Thursday, May 5, 2016

Penyelesaian Kulit Kering Ketika Elnino

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Cuaca yang tak menentu sekarang ni buatkan kulit muka me rasa kering. Lebih-lebih lagi bila duduk dalam ofis. Sebab aircond kan. Kulit dah jadi keliru dengan cuaca. Keluar ofis panas... masuk ofis sejuk pulak. Huhu. Risau nanti bila dah lama-lama macam tu kulit jadi menggelupas... lepas tu nanti mesti tona kulit jadi tak sekata.

Orang kata kena minum air yang banyak. Yup. Itu memang me amalkan dari dulu. Tapi bila cuaca macam ni memang agak haru jugak la. 

Nangis weiii nak tunggu kulit tu jadi sekata semula nanti. 


Untuk atasi masalah ni buat masa sekarang, me amalkan Magic Jelly. Produk ni berasaskan Aloevera dan Timun. 


Sebelum make up nak pegi kerja pepagi tu, me campurkan sedikit Magic Jelly ni dengan foundation cream yang me guna. Memula pakai tu memang rasa pelik gak sebab tak pernah buat macam tu kan. Tapi bila dah pakai tu memang rasa berangin pastu rasa ringan je. 


Oleh kerana saiznya boleh je masuk dalam beg tangan maka me memang akan usung Magic Jelly ni ke ofis. 

Biasanya selepas solat me jarang nak tepek apa-apa dah kat muka. Takdenya rajin nak make up dah pastu kalau takde apa-apa majlis. Taaaapiiiii... sekarang ni rajin je me sapu Magic Jelly ni. Paling best tak oily, tak melekit dan kulit muka tak nampak kering dah. Suka-suka. =) 

Bukan setakat guna kat muka je tau. Boleh guna kat badan dan rambut jugak. Haaaa. Hebatkan. 

Korang takkan menyesal bila amalkan Magic Jelly ni. Lagi best sebab paraben free



Read More ->>

Tuesday, May 3, 2016

Nikmat Yang Sering Kita Lupakan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Demam.. Selesema.. Batuk.. 

Badan dah mula terasa sakit-sakit. Tak bermaya. Kepala terasa berat. Mata pun asyik berair. 

Allah tarik sekejap nikmat sihat. Mungkin me terlalu alpa dengan nikmat sihat yang Allah berikan sebelum ni sebab tu Allah hantar ujian kecil ni untuk me beringat. 
Sumber : Google Image
Rasulullah pun ada beri peringatan tentang nikmat yang satu ni di mana Baginda bersabda yang bermaksud : Ada dua jenis nikmat yang banyak melekakan ramai manusia; iaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang. (Hadis riwayat Bukhari)

Oleh itu, sama-samalah kita jaga kesihatan kita. Lagi-lagi di musim cuaca yang tidak menentu ni. 

Read More ->>

Tuesday, April 26, 2016

Abah - OST Filem Redha

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Terkesan sungguh bila dengar lagu ni.. sob.. sob..


Abah.. Setiap halangan segala rintangan..
Kau berada di sisi..
Walau apapun yang terjadi..
Anakmu tetap di sini..

Oh abah.. Kau idola..
Duhai abah dikaulah intan permataku
Oh abah.. Kau penawar
Dikaulah penerang gelapku
Ku ikut jejakmu
Segalanya.. selamanya..
Hmmm.. Hmmmm..

Kau buat ku bangun semula
Tatkala dunia membuatku kecewa
Segala-gala kau korbankan
Terpateri dalam ingatan
Oh abah.. kau adiwira duhai dikaulah penawar sakitku
Duhai abah kau pejuang dikaulah cahayaku..

Oh abah.. kau idola
Duhai abah dikaulah intan permataku
Oh abah.. Kau penawar dikaulah penerang gelapku
Ku ikut jejakmu
Segalanya.. Selamanya...

Sumber Lirik


Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in