Monday, June 27, 2016

Beli Baju Raya di Elleeza Boutique Je

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Haaaaa.. Lagi beberapa hari nak raya kan? Sekejap je masa berlalu. Tak sedar? Jangan tipu laa korang. Haha. Mesti hari-hari duk tanda kat kalender tu bila nak habis puasa kan. Hehe. 

Sebenarnya me pun sama tak sabar sangat sebabnya tahun ni giliran kitorang beraya kat Sabah pulak. Haruslah gembira lebih sikit gituuu. 

Persediaan raya? Tak settle lagi. Huhuhu. Baju raya me ngan along dan angah dah beli. Kasut raya dak kecik tu pun dah beli gak. Cumanya baju raya si kecik tu takde lagi. Baru nak shopping baju dia dalam minggu ni jugak. Semalam tak dan nak cari sebab penat sangat rasanya. 

Biasa beli online je untuk baju ni. Risau gak size tak betul kan tapi yakin je masa tu sebab akak tu kata boleh tukar tapiii kalau size yang kita nak tu available lah. So memang pasrah je. Alhamdulillah. Elok je baju tu bila cuba hari tu. Cuma kainnya tu panjang sikit. Panjang takpe jangan singkat sudah.


Haaaaa. Ni la baju raya kitorang. Takde lah glam mana pun. Harga? Berbaloi la dengan kain. 

Beli kat Elleeza Boutique je. Servis terbaik. Hehe. Pasni insyaAllah boleh repeat order lagi. 

Suka baju ni sebab nursing friendly. Material pun tak panas. Takdelah nanti anak-anak rimas nak pakai kan. Yang tak best sebab takde saiz Addeena. Hahahaha. 

Korang mesti baju bling-bling kan raya ni. Hehe. Takpe. Mahal tak mahal belakang kira. Yang penting tak over budget. Kannnn. Lepas raya banyak belanja lagi ni.

Duti raya? Hurmmmmmm. :p
Read More ->>

Wednesday, June 15, 2016

Mudahnya DIY Hadiah Di Printcious.com

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah hujan di pagi hari. Lama tak hujan. Dalam hujan ni me tetap berdoa dalam hati hope tak banjir masa balik nanti. Risau kot sebab tak tau jalan lain nak balik. Huwaaaaaa. Tau satu jalan tu je.

Dalam risau-risau tiba-tiba teringat Jumaat minggu depan harijadi Along. Kejap masa dah 4 tahun anak umi. Dah besar dia. Nak bagi hadiah apa ea? Hurmmm.. Bila tiba bab hadiah ni me memang takde idea.

Takkan nak bagi baju lagi kan. Mainan? Baru lagi belikan untuk dia.

Nak juga hadiahkan dia sesuatu yang menarik. Yang me boleh customise sendiri. Tapi tangan tak kreatif sangat kalau nak buat sendiri. Huhu.

Tengah skroll facebook terjumpa page http://www.printcious.com/ ni. Macam menarik. Banyak gak pilihan yang ada. Ada mug, cushion, t-shirt, mousepad dan macam-macam lagi. Boleh customize sendiri pulak tu. Wow!! I likeeee..

Memula nak beli puzzle tapi bila ingat apa jadi kat puzzle-puzzle yang beli sebelum ni terus tak jadi. Hahaha. Rasanya nak ambil cushion tu laa. Ok tak? Harga pun berpatutan.


Boleh customise sendiri tau. Senang je pun. Tutup mata pun boleh buat. Sangat membantu buat orang yang tak kreatif sangat macam me ni.  Hehehe.

Hasilnyaaaa....


Ringkas je. Tak tukar pun deko-deko tu. Kalau korang nak tukar pun boleh. Google je frame yang korang suka pastu edit masuk dalam tu. Bestkan?

Ni belum finalize lagi ni. Rasa macam nak tukar design lagi.

Apalagi yang ada? Banyak weiii. Korang kena masuk sendiri tengok dalam page  http://www.printcious.com/.

 Comelkan mug ni.. Homai.. i'm in love. Hahahaha.
Pasni nak beli baju untuk keluarga pulak. Heeeee.

Senanglah nak cari dan beli hadiah pas ni. Takde dah istilah takde idea. Harijadi? Anniversary? Persahabatan? Semua ada di sini.

Pssstttt!!!!! Nak bagitau ni. Sekarang ni Printcious.com ada buat promosi potongan 20% untuk Hari Bapa. Terus terfikir nak surprisekan bapa me yang jauh di Sabah. Heeeeee.

Kalau korang nak tengok design dan hadiah lain yang ada, klik je link yang me bagi kat atas tu. Confirm tak menyesal sebab semuanya cantik-cantik.

"printcious.com - precious gift from your heart"
Read More ->>

Friday, June 3, 2016

Lafaz Niat Sehari Puasa, Sebulan Puasa Dan Doa Berbuka Puasa

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Nahhh.. Nak tepek sikit bacaan lafaz doa puasa Ramadhan bagi siapa yang terlupa. Yelah. Setahun cuti puasa katanyaaa kan.

Hukum Puasa di Bulan Ramadhan

WAJIB bagi mereka yang telah cukup syarat iaitu ISLAM, BERAKAL dan BALIGH.

Firman Allah S.W.T :

"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibakn ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertakwa." (Surah Al-Baqarah : 183)

Lafaz Niat (Harian) di Bulan Ramadhan

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى


Maksudnya :
Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta'ala

Lafaz Niat (Sebulan) di Bulan Ramadhan


نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya : 
Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta'ala

Waktu Berniat
Bermula daripada terbenam matahari yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). 

Lafaz Doa Berbuka Puasa Di Bulan Ramadhan

اللهم لك صمت وبك آمنت وعلى رزقك أفطرت برحمتك ياأرحم الراحمين

Maksudnya : 
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku berbuka puasa dengan apa yang Kau berikan. 


Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in