Wednesday, December 12, 2018

Tips Potty Train Anak

3:50 PM 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anak-anak bebas lampin pakai buang adalah salah satu impian mak-mak. Me pun macam tu jugak. Lebih awal lebih bagus. Senang. Duit beli pampers pun dah boleh save ke benda lain.

Alhamdulillah. Along, Angah dan Addeena semua free-diapers sebelum masuk umur 3 tahun. Agak lama juga ambil masa nak train sebabnya me kerja. Kat rumah pengasuh pula still pakaikan pampers. Kita tak lah nak push pengasuh suruh jangan pakaikan pampers sebab taknak menyusahkan pengasuh. Bila ambil dari rumah pengasuh me akan terus bukakan pampers dia.

Ada yang tanya, susah ke nak ajar anak bebas lampin pakai buang ni? Tak penat ke?

Penat memang penat masa nak potty train tu tapi rasa berbaloi sangat bila penat tu terbalas. Hehe. 

Antara tips me potty train 3 orang anak ni simple je. 

1. Sabar dan Bersedia. Dua benda ni memang sangat penting bila nak mula potty train anak. Awal-awal potty train memang agak mencabar tahap sabar tu. Sisi hijau memang akan sentiasa mengintai peluang nak keluar. Lagi bila anak terkucil atas lantai. Hahaha. Tapi SABAR! Tarik nafas dalam-dalam lepas tu hembus pelan-pelan sambil bersihkan lantai. 😆

2. Simpan semua jenis karpet dan tikar serap air. Time ni biarkan lantai togel tanpa lapik. Tikar getah takpe. Dari kau bertukar hijau dan marah sebab anak kencing atas karpet makanya lebih baik mencegah sebelum terjadi. Leceh nak bersihkan.

3. Belikan seluar dalam yang anak-anak suka. Haaaaa, part ni korang memang akan excited sama bila tengok muka anak excited dapat seluar dalam yang dia suka. Haha. Cakap kat dia, 'lepas ni kena pakai seluar ni je. Tak boleh pakai pampers dah. Kalau kencing kat seluar nanti kotor tak boleh pakai dah.' Untuk anak-anak me menjadi trick ni. 

4. Kena rajin tanya anak, 'Nak pegi tandas ke?', 'Nak kencing tak?'. 20 minit lebih kurang lepas dia minum susu tanya lagi. Kadang dia lupa dia dah tak pakai pampers, kita kena main peranan. Ajak dia pegi tandas. Memang akan ada drama tapi kena lah pandai pujuk.

Tu yang biasa me buat la.

Memang mula tu susah tapi bila anak dah faham dia sendiri akan rasa tak selesa nak buang air dalam pampers. Time tu cubalah pakaikan dia pampers memang akan menangis tak mau dah. Hehe

Kita as mak-mak, umi-umi, ibu-ibu jangan culas pulak. Dah mula tu, kena teruskan.

Good luck supermom! 💪💪

Thursday, October 25, 2018

Satu Dekad Di Bawah Bumbung UiTM

4:15 PM 4 Comments
Assalamualaikum Malaysia


10 tahun...

Alhamdulillah.

Dari Sabah - Shah Alam - Puncak Alam.

Hampir putus asa tapi akhirnya bertahan hingga kini. Banyak pahit manis sepanjang bekerja. Semua tu pengalaman. Move on dan tinggalkan yang pahit-pahit.

Kenal ramai orang. Berhadapan dengan pelbagai ragam dari rakan sekerja hinggalah pelajar. 1001 macam cerita ada. 

Bersyukur sangat kerana di berikan peluang ni. Masih jauh perjalanan. Masih banyak cabaran yang perlu di hadapi.

Kuat dan terus bertahan Munirah!!

Tuesday, October 9, 2018

80% Diskaun Sempena Lazada Super Beauty Day!

4:20 PM 3 Comments
Assalamualaikum Malaysia

80% Diskaun Sempena Lazada Super Beauty Day! | Fuhhhh! Lazada buat hal lagi lah. Terkini dia bagi diskaun kaw kaw untuk para wanita dan pencinta produk kecantikan. 
Lazada's Super Beauty Day, your first beauty moment!
Jangan lepaskan peluang untuk memiliki pelbagai produk kecantikan jenama antarabangsa dan terkenal dengan harga yang lebih rendah pada kualiti yang sama. Tawaran hanya pada 10 Oktober 2018 ye korang. Yeeee! Betul. Sehari sahaja. Maka get ready semua.

 Antara produk yang bakal memeriahkan Lazada Super Beauty Day ni adalah :-

• Urban Decay
• AHC
• NYX
• Dove
• Olay
• Eucerin
• Clinique
• Biotherm
• Neutrogena dan banyak lagi.

Menarik tak? Tertarik tak? Mestilah kan. Me sendiri pun teruja bila tengok jenama-jenama ni semua. 

Selain dari itu, terdapat juga tawaran-tawaran lain yang mampu mengganggu gugat nafsu membeli korang. Hahaha. Antaranya Flash Sale, Vouchers, Bundles dan juga Buy 1 Get 1 Free Deals!

Makin banyak menaip ni makin teruja pulak nak kongsi dengan korang. Hahaha

Berita baik bagi korang yang sukakan game, sukakan cabaran silalah muat turun aplikasi Lazada untuk bermain Super Beauty Day Slash It! game. Cara-cara untuk bermain game ni adalah :-

1. Muat turun dan login ke aplikasi Lazada 
2. Pilih produk yang korang nak slash dalam katalog
3. Jemput kawan-kawan untuk bantu korang slash produk yang korang pilih
4. Jika jumlah slash sudah tercapai, maka korang boleh beli produk pilihan korang tu pada harga yang terbaik!

Masih kurang faham macamana nak main game ni? Jom sama-sama study cara nak slash dari video di bawah ni.

So, dah fikir nak beli apa? Heee. Jangan lepaskan peluang ni yeee.

Di sini me kongsikan link untuk memudahkan korang terjah ye → Lazada Super Beauty Day!