge 

1. Klik link contest → Traveloka CNY 2018 Contest 
2. Jangan lupa fahamkan terms and condition dan instructions sebelum mula   
3. Lepas baca dan fahamkan tu, bolehlah Start Game. 
Sehari boleh submit 5 score je. Pastikan korang Submit score terbaik korang tau. 

Best main game ni. Nampak senang tapiiiii susah weii. Hahaha. Bertabahlah korang yang main ye. Dari tadi duk marah sebab plane me asyik jatuh je. Terkejut-terkejut tengok tetiba ada halangan di depan. Adoiiii. Geram tapi tetap nak sambung main gak sebab bayangan Seoul tengah bermain-main di depan mata ni. Hahahaha. Nak menang hadiah best dah tu free pulak mana boleh senang-senang ye tak. 

Tapi hari ni ketabahan teruji. Makanya sambung esok lagi arr contest ni. Hahahaha. Yang penting jangan mengalah je kalau nak tiket free tuuuu. 

Tempoh contest berlangsung mula dari 22 Januari 2018 hingga 28 Februari 2018

Korang jom lah join sekali. Mana tau ada luck korang dapat tiket free kan.

Monday, January 22, 2018

Touch and Go Stick Penyelamat Ketika Di Plaza Tol

5:12 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari tu first time drive sendiri ke Shah Alam. Sebabnya nak bawa Angah ke Pusat Kesihatan UiTM. Memang rasa takut tu ada tapi kena teruskan jugak. Bila lagi nak belajar drive sendiri kan. 

Satu yang buat me risau nak drive jauh is buta jalan. Hahahaha. Susah sangat nak cam jalan bila drive sendiri. Tapi bila orang lain yang drive cepat je cam jalan tu. Even ko dah berpuluh ribu kali lalu jalan yang sama tapi orang drive dan drive sendiri sangat la berbeza. Fuhhhh..

Lagi satu masalah bila nak lalu plaza tol. Masalah besar bagi me. Hahahaha. Sebelum ni ada smart tag boleh lah berlagak main lalu je. Bila smart tag rosak amik kauuu tangan tak sampai nak sentuh kad. Tebalkan muka je keluarkan kepala tetap tak sampai. Hahaha. Pastu boleh pulak kad tu terjatuh. Berganda weiii malu dia. Harapnya kereta belakang tu takde dashcam. Hahahahaha. Terpaksa keluar kereta nak amik kad. 

Cerita kat en.abg memang dapat gelak je laaa. Dia suruh rapatkan kereta ke kanan sikit tapi risau tersagat pintu kereta je kalau rapat sangat. Nak buat macamana kan. Tangan ko memang panjang takat tu je. Terima je la gelakan tu dengan hati terbuka dan redha. 

Pengalaman weiii. Kalau tak jadi tak merasa. Hahaha.

Tetiba teringat hari tu ada yang share card stick macam pemukul lalat tu. Buka Shopee terus cari. Jumpa! Murah pulak tu. RM5.00 lebih je rasanya ari tu. Tapi me simpan lama sangat dalam cart sampai la benda tu habis stok. 

sumber : google image
Cuba cari lagi takde. Pastu jumpa satu ni. Cantik sikit lah dari pemukul lalat tu. Rupa macam stick untuk selfie. 
Harga RM19.90. Terus grab sebab tengok stok tinggal satu je lagi masa tu. Kang terlepas bila lagi pulak nak beli.  

Tak risau lagi pasni. Boleh la jadi penyelamat sampai dapat smart tag baru. Huhuhu. 

Thanks buat yang cipta benda ni. Anda menyenangkan saya untuk melalui plaza tol. 


Thursday, January 18, 2018

2018 PLEASE BE NICE TO ME

5:14 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Baik lahhhhh.

Dah masuk minggu ketiga bulan Januari 2018. Ini first entry buat tahun ni. Banyak benda nak story, banyak benda nak share tapi kekangan masa sekarang ni buat me terpaksa dahulukan yang lebih utama.

Ni pun curi-curi masa kejap update just to let you all know i'm still alive even takde siapa yang nak amik tau pun sebenarnya. Hahahaha.

Domain dah renew. Makanya kena la update rerajin pasni kan...

InsyaAllah akan kembali kuatkan semangat untuk bercerita dan menulis. :)

Dan macam tahun-tahun sebelum ni jugak,, 2018 PLEASE BE NICE TO ME! ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


Follow me @munirah_izzan