Tuesday, July 28, 2015

Kisah Aisya, Syahrin Dan Kambing

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Kisah Aisya, Syahrin Dan Kambing | Nak bercerita kisah raya? Tunggu.. mood tu belum mari. Haha. Nak share satu cerita haru ni dulu.

Kisahnya, ahad lepas me dan en.abg buat makan-makan sikit. Jemput pun kawan-kawan kat opis je. Tak ramai pun sebab plan last minit. Bukan open house tau. Heeeeeee. 

Jadinya ramailah budak-budak kat rumah tu kan. Riuh satu taman ko. Aisya dan Aeera mestilah suka. Bukan main budak dua orang tu berlari. Menjerit. Haha. Nak borak pun menjerit sebab nak lawan suara budak-budak tu semua. 

Tetiba Aisya datang kat me. "Mi, mana Syahrin?" Me blur jugak. Siapa pulak Syahrin tu kan. Anak-anak jiran pun takde nama Syahrin. 

Bila me tanya Aisya, Syahrin tu siapa dia tak jawab pun. Dia terus lari sambung main lagi.

Pastu masa mandikan dia petang tu, dia tanya lagi. 

Aisya : Umii, Syahrin mana?
Umi : Syahrin tu siapa sayang?
Aisya : Syahrin tu kambing la. Dia dah pegi dah. Apalah umi ni.

Ko rasa?! Hahahahahaha.

Ni ke Syahrin? Hahaha
Sumber : google image

Kambing mana pulak glamour sangat nama Syahrin ni. Hahahaha. 

Geram pulak me bila Aisya kenakan macam ni. Memang terjerit dalam bilik air bila dengar jawapan Aisya tu. Hahaha.


Read More ->>

Monday, July 27, 2015

Kuah Kacang Istimewa Untuk Isteri

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Kuah Kacang Istimewa Untuk Isteri | Haaaaa.. Hari pertama bekerja setelah bercuti selama seminggu. Perasaan? Teeeeet! Lemau yang amat. Hahaha. Biasalah kan. Bila dah bercuti tu mana nak ingat ofis.

Macamana raya korang? Mesti best kan. Me? Seronok! Hehehe.

Ni nak cerita pasal kuah kacang. 

Tangan me ni taklah 'panas' nak pegang kuali kan. Setakat masak biasa-biasa untuk makan seharian tu boleh la. Yakin sikit. Tapi nak jamu orang ramai me memang tak yakin sangat lagi. Biasanya en.abg yang akan turun ke dapur. Huhu.

Nak dijadikan cerita, selepas balik dari kampung en.abg hari tu tiba-tiba teringin nak makan nasi impit dengan kuah kacang. Masalahnya, me ni memang tak reti nak masak benda alah tu. Sedih tau. 

Pastu teringat kawan gojes ni, Safiyyah Osman ada jual kuah kacang instant. Cuma tambah air panas je pastu dah boleh makan. Tangan me cepat je tau whatsapp dia. Pas tu baru whatsapp en.abg. Tapi en.abg kata tak payah beli. Nanti dia buatkan. Haaaaaa kau. 

Me ni cuak juga bila dia kata nak buatkan. Yelah kita tengah teringin nak makan. Karang tak jadi tak makan pulak kan. 

Petang tu en.abg balik siap beli cili kering, kacang, lengkuas dan serai. Udang kering takde sebab me alergik udang. Jadi memang tak bubuh la. En.abg kata ni bahan nak masakkan kuah kacang istimewa untuk isteri. Terharu lagi!

En.abg cuma minta me tolong rebuskan nasi impit dengan cili kering je. Pastu dia suruh me keluar dari dapur. Hahaha. Kena halau tuu. Kesiankan. 

Terharu juga bila tengok dia bersusah payah masak untuk isteri dia ni. 

Tunggu punya tunggu, finally sampai sesi merasa masakan dia. Ambil nasi impit sikit pastu cedok kuah kacang sikit. Cuak nak makan even rupa kuah kacang tu dah ada.

Suap sikit dalam mulut. Terus bergenang airmata ni. Sedap! Terharu sungguh!

Percubaan pertama yang memang tak mengecewakan. 


Esoknya memang sarapan dengan nasi impit dan kuah kacang istimewa untuk isteri ni lagi. 

Lepas tu kan,, timbul kesal di hati. Me ni asyik nak senang je. Nak beli yang instant. En.abg pulak gigih menggoogle resepi kat internet. Bilalah nak ada usaha macam en.abg ni. Huhuhu.

Berubahlah wahai Munirah Mohamad Izzan. 
Read More ->>

Wednesday, July 15, 2015

Masih Di Sini~

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari ni masih berada di pejabat. Mood nak kerja sebenarnya dah berkurangan sejak semalam lagi. 

Esok pun akan tetap berada di sini. InsyaALLAH selepas waktu pejabat terus pecut balik kampung. Doa dalam hati moga-moga esok Tan Sri VC akan bagi pelepasan setengah hari bekerja. Hehehe. Tiap-tiap tahun sehari sebelum raya biasanya dapat separuh hari. Hope tahun ni dapat jugak la yee.

Baru selesai daftarkan MC dan Cuti Gantian Rehat staf pejabat. Dapatlah update blog kejap. Hehe. 

Dah makin terasa sunyi kat pejabat ni. Takda dah riuh rendah suara orang ketawa atau berbincang. Semua pakat balik kampung hari ni. Haaaaa. Kitorang ni je yang tak reti-reti nak balik. Haha

Pada semua yang  tengah memandu tu, berhati-hati di jalan raya. Ingat orang-orang yang tersayang. 


Semoga selamat sampai di tempat yang di tuju. Aamin. 





Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in