Monday, July 22, 2013

# Jerebu

Oh! Jerebu

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


159 titik panas dikesan di Sumatera, Bukit Rambai dan Cheras catat IPU 111 serta 101

Kuala Lumpur: Negara ini berkemungkinan dilanda jerebu pusingan kedua jika pembakaran terus berlaku di Sumatera, Indonesia, yang diburukkan lagi dengan cuaca kering berterusan dan musim Monsun Barat Daya.

Semalam, Agensi Alam Sekitar Nasional (NEA) Singapura meramalkan, republik itu mungkin mengalami jerebu beberapa hari lagi dengan peningkatan titik panas mencecah 159 lokasi di Sumatera, sekali gus menggambarkan pembakaran hutan tercetus semula. 

IPU tidak sihat meningkat 

Sehingga 5 petang semalam, bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat direkodkan di Bukit Rambai, Melaka dan Cheras (Kuala Lumpur), masing-masing 111 dan 101.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), Che Gayah Ismail ketika dihubungi BH, tidak menolak kemungkinan berlakunya jerebu kali kedua di negara ini, antaranya kerana faktor angin Monsun Barat Daya sehingga Oktober depan yang memburukkan lagi keadaan, berikutan angin itu menghala ke arah Semenanjung.

“Kemungkinan jerebu (pusingan kedua) boleh berlaku jika berlakunya pembakaran di Sumatera. Cuaca kering... tiada hujan akan memburukkan keadaan,” katanya.

Beliau mengulas laporan BERNAMA yang memetik ramalan NEA bahawa Singapura mungkin dilanda jerebu dalam beberapa hari lagi ekoran cuaca kering di Sumatera. 
NEA menyatakan ia akan mengeluarkan amaran seterusnya jika keadaan itu berlaku dan menambah jumlah titik panas di Sumatera dikesan satelit NOAA 18 meningkat secara mendadak sejak dua hari lalu sehingga mencecah 159 titik panas, kelmarin.


Huhuhu... Jerebu lagi ke? Adoi la. Dah la bulan puasa ni. Tekak pun dah start gatal-gatal. Batuklah tak lama lagi ni. :'(

1 comment: