Tuesday, January 23, 2018

Menangi Percutian Ke Luar Negara Bersama Fly and Win CNY Challenge

10:09 AM 2 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Dah nak masuk hujung Januari dah wei. Bulan Februari ni ada cuti Tahun Baru Cina. Dah plan ke nak bercuti-cuti Malaysia ke mana kali ni? Me tengah excited nak plan sebab hujung tahun lepas tak sempat nak bercuti. Hahaha. Pepagi semangat wei buka page Traveloka. Memang suka survey page ni sebab bagi me mudah dan mesra pengguna. 
En.abg bagi me mandat untuk cari destinasi percutian. Makanya jom lah kita buat listing bebanyak. Kenapa nak list bebanyak? Senang nak pilih. Yang penting kriteria tempat penginapan sesuai dengan kehendak percutian kita dan masih dalam bajet. Me suka tempat yang jauh dari hiruk pikuk kota. Cehhh. Yelah, kata nak tenangkan fikiran kan. 

Antara Tips Untuk Bercuti 

1. Tentukan Tempat Percutian 

Pilih tempat percutian yang kena dengan kriteria penginapan yang di ingini. Sebelum tu kena pastikan lokasi dan pilihan tepat sesuai dengan keluarga kita. 

2. Tempah Tiket Lebih Awal 

Biasanya tiket akan lebih murah jika ditempah 6 bulan ke atas sebelum tarikh penerbangan. Kena rajin semak harga tiket. Jangan lupa subscribe emel airline pilihan untuk dapatkan maklumat-maklumat mengenai promosi semasa.   

3. Menempah Pakej Percutian 

Nak lagi jimat, tempahlah tiket penerbangan sekali dengan penginapan. Biasanya untuk tempahan pakej macam ni harga lebih berbaloi. Dapat penginapan yang disediakan dapur sekali lagi baik sebabnya kita boleh jimatkan kos untuk makan.

Tengah survey tetiba ternampak pulak iklan contest ni. Hadiah menarik weiii. Bulan bintang terus mata me. Hahaha. 


1st Place : 6 Hari 5 Malam ke Seoul (Flight & Accomodation) 
Sumber Google Image
Memang dah lama sangat simpan niat nak ke Seoul ni. Bukan sebab nak jumpa artis Korea bagai tu tau tapi sebab terpikat dengan budaya dan keindahan suasana 4 musim di sana. Kalau di beri pilihan teringin nak pergi time musim luruh atau musim bunga. Nak jugak pegi time musim luruh tapi bila tetiba suhu kat Malaysia ni rendah pun tak tertahan rasanya lagi nak main salji? Hahaha. 

Antara tempat menarik yang boleh dikunjungi di Seoul adalah Namsan Tower, mercu tanda Seoul paling terkenal. Bagi mereka yang suka dengan alat-alat make up dan skincare wajib singgah di Namdaemun dan Myeongdong. Ingat winter sonata, ingat Pulau Nami. Tak sah rasanya ke Seoul jika tak singgah di sini. 

Di Itaewon pula terletaknya Seoul Central Mosque untuk kemudahan umat Islam. Katanya makanan halal mudah di cari di kawasan ini kerana bilangan penduduk beragama islam yang agak ramai. 

Ada banyak lagi tempat menarik yang boleh di kunjungi di Seoul seperti Lotte World, Petite France, Yongpyong Ski Resort, Istana Gyeongbokgung dan Insadong. 

2nd Place : 5 Hari 4 Malam ke Phuket (Flight & Accomodation) 
Sumber Google Image
Phuket Old Town adalah salah satu bandar bersejarah yang membentuk Bandar Phuket. Thalang Road merupakan jalan utama di Phuket Old Town. Terdapat bangunan lama berkonsepkan Sino-Portugis yang masih kekal hingga ke hari ini. Sebahagiannya telah ditukar menjadi bar, kafe dan rumah tamu. 

Teringin nak tengok persembahan kebudayaan Siam Niramit. Yelah, pergi negara orang rugi tak tengook persembahan kebudayaan mereka kan. Katanya gajah pun berlakon sekali dalam persembahan tu. Hebat kan? Sebelum persembahan bermula katanya banyak aktiviti lain yang menarik disediakan untuk pengunjung seperti persembahan muay-thai. 

Lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi di Phuket adalah Island Hoping, Trip Discover Catamaran dan Phuket City View Point. Bagi yang sukakan aktiviti lasak seperti zipline, skyline atau roller zipline, bolehlah ke Hanuman World Phuket. 

3rd Place : 4 Hari 3 Malam ke Langkawi (Flight & Accomodation) 
Sumber Google Image
Haaaaaa.. tak dapat pergi Seoul pun, dapat Langkawi pun dah cukup bersyukur. Hahahaha. Sebabnya dah beberapa kali plan nak ke Langkawi tapi ada je masalahnya. Sedih tauuu. 

Antara yang menjadi tarikan di Langkawi adalah keindahan pantainya yang cantik dan bersih. Pantai yang menjadi pilihan kunjungan pelancong adalah Pantai Cenang, Pantai Tanjung Rhu, Pantai Tengah dan Pantai Pasir Tengkorak. Ada banyak aktiviti keluarga yang boleh dilakukan di sepanjang pantai ni selain menikmati keindahan semulajadinya. 

Tarikan alam semulajadi yang ada di Langkawi pun memang menggamit hati me nak pergi iaitu Kilim Geoforest park, Air Terjun Telaga Tujuh, Air Terjun Turun Temurun, Tasik Dayang Bunting dan Taman Lagenda. 

Selain dari 3 hadiah utama, share kat Facebook pun boleh dapat RM1,000 Traveloka voucher untuk dua pemenang. Yang ni pemilihan secara random. 

Nampak Seoul tu terus bunga-bunga hati me nak join mini contest ni. 

Cara Penyertaan Traveloka Fly & Win Challenge 

1. Klik link contest → Traveloka CNY 2018 Contest 
2. Jangan lupa fahamkan terms and condition dan instructions sebelum mula   
3. Lepas baca dan fahamkan tu, bolehlah Start Game. 
Sehari boleh submit 5 score je. Pastikan korang Submit score terbaik korang tau. 

Best main game ni. Nampak senang tapiiiii susah weii. Hahaha. Bertabahlah korang yang main ye. Dari tadi duk marah sebab plane me asyik jatuh je. Terkejut-terkejut tengok tetiba ada halangan di depan. Adoiiii. Geram tapi tetap nak sambung main gak sebab bayangan Seoul tengah bermain-main di depan mata ni. Hahahaha. Nak menang hadiah best dah tu free pulak mana boleh senang-senang ye tak. 

Tapi hari ni ketabahan teruji. Makanya sambung esok lagi arr contest ni. Hahahaha. Yang penting jangan mengalah je kalau nak tiket free tuuuu. 

Tempoh contest berlangsung mula dari 22 Januari 2018 hingga 28 Februari 2018

Korang jom lah join sekali. Mana tau ada luck korang dapat tiket free kan.

Monday, January 22, 2018

Touch and Go Stick Penyelamat Ketika Di Plaza Tol

5:12 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari tu first time drive sendiri ke Shah Alam. Sebabnya nak bawa Angah ke Pusat Kesihatan UiTM. Memang rasa takut tu ada tapi kena teruskan jugak. Bila lagi nak belajar drive sendiri kan. 

Satu yang buat me risau nak drive jauh is buta jalan. Hahahaha. Susah sangat nak cam jalan bila drive sendiri. Tapi bila orang lain yang drive cepat je cam jalan tu. Even ko dah berpuluh ribu kali lalu jalan yang sama tapi orang drive dan drive sendiri sangat la berbeza. Fuhhhh..

Lagi satu masalah bila nak lalu plaza tol. Masalah besar bagi me. Hahahaha. Sebelum ni ada smart tag boleh lah berlagak main lalu je. Bila smart tag rosak amik kauuu tangan tak sampai nak sentuh kad. Tebalkan muka je keluarkan kepala tetap tak sampai. Hahaha. Pastu boleh pulak kad tu terjatuh. Berganda weiii malu dia. Harapnya kereta belakang tu takde dashcam. Hahahahaha. Terpaksa keluar kereta nak amik kad. 

Cerita kat en.abg memang dapat gelak je laaa. Dia suruh rapatkan kereta ke kanan sikit tapi risau tersagat pintu kereta je kalau rapat sangat. Nak buat macamana kan. Tangan ko memang panjang takat tu je. Terima je la gelakan tu dengan hati terbuka dan redha. 

Pengalaman weiii. Kalau tak jadi tak merasa. Hahaha.

Tetiba teringat hari tu ada yang share card stick macam pemukul lalat tu. Buka Shopee terus cari. Jumpa! Murah pulak tu. RM5.00 lebih je rasanya ari tu. Tapi me simpan lama sangat dalam cart sampai la benda tu habis stok. 

sumber : google image
Cuba cari lagi takde. Pastu jumpa satu ni. Cantik sikit lah dari pemukul lalat tu. Rupa macam stick untuk selfie. 
Harga RM19.90. Terus grab sebab tengok stok tinggal satu je lagi masa tu. Kang terlepas bila lagi pulak nak beli.  

Tak risau lagi pasni. Boleh la jadi penyelamat sampai dapat smart tag baru. Huhuhu. 

Thanks buat yang cipta benda ni. Anda menyenangkan saya untuk melalui plaza tol. 


Thursday, January 18, 2018

2018 PLEASE BE NICE TO ME

5:14 PM 1 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Baik lahhhhh.

Dah masuk minggu ketiga bulan Januari 2018. Ini first entry buat tahun ni. Banyak benda nak story, banyak benda nak share tapi kekangan masa sekarang ni buat me terpaksa dahulukan yang lebih utama.

Ni pun curi-curi masa kejap update just to let you all know i'm still alive even takde siapa yang nak amik tau pun sebenarnya. Hahahaha.

Domain dah renew. Makanya kena la update rerajin pasni kan...

InsyaAllah akan kembali kuatkan semangat untuk bercerita dan menulis. :)

Dan macam tahun-tahun sebelum ni jugak,, 2018 PLEASE BE NICE TO ME! 😆😆😆