Thursday, December 8, 2016

Pulau Langkawi, Pulau Pilihan Untuk Percutian Keluarga

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Lagi beberapa minggu cuti sekolah nak berakhir ni. Me tahu mesti ramai yang masih dalam mood holiday kan? Yelah.. Hujung-hujung tahun ni mesti ramai ibu bapa yang bekerja mencari kesempatan untuk menghabiskan masa dengan keluarga sambil menghabiskan sisa-sisa cuti tahunan yang masih ada tu kan. Termasuklah me. Hehe. Nak cadangan tempat bercuti tak? Ke Pulau Langkawi kitaaaa. Jom!!
sumber : google image
Dalam banyak-banyak pulau yang cantik kat Malaysia ni, me memang teringin sangat nak ke Pulau Langkawi. Kenapa? Kerana Pulau Langkawi ni adalah tempat pelancongan yang cukup terkenal di Malaysia. Bukan setakat pelancong tempatan saja yang suka ke sini, malah pelancong dari luar negara juga turut berkunjung ke sini. 

Sebelum pergi tu wajiblah survey tempat-tempat yang menarik kat Pulau Langkawi ni kan. Antara tempat yang teringin me nak lawat adalah :

Kereta Kabel
Sumber : google image
Rugi lah datang Langkawi kalau tak naik kereta kabel ni. Gondola-gondola di sini lebih menarik dan menggerunkan kalau nak dibandingkan dengan kereta kabel Genting Highland. Terdapat tiga pilihan gondola yang boleh dipilih dan yang paling akan membuatkan korang rasa gayat adalah menaiki gondola yang berlantaikan kaca.

Gayat tak gayat me tetap nak cuba gak. Haha.

Art in Paradise
Sumber : google image
Art in Paradise atau juga lebih sinonim dipanggil muzium seni 3D ataupun 3D Trick Art juga dalam list tempat yang ingin dilawati. Di sini terdapat banyak lukisan yang nampak macam real. Bila tengok gambar kawan-kawan yang dah pernah datang sini lagi membuak-buak hati tu nak datang. Serius tengok gambar pun tau menarik!

Selain itu, di Langkawi juga terdapat hutan paya bakau dengan pelbagai tarikan alam untuk dilihat iaitu Kilim Geoforest Park. Korang juga boleh menyewa bot dan menikmati keindahan hutan paya bakau melalui sungai. 

Katanya kalau nak bermain aktiviti sukan air, Pantai Tengah adalah tempat yang paling sesuai kerana pasir pantainya gebu dan air laut pun agak tenang untuk aktiviti laut. Antara sukan air yang boleh dicuba di pantai ni adalah seperti bermain jetski, parasailing dan sebagainya. Pada waktu petang pula bolehlah bersantai sambil menikmati pemandangan matahari terbenam. 


Teringin nak mandi air terjun? Jangan risau. Kat sini ada air terjun Telaga Tujuh. Apa yang uniknya air terjun ni dinamakan Telaga Tujuh kerana di sepanjangnya terdapat kawasan tadahan kecil yang berbentuk seakan-akan telaga yang terbentuk secara semula jadi.

Yang penting sebelum pulang wajib singgah sebentar ke Dataran Lang untuk bergambar dengan tugu burung helang gergasi yang menjadi simbolik pada Pulau Langkawi sebagai gambar kenangan. Banyak lagi tempat menarik yang boleh dilawati seperti Underwater World Langkawi, Taman Buaya Langkawi, Makam Mahsuri, Galeri Padi dan lain-lain lagi.

Ramai yang pilih pulau lagenda ni sebagai lokasi percutian kerana banyak tempat menarik yang boleh dilawati. Tak perlu risau tentang kemudahan penginapan sebab Pulau Langkawi ada menawarkan pelbagai jenis penginapan yang selesa mengikut bajet korang. Daripada hotel bajet sehinggalah ke hotel mewah.
Untuk memudahkan pencarian tempat penginapan korang boleh terus melalui https://www.traveloka.com/en-my/ . Kalau korang nak tahu, me memang suka survey kat website ni dulu sebelum pergi bercuti sebabnya promosi yang ditawarkan semuanya menarik dan sangat berbaloi. Bukan setakat dalam negara saja malah termasuk luar negara. Terkadang sampai rambang mata nak pilih tapi dalam masa yang sama korang juga boleh menilai sesebuah hotel tu berdasarkan review yang diberikan oleh orang lain. 
Apa yang menariknya lagi, kini Traveloka dah ada dihujung jari kita saja. Yahooo! Haa, tunggu apa lagi? Cepatlah download Traveloka App kat smartphone korang. Nanti kalau nak pergi bercuti senanglah korang nak belek-belek sambil tengok promosi apa yang sedang ditawarkan. Nak survey hotel sambil golek-golek atas katil pun boleh. Bukan tiket hotel je, tiket kapal terbang pun boleh survey guna apps Traveloka ni. Memang mudah kan? Sekali jalan saja buat kerja. Lepas dah booking hotel yang kita nak boleh terus booking untuk tiket kapal terbang. Teknologi dah semakin canggih ni, semuanya boleh buat hanya dengan hujung jari saja. Sekali petik semua siap. Hehe. Jangan bimbang untuk membuat tempahan flight dan hotel di Traveloka kerana data dan privasi korang dijamin sentiasa selamat. 


Haa, seronok kan? Jadi jangan ragu-ragu nak rancang percutian melalui aplikasi Traveloka ni. Mesti cuba! Jadilah macam me dan family. Awal lagi dah mula rancang percutian dengan Traveloka. Memang ada banyak pilihan hotel dengan pelbagai harga yang menarik. Apa lagi? Semuanya hanya di hujung jari saja. Selamat bercuti ya!
Read More ->>

Wednesday, November 30, 2016

Jus Qalbi Al-Ehsan di MAHA 2016 Booth D18 Hall C

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

1 Disember hingga 11 Disember 2016 merupakan pameran MAHA 2016. Apa yang menarik di MAHA 2016, MAEPS Serdang ini? Me tak akan lepaskan peluang ke MAHA 2016 Booth D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor. 
Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MAHA 2016 kini kembali bersempena tepat pada cuti sekolah tahun ini. Pameran MAHA 2016 akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor mulai dari 1 Disember sehingga 11 Disember 2016. Pameran ini akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak. 

Kepada para ibu bapa yang tidak tahu untuk pergi ke mana-mana pada bulan hadapan, inilah kesempatan yang terbaik untuk membawa anak-anak berjalan-jalan sewaktu cuti sekolah. 
SEBAB APA HARUS KE BOOTH D18, HALL C (International Hall) MAEPS, SERDANG SELANGOR? 

👉Sementara offer, boleh belikan untuk yang tersayang, mak, abah. Sebagai hadiahkan buat mereka sebotol satu Jus Al Ehsan. Alhamdulillah mereka dah pekena sebotol, nampak efeknya. 
👉Semasa program MAHA 2016 ini berlangsung. Ada harga istimewa potongan DISKAUN sehingga RM73. Banyak tu RM73. Rugi tak grab ! 
👉Dan, selain itu ada banyak VOUCHER potongan diskaun untuk pembelian lain. 

KENAPA PERLU JUS QALBI AL-EHSAN? 

Ada banyak kelebihan dan kebaikan Jus Qalbi Al-Ehsan. 

FAKTA !!! SETIAP 1 JAM 6 ORANG RAKYAT MALAYSIA KENA SERANGAN JANTUNG DAN STR0K 

KOLESTEROL tinggi memang masalah yang amat ditakuti kerana ia boleh menyebabkan penyakit jantung, stroke dan sebagainya tanpa kita sedari.. Ingat, orang yang kurus juga berisiko mempunyai kolesterol tinggi jika tidak mengawal pemakanan mereka.. 

TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI 

🔹Sering berasa kebas-kebas pada kaki. 
🔹Timbul bintik-bintik putih (biji kolesterol) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi. 
🔹Mudah letih, penat dan cepat mengantuk. 
🔹Sering berasa sakit kepala. 
🔹Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala. 
🔹Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah. 
🔹Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat. 

Ini menunjukkan kadar kolestro terlampau tinggi. Jadi, jika ada mempunyai tanda-tanda seperti inj. Jom cepat lakukan pemeriksaan doktor dengan segera. Sebaiknya lakukan lab Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda. 

Kawal KOLESTEROL... baru sihat! 


Jangan lupa tunjukkan VOUCHER ↑ ini juga ketika ke Booth Jus Qalbi Al-Ehsan di D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor. 

Keterangan lanjut boleh layari atau hubungi : 

Telefon / Whatsapp : 018-373 9021 / 017-730 0366 / 012-6460421 
Read More ->>

Tuesday, November 29, 2016

Seminar Transformasi Pemasaran MAHA 2016

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Wow.. Menarik tajuk-tajuk seminar kali ni. Tapi teringin sangat nak pergi yang Irfan Khairi tu.


Tengok isi seminar tu pun dah berkelip-kelip mata tau. Tapiiiii semacam ada halangan je tarikh tu. Huhu. Rugi rasa.

Satu lagi yang me nak duduk dan dengar is sesi 3. Kisah kejayaan agropreneur muda. Hai-O dan Mohd Faris.


Suka sangat dengar kisah-kisah kejayaan macam ni. Boleh bagi inspirasi pada kita yang ada niat untuk mula berniaga.

Biarpun ada yang kata 'Alahhhh.. ko google je la. Mesti berlambak kisah dia kat internet.' Masalahnya, bila kita baca dan dengar sendiri lain impaknya. Ke me je yang rasa macam tu? 😁

Korang dah daftar ke? Nak daftar boleh ke seminarmaha.fama.gov.my.

Maklumat lanjut boleh rujuk di SEMINARMAHA2016.
Read More ->>
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in