Wednesday, August 15, 2018

Addeena Minta Adik. Dah Bersediakah Umi?

5:18 PM 0 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Dari minggu lepas Addeena asyik kata ada baby boy dalam perut umi. Angah yang mulakan dulu sebenarnya kisah baby boy ni. Tapi Addeena bila dengar macam dah lekat dalam kepala dia yang memang betul dia bakal dapat adik lelaki. Hari-hari duk ulang benda sama. Kadang masa tengah bf kan dia pun dia boleh buat-buat bisik ngan 'adik' dia ni.

Dah bagitau dia yang tak ada baby pun tapi dia masih jugak berkeras ada. Pening kepala umi. Hahaha
Ada kawan yang kata bagi lah dia adik. Dia dah besar. Hurmmm. Pada me, Addeena tu kecil lagi. Masih breastfeed pun even dah campur susu formula kan. Lepas tu manja dia bukan main lagi. Along dengan Angah tak boleh dengan Umi. Umi ni dia punya sorang katanya. Tu macamana nak beradik tu? Hahahaha

Orang kata tu doa sorang kakak yang nak adik boy. Aminn. Mana tau makbul doa Addeena kan. Hehe.

Bagi me pun, sebenarnya memang teringin nak tambah sorang lagi anak cumanya banyak benda nak fikir sekarang ni. Mental dan fizikal belum bersedia lagi. Dari segi kewangan pun kena fikir juga. Addeena pun belum free diapers. Nak beli susu lagi. Nak sekolah lagi. Kos sara hidup bukan makin rendah. Semua barang nak naikkan harga. Huhuhu.

Macam-macam persediaan nak kena fikir dan buat sebelum nak tambah keluarga ni.

Bila plan nak mengandung lagi? Hehehe

Maybe 2 tahun lagi kot. Masa tu Addeena dah masuk tahun satu. InsyaAllah. Dah pandai bawa diri sikit nanti boleh la nak tolong jaga adik.

sumber : google image
Rezeki kalau dapat baby twin kan? #eh

Tuesday, July 31, 2018

Checking : Gangguan Obsesif - Kompulsif

10:04 AM 1 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Sumber : whatsapp
Baru tau obses checking tu tergolong dalam OCD. 

Me ni jenis memang suka cek semua suis, dapur gas dan pintu banyak kali sebelum keluar. Tu pun masih ada perasaan tak puas hati. Masih ada rasa 'betul ke dah tutup suis tv tadi?' , 'eh.. tadi sebelum keluar ada pasang dapur gas ke?' , 'suis lepas charge fon tadi dah tutup ke ea?' 

Haaaa.. Selalunya sepanjang perjalanan akan ada persoalan macam-macam yang melintas di kepala ni. Pernah lewat datang kerja sebab patah balik rumah nak cek balik semua suis. Padahal masa tu dah nak sampai pejabat pun tapi sebab hati macam tak tenang maka buat keputusan patah balik. Sanggup kan? Me pun pelik.

Kadang sebelum keluar rumah tu dah pusing satu rumah cek dua tiga kali pun masih rasa tak cukup. Dah kunci rumah, dah kunci pagar, dah masuk kereta pun boleh keluar balik. Gigih buka balik kunci masuk cek lagi sekali. 

Eh.. Tu termasuk dalam OCD-Checking yang kat atas tu ke? Atau me ni memang pelik? 



Wednesday, July 25, 2018

Saya Ini Original Sabahan

2:09 PM 1 Comments
Assalamualaikum Malaysia

Ada satu lagu baru yang buatkan me dan anak-anak rindukan Sabah. Masa balik cuti raya bulan lepas, memang setiap hari dan sepanjang masa me akan dengar lagu ni di rumah. Kalau bukan di youtube, mesti anak-anak dan anak buah yang menyanyi. 

Sampai la sekarang, Along Angah dan Addeena selalu request nak dengar lagu ni. 

Along & Angah : Umi, nak dengar lagu sabah tu..
Addeena : Mi,, nak gu bah.. bah.. 😂

Sumber : Youtube

Tajuk Lagu: Original Sabahan 
Penyanyi : Atmosfera ft. Floor 88 
Komposer : Hezron Rayner 
Lirik : Hezron Rayner 
Published by Rusa Marketing Sdn Bhd