Monday, July 17, 2017

Steevya Pemanis Ganti Gula Yang Baik Untuk Kesihatan

9:01 AM 1 Comments

STEEVYA PEMANIS GANTI GULA YANG BAIK UNTUK KESIHATAN

Stevia atau nama saintifiknya Stevia Rebaudiana merupakan tumbuhan herba yang berasal dari Paraguay. Stevia telah lama digunakan oleh masyarakat di sana sebagai pemanis semula jadi dalam makanan, minuman dan perubatan oleh masyarakat di sana. Pokok stevia juga semakin mendapat perhatian masyarakat amnya di Malaysia kerana khasiat dan kelebihannya sebagai pengganti gula semula jadi.   Seperti yang kita sedia maklum, penggunaan gula putih yang dibuat daripada pokok tebu telah lama dipraktikkan dalam masyarakat sebagai penambah perasa manis dalam makanan dan minuman. Akan tetapi, pengambilan gula secara berlebihan boleh mengakibatkan banyak masalah kesihatan seperti obesiti (berat badan berlebihan), diabetes serta tekanan darah tinggi. Oleh itu, masyarakat perlu mengambil inisiatif lain untuk menggantikan gula sebagai penambah rasa manis agar kehidupan kita menjadi lebih sihat.   Oleh kerana itulah, sejak kebelakangan ini, daun stevia menjadi semakin popular. Stevia merupakan tumbuhan herba bebas toksin dan selamat digunakan untuk menurunkan kadar sakit diabetes, tekanan darah tinggi dan masalah berat badan. Menurut kajian, kandungan utama stevia yang menghasilkan rasa manis iaitu Steviosid membantu menurunkan kadar tekanan darah tinggi [1].   Keistimewaan stevia ini terdapat pada daunnya yang mempunyai rasa manis. Malah, ekstrak stevia ini dikatakan mempunyai 350 kali ganda rasa manis berbanding gula putih yang dibuat daripada pokok tebu. Antara produk pemanis stevia yang terdapat dipasaran adalah jenama STEEVYA. Produk ini telah diformulasikan daripada ekstrak daun stevia asli yang memberikan rasa manis lebih kuat dengan hanya tiga - empat titisan ke dalam makanan atau minuman.  

KEBAIKAN STEEVYA

Produk STEEVYA ini tidak mengandungi sebarang karbohidrat, lemak, kalori dan tiada mengandungi sebarang pemanis lain. Produk ini telah disahkan dengan ujikaji makmal oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) serta turut diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan nombor notifikasi: KKM.600-7/2/1 Jld.57 (57). Produk STEEVYA sesuai digunakan oleh pesakit kencing manis, mereka yang mengalami berat berlebihan, dan juga penghidap tekanan darah tinggi. STEEVYA ini juga selamat digunakan oleh semua lapisan umur termasuk kanak-kanak seawal 4 tahun dan orang dewasa.   Selain itu, produk STEEVYA ini mengandungi Vitamin C yang boleh membantu meningkatkan imunisasi badan serta menambah kolagen dalam tubuh pesakit kencing manis. Vitamin C tersebut membantu memberikan ketahanan kepada sel tubuh badan serta dapat menangkis masalah luka sukar sembuh yang seringkali menyerang pesakit kencing manis. STEEVYA merupakan produk pemanis stevia yang PERTAMA di Malaysia yang mencampurkan Vitamin C di dalam produk keluaran mereka.   Bukan sahaja bermanfaat sebagai penurun kadar gula dalam darah, STEEVYA juga turut bermanfaat sebagai makanan tambahan bagi pesakit obes yang sedang dalam diet. Kandungan STEEVYA yang bebas kalori tidak akan mengakibatkan seseorang itu menjadi gemuk. Malah ia membantu pembakaran lemak dengan lebih pantas ketika aktiviti sukan dilakukan. Dengan indeks bebas glycomic, produk STEEVYA adalah selamat digunakan oleh sesiapa sahaja walaupun penghidap kencing manis. Namun begitu, penghidap kencing manis stage 3 ke atas perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan produk ini.
KLIK GAMBAR UNTUK INFORMASI LENGKAP STEEVYA

MENGAPA PERLU MENGGUNAKAN STEEVYA?

Selain menjadi stevia pertama dalam Malaysia yang mengandungi Vitamin C, produk jenama STEEVYA juga merupakan produk pemanis stevia PERTAMA yang dijual di dalam botol 50ml. Sejak stevia diperkenalkan di Malaysia, belum ada mana-mana produk pemanis stevia yang dijual dalam kemasan melebihi 15ml. Kebiasaannya hanya dijual dalam kemasan 10 atau 15ml sahaja. Maka, STEEVYA merupakan produk stevia pertama dijual dengan kemasan 50ml dan dijual pada harga yang amat berpatutan.   Seperti yang kita sedia maklum, produk yang menggunakan ekstrak stevia asli amat mahal dijual di pasaran. Namun, kehadiran jenama STEEVYA ini bakal mengubah segalanya kerana produk ini dijual pada harga yang sangat berpatutan. Bayangkan, dengan pelbagai kebaikan yang anda boleh perolehi daripada produk STEEVYA ini, anda hanya perlu mengeluarkan RM 49.00 sahaja untuk sebotol 50ml. Harganya yang sangat berpatutan ini amat baik untuk semua lapisan masyarakat.   Maka, pilihan untuk menjadikan hidup anda lebih sihat berbanding sebelum ini bukan lagi satu pilihan yang mahal. Namun, ia mampu dikecapi oleh semua individu baik yang berpendapatan rendah atau tinggi.   Selain itu, STEEVYA juga telah melalui proses pengesahan selamat dijual dan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta pengesahan label produk telah dikeluarkan. Produk STEEVYA juga disahkan tidak mengandungi bahan merbahaya setelah melalui beberapa fasa ujikaji makmal di Malaysia. Produk STEEVYA sedang dalam proses mendapatkan sijil Halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Walaubagaimanapun, bahan asas produk STEEVYA telahpun disahkan HALAL badan halal antarabangsa.   Maka, tidak syak lagi, produk STEEVYA merupakan pilihan paling tepat untuk anda dan keluarga. Bertukarlah kepada kehidupan yang lebih sihat. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman, gantikan ia dengan STEEVYA! Ingin mengetahui lebih lanjut tentang STEEVYA? Layari laman web: www.steevya.net Untuk pembelian online, sila layari: www.steevya.com  

TESTIMONI STEEVYA







Thursday, July 13, 2017

Monday, July 10, 2017

Kisah Addeena dan Kereta Sehari Sebelum Raya

2:42 PM 5 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Wah... kemain korang update cerita raya kan. Happy semua. Alhamdulillah.

Ni nak share cerita sehari sebelum raya hari tu. Masa tu tengah sibuk-sibuk kemas barang bagai sebab nak balik kampung. Balik Melaka tahun ni. Heeeee. Kat mana? Pulau Sebang je.

Masa tu me tengah kemas-kemas dalam rumah. Sebelum bertolak tu kalau boleh nak lah rumah kemas kan. Taklah pening kepala masa balik dari kampung nanti. Tapi tak boleh nak kemas sangat sebab Addeena asyik merengek je. Pastu en.abg bagi dia duduk dalam kereta. Addeena memang suka duk dalam tu sebab sejuk.

Me pun sambung la kemas. Tiba-tiba en.abg masuk dalam rumah kata Addeena terkunci dalam kereta. Masa tu memang terus panas satu badan me. Huhu. Risau kot. Addeena kecik lagi. Dia mana pandai nak tarik lock pintu tu. Terus capai tudung lari kuar tengok Addeena dalam kereta.

Dia dah berpeluh-peluh dalam tu nangis. Aircond pun dia p padamkan. Dah la tingkap kereta semua memang tutup habis. Pintu belah pemandu tu memang la tak rapat sangat cuma bila dah tekan lock tu tetap gak terkunci. Perasaan me masa tu jangan tanya la. Macam-macam ada. Bila Addeena nampak me lagi la kuat dia nangis dalam tu. Maybe sebab panas tu yang buat dia tak selesa dan takut kot. 

Kunci spare memang takde. Beli kereta second hand je kann. Huhu.

Dalam kepala ni memang dah terfikir nak call bomba ke.. jpam ke..

En.abg still sibuk cari benda yang boleh guna untuk buka lock pintu tu. Pastu me suh je husband call jiran-jiran kalau boleh tolong. Maybe en.abg pun tengah risau tu yang dia tak terfikir nak call siapa-siapa masa tu. 

Addeena sampai dah nangis guling-guling dah dalam kereta. Muka merah. Meleleh-leleh hingus. Tak tau nak gambarkan perasaan masa tu. Memang risau yang amat.

Gambar? Memang tak terfikir nak ambil gambar ke apa masa tu. Yang me fikir hanya nak keluarkan Addeena dari dalam kereta je.

Alhamdulillah. Jiran datang tolong. Kejap je dia bukakan lock tu. Buka pintu terus me capai Addeena. Kuat dia peluk me sambil nangis tu. Allah. Hilang separuh semangat me tengok Addeena macam tu. Cakap terima kasih ngan jiran terus bawa Addeena masuk.

Bagi dia tenang jap pastu bagi susu terus tidur. Penat kot nangis. Hampir setengah jam jugak dia terkunci dalam tu.

Selepas tu me memang tak bagi Addeena duduk sorang-sorang dalam kereta dah. Kalau boleh biar ada Along dan Angah dia sekali dalam tu.

Betapa cuainya me. Rasa macam down sangat bila teringat kejadian tu.

 Ni la muka budak Addeena tu. 

Harap tak berulang lagi kes macam ni. Serik umi nak oiii.

Wednesday, June 28, 2017

Cerita Raya Kami

2:09 PM 4 Comments
Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

kredit : https://www.facebook.com/Brohaden
Salam lebaran dari keluarga kecil kami. 😃

Tahun ni balik beraya di Pulau Sebang, Melaka. Giliran raya belah husband pulak. Alhamdulillah. Even bukan di tempat sendiri tapi meriah raya tetap terasa.

Tiap-tiap tahun memang tetapkan tema warna untuk baju raya. Baru best. Warna bukan setakat untuk keluarga kecil tapi untuk semua keluarga besar. Hehe. So, tahun ni pilihan warna iala biru turqoise.

Ni je la gambar paling proper ada dalam simpanan. Ni pun hasil ehsan camera fon biras. Hehehe. Gambar lain memang ke laut semuanya. Hahaha.

Raya pertama, dari pagi sampai ke petang memang berjalan dan makan je. Kena makan puas-puas sebab raya kedua dah kena balik Klang semula sebabnya en.abg dah mula kerja.

Satu je yang me tak sempat nak jamah or makan lagi. Lemang! Huhuhu. Tu menu wajib raya tapi awat tak jumpa masa raya pertama ari tu ea 😞

Sebenarnya kan, masa nak balik raya kedua tu memang berat hati sikit. Sebabnya hari yang sama mak mentua buat open house. Huhu. Haruslah rasa tak best kan. Jam 9 terpaksa bertolak balik. Risau jalan jammed kang lambat pulak en.abg masuk kerja. Bukan boleh agak keadaan jalan time raya ni.

Raya ketiga? Duk kemas rumah. Malam je sempat serbu rumah kawan baik sambil-sambil lawat baby.

Raya keempat? Kerjaaaa. Huhuhu. Sebenarnya dah cuti untuk 3 hari ni dah lulus tapi bulan 7 kena banyak guna cuti makanya kita simpan untuk itu.

Korang mesti raya sakan kan?

Follow me @munirah_izzan