Wednesday, June 15, 2016

Mudahnya DIY Hadiah Di Printcious.com

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah hujan di pagi hari. Lama tak hujan. Dalam hujan ni me tetap berdoa dalam hati hope tak banjir masa balik nanti. Risau kot sebab tak tau jalan lain nak balik. Huwaaaaaa. Tau satu jalan tu je.

Dalam risau-risau tiba-tiba teringat Jumaat minggu depan harijadi Along. Kejap masa dah 4 tahun anak umi. Dah besar dia. Nak bagi hadiah apa ea? Hurmmm.. Bila tiba bab hadiah ni me memang takde idea.

Takkan nak bagi baju lagi kan. Mainan? Baru lagi belikan untuk dia.

Nak juga hadiahkan dia sesuatu yang menarik. Yang me boleh customise sendiri. Tapi tangan tak kreatif sangat kalau nak buat sendiri. Huhu.

Tengah skroll facebook terjumpa page http://www.printcious.com/ ni. Macam menarik. Banyak gak pilihan yang ada. Ada mug, cushion, t-shirt, mousepad dan macam-macam lagi. Boleh customize sendiri pulak tu. Wow!! I likeeee..

Memula nak beli puzzle tapi bila ingat apa jadi kat puzzle-puzzle yang beli sebelum ni terus tak jadi. Hahaha. Rasanya nak ambil cushion tu laa. Ok tak? Harga pun berpatutan.


Boleh customise sendiri tau. Senang je pun. Tutup mata pun boleh buat. Sangat membantu buat orang yang tak kreatif sangat macam me ni.  Hehehe.

Hasilnyaaaa....


Ringkas je. Tak tukar pun deko-deko tu. Kalau korang nak tukar pun boleh. Google je frame yang korang suka pastu edit masuk dalam tu. Bestkan?

Ni belum finalize lagi ni. Rasa macam nak tukar design lagi.

Apalagi yang ada? Banyak weiii. Korang kena masuk sendiri tengok dalam page  http://www.printcious.com/.

 Comelkan mug ni.. Homai.. i'm in love. Hahahaha.
Pasni nak beli baju untuk keluarga pulak. Heeeee.

Senanglah nak cari dan beli hadiah pas ni. Takde dah istilah takde idea. Harijadi? Anniversary? Persahabatan? Semua ada di sini.

Pssstttt!!!!! Nak bagitau ni. Sekarang ni Printcious.com ada buat promosi potongan 20% untuk Hari Bapa. Terus terfikir nak surprisekan bapa me yang jauh di Sabah. Heeeeee.

Kalau korang nak tengok design dan hadiah lain yang ada, klik je link yang me bagi kat atas tu. Confirm tak menyesal sebab semuanya cantik-cantik.

"printcious.com - precious gift from your heart"
Read More ->>

Friday, June 3, 2016

Lafaz Niat Sehari Puasa, Sebulan Puasa Dan Doa Berbuka Puasa

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Nahhh.. Nak tepek sikit bacaan lafaz doa puasa Ramadhan bagi siapa yang terlupa. Yelah. Setahun cuti puasa katanyaaa kan.

Hukum Puasa di Bulan Ramadhan

WAJIB bagi mereka yang telah cukup syarat iaitu ISLAM, BERAKAL dan BALIGH.

Firman Allah S.W.T :

"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibakn ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertakwa." (Surah Al-Baqarah : 183)

Lafaz Niat (Harian) di Bulan Ramadhan

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى


Maksudnya :
Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta'ala

Lafaz Niat (Sebulan) di Bulan Ramadhan


نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya : 
Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta'ala

Waktu Berniat
Bermula daripada terbenam matahari yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). 

Lafaz Doa Berbuka Puasa Di Bulan Ramadhan

اللهم لك صمت وبك آمنت وعلى رزقك أفطرت برحمتك ياأرحم الراحمين

Maksudnya : 
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku berbuka puasa dengan apa yang Kau berikan. 


Read More ->>

Waktu Berperingkat Khas Pada Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Minggu depan dah mula puasa kan? Jadinya me pun dah tukar WP kerja me dari WP 2 ke WP 1. Bukan nak elak jammed ke apa pun. Cuma fikirkan pengasuh anak. Taknak la ambil anak-anak lewat sebab pengasuh pun mesti nak sediakan juadah berbuka gak kan. Manalah tau dia nak pegi bazar Ramadhan ke. 

Tapi kannnnn,, semalam JPA keluarkan Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.1 2016 berkenaan pelaksanaan waktu bekerja berperingkat pada bulan Ramadhan. 

Beriya tau baca pekeliling tu malam tadi. Dengan mamainya sambil mengepam. Hahaha. 

Gembira? Mau tak gembira. Hehe.




Sebenarnya sebelum ni masa bertugas kat Sabah, bila bulan Ramadhan memang waktu rehat dipendekkan ke 30 minit. Jadinya waktu balik pun memang awal setengah jam which is 8.00am - 4.30pm. So, dah pernah merasa la jam kerja macam ni.

Jammed ke tak? Sama je sebenarnya sebab dah ramai-ramai keluar masa yang sama kan. Heeeeee. 

Korang yang nak ambil Waktu Peringkat baru untuk bulan puasa ni bolehlah isi Borang Pemilihan Waktu Berperingkat (WP) Bagi Bulan Ramadhan.  

SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 1 TAHUN 2016

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 1 TAHUN 2016

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 1 TAHUN 2016

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in