Wednesday, May 1, 2019

Is It A Good Idea to Buy Property Under Your Child’s Name?

10:41 AM 0 Comments

With rising of property prices and endless cooling measures, more buyers are considering buying their property under their children’s names. In Singapore, HDB flats are everywhere such as in Woodlands. If you are planning to get one and your HDB flat or condo under your child’s name, there are some important considerations before you make your move. 

1. Children’s own home ownership as first-time buyers will be endangered 

Your children will become the owners of the property, once the house is registered under their name. Meaning that, unless the property is disposed of, they are going to have problems buying their own HDB flat. Remember that your child cannot buy an HDB flat, once they own a private property. If they are going to buy a private property, and there is an outstanding mortgage under their name which you are paying, they will get a lower loan. Normally, they will be getting 60% financing instead of 80%. There is also the consideration of Additional Buyers Stamp Duty (ABSD), of 12% on the second property, and 15% on subsequent properties for Singapore citizens as of 6th July 2018 when the Government suddenly increased ABSD rates. 

2. Your child’s creditworthiness 

If you are buying through your child just to get a better loan, remember you are not the one listed as a borrower. As far as the banks and the Credit Bureau of Singapore are concerned, your child is the one who charged the property to the bank for home loan. If you cannot pay this for some reason, your child will either have to pay it out of pocket, or be taken legal action in your place. And a history of late payments will destroy your child’s creditworthiness. 

3. You lose legal rights over the occupancy of the house 

We have seen many real life cases in which the children and their parents have home ownership disputes on who can live in the house. Sometimes disputes may occur when children wanting to rent out the property, while the parents disagree. Other times, the children may want a favourite uncle or a girlfriend to stay with them, against the wishes of the parent. Once the house is under your children’s name, you lose the power to command who stays under that roof. This can result in living arrangements that are unfavourable to you, and transform a financial asset into a family rift. 

4. Using your children’s name to escape taxes is asking for trouble 

This is a home ownership hack we see some people use. They purchase a second property and rent it out. Now the tax rate for a rental property is different, so they list one of their children as a resident in that property instead. Now, even if the property is for rent, it has an owner-occupier’s tax rate. In some cases, the child whose name it’s under does not even stay there. If you get caught doing this, the Inland Revenue Authority of Singapore (IRAS) would run after you. You will probably face a fine of several times the tax avoided and if they catch you at it after 10 years, the accumulated sum you owe them could mean selling off the house in order to pay for it. 

5. Your children’s social welfare benefits will be affected 

If your children are unemployed or going through a bad patch, but are recorded as the property owners, their social welfare benefits could be affected. For example, if they need to reach out for Medifund because their health insurance is dry, or they are getting GST offset vouchers, the reputation of their private property will weigh against them. 

6. Your children can take out loans against the property 

If your children take out large loans using the property as collateral as a second mortgage, which they can do so because the property is registered under their names, your property is at risk. If they fail to repay the loan, the financial institution in question could take legal action or foreclose on the home.

Therefore, think twice before putting a property’s title deed under your child’s name. It may affect both your own and your children’s home ownership. However, it is always good to buy under your child’s name if you truly intend it as a gift, and not a “stealth investment”. As long as it’s a genuine gift for your child, it is typically a good idea.

Thursday, March 21, 2019

Perfumeberry.com.my Untuk Peminat Tegar Perfume

8:30 PM 2 Comments
Dah lama tak shopping perfume. Me ni memang peminat tegar perfume cuma tak segila dulu. Hahaha. 

Dulu masa bujang kalau boleh tiap-tiap bulan nak membeli. Dah la beli tu yang 50ml, 100ml. Kalau dah banyak-banyak tu bila agaknya nak habis? Baru terasa membazirnya me suatu ketika dulu. 

Still pengumpul perfume cuma sekarang ni kita kumpul yang mini perfume je. Comel pun comel botolnya. Dalam 4ml-5ml untuk botol mini ni. 


Beli kecil macam ni, boleh dapat banyak jenis. Hari-hari boleh tukar perfume. Hahaha. 


Haaaa.. senang masuk dalam beg. 

Kalau korang peminat perfume macam me, korang wajib singgah web perfumeberry.com.my ! Dijamin 100% authentic dan di import dari US. Murah pun murah.

Bukan perfume je, bodycare dan skincare pun ada. Korang yang tengah cari set wangian untuk hantaran pun ada dalam tu. 


Nak yang set bajet pun ada.
Memang rambang mata betul bila buka page ni. Keinginan nak beli semua tu membuak-buak. Tapi alhamdulillah masih mampu bertahan selepas tambah lagi dua koleksi iaitu Daisy Dream dan Lady Million Lucky. Hahaha. 

Tunggu la minggu depan pulak ye kita tambah koleksi. 

Korang boleh cari perfumeberry ni kat : 

Tuesday, March 5, 2019

Susahnya Nak Menagih Hutang 😩😩

10:47 AM 2 Comments
Assalamualaikum

Fuh..fuh.. Bila terbitkan isu pasal hutang ni semua orang yang terlibat dengannya mesti jadi panas. Tak kisah lah si penghutang atau si pemberi hutang. Masa nak meminjam tu memang lembut gigi dari lidah. 

Kita yang lembut hati tak tau nak menolak pun jadi serba salah sampai la akhirnya terpinjamkan jugak. Tak sampai sejam transfer tu boleh pulak block segala telefon, media sosial dan semua medium perhubungan. Haishhhh. Apa cerita ni!!

Janji-janji masa nak pinjam tu memang tak boleh pakai langsung!

Bila cuba call orang yang terdekat dengan dia masing-masing ambil jalan tak nak masuk campur. Katanya selesaikan sendiri. Bila minta nombor lain yang boleh di hubungi, di suruh cari sendiri. Adoi.. pening kepala mak. Kalau tau memang taklah bertanya. 

Jumlah tu bagi dia mungkin sikit tapi bagi kita yang tak berapa nak berduit banyak la jugak. Dah lagi memang tengah ada masalah nak pakai duit. Kalau me ni memang kilang cop duit memang halalkan je duit hutang tu. 

Entahlah. Jenuh nak fikir dah. 😩😩

Buntu sangat. Harap di bukakan pintu hati orang tu bayar balik hutang dalam masa terdekat ni. 


Monday, February 4, 2019

Di Matamu Persembahan Terbaik Anugerah Juara Lagu 33

4:30 AM 0 Comments
Lirik : Di Matamu

Apakah kau cuba untuk menafikan
Keikhlasan hatiku padamu
Betapa ku mencuba
Mendapatkan secebis kasih mu

Apakah kau tak mampu untuk menentukan
Di antara kaca dan permata
Betapa telahan mu
Memaksa ku mengundurkan diri

Dan tak seharusnya aku
Bertemu diri mu di dunia ini
Dan kau membuang diri ku sesuka hati mu
Dan memilih dia
Dan ku tersandar begini
Meratapi hati yang telah dilukai
Aku sedar betapa hinanya 
Ku di mata mu

Namun jika ku diperlukan
Dan diterima
Izinkan ku menagih kasih mu
Namun jika ku ditolak, tak diperlukan
Buang segala tentang ku

Dan tak seharusnya aku
Bertemu diri mu di dunia ini
Dan kau membuang diri ku sesuka hati mu
Dan memilih dia
Dan ku tersandar begini
Meratapi hati yang telah dilukai
Aku sedar betapa hinanya 
Ku di mata mu


Selalu juga dengar lagu Sufian Suhaimi ni kat radio masa pergi dan balik kerja tapinya tak tau pun lagu ni masuk final Anugerah Juara Lagu 33. Haha. Semalam masa tengok siaran langsung baru tau senarai lagu yang berentap dalam final. 

Tak nak cerita persembahan lain. Nak cerita pasal lagu Di Matamu ni je. Hahaha. 

Penghayatan dia terbaik. Dapat standing ovation pulak. Kena pula lagu tu dengan kisah lepas dia. Tak jangka dia menang persembahan terbaik tapi bila tengok muka Sherry ngan Alif masa buka sampul tu automatik gelak then kata kat en.abg, mesti baby pian yang menang ni. Sekali betul laaaaa. 

Apapun, tahniah Sufian Suhaimi👏👏

Setiap apa yang kita impikan, tak semua jadi kenyataan...


Friday, January 25, 2019

Make up Harian lebih Mudah dengan Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature

9:00 PM 5 Comments
Make up Harian lebih Mudah dengan Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature | Bulan Januari 2019 adalah bulan yang betul-betul mencabar buat me. Nak kena uruskan tiga orang anak masuk sekolah. Along masuk Tahun 1, Angah Pra-sekolah (ni tak risau sangat sebab last year pun dia dah mula kat situ) dan Addeena masuk sekolah tadika. 

Tiap-tiap pagi adalah satu perjuangan buat me. Haha. Memang haru biru jadinya. Sorang nak ni, sorang nak tu. Taknak ni, taknak tu. 

Dengan kita lagi terkejar-kejar nak bersiap pegi kerja. 

Memang tak sempat nak touch up bagai. Nasib baik ada Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature ni. Sebelum ni me dah pernah berkongsi pasal produk ni di Jatuh Cinta Dengan Gold Nano CC Cream Dari Hansaegee Nature
Ni me tunjukkan beza sebelum sapuan dengan selepas sapuan Gold Nano CC Cream. Nampak tak beza dia tu. Kalau nak jelas tengok part mata tu. Haaaaaa. Hilang lebam keliling mata terlindung dengan sapuan cc cream ni. Best tak best? 
Memang sangat membantu me. Tak sempat touch up muka kat rumah, sampai parking pejabat baru ambil kesempatan cover sikit muka yang pucat ni. Calit..calit.. sapu.. sapu tak sampai 5 minit dah siap. Best sangat. Tak perlu kelam kabut nak fikir mana berus foundation, mana compact powder. Dengan satu sapuan Gold Nano CC Cream dah cukup membuatkan korang tampil yakin masuk pejabat. 
Hampir sebulan gunakan produk ni memang puas hati sangat. Kulit Alhamdulillah serasi. Tak berminyak. Tak melekit. Liang pori tak tersumbat. Takde juga tanda jerawat nat datang bertandang. Hehe. Paling penting bagi me ada perlindungan SPF 30 PA++ tu. Kalau korang tanya adakah me akan beli untuk kali kedua, jawapan me definitely YES! 

Antara sebab me suka produk ni jugak, ia membantu mengurangkan beban barang kosmetik dalam beg tangan me. Hahaha. Kalau sebelum ni me usung berus mekap kemana-mana tapi kali ni takde pun. Guna jari je kan. 
Dan terbaru katanya Gold Nano CC Cream ni dah tukar packaging. Ni kita tunjuk packging baru. Haaaa. Menarik kan. Sebelum ni perlindungan SPF 30 PA++ je tapi yang baru ni dah tambah ke SPF 50+ PA ++. Isi kandungan pun bertambah dari 35ml ke 50ml. Terbaiklah Hansagee Nature. 
Nak kongsi lagi sekali kat mana korang boleh usha produk-produk Hansaegee Nature :- 

Sometimes I Just Become Speechless

10:30 AM 1 Comments

So many words to say but no way to say it.. Sometimes i just become speechless
😞😞😞

Don't ever judge me. You know my name, but not my story.
You can't handle half of what i've dealt with.
There's a reason i am who i am.

Don't judge the path i choose to take if you haven't walked the journey i had to make.
Don't judge me by my decision if you don't understand my reasons.

After all, you only see what i choose to show you. 

Tuesday, January 1, 2019

Pembuka Tahun 2019

2:18 PM 0 Comments
Semalam harijadi me. Hari ni harijadi anak dara Nur Addeena Syumaila pulak. Alhamdulillah.
Umur bertambah ni dia punya geliga otak pun bertambah. Makin petah bercakap. Ada je jawapan dia. Geram kadang.

Dah start sekolah tadika dah pun. Excited dia lain macam. Haha. Nak jumpa kawan-kawan baru.

Oleh sebab Addeena ni lahir 1 Januari, cikgu sekolah Angah kata dia kena masuk sekolah awal. Sebab tu nak kena readykan dia untuk belajar. Biasakan dia bergaul dengan kawan-kawan.

Nampak kecil je kan? Tapi alhamdulillah setakat ni dia memang suka pergi sekolah. Harapnya sampai bila-bila begitu ye nak.